Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://index.minfin.com.ua/russian-invading/casualties/ 

Tutaj można zobaczyć ostatnie 3 miesiące, Chrome ładnie tłumaczy. Spadek i wzrost, czego i dlaczego. Połączyć należy fakt z produkcją dronów i tego że 85% uderzeń w sprzęt i ludzi to drony, a tych dronów Ukraina będzie produkowała co raz więcej. 

Za miesiąc bądź dwa powinno pojawić się wideo od pana od złomu który kupuje zdjęcia satelitarne z magazynów Rosji, i będą ładne pustki. Jak to mówiło się podczas COVIDu - ostatnia prosta :E 

• Thanks 1
Opublikowano

Pan Trappier gada głupoty. Głównie przez spinę z EU. Przemysł zbrojeniowy nie jest objęty żadnymi normami. 

“On 23 May 2023 Trappier railed against the Commission of the European Union because they had excluded business jets from their list of "green industries" which "can be considered sustainable investments" and thus would be removed from subsidy. He argued that sustainable aviation fuel is a panacea”. 

Chodziło mu głównie o środki. 

Opublikowano
18 minut temu, VRman napisał(a):

Znalazłem, wrzucę na poprawę humorów

"Dziś jest wizja – bycie mniej zależnym od amerykańskich dostawców – ale potrzeba jeszcze środków. Trzeba usunąć przeszkody, które nas spowalniają, zwłaszcza normy, zwiększane od lat przez Komisję Europejską. Kiedy widzę, że zrównoważone finansowanie szkodziło przemysłowi zbrojeniowemu… "

https://wszystkoconajwazniejsze.pl/pepites/normy-ue-szkodza-zwiekszaniu-mozliwosci-produkcyjnych-przemyslu-zbrojeniowego-eric-trappier/

10 minut temu, TheMr. napisał(a):

Pan Trappier gada głupoty. Głównie przez spinę z EU. Przemysł zbrojeniowy nie jest objęty żadnymi normami. 

“On 23 May 2023 Trappier railed against the Commission of the European Union because they had excluded business jets from their list of "green industries" which "can be considered sustainable investments" and thus would be removed from subsidy. He argued that sustainable aviation fuel is a panacea”. 

Czyli norma, biedny ma chodzić głodny bo bogaty się nie może nażreć a co dopiero przeznaczyć kasę na odpowiednie badania...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

- The document directly states that IN THE EVENT OF RUSSIAN MILITARY AGGRESSION, EUROPE SHOULD CONTAIN IT INDEPENDENTLY. The US can only provide those forces that are not involved in defending the homeland or in deterring China.

Edytowane przez MaxaM
  • Like 1
  • Sad 1
Opublikowano

Zajebiście.

Właśnie zdołowałem się tym:

Poszedłem na reddit r/hardware i zdołowałem się newsami o sprzęcie. 

Wróciłem tutaj i zobaczyłem post wyżej.

Jakbym nie miał kaca po 2/3 zwykłego piwa, to bym się chyba napił...

Jak mawiał mój Ś.P. nauczyciel fizyki w liceum:

Spoiler

k.. mać.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, MaxaM napisał(a):

- ALL OTHER THREATS (RUSSIA, IRAN, DPRK, TERRORISM) - secondary. 

Nie życzę tego Amerykanom ale to jak zaproszenie do ataku na własny kraj gdy będą skupieni na zagrożeniu ze strony Chin...

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To jest zaproszenie żeby uderzyć w Europę. To tak jakby USA powiedziało w latach 70’ - chłopaki wycofujemy się z Europy, bierzcie co chcecie. 
Polityka USA przez te 4 lata będzie ultra debilna zarządzana przez debili. 

Edytowane przez TheMr.
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, MaxaM napisał(a):

- The document directly states that IN THE EVENT OF RUSSIAN MILITARY AGGRESSION, EUROPE SHOULD CONTAIN IT INDEPENDENTLY. The US can only provide those forces that are not involved in defending the homeland or in deterring China.

Jeśli Trump i sprzyjające republikanom media mówią o 51 stanie i przejęciu Grenlandii, decyzja już została podjęta. Teraz jesteśmy tylko oswajani z tym faktem.

2 godziny temu, TheMr. napisał(a):

To jest zaproszenie żeby uderzyć w Europę. To tak jakby USA powiedziało w latach 70’ - chłopaki wycofujemy się z Europy, bierzcie co chcecie. 
Polityka USA przez te 4 lata będzie ultra debilna zarządzana przez debili. 

Najgorsze w tym wszystkim jest przestawianie polityki tej bardziej cywilizowanej części z pokojowej na nastawioną na konflikty. Moim zdaniem, zależnie czym to się skończy, Trump powinien skończyć nawet na stryczku. Na spółkę z tym pajacem putlerem destabilizują cały świat.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
14 godzin temu, MaxaM napisał(a):

To co jest napisane w tym tweecie śmierdzi planem na zasadzie my (USA) atakujemy Chiny, wy (rosja) atakujecie Europę.

Co do norm hamujących przemysł zbrojeniowy, to są przecież tylko standardy MIL. No chyba czołg czy myśliwiec nie muszą spełniać Euro 6 czy  7 :P 

Opublikowano
22 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

@voltq on i tak lepszy od ciebie, bo ty dzialasz przeciw naszemu narodowi i w razie wojny staniesz po stronie ruskich.

EDIT. wkradl sie blad. Nie NASZEMU tylko MOJEMU.

Kolejny gieroj

Opublikowano
49 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Najgorsze w tym wszystkim jest przestawianie polityki tej bardziej cywilizowanej części z pokojowej na nastawioną na konflikty. Moim zdaniem, zależnie czym to się skończy, Trump powinien skończyć nawet na stryczku. Na spółkę z tym pajacem putlerem destabilizują cały świat.

Tak jest niemal zawsze, staruchy chcą rządzić młodymi i ich losem. Jeden z najbardziej znanych cytatów z GTA IV jest bardziej aktualny niż kiedykolwiek:

Jak się tak geriatria pali do wojny napastniczej to niech sama idzie, przynajmniej system emerytalny oddychnie.

• Like 1
Opublikowano

Takie aneksje, przesunięcia, mini konflikty były też przed innymi wojnami światowymi, więc historia może zatoczyć koło. Niektórzy to jakby chcieli odtworzyć to wszystko. Tak naprawdę jedynie powstrzymanie Rosji może nas uchronić, nawet gdy USA będą zajęte wojną z Chinami co i tak wpłynie na biedę u nas. No i nie wiemy jak zachowają się inni, bo nie tylko USA, Chiny i Rosja są graczami. Pytanie kto inny mógłby chcieć Europę, albo samą Polskę.

Opublikowano
22 minuty temu, Keller napisał(a):

Takie aneksje, przesunięcia, mini konflikty były też przed innymi wojnami światowymi, więc historia może zatoczyć koło. Niektórzy to jakby chcieli odtworzyć to wszystko. Tak naprawdę jedynie powstrzymanie Rosji może nas uchronić, nawet gdy USA będą zajęte wojną z Chinami co i tak wpłynie na biedę u nas. No i nie wiemy jak zachowają się inni, bo nie tylko USA, Chiny i Rosja są graczami. Pytanie kto inny mógłby chcieć Europę, albo samą Polskę.

Pieknie wszedles w tryb "analiza geopolityczna z podtekstem antyzachodnim" jakbys wlasnie skonczyl binge'ować wszystkie sezony PutinVision. Wystarczy, ze usa kichnie, a ty juz krzyczysz ze polska dostanie zapalenia pluc. :/ 

Opublikowano
18 minut temu, MaxaM napisał(a):

kurcze, bardzo slabo znam angielski, ale dobrze kminie, ze jesli rosja nie zgodzi sie zakonczyc wojny, wprowadze wtorne cła na cała rosyjska rope. to znaczy, jesli kupujesz rosyjska rope, nie mozesz robic interesow z USA? jesli to jest prawdziwe, to bardzo ostra deklaracja, ktora przypomina działania z czasów iranskich sankcji, izolacja gospodarcza dla kazdego, kto handluje z wrogiem USA.. Trump zmienia ton wobec rosji? to byłby wielki zwrot wobec jego wczesniejszej postawy, gdzie zarzucano mu zbytnia miekkosc wobec putina. I przede wszystkim, to uderzaloby tez w sojusznikow usa, ktorzy nadal kupuja rosyjska rope, np indie, niektore kraje bliskiego wschodu itd.. 

Nalezaloby jednak zweryfikowac to konto, bo jest podejrzane i moze byc fikcyjne, nieoficjalne lub celowo dezinformujace. 

Opublikowano

@leelooo

A teraz zakryj ręką wzmiankę o Rosji. Czy treść się zmieniła od tego, co Trump mówi od 2 miesięcy, co zamierza zrobić? Nie.

I tak chciał nałożyć cła 25% na Europę. Co zmienia wzmianka 'z powodu Rosji' oprócz PR dla MAGA?

• Upvote 1
Opublikowano

Panowie co lansujecie tezę jakoby Trump był agentem Moskwy. Jak to skomentujecie?

Trump zapowiedział, że jeśli nie dojdzie do porozumienia w sprawie zawieszenia broni, nałoży 25-procentowe cła na rosyjską ropę

https://wiadomosci.wp.pl/trump-bardzo-zly-i-wkurzony-na-putina-7140742113704768a

Tzn. wiem jak to skomentujecie :) że to tylko poza. A ja uważam, że Trump naprawdę chce to skończyć. Z tym, że teraz rosji już się to nie opłaca.

• Like 1
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Witam, Na wstępnie zaznaczę, że czytałem większość podobnych wątków na tym i innych forach, pytałem też o opinie w paru miejscach, ale chce w końcu się upewnić, co będzie najlepsze w moim wypadku. Planuje od roku zakup karty graficznej, obecna ma już 6 lat. Budżet jaki sobie zakładam jest elastyczny, bo planuje raty, jednak nie chciałbym przekroczyć kwoty 2500zł. Mój obecny zestaw prezentuje się następująco: Procesor: AMD Ryzen 7 5700X3D, 3-4.1 GHz, 100MB Chłodzenie wodne: SilentiumPC Navis Evo ARGB 240 (SPC240) GPU: PowerColor Radeon RX 5700 XT Red Devil - 8GB GDDR6 RAM: Pamięć RAM Patriot Viper Steel DDR4 2x16GB 3600MHz CL18 Płyta główna: MSI B550-A PRO Dyski SSD: Samsung 250GB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus + Samsung 1TB 2,5" SATA SSD 860 QVO + Kingston NV2 1TB M.2 2280 (SNV2S/1000G) Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black Zasilacz: Corsair RM850x 2024 850W (CP-9020270-EU) Monitor: AOC 24G2U/BK 23,8" IPS 144Hz FullHD Pivot   No więc po ostatnich researchu już wiem, że zostały dwie opcje: 5060Ti 16Gb lub 5070 12Gb. Nie liczę już na cud promke na 5070Ti. Interesuje mnie raczej gra w FHD (obecny monitor) i QHD (planuje zakup później). Nie planuje używać żadnych zaawansowanych programów graficznych, interesuje mnie gra w najnowsze tytuły i zapoznanie się z technologią Ray Tracingu (całe życie z probl.. tzn. Radeonami).   Potrzebuje silnych opinii, które skierują mnie w 100% na konkretny model (tak, prośba również o podpowiedzi odnośnie producenta i dokładnego modelu), abym mógł podjąć w miarę szybko dobrą decyzję (czyt. jutro lub w poniedziałek). Myślałem również o RX9070XT, nie wykluczam w 100% tej opcji, ale skłaniam się ku rodzinie GeForce.   Z góry sorry za niedopowiedzenia i być może błędne wnioski, moja wiedza opiera się głównie o czytanie opinii innych oraz testów
    • No popatrz a jeszcze kilka postów wstecz gość wmawiał wszystkim, że 5070ti ma dużo gorsze OC od 5080   nastąpiło samozaoranie
    • Remake Dead Space za 40 zł to jest chyba coś godnego uwagi. -80% na Steam.
    • Może, ale jeszcze trochę i chyba miałbym wszystko zaliczone. No nic, przynajmniej mam co robić, zanim przyjdą soczewki do VR.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...