Camis 6 345 Opublikowano 29 Czerwca Autor Opublikowano 29 Czerwca 18 minut temu, GordonLameman napisał(a): to był Zeus ODIN
NoviAMG Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca Ogólnie dynamicznie się to rozegrało, cicho, nagle zerwał się wiatr, ulewa, burza. Parę bliskich strzałów było, około godziny deszczu z wiatrem, około 1.5h burzy. U mnie większych szkód nie ma, poza przewróconym grillem, koszami na śmieci nic więcej się nie wydarzyło. U sąsiada 500m dalej drzewo się poddało, 2 bardzo grube gałęzie pękły. Mieszkam w okolicach Torunia. W cieniu pokazywało około 40* w najcieplejszym momencie.
LeBomB Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca 4 godziny temu, TheMr. napisał(a): Do dzisiaj legenda wiejska, bo nikt nie potrafi wytłumaczyć tego zjawiska. Tu co prawda są chmury, ale też pozornie dla laika nie wyglądają na burzowe, ale zjawisko jest też możliwe przy niemalże czystym niebie. Mówię niemalże, bo mowa o wyładowaniu dodatnim, które niesie znacznie większą energię i może powstać właśnie w takich sytuacjach, gdzie niebo jest bezchmurne. Wystarczy że chmura burzowa będzie kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt kilometrów dalej, bo takie wyładowanie zanim uderzy w ziemię może przebyć taki dystans w poziomie. Dlatego burze po takich upałach mogą być bardzo niebezpieczne nawet w miejscach, w których nikt burzy się nie spodziewa.
sabaru128 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Następny do dymisji sie szykuje. https://katowice.tvp.pl/94072373/strefa-czystego-transportu-w-katowicach-ktore-ulice-obejmuje-i-kto-moze-wjechac Edytowane 30 Czerwca przez sabaru128
GordonLameman Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 12 minut temu, sabaru128 napisał(a): Następny do dymisji sie szykuje. https://katowice.tvp.pl/94072373/strefa-czystego-transportu-w-katowicach-ktore-ulice-obejmuje-i-kto-moze-wjechac Oj, ty znowu czytać nie potrafisz
Fatality Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, galakty napisał(a): Ciekawe czy w 2012 też tak krzyczał? Jakby Tobie płacili za pisanie na twiterze to też byś krzyczał Najlepsza akcja jaką zapamiętałem, to gdy była ta afera z wiatrakami siemensa w PL, a on przez kilka tygodni bronił tych wiatraków, jakie one są super i wgl. Przestał pisać jak po necie zaczeły latać zdjęcia jak wyściskiwał się z ludźmi od siemensa na jakieś gali w Niemczech kilka miesięcy wcześniej A ludziom co wrzucali te zdjęcia groził pozwami Edytowane 30 Czerwca przez Fatality
galakty Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 25 minut temu, Fatality napisał(a): Jakby Tobie płacili za pisanie na twiterze to też byś krzyczał Najlepsza akcja jaką zapamiętałem, to gdy była ta afera z wiatrakami siemensa w PL, a on przez kilka tygodni bronił tych wiatraków, jakie one są super i wgl. Przestał pisać jak po necie zaczeły latać zdjęcia jak wyściskiwał się z ludźmi od siemensa na jakieś gali w Niemczech kilka miesięcy wcześniej A ludziom co wrzucali te zdjęcia groził pozwami Wiadomo, najgorsze że ludzie go za wyrocznię mają. Strasznie brzmi że mamy rekordy upałów, ale jak się napisze że w 2012 były praktycznie takie same, to już efektu nie ma...
janek25 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Ja mam dzisiaj napisane 24 stoponie Jak sie jezdzilo w latach 90 na weś to większość lata pod 40 stopni była. A woda to znikala jak przekopali te rowy melioracyjne.Niby dla krów,choć teorie były ze dla walca pancernego https://www.farmer.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/melioracja-pod-lupa-kto-ma-obowiazek-utrzymac-droznosc-rowow-i-kanalow,178286.html
nozownikzberlina Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 8 minut temu, galakty napisał(a): Strasznie brzmi że mamy rekordy upałów, ale jak się napisze że w 2012 były praktycznie takie same, to już efektu nie ma... a jak w 1943 był niewiele niższy rekord to już wcale 3 minuty temu, janek25 napisał(a): Jak sie jezdzilo w latach 90 na weś to większość lata pod 40 stopni była. dokładnie, wystarczy pogadać z ludźmi co są teraz przy w wieku 60-70. na wioskach to strach było traktorem wyjechać na pole żeby się nie zapaliło, bo smażyło przez trzy tygodnie bez kropli deszczu
Lypton Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Poczekajmy jeszcze do końca lata. Czerwiec nigdy nie był miesiącem rekordów temperaturowych - do teraz. Poprzedni czerwcowy rekord w Czechach to 39 stopni w 2022. W Polsce to było 38,3 w 2019. Edytowane 30 Czerwca przez Lypton
209458 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 11 minut temu, galakty napisał(a): Strasznie brzmi że mamy rekordy upałów, ale jak się napisze że w 2012 były praktycznie takie same, to już efektu nie ma... Tzn gdzie takie same? Bo sobie na szybko sprawdziłem dane historyczne z Warszawy to w 2012 rekord był 32,9 w sierpniu (rekord czerwca to 30,2), a w tym miesiącu mieliśmy już 37,8. https://www.meteo.waw.pl/hist.pl
janek25 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 1 minutę temu, nozownikzberlina napisał(a): na wioskach to strach było traktorem wyjechać na pole żeby się nie zapaliło, bo smażyło przez trzy tygodnie bez kropli deszczu bo pola były tam gdzie i tak sialo sie setki lat. Natomiast na lakę to nie wszedłeś suchą nogą tyle było wody. Przekopali te rowy i każdy tą wodę stracił Przegląd od AI Polska jest pocięta znacznie gęstszą siecią rowów melioracyjnych niż Niemcy. Choć dokładne porównanie statystyczne dla całej powierzchni obu krajów jest trudne z powodu niejednoznacznych i zdecentralizowanych rejestrów, uśrednione szacunki wskazują, że w Polsce przypada średnio ponad \(800\) metrów bieżących rowów melioracyjnych na każdy kilometr kwadratowy powierzchni kraju (łączna długość to ok. 320 tys. km). [1] Dla porównania, w zrównoważonych pod względem gospodarki wodnej regionach Niemiec wskaźnik ten jest średnio o kilkadziesiąt procent niższy. Dokładne wartości różnią się w zależności od typu gruntów: W polsce to zawsze kopią studnie jak jest pożar
galakty Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 4 minuty temu, 209458 napisał(a): Tzn gdzie takie same? Bo sobie na szybko sprawdziłem dane historyczne z Warszawy to w 2012 rekord był 32,9 w sierpniu (rekord czerwca to 30,2), a w tym miesiącu mieliśmy już 37,8. Wróć do mojego posta o jakim kraju pisałem to się wszystko wyjaśni, na miniaturce nawet Polski nie widać. Ale dobra, Polska: Główne rekordy wszech czasów (1900–2026) 40,5°C – Słubice (28 czerwca 2026 r.): Aktualny, oficjalny rekord ciepła w Polsce potwierdzony przez IMGW. Ekstremalny upał był skutkiem napływu zwrotnikowej masy powietrza z północnej Afryki. [1] 40,5°C – Ścinawa (20 sierpnia 1943 r.): Maksymalna wartość zmierzona na obecnym terytorium Polski, lecz w czasie, gdy miejscowość ta znajdowała się w granicach Niemiec. [1] 40,3°C – Toruń (28 czerwca 2026 r.): Druga najwyższa oficjalna wartość w historii polskich pomiarów państwowych, odnotowana podczas tej samej czerwcowej fali upałów. [1, 2] 40,2°C – Prószków (29 lipca 1921 r.): Przez 105 lat uznawany za absolutny krajowy rekord temperatury maksymalnej. [1, 2] I UWAGA. Nie piszę o średniej!!!!! Tylko o rekordach.
209458 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 4 minuty temu, galakty napisał(a): Wróć do mojego posta o jakim kraju pisałem to się wszystko wyjaśni, na miniaturce nawet Polski nie widać. Odpisywałeś na komentarze do Jakuba Wiecha. Masz skrina. O jakim kraju miało być? Oświeć mistrzu. 4 minuty temu, galakty napisał(a): Ale dobra, Polska: I UWAGA. Nie piszę o średniej!!!!! Tylko o rekordach. No i dałeś 1921, 1946, nie widze nic o 2012 niby tak gorącym.
galakty Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 2 minuty temu, 209458 napisał(a): No i dałeś 1921, 1946, nie widze nic o 2012 niby tak gorącym. Wymiękam, pierwszy post jest o Czechach, jeśli Cię to przerasta to może upał zaszkodził
galakty Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca W tym 1905 to musieli ostro nakrętki odrywać od butelek
janek25 Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca 27 wkręciło u mnie Bardziej zastanawiające jest piatek noc.12 stopni? Beda musieli zamykać okna by miekkiego gardelka nie podziebić 🤣
galakty Opublikowano 30 Czerwca Opublikowano 30 Czerwca Straszny skok temperatur, to trzeba przyznać.
nozownikzberlina Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca to niezłe fala upałów czterodniowa. dobrze, że codziennie pada bo byśmy chyba już spłonęli dawno od tego gorąca
Rekomendowane odpowiedzi