Fatality 842 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca 24 minuty temu, TheMr. napisał(a): Problem to brak klimatyzacji w Europie, gdzie w USA jest mniej zawałów i ogólnie śmierci z powodu przegrzania bo mają jej więcej i używają jej więcej. Już widziałem opisy, że konsolidacja rynku w Europie przy zmieniającym się klimacie mogłoby dać kilkanaście miliardów dolarów, a rynek jest wręcz pusty. Na południu Europy a nawet w Polsce klima w większości przypadków jest. Problemy są inne: - szerokość geograficzna i długość dnia. Dajmy przykład na Polskę. Mamy teraz najdłuższy dzień w roku (+/-), słońce świeci i nagrzewa ziemię, budynki przez prawie 17h (vs np. 14h w Kairze dziś). Ciepło nie ma czasu uciec, a powietrze schłodzić bo po 4 rano znowu się nagrzewa. - Wilgotność: Afryka Płn / Europa Płd: dużo niższa wilgotność niż w Polsce, gdzie napływa wilgoć np. z atlantyku. Do tego suche powitrze powoduje, że szybciej się wychładza w nocy, dlatego np. na pustyniach w nocy jest zimno. - infrastruktura - ocieplone budynki w Polsce powodują, że po długim nagrzaniu działają jak piekarnik w nocy bo trzymają całe ciepło To tak z najważniejszych. Klima oczywiście jest ratunkiem na to w naszym klimacie, ale sam problem dlaczego jest jeszcze bardziej ważna niż na południu podałem wyżej
Karister Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca Hmmm... interesante ta pogoda dla Wrocka. Dobrze, że zaraz ewakuacja w chłodniejsze rejony obok Afryki. Costa Adeje na Teneryfie, więc wieczorkiem pewnie będzie przyjemny chłodek poniżej 20 stopni.
Bono_UG Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca 1 godzinę temu, Fatality napisał(a): - infrastruktura - ocieplone budynki w Polsce powodują, że po długim nagrzaniu działają jak piekarnik w nocy bo trzymają całe ciepło W nieocieplonym będzie jeszcze gorzej, bo się natychmiast nagrzeje. Tylko to długie nagrzewanie, to minimum tydzień żeby temperatura w środku na stałe zaczęła rosnąć. Jak się dobrze manipuluje zasłanianiem okien, to można utrzymać całkiem znośną temperaturę bez klimy. W nocy jak na zewnątrz robi się chłodniej, to się po prostu wietrzy. 4 godziny temu, Fatality napisał(a): - szerokość geograficzna i długość dnia. Dajmy przykład na Polskę. Mamy teraz najdłuższy dzień w roku (+/-), słońce świeci i nagrzewa ziemię, budynki przez prawie 17h (vs np. 14h w Kairze dziś). Ciepło nie ma czasu uciec, a powietrze schłodzić bo po 4 rano znowu się nagrzewa. Słońce nie grzeje pełną mocą od wschodu do zachodu. Ja bym dał ze 2h z obu stron, kiedy nagrzewanie jest niewielkie, czy nawet z bilansem ujemnym, bo budynki oddają więcej niż odbierają. Można dodać jeszcze ukształtowanie terenu, inne budynki zasłaniające w tych porach dnia, które zmniejszają nagrzewanie. W naszym klimacie większe znaczenie ma kierunek wiatru, czy zawieje z nagrzanego południa, czy chłodniejszej północy, czy z kontynentalnego wschodu, czy morskiego zachodu. Wystarczy popatrzeć na prognozy, teraz kiedy mamy wiatry zachodnie i północne, a co ma się dziać w sobotę jak zawieje z południa (+10° dzień po dniu, także w nocy). Z czym się zgodzę, to wilgotność, ta potrafi dopiec.
janek25 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca 3 minuty temu, Bono_UG napisał(a): W nieocieplonym będzie jeszcze gorzej, bo się natychmiast nagrzeje ja mam nieocieplony i jest ultra zimno
janek25 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Nie od strony południowej Ale ja mam porządna chałupę z muru 3 warstwowego z cegłą przewiązaną
LeBomB Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca No to masz izolację termiczną, ale między warstwami ściany. Czyli masz wykonane ściany w jednej z efektywniejszych technologii izolacji termicznej niż stary żelbet pokryty styropianem. Zatem nie masz "nieocieplonego" domu.
janek25 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca ta ocieplenie powietrzem A nowy zelbet sie czymś różni
trepek Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 1 godzinę temu, janek25 napisał(a): Nie od strony południowej Ale ja mam porządna chałupę z muru 3 warstwowego z cegłą przewiązaną Sciana trojwarstwowa jest sciana docieplona.
Bono_UG Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 2 godziny temu, janek25 napisał(a): ta ocieplenie powietrzem Praktycznie każda izolacja termiczna polega na zatrzymywaniu powietrza. To nie wełna mineralna, nie polistyren w styropianie, nie poliuretan w piankach jest głównym izolatorem, a powietrze które utrzymują w swojej strukturze. Identycznie działają ubrania, wszelkie puchy, wełny, waty. Jedynym wyjątkiem jest izolacja próżniowa ale jej zdaje się w budownictwie nikt nie używa.
trepek Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 7 godzin temu, janek25 napisał(a): ta ocieplenie powietrzem Z materiałów używanych w budownictwie aerożel składa się z 98% z powietrza i ma lambdę 3 razy mniejszą od dobrego styropianu.
Camis Opublikowano 28 Czerwca Autor Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Rekordy pobite: https://www.facebook.com/LowcyBurzLodzkie/posts/pfbid02pQHLhFkpW61FrYmsH2Yx93G2vsUxgrjXgCeeJiN2jmC82py6Ra9VmAgyEfeMZ8Ayl U mnie od 19, spora część Łodzi nie ma co chwila prądu. Edytowane 28 Czerwca przez Camis
galakty Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca Jak po 23:00 wczoraj u mnie piorun walnął, to prawie z wyra spadłem (okno na oścież i gdzieś blisko było), potem drugi raz i... cisza. Zero deszczu, nic. Jutro ma dopiero przyjść porządna burza, ale te pojedyncze pioruny mnie zdziwiły.
Fatality Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca 17 minut temu, galakty napisał(a): Jak po 23:00 wczoraj u mnie piorun walnął, to prawie z wyra spadłem (okno na oścież i gdzieś blisko było), potem drugi raz i... cisza. Zero deszczu, nic. Jutro ma dopiero przyjść porządna burza, ale te pojedyncze pioruny mnie zdziwiły. Coś zapowiadali na zachodzie, w sensie pojedyncze chmury/burze - bardzo lokalnie. poza tym chmura może być daleko a piorun teoretycznie moze uderzyć nawet kilkaset km dalej. Kilka lat temu w Brazylii zanotowali jakiś rekord. Piorun uderzył bodajże 900km dalej. Nawet w zimie przy opadach śneigu może się zdarzyć pojedycze wyładowanie. Wtedy można się wystraszyć
galakty Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca Było blisko bo się błysnęło i od razu walnęło
Pitross20 Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca Generalnie zawsze po takich upałach są mega burze, od jutro do piątku mają u mnie przechodzić ulewy burze itp. Ja nie zapomnę burzy z 2010 roku, dwa drzewa w sadzie zostały dosłownie rozerwane przez pioruny, do tego taka ulewa, jakiej mój dziadek nie pamiętał.
galakty Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca Ostre burze jasne, ale tu walnęło 2-3 racy piorunem (sprawdziłem na burzowe.info) i koniec Dziś ma trochę popadać, ale konkretna burza dopiero jutro (wielkopolska).
Mar_s Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca U mnie trochę popadało i dalekie grzmoty, ale @NoviAMG który mieszka w sumie niedaleko miał nawałnicę i brak prądu.
Pitross20 Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca 27 minut temu, galakty napisał(a): Ostre burze jasne, ale tu walnęło 2-3 racy piorunem (sprawdziłem na burzowe.info) i koniec Dziś ma trochę popadać, ale konkretna burza dopiero jutro (wielkopolska). One właśnie są najgorsze, ale jak popada i podniesie się wilgoć to będzie straszny ukrop...
janek25 Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca Ten wczorajszy alert o czadzie i gazie.Coś było na rzeczy.Grzebane było bo gaz ultra rzadki
AndrzejTrg Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca Jeszcze w nocy urwy pierdzielone takie coś posyłają...
TheMr. Opublikowano 29 Czerwca Opublikowano 29 Czerwca 3 godziny temu, galakty napisał(a): Ostre burze jasne, ale tu walnęło 2-3 racy piorunem (sprawdziłem na burzowe.info) i koniec Dziś ma trochę popadać, ale konkretna burza dopiero jutro (wielkopolska). Sytuacja sprzed kilku lat. Lampa jak skurczybyk, 30-31 stopni, pole truskawek, ani jednej chmury, na horyzoncie widać tylko ludzi zbierających, jeden piorun, znikąd - gość zmarł w szpitalu po paru godzinach, Ukrainiec. Do dzisiaj legenda wiejska, bo nikt nie potrafi wytłumaczyć tego zjawiska.
Rekomendowane odpowiedzi