Skocz do zawartości

Ekstremalne zjawiska pogodowe / Zmiany klimatyczne / Globalne ocieplenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

.

W dniu 30.06.2026 o 16:44, janek25 napisał(a):

27 wkręciło u mnie 

Screenshot_2026-06-30-16-28-19-702_com.miui.weather2.jpg

Bardziej zastanawiające jest piatek noc.12 stopni? Beda musieli zamykać okna by miekkiego gardelka nie podziebić 🤣

Ja to od 2 tygodni w bluzie chodzę i często kaptur na głowie. Średnia temperatura to 20 stopni. Jak tak dalej pójdzie to ciepło się zrobi pewnie na jesień. Nie raz tak bywało że przez całe lato bywało pochmurnie i padało co trochę, a słońce wyszło dopiero pod koniec lata albo właśnie na jesień.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano

20 stopni w cieniu to przecież idealna temperatura na krótki rękaw :) 

Po prostu większość dalej odczuwa skutki przegrzania jakiego doznał organizm przez ten tydzień bardzo wysokich temperatur. Dlatego teraz 20 stopni to niektórym zimno. Chyba że ktoś ogólnie jest "zmarzluch" to co innego.

Opublikowano
9 godzin temu, sabaru128 napisał(a):

Ja to od 2 tygodni w bluzie chodzę i często kaptur na głowie. Średnia temperatura to 20 stopni.

Nieprawda. Wczoraj to 16 st dla Warszawy. A lipiec to typowy czerwiec GO. Ty zaś piszesz o 2 tygodniach, a wtedy łapie się 2 dni piekła.

3 godziny temu, Camis napisał(a):

Bzdury. Podobnie było w czerwcu, piec chodził jeszcze 19 lub 20-tego (nie pamiętam).

A końcówka czerwca dała to: https://obserwator.imgw.pl/2026/07/13/charakterystyka-wybranych-elementow-klimatu-w-polsce-w-czerwcu-2026-roku/ - jak widać ekstremalnie ciepły, 2 stopnie powyżej normy GO.

Godzinę temu, Bono_UG napisał(a):

Przez ostatni tydzień Onet co chwila podtykał artykuł, że lada moment zmiana pogody, fala upałów itp. :lol2:

Upały były zapowiadane na początku lipca od ok. 12-tego. W tej chwili Poznań i Wrocław mają 28 stopni. Piekło już się zaczyna. Jak widać z linka Camisa największa anomalia to zaledwie -2,6 st (gdy końcówka czerwca to było jakieś +7 do +8 więc łatwo zimny czerwiec zmienił się w ekstremalnie gorący). Jeśli spełnią się chłodne zapowiedzi ECMWF (i ICON) na najbliższe 10 dni, mocno obniżone to zimny lipiec zmieni się w średni GO (gorący lat normalnych).

Opublikowano

U mnie już był morderczy upał 21 stopni o 1:00. A tak się śmialiście, że jest zimno. Realnie idealna średnia lipca (i to dzięki pierwszej połowie poniedziałku z niewliczoną 1:00 z wtorku).

Okien nie można było otworzyć, bo wilgotność bliska 100% i temp odczuwalna powyżej 23 stopnie. I to wszystko w najzimniejszym dniu fali upałów. Pierwsza okazja dla okien to niedziela (po 6 dniach piekła).

Dzisiaj (i wczoraj) jest dużo cieplej niż pokazywały modele. Zgodnie z synoptykiem IMGW, który daje kolejne 2 dni upałów. Czyli aż 11 w 1 miesiąc lata (dawniej śr. 4-6 na całe lato). Zaś średnia "zimnego lipca" wyjdzie powyżej średniej GO (o ile spełnią się chłodne modele).

Opublikowano (edytowane)

Ja tam na pogodę nie narzekam 20 kilka stopni słońce zza chmur i orzeźwiający Bałtyk :E. Przynajmniej ominie mnie weekendowa kopułą śmiertelnego żaru, który nadciąga nad Śląska. Temperatura może w sobotę dobić do 29 stopni !!!

Śmiech śmiechem ale po tych dwóch dniach pod 40, 30 już na mnie wrażenia chyba nigdy nie zrobi :)

Edytowane przez Klakier1984