Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Trend jest raczej niepokojący:

Laptopy: W 2024 roku w Polsce sprzedano ok. 1,5 mln nowych laptopów. Prognozy na 2026 rok mówią o spadku do poziomu poniżej 1,28 mln sztuk.

Płyty główne i składaki: W niektórych segmentach części do komputerów stacjonarnych (np. płyt głównych) odnotowano spadki sprzedaży sięgające nawet 28-33% rok do roku, ponieważ użytkownicy wolą naprawiać stary sprzęt niż budować nowy.

Opublikowano

Pytanie jak bardzo robią to z premedytacja aby zmusić społeczeństwo w przyszłości do przejścia na abonamenty.

2 minuty temu, j4z napisał(a):

I tak źle i tak niedobrze 😀

To nie tak. Glosowanie portfelem ma sens ale tutaj mamy do czycienia z globalnym problemem.

To nie jest tylko RTX za 7 kola. To caly rynek zdycha. Skoro nie stac mnie na karte i pamieci to po co mi procek, plyta i buda...

Big tech ma do w dupie bo zarabia na AI, ale co ma zrobić reszta ???

Nvidia zabezpieczyła sobie pamięć, mogla zrobić RTX Super i zrobić je w lepszych cenach ... ale po co.

I to jest to co zabija nasz rynek.

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Pytanie jak bardzo robią to z premedytacja aby zmusić społeczeństwo w przyszłości do przejścia na abonamenty

A to już mówiłem jakiś czas temu, że dążą do tego. 

Opublikowano (edytowane)

No nie taki luz, bo w końcu przyjdzie taki moment, że albo grasz w chmurze albo nie grasz. Jakoś mi się nie widzi gra w chmurze. Ciekawe czy rykoszetem nie dobije się to też na już nieraz wątpliwej jakości gier. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

No i ewidentnie to robimy. Tylko big techy nie odpuszczą bo nie widza w nas już zarobku, a bez nich PC DIY umrze a mniejsze firmy zdechną.

Nie kupujemy bo nas nie stać, a nie że głosujemy portfelem :E 

• Haha 1
Opublikowano

Pamiętam w czasach PRL jak Janusze zaczęli z chin przywozić klony NES'a i sprzedawać je pod nazwa Pegasus.

Nie dość ze ciężko było to dostać to jeszcze kosztowało krocie wiec co... chodziło się do wypożyczalni i wypożyczało takiego Pegasusa razem z gierka czy dwiema albo najlepiej 999 in 1 :D

Wracamy do tych czasów. LOL

Opublikowano

My na pewno w chmurę trafimy :)

Ale tak poważnie nie mam zamiaru płacić żadnych abonamentów za komputer, to linia której nie przekroczę.

Skoro ma się zakończyć przygoda PC DIY to odejdę razem z nim.

Ludzie tracą prace, nie maja pieniędzy a ci próbują jeszcze dojebać kolejne abonamenty na które i tak nikogo nie będzie stać ...

question-about-tonys-decision-in-avenger

• Like 1
Opublikowano

Ja przeciwko abonamentowi nic nie mam dopóki będzie kosztował tyle co utrata wartości PC.

Weźmy że składamy PC za 5k. 

Abonament kosztuje powiedzmy 120 zł i zakładamy że używamy tego sprzętu przez 48 msc.

Koszt abo wychodzi prawie 6k i zostajemy z niczym, sprzęt za 5k sprzedajemy za 2.5k, więc jesteśmy "w plecy" 2500 zł, a nie prawie 6000 zł. 

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Ale ty nie bedziesz mial zadnego PC :D

Tzn bedziesz mial, ekran klawaitura i "agenta AI" :E

Nawet tego nie będzie miał,będzie miał Agenta AI i sterowanie przez smartfon. :E 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Ja przeciwko abonamentowi nic nie mam dopóki będzie kosztował tyle co utrata wartości PC.

Wiesz doskonale ze tak nie będzie. To co oni kobinuja to najglupszy pomysl w historii nowozytnej ludzkosci.

I wszytko po to zeby ci "sprzedac" jakies gowno AI.

Teraz, Stjepan napisał(a):

Nawet tego nie będzie miał,będzie miał Agenta AI i sterowanie przez smartfon. :E 

W okularach będzie miał :D A jak nie nosi, TO ZACZNIE !!! :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Stjepan napisał(a):

Kupujmy wydania starych gier na PC bo coraz częściej trudniej będzie je znaleźć, ja tak robię. :faja:

Dopóki mamy dostęp do internetu to nie zginie :D

Będzie jak w filmie "Equlibrium" tylko zamiast palic książki to będą palic PC'ety i oprogramowanie w pudlach LOL

equilibrium-burnit.gif

• Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Wiesz doskonale ze tak nie będzie. To co oni kobinuja to najglupszy pomysl w historii nowozytnej ludzkosci.

I wszytko po to zeby ci "sprzedac" jakies gowno AI.

Ja doskonale wiem że będę zmuszony iść do chmury, tu nie będzie alternatywy czy konkurencji. I nie będzie to opłacalne.

W tej chwili na PC nie mamy już nawet gier na wyłączność. Będą sukcesywnie zwiększać cenę komponentów albo ograniczać podaż (żeby szło do AI) że zastanowię się 10 razy zanim zmienię blaszaka. Już teraz mając 5800X3D i 4070Ti ciężko mi usprawiedliwić zmianę...