Kadajo 9 794 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Na PC mamy o tyle dobrze ze możemy piracić. GabeN i Steam wiedza doskonale o co w tym wszystkim chodzi. Ja chce zmieniać kartę ze względu na 4K ale 4070Ti chyba zostanie jako backup bo nigdy nic nie wiadomo.
JeRRyF3D 2 074 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja (edytowane) Dziś posiadanie "mamy we krwi i mentalności". Za 20 lat, abo będzie codziennością i... to chwaloną! Przekonacie się. Zresztą wystarczy odrobinę przymknąć oczy i wyobrazić sobie świat, w którym (ważne - zawsze stać Cię na abo! którego potrzebujesz) ani pad silnika w furze, ani zerwany dach domu, ani pad RTX 9090 nie jest TWOIM zmartwieniem, bo to nie Twój sprzęt. Dostęp do dóbr - owszem - globalnie i w skali życia - przepłacony, ale skrojony na dziś. Dziś, by sobie walnąć kompa PCMR za 20K trzeba się spiąć, kupić furę za 100K - to samo. Trzeba mieć. Trzeba dowieźć, a sam zakup, to dopiero połowa sukcesu. Kupiłeś, a padło (jest w serwisie). Wydałeś, a nie masz. itd itd. Jak wielu (???) - jak ja ! - wedle starej mechaniki, ma kompa, co pociągnie, ale w zeszłym roku nie przeszedł ŻADNEJ gry na 100%? (czas, zdrowie, samopoczucie, wypalenie). A komp jest, zapłacony. Ba. Teoretycznie traci każdego dnia na swojej wartości. Czy, aby na pewno, racjonalnym było "go mieć" (?), czy tylko ta dziś jedyna akceptowalna forma posiadania "kazała mi go mieć"? Ileż to "potencjalnych rat" abo wsadziłem (?) w kompa, którym... czytam forum. A może fajniej byłoby sobie pyknąć abo, co miesiąc, gdy potrzebuję, albo mam chęć zagrać i mieć te 10K czy 20K w sakwie? Ilu z nas kupiło kompa, rower, motor, chulajnogę albo dechę to surfingu z pełną kwotę z... której jednak nie korzysta (?) itd itd. Abo na wszystko - korpo zarobi w skali świata i długim terminie, tak czy inaczej - to bez dwóch zdań - bo to w tym chodzi. Ale nie musi to być takie utopijne w odbiorze. Dziś pół świata mieszka w mieszkaniu na abo (wynajem), bo to jedyna forma dostępu (na zakup ich nie stać). JEDYNYM KOSMICZNYM ZAGROŻENIEM w moim przekonaniu jest... zależność całkowita. Nagle rząd lub firma robi blokadę na waszystkie auta - nikt nie dojeżdża do roboty! Krach. Ktoś stwierdzi - od jutra nie gramy, bo to niezdorwe. I dupa. Zresztą takim zalążkiem tego gówna jest dziś już cyfrowy hajs i zależność od banku. W 1 sek. mogą odciąć mi szmal i zdechnę z głodu z milionem na koncie. Edytowane 26 Maja przez JeRRyF3D
Stjepan 2 829 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja No właśnie jak posiadasz coś fizycznie to jesteś wygrany, @Kadajo ma swoje filmy BR, ja mam swoją muzykę, ostatnio na koncercie kupiłem dwa winyle mojej ulubionej kapeli, a idą do mnie kolejne CD nowe płyty innych moich ulubionych kapel, ja nie mam kompa za 20k i fury za 100k, ale mam na półce od 40k do 70k zależy jak patrzeć, do tego lubię wydania starych gier kupować gdzie w pudełku była jeszcze instrukcja, a gra była wydana na DVD lub CD-ROM. 1
JeRRyF3D 2 074 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Tak. Ale, to są Twoje (nasze) "stare / boomerskie" nawyki i radości, których młodzi nie znają. Oni JUŻ rodzą się i dorastają dobie wielu abo i "nieposiadania, a używania". Oni nie widza korzyści, w tym, co piszesz. Ba! To czop do dupy. To trzeba na półkach składać, przewozić przy przeprowadzkach, marnowac na to miejsce i jeszcze regularnie odkurzać! Po co!? To jest walor dla nas. Nie dla młodych.
Stjepan 2 829 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja A winyle są limitowane, jeden do 400 sztuk, drugi do 310 sztuk.
j4z 1 816 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Sam mam takie podejście do muzyki. Klikam i słucham, czego chce. Zniknie ze streamu? Spirace.
Stjepan 2 829 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 1 minutę temu, JeRRyF3D napisał(a): Tak. Ale, to są Twoje (nasze) "stare / boomerskie" nawyki i radości, których młodzi nie znają. Oni JUŻ rodzą się i dorastają dobie wielu abo i "nieposiadania, a używania". Oni nie widza korzyści, w tym, co piszesz. Ba! To czop do dupy. To trzeba na półkach składać, przewozić przy przeprowadzkach, marnowac na to miejsce i jeszcze regularnie odkurzać! Po co!? To jest walor dla nas. Nie dla młodych. Tu się trochę mylisz, bo ja widzę ile młodych ludzi na koncertach/festiwalach kupuje fizyczne nośniki, może nie winyle, ale CD kupują i kasety czasami też, pokolenie Z wraca do fizycznych wydań, ja to widzę po gawiedzi metalowej, jest dobrze.
Kadajo 9 794 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja @JeRRyF3D to jest dystopia, wyobraź sobie wszytko na abonament. Samochód na abo, komputer na abo, jedzenie na abo. WSZYTKO. A teraz najlepsze... podpadniesz, wciskają jeden przycisk i już lecisz na piechotę albo będziesz zarl gruz przez tydzień, mało ? To przedłużamy do miesiąca aż będziesz chodził jak zegarek. NIE MA NIC GORSZEGO W ŚWIECIE KONSUMPCJI JAK ABONAMENT BO TO KONTROLA OSTATECZNA. Paradoks polega na tym ze dzisiejsze pokolenia tego nie kumają bo maja wszytko na wyciągniecie reki, poczekaj co się będzie działo jak im to zabierzesz BO NIE BĘDĄ MIELI KASY. 1
j4z 1 816 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 1 minutę temu, Stjepan napisał(a): Tu się trochę mylisz, bo ja widzę ile młodych ludzi na koncertach/festiwalach kupuje fizyczne nośniki, może nie winyle, ale CD kupują i kasety czasami też, pokolenie Z wraca do fizycznych wydań, ja to widzę po gawiedzi metalowej, jest dobrze. Już kiedyś rozmawialiśmy o tym. To co widzisz to jest zaledwie ułamek. 😀
Stjepan 2 829 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Teraz, j4z napisał(a): Już kiedyś rozmawialiśmy o tym. To co widzisz to jest zaledwie ułamek. 😀 Może nie ułamek, ale metal to muza niszowa, ale prawdziwa jak by ją porównywać od infuencerskiego autotuna.
JeRRyF3D 2 074 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja (edytowane) 4 minuty temu, Kadajo napisał(a): A teraz najlepsze... podpadniesz, wciskają jeden przycisk i już lecisz na piechotę albo będziesz zarl gruz przez tydzień, mało ? To przedłużamy do miesiąca aż będziesz chodził jak zegarek. NIE MA NIC GORSZEGO W ŚWIECIE KONSUMPCJI JAK ABONAMENT BO TO KONTROLA OSTATECZNA. Ależ oczywiście że widzę w tym zagrożenie. O tym napisałem w swoim poście DRUKOWANYMI. Ale, to jest strach i asekuracja przed ZŁYM światem i złymi ludźmi, rządami, korpo. TEGO jeszcze nie ma, a my już się boimy (i słusznie!). Ale, gdyby tak... świat miał być taki, jak byśmy chcieli, że nikt tego nie wykorzysta (tylko małą łyżeczką i przez całe życie nas doi) przeciwko nam (mrzonki, wiem, prędzej czy później znajdzie się taki), to abo, nie jest złem absolutnym. Naprawdę mogłoby być panaceum na brak kasy na rzeczy duże. Edytowane 26 Maja przez JeRRyF3D
Kadajo 9 794 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Dalczego Netlfix odnisol sukces ? Bo byl w sumie jedyny. Teraz masz 10 roznych platform i wez to wszytko oplacaj, a to tylko filmy czy seriale. Dodaj do tego muzyke, a potem jeszcze kompyter/konsole, gry, i cala reszte. Okazuje sie ze pracujesz na abonament i nie masz nic. To jest gorsze niż oprocentowany kredyt. 2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a): Ależ oczywiście że widzę w tym zagrożenie. O tym napisałem w swoim poście DRUKOWANYMI. Ale, to jest strach i asekuracja przed ZŁYM światem i złymi ludźmi, rządami, korpo. TEGO jeszcze nie ma, a my już się boimy (i słusznie!). Ale, gdyby tak... świat miał być taki, jak byśmy chcieli, że nikt tego nie wykorzysta przeciwko nam (mrzonki, wiem, prędzej czy później znajdzie się taki), to abo, nie jest złem absolutnym. Naprawdę mogłoby być panaceum na brak kasy na rzeczy duże. Młodzież się nie przejmuje i im się nie dziwie, jak miałem 15-20 lat tez się niczym nie przejmowałem bo dopiero poznawałem to jak świat działa. Z czasem zaczną się przejmować. Już dziś młodzi którzy kończą szkoły studia globalnie bojkotują AI bardziej niż my, dlaczego ? Bo boja się ze ich zastąpi. Na co oni pracują i się uczą jak im się mówi ze w sumie nie będą potrzebni bo zastąpi ich AI. 1 1
JeRRyF3D 2 074 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja (edytowane) 18 minut temu, Kadajo napisał(a): Dalczego Netlfix odnisol sukces ? Bo byl w sumie jedyny. Teraz masz 10 roznych platform i wez to wszytko oplacaj, a to tylko filmy czy seriale. Dodaj do tego muzyke, a potem jeszcze kompyter/konsole, gry, i cala reszte. W tej (abo) czy innej formie (kopię i moje) = konsumpcjonizm w czystej formie = bo muszę miec wszystko. Wystarczy wybierać, czego potrzebuję. Gdy zechcesz w/w wszystko kupić i mieć = też góra szmalu, który jednak trzeba mieć. 18 minut temu, Kadajo napisał(a): Okazuje sie ze pracujesz na abonament i nie masz nic. To jest gorsze niż oprocentowany kredyt. Tak. Tylko, że to jest nadal nasze "dziemnogorodowe przyzwyczajenie". Nie ja wymyśliłem "być, czy mieć?". Tu podobnie. Co nas bardziej uszczęśliwi? Posiadanie (lub zupełnie nie, gdy Cię nie stać), czy jednak możliwośc używania (nawet, gdy Cię nie stać na pełną kwotę = abo)? Kwestia mentalności, postrzegania. Serio. Jesteśmy jednym z nielicznych jeszcze krajów, gdzie jest tak ogronme parcie na posiadanie. np. mieszkania. Na świecie pewnie z 80% ludzi mieszka w cudzym całe życie (i to się już światu opaczyło - przywykliśmy). Polacy tylko, z uporem maniaka , zakładają sobie na szyję sznur kredytowy, aby mieć swoje. Tak wiem. To (pozorna) stabilność, gwarancja, pewność. Kupiłem, mam, jestem bezpieczny. OK. Ale też iluzoryczna i wyłącznie w (dobrym) świecie doskonałym (bez złych intecji wielkich), gdzie nic się nie dzieje. Wystraczy jeden dron od Władka, który walnie w nowo wybudowany TWÓJ dom marzeń i ... (?) Posiadanie, też może bywać kłopotliwe. Tyle, że to jest temat na osobny wątek SF-Lem ;). Niekoniecznie tutaj. 18 minut temu, Kadajo napisał(a): Już dziś młodzi którzy kończą szkoły studia globalnie bojkotują AI bardziej niż my, dlaczego ? Bo boja się ze ich zastąpi. Na co oni pracują i się uczą jak im się mówi ze w sumie nie będą potrzebni bo zastąpi ich AI. Przyzwyczajenia. Wchodzimy w SF. Kiedyś wyparcie konia ze wsi, też budziło grozę. 80% było rolnictwa. Dziś chyba z 10%. Następują przesunięcia branż i tyle. Nie ma konia - są ciągniki = potrzebny mechanik. Nie ma stanowiska - jest AI - potrzebny serwisant, woda, dozór nad tym. "Świat się kręci" od kilku tysięcy lat. Edytowane 26 Maja przez JeRRyF3D
oldfashioned 821 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 54 minuty temu, Kadajo napisał(a): Na PC mamy o tyle dobrze ze możemy piracić. Abonamenty zle Kradziez dobra
JeRRyF3D 2 074 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja I żeby była jasność. NIE JESTEM ZWOLENNIKIM ABO. Ba! Raczej przeciwnikiem. Wiem też, że strach ma wilkie oczy. Uzależnienie JAKIEKOLWIEK od kogokolwiek, budzi grozę. Nie chcemy być zależni. Ale, czy już nie jesteśmy? Nawet bez abo konsumenckiego, już jesteśmy w fazie abo globalnego. Rudy robi dym, zamykają cieśninę, podjeżdżasz SWOIM autem na za 100K pod dystrybutor i słyszysz "nie mamy Pańskiego paliwa, i co nam Pan zrobisz? Uprze się cham i mu daj". Już żyjemy w abo czasach. Globalnie, póki, co, ale jednak. To się ma tylko przenosić na strefy indywidualne.
Kadajo 9 794 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Abo sam w sobie nie jest zly, ale wszytko ma swoje granice. Zresztą prosty przykład. Chce zagrać w Unreal Tournament 3 Jak go nie kupiłeś wcześniej to teraz masz problem. Co robisz. To samo można przypisać do muzyki czy filmów których nie możesz legalnie nawet wypożyczyć. Dzisiejsze pokolenie tez może tego nie kumać bo ma wszystko na wyciągniecie reki. Muzyka ? Darmowy YT, darmowe spotify. Filmy czy seriale, tu już abo albo strony hostingowe/torrenty Takie sa realia. Tak samo nie da się wypożyczyć wszystkiego jak i nie można mieć wszystkiego. Myślicie ze po co ja sobie kupuje filmy ? Bo chce jak będę miał ochotę w każdej chwili moc po nie sięgnąć i obejrzeć w porządnej jakości. Ludzie dziś się nie przywiązują jednostkowo, ale to wynika z łatwości dostępu i wygody. Jak im się to zabierze zacznie się chomikowanie. 30 minut temu, JeRRyF3D napisał(a): W tej (abo) czy innej formie (kopię i moje) = konsumpcjonizm w czystej formie = bo muszę miec wszystko. Wystarczy wybierać, czego potrzebuję. Gdy zechcesz w/w wszystko kupić i mieć = też góra szmalu, który jednak trzeba mieć. To jest złudne tak jak siedzenie na wynajmowaniu mieszkania. Lepiej zainwestować po trochu i zbudować sobie własnego Netflixa niż polegać na usłudze z której w każdej chwili może wylecieć to co akurat chcesz zobaczyć czy paść z byle powodu awarii sieci czy samego Netflixa. Już przemilczę jakość takich usług. Lepiej kupić własne mieszkanie/dom niż polegać na czyjeś łasce. 1
JeRRyF3D 2 074 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja (edytowane) 12 minut temu, Kadajo napisał(a): Takie sa realia. Tak samo nie da sie wyporzyczyc wszyskiego jak i nie mozna miec wszyskiego. Myslciie ze po co ja sobie kupuje filmy ? Bo chce jak bede mial ochote w kazdej chwili moc po nie siegnac i obejrzec w porzadnej jakosci. Ale wiesz, że i to jest tylko Twój pozór bezpieczeństwa (na dziś), który sam sobie wykreowałeś w głowie przez... przyzwyczajenia właśnie. Bo zakładasz (jak większość), że sytuacja "z dziś" będzie trwać zawsze (bo Ty się "zabezpieczyłeś" = kupiłeś). Za 10 lat padnie Twój odtwarzacz BR i okaże się, że nie ma już na rynku do kupienia nowego. Zostaniesz (oby nie) z górą plastiku i wydanym worem kasy, z którego nie da się mieć już pożytku. Serio. Czas bardzo weryfikuje. Na wielu polach. Edytowane 26 Maja przez JeRRyF3D
Kadajo 9 794 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Pomijamy tez jeden ważny aspekt. Rozwój. Jak wszytko stanie się abonamentem to rozwój zdechnie.
Fenrir_14 1 240 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja (edytowane) @Kadajo chciałem sobie obejrzeć ostatnio znowu tego Beowulfa z 2007 zrobionego w motion capture. No to mówię zassam sobie i obejrze przed spaniem. I co? I gówno! 3 jurki na amazon prime cwelowi bezosowi wykartkować bo nie ma skąd tego pobrać. Kurde, szczerze, nie sądziłem że się tak wq***e tego wieczoru. Świat kompletnie schodzi na psy, równia pochyła Kurde, kiedyś to były czasy jednak. Edytowane 26 Maja przez Fenrir_14
Kadajo 9 794 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a): Ale wiesz, że i to jest tylko Twój pozór bezpieczeństwa (na dziś), który sam sobie wykreowałeś w głowie przez... przyzwyczajenia właśnie. Bo zakładasz (jak większość), że sytuacja "z dziś" będzie trwać zawsze (bo Ty się "zabespieczyłeś" = kupiłeś). Za 10 lat padnie Twój odtwarzacz BR i okaże się, że nie ma ich już na rynku do kupienia nowego. Zostaniesz (oby nie) z górą plastiku i wydanym worem kasy, z którego nie da się mieć już pożytku. Serio. Czas bardzo weryfikuje. Na wielu polach. No tak, z tym odtwarzaczami to bardzo dobry przykład bo dziś ciężko o dobry odtwarzacz bo ich wlasnie nie ma przez to ze duża część osób przerzuciła się na straeming. Ale właśnie dlatego widzę zagrożenia jakie niesie ze sobą kierunek który został obrany. 1
JeRRyF3D 2 074 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 7 minut temu, Kadajo napisał(a): Pomijamy tez jeden ważny aspekt. Rozwój. Jak wszytko stanie się abonamentem to rozwój zdechnie. Nie. Myślę, że nie. Abo czy kesz - nowi na rynku MUSZĄ konkurować. Podejściem do klienta, szybkością, ofertą, ceną, jakością. Zawsze ktoś nowy zechce być lepszy od reszty = rozwój IMO.
galakty 5 065 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Z abo jest ten problem co z Netflixem... Na początku był TYLKO on i tani, a teraz żeby oglądać wszystko musiałbyś mieć Netflixa, HBO, Disneya i coś tam może jeszcze. A i tak najdzie Cię ochota na Obcego czy Terminatora to zatoka zostaje. Rynek PC pewnie czeka to samo. 1
slafec 65 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja Godzinę temu, Kadajo napisał(a): Abo sam w sobie nie jest zly, ale wszytko ma swoje granice. Zresztą prosty przykład. Chce zagrać w Unreal Tournament 3 Jak go nie kupiłeś wcześniej to teraz masz problem. Co robisz. To jest ogólnie problem cyfrowej dystrybucji, a nie abonamentów. Unreal Tournament 3 to gra z czasów, gdzie pudełka były jeszcze powszechne na PC i teraz łatwo możesz kupić używkę za grosze.
Kadajo 9 794 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): @Kadajo chciałem sobie obejrzeć ostatnio znowu tego Beowulfa z 2007 zrobionego w motion capture. No to mówię zassam sobie i obejrze przed spaniem. I co? I gówno! 3 jurki na amazon prime cwelowi bezosowi wykartkować bo nie ma skąd tego pobrać. Kurde, szczerze, nie sądziłem że się tak wq***e tego wieczoru. Świat kompletnie schodzi na psy, równia pochyła Kurde, kiedyś to były czasy jednak. No wlasnie o to mi chodzi, a oni liczą ze się złamiesz i zapłacisz bo po co tracić czas na jakieś ściągnie i szukanie. Ludzie zatracili tą zdolność bo się rozleniwili. Ale szybko się naucza jak będzie trzeba. 1
Stjepan 2 829 Opublikowano 26 Maja Opublikowano 26 Maja 14 minut temu, slafec napisał(a): To jest ogólnie problem cyfrowej dystrybucji, a nie abonamentów. Unreal Tournament 3 to gra z czasów, gdzie pudełka były jeszcze powszechne na PC i teraz łatwo możesz kupić używkę za grosze. https://allegro.pl/produkt/unreal-tournament-iii-pc-a19513ad-642b-4bc0-b5be-7a4634358bfc?offerId=18521653085 Najtańsza oferta, 125zł to nie są grosze, mam tą wersje premierową na półce.
Rekomendowane odpowiedzi