Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

link juz byl przytaczany. ale w kontekscie innych danych, jednak jego glowny przekaz jest odpowiedzia na Twoje watpliwosci

https://pie.net.pl/co-trzeci-polak-zawyza-liczbe-cudzoziemcow-w-polsce/

"Niedostępność pracowników na polskim rynku pracy to duże wyzwanie dla pracodawców, dlatego w cudzoziemcach widzą dużą szansę na uzupełnienie braków kadrowych ."

wiec podziel sie swoja opinia z Polskim Instytutem Ekonomiczny, bo na pewno cos im umknelo

Edytowane przez SuLac0
  • Upvote 2
Opublikowano

Jak nasprowadzamy tych czarnych tytanów intelektu i się inteligencja uśredni, to faktycznie. Może nawet i przez sto lat. :D

Teraz, SuLac0 napisał(a):

wiec podziel sie swoja opinia z Polskim Instytutem Ekonomiczny, bo na pewno cos im umknelo

Dzielę się niejednokrotnie. Jak nie idzie, to nie idzie. ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, adashi napisał(a):

W Chinach od lat funkcjonują tego typu drony. Standardowo są to dostawy do czegoś w rodzaju Paczkomatów skąd można to odebrać. Dolatuje wszystko, łącznie z gorącą kawą w wybranym wariancie. Zamawia się z aplikacji w telefonie lub z maszyny. Testowo działają też dostawy pod adres (nie korzystałem).

Jeśli komuś do obsługi drona lub włożenia talerzy do zmywarki niezbędny jest murzyn, proszę bardzo, niech go sobie sprowadza i trzyma jakoś u siebie. A nie na koszt wspólny. Nawet gdyby co jakiś czas trzeba było samemu pojechać po żarcie, dla osoby bez grubszych upośledzeń nie wydaje się to zadaniem ponad siły.

Ty tak na poważnie? 

To musisz otworzyć biznes i pokazać wszystkim jak to robić :) 

• Upvote 1
Opublikowano

Jedynie ubranej w ładniejsze wyrazy.

1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Ty tak na poważnie? 

To musisz otworzyć biznes i pokazać wszystkim jak to robić :) 

Po co miałbym otwierać tego rodzaju biznes? Nie mam ostatnio jakichś większych niedostatków finansowych.

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, adashi napisał(a):

Jedynie ubranej w ładniejsze wyrazy.

Po co miałbym otwierać tego rodzaju biznes? Nie mam ostatnio jakichś większych niedostatków finansowych.

Żeby udowodnić całemu światu że masz rację. Czynem, a nie pustym słowem :) 

Opublikowano
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Czy postęp technologiczny pozmywa naczynia w knajpie, dowiezie żarcie na skuterze albo spędzi 8 godzin przy taśmie produkcyjnej?

Dla kolegi pytam :E 

Wszystko kwestia inwestycji i nakładów ;) Masz myjki tunelowe, czy zmywarki przemysłowe, które można dodatkowo zautomatyzować. W niektórych miastach na świecie drony i autonomiczne roboty już dowożą jedzenie. Są autonomiczne taksówki. Linie produkcyjne też już coraz częściej są zautomatyzowane. Popatrz na fabrykę Tesli w Berlinie. Cała linia jest w pełni zautomatyzowana. 

Tylko tak jak mówiłem, inwestycje i nakłady. Przez to wiadomo że nie każda firma się zautomatyzuje na jakimś dużym poziomie, ale im bardziej popularna będzie większa automatyzacja, tym starsze rozwiązania automatyzujące staną się tańsze i bardziej dostępne, co sprawi, że nawet jakieś stare technologicznie firmy zaczną się też modernizować, tylko to perspektywa kilkudziesięciu lat w wielu przypadkach.  

Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

Wszystko kwestia inwestycji i nakładów ;) Masz myjki tunelowe, czy zmywarki przemysłowe, które można dodatkowo zautomatyzować. W niektórych miastach na świecie drony i autonomiczne roboty już dowożą jedzenie. Są autonomiczne taksówki. Linie produkcyjne też już coraz częściej są zautomatyzowane. Popatrz na fabrykę Tesli w Berlinie. Cała linia jest w pełni zautomatyzowana. 

Tylko tak jak mówiłem, inwestycje i nakłady. Przez to wiadomo że nie każda firma się zautomatyzuje na jakimś dużym poziomie, ale im bardziej popularna będzie większa automatyzacja, tym starsze rozwiązania automatyzujące staną się tańsze i bardziej dostępne, co sprawi, że nawet jakieś stare technologicznie firmy zaczną się też modernizować, tylko to perspektywa kilkudziesięciu lat w wielu przypadkach.  

No właśnie / kiedy to trafi do małych knajpek? :) 

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Żeby udowodnić całemu światu że masz rację. Czynem, a nie pustym słowem :) 

Ale w jakim celu miałbym komuś coś udowadniać, podejmując ryzyko biznesowe? Co by mi z tego przyszło, czego już nie mam? Kolega dla którego pytasz, jest jak widzę bardziej zainteresowany mną niż emigracją, o której jest ten wątek.

Przekaż mu może, że nie podzielę raczej jego potencjalnej fascynacji.

• Like 1
Opublikowano

@GordonLameman jedyna możliwa odpowiedź brzmi "to zależy". Dlaczego? Bo to zależy od kierunków rozwoju, infrastruktury, dostępności, kosztów, technologii czy nawet od nastawienia klientów. Zmiennych jest bardzo dużo, ja tylko wskazuję na fakt, że technologicznie wiele rozwiązań jest już możliwych lub będą możliwe w najbliższych latach.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, SuLac0 napisał(a):

link juz byl przytaczany. ale w kontekscie innych danych, jednak jego glowny przekaz jest odpowiedzia na Twoje watpliwosci

https://pie.net.pl/co-trzeci-polak-zawyza-liczbe-cudzoziemcow-w-polsce/

"Niedostępność pracowników na polskim rynku pracy to duże wyzwanie dla pracodawców, dlatego w cudzoziemcach widzą dużą szansę na uzupełnienie braków kadrowych ."

Gdyby zlikwidować zasiłki socjalne to problem braku rąk do pracy natychmiast by się rozwiązał 

Edytowane przez voltq
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, adashi napisał(a):

Ale w jakim celu miałbym komuś coś udowadniać, podejmując ryzyko biznesowe? Co by mi z tego przyszło, czego już nie mam? Kolega dla którego pytasz, jest jak widzę bardziej zainteresowany mną niż emigracją, o której jest ten wątek.

Przekaż mu może, że nie podzielę raczej jego potencjalnej fascynacji.

Ot, chodzi o to, że to tak prosto nie działa. Żeby zautomatyzować trzeba dużych nakładów i to robionych w rozproszony sposób (każdy przedsiębiorca samodzielnie). Taniej i - na chwilę obecną efektywniej - jest wciąż Armeńczyka czy innego Czeczeńca do takiej roboty. 

A gadanie o pełnej automatyzacji to melodia 10-20 lat. A ludzie do pracy potrzebni są teraz. 

3 minuty temu, voltq napisał(a):

Gdyby zlikwidować zasiłki socjalne to problem braku rąk do pracy natychmiast by się rozwiązał 

Bzdura.

• Upvote 3
Opublikowano

Pełna automatyzacja to cel, który zapewne nigdy nie zostanie osiągnięty. Ale stopniowo będzie się zmierzać w tym kierunku. Tym szybciej im większe będą potrzeby.

A jak się nasprowadza murzynów, to oni tu już pozostaną. I jak kiedyś zbliżymy się do pełnej automatyzacji, to oni nadal tu będą. Z całą ich stanowczością.

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Bzdura.

Tak, bo ludzie którzy nie pracują (zdrowi) a dostają zasiłek, gdyby przestali go dostawać to by wybrali śmierć z głodu niż pracę. Chyba, że masz na mysli to ze by zaczeli kraść zamiast pracować

Teraz, adashi napisał(a):

I jak kiedyś zbliżymy się do pełnej automatyzacji, to oni nadal tu będą.

Jak będą murzyni to nie bedzie zadnej automatyzacji. Nastąpi selekcja naturalna i 10 dzieci z murzynskiej rodziny > 1 dziecko z białej i masz koniec rozwoju w danym kraju na dłuższą metę

Opublikowano
1 minutę temu, adashi napisał(a):

Pełna automatyzacja to cel, który zapewne nigdy nie zostanie osiągnięty. Ale stopniowo będzie się zmierzać w tym kierunku. Tym szybciej im większe będą potrzeby.

A jak się nasprowadza murzynów, to oni tu już pozostaną. I jak kiedyś zbliżymy się do pełnej automatyzacji, to oni nadal tu będą. Z całą ich stanowczością.

Oczywiście, że będzie się zmierzać - tego nie neguję. 

A teraz tak na serio - kto sprowadza "murzynów" do Polski? :) 

Teraz, Fatality napisał(a):

Tak, bo ludzie którzy nie pracują (zdrowi) a dostają zasiłek, gdyby przestali go dostawać to by wybrali śmierć z głodu niż pracę. Chyba, że masz na mysli to ze by zaczeli kraść zamiast pracować

Bzdura. 

Kto dostaje zasiłek i nie pracuje, a może do pracy iść? O jakiej kategorii ludzi mówisz? O rencistach? Samotnych matkach? 

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, Fatality napisał(a):

Jak będą murzyni to nie bedzie zadnej automatyzacji. Nastąpi selekcja naturalna i 10 dzieci z murzynskiej rodziny > 1 dziecko z białej i masz koniec rozwoju w danym kraju na dłuższą metę

Masz rację. Powinienem napisać: jeśli kiedyś się zbliżymy.

Opublikowano
4 minuty temu, Fatality napisał(a):

Jak to niby na się wydarzyć?

1. 70% imigrantów to Ukraińcy. Czyli innych nacji mamy jakieś 600 tys. A większość z nich to kraje byłego ZSRR.

2. Większość z nich stanowią mężczyźni - bez żon i dzieci. Więc jak mają nam populację podmienić? 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

A teraz tak na serio - kto sprowadza "murzynów" do Polski? :) 

Na samym początku napisałem, że nie mam zamiaru uczestniczyć w politycznych przepychankach w kontekście kolorowej imigracji. I tak też będzie.

Akceptuję kolorową imigrację na czasowych wizach do konkretnych prac. Mogą ich sprowadzać rządy, mogą konkretne firmy. Po kontrakcie wylotka.

Opublikowano
Teraz, adashi napisał(a):

Na samym początku napisałem, że nie mam zamiaru uczestniczyć w politycznych przepychankach w kontekście kolorowej imigracji. I tak też będzie.

Akceptuję kolorową imigrację na czasowych wizach do konkretnych prac. Mogą ich sprowadzać rządy, mogą konkretne firmy. Po kontrakcie wylotka.

W przestrzeni publicznej jest sporo kłamstw w tej kwestii, więc chciałem dopytać. Rozumiem, że rozważania niemal abstrakcyjne? ;) 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, adashi napisał(a):

A nie lepiej sprowadzać imigrantów z byłych ziem polskich gdzie ci ludzie są na bliscy poprzez przeszłość? Po co ściągać hindusów z którymi nie ma ani jednego punktu wspólnego jak można ściągnąć np Białorusinów którzy są uciskani pod reżimem?

Szczególnie że Europa zachodnia i północna pokazała że ten eksperyment nie sprawdził się pozytywnie tylko wytworzył masę negatywnych problemów 

Po co robić to samo skoro z góry wiadomo że będą z tego tylko problemy ? To tak jakbyś pchał ręce do ognia mimo to że ktoś inny obok wepchał i się poparzył 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
2 minuty temu, voltq napisał(a):

A nie lepiej sprowadzać imigrantów z byłych ziem polskich

Podmiot, który sobie ściąga pracowników niech najlepiej sam decyduje kogo chce. Jak najbardziej mogę sobie wyobrazić branże, które będą wolały czarnych albo Hindusów, a nie przykładowych Białorusinów. Byle by to było na czas określony.

O wartościowej intelektualnie imigracji z byłych ziem polskich można myśleć jako o imigracji trwałej.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, adashi napisał(a):

Podmiot, który sobie ściąga pracowników niech najlepiej sam decyduje kogo chce. Jak najbardziej mogę sobie wyobrazić branże, które będą wolały czarnych albo Hindusów, a nie przykładowych Białorusinów. Byle by to było na czas określony.

O wartościowej intelektualnie imigracji z byłych ziem polskich można myśleć jako o imigracji trwałej.

W teorii jest to dobry pomysł w praktyce wychodzi to gorzej , nie mam na to dowodu są to jedynie informacje od znajomych którzy pracują w służbach i administracji ze czasami jest tak ze imigrant wyleci za np alkohol i on ląduje po prostu na ulicy a ze z danym państwem nie mamy podpisanej umowy o deportacji to jest to problem i powstaje kolejny bezdomny z którym nie wiadomo co zrobić , a skoro nie sprawdzamy kryminalnej przeszłości danego imigranta to może być tak ze on pracując jest w porządku ale jak stracił prace i przez to nie wyśle kasy dla rodziny gdzieś w bangladeszu to popełni jakieś przestępstwo

Muszą byc te umowy podpisane o wzajemnej deportacji o których mówiła tylko konfederacja i przywrócone prawo z bodajże 1919 roku ustawa o włóczęgostwie lekko skorygowana w ramach bycia częścią UE 

Edytowane przez voltq