VRman 2 634 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) Ale to wątek o 9xxx. Dla 7500f też ustawić mam tak Cytat Precision Boost Overdrive: Advanced PBO Limits: Motherboard Precision Boost Overdrive Scalar Ctrl: Auto CPU Boost Clock Override: Disabled Platform Thermal Throttle Limit: 85 I wchodzisz w zakładkę "Curve Optimizer" i wybierasz coś w deseń "All Core", "Negative", ? Ten negative ile dać? 10 wystarczy? Hałas i pobór prądu mi wisi. I tak pewnie wyłączę wszelkie oszczędzacze prądu i zablokuję zegar na ile się da na maks "obrotach", bo na kompie będzie grane w VR. Chat GPT sugeruje z kolei tak: Cytat Set PBO Limits: Under PBO Limits, choose Auto. Configure Curve Optimizer: Enable Curve Optimizer and set it to All Cores. Apply a negative offset (e.g., -10) Disable CPU Boost Clock Override: Ensure that CPU Boost Clock Override is set to Disabled. This prevents manual clock adjustments that could lead to instability. - a z tym o co chodzi? Cytat Set Platform Thermal Throttle Control: Set Platform Thermal Throttle Control to Auto. This allows the motherboard to manage thermal throttling effectively. - to jest ten sam efekt co "mainboard" w poście z wątka 9xxx? Enable Active OC Tuner: If available, enable Active OC Tuner. Aha. FSO and Game Bar chwilowo wyłączyłem. To nie ma wpływu na zegary raczej, ale wolę się dopytać. Edytowane 11 Czerwca przez VRman
MarioDee 22 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Mainboard to bez limitów, a ustawienie na auto to są limity procesora. 1 1
tom36816 77 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Wiem że wątek o 9xxx ale problem podobny a dla 7500f możesz ustawić te same limity co dla 9600x. No ale tam jak doczytasz to problemem było za słabo dokręcone chłodzenie. 23 minuty temu, VRman napisał(a): Ten negative ile dać? 10 wystarczy? U mnie -30 jest na codzień więc polowę tego możesz smiało dać, ale ile byś nie dał, nawet -5 to trzeba potwierdzić stabilność testami.
VRman 2 634 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) Dam te -10 na chwilę jak bez tego zegary nie osiągną normy. A jak to coś pomoże lub nie, to wtedy będę myslał o testach. Mam tylko jedno pytanie: Skoro bios jest wrzucony najnowszy i chłodzenie porządne, temperatura daleka od 90°C, to czy jest szansa, że trafił się skrajnie gówniany egzemplarz proca? Będę u kolegi wieczorem albo jutro, a wolałbym wiedzieć już teraz. Czytałem, że z 7800x3d bywają różnice na 200-300MHz zależnie od egzemplarza. Ale z 7500f aż tyle? Edytowane 11 Czerwca przez VRman
tom36816 77 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Najpierw upewnij się że cooler poprawnie zamontowany, potem grzebanie w biosie. 4 minuty temu, VRman napisał(a): czy jest szansa, że trafił się skrajnie gówniany egzemplarz proca? Szansa jest, na kasztana zawsze można trafić 6 minut temu, VRman napisał(a): Czytałem, że z 7800x3d bywają różnice na 200-300MHz zależnie od egzemplarza. Ale z 7500f aż tyle? Nie, przyczyna jest albo źle dobrany power limit przez płytę główną albo zbyt wysoka temperatura. Najlepiej wklepać z ręki. Wszystko znajdziesz w tamtym wątku. 1 1
Phoenix. 4 711 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) Ja kilka dni temu skladalem zestaw na 7500F, Fera kox chlodzenie do tego cpu i w cinebench bez zadnych curve ok 70st, do tego ustawilem na cpu limit 75st, a w grach proc leci swoj max 5050mhz i zimniutki Morele oczywiscie przyslalo procka ubrudzonego od pasty wiec zapewne po jakims zwrocie. O dziwo RTX 5060 dawal rade w 1440p z RT Ultra i DLSS wydajnosc utrzymac ponad 60fps i z mfg karta ropbila 180fps, dalo sie grac komfotowo Edytowane 11 Czerwca przez Phoenix. 1
tom36816 77 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca @Phoenix. Z ferą i z tym prockiem też składałem zestaw ale aż tak dobrze to nie było. Te 70 stopni bez UV to pod jakim obciążeniem?
Phoenix. 4 711 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Napisalem, ze w cinebench, a konkretnie cb23 Zadnej ujemnej curvy nie robilem bo nie bylo czasu na wielogodzinne testowanie, a proc musial byc stabilny i w takim cyberku to ok 60st mial. I niby dlaczego tak dobrze nie bylo?? Przeciez ten proc ma tdp 65W/PPT88W to przeciez nie moze sie grzac. Chyba ze u ciebie mobo sciagnelo limity i nawet gdyby to tylko po syntetykami by sie grzal bo w grze ten procesor bedzie chlodny majac blokade zegarow na 5050mhz. Nawet moj 9700X majac PPT88W w CB23 na Fortisie to mial 60-65st stopni, a tu mamy 2 rdzenie mniej
tom36816 77 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca No to naprawdę dobra sztuka się trafiła. Ciekawe jakie vcore na auto. Mój 7500F nawet z CO -30 i z fortisem 3 spokojnie wbije ponad 70*C
Phoenix. 4 711 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Przy jakim poborze?? To nie zadna dobra sztuka tylko 88W swoje robi. To nie moze sie grzac.
wamak 332 Opublikowano 11 Czerwca Autor Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) 3 godziny temu, VRman napisał(a): Nowy komp z 7500f. Odpalam OCCta i wybieram high, a nie extreme w typie testu CPU. Dalej jest opcja variable lub steady load. Daję na steady. Puszczam. Zegar pokazuje 4.5GHz Nie za mało? Widzę w testach proca 4.9 all core powinno być, choć tam testowali renderingiem w programie. Jednak zgaduję, że bez opcji Extreme nie załącza AVXów, które by tłumaczyły niższy zegar? Do BIOSu jeszcze nie zaglądałem. Płyta gigabyte'a b650 Właśnie sprawdziłem OCCT na Normal (miałem do wyboru Normal i Extreme) i tam też załącza AVX, stąd tak niski zegar. W renderingu będzie wyższy zegar, a w grach powinno być 5050 Mhz dla 7500F. Edytowane 11 Czerwca przez wamak
tom36816 77 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) 17 minut temu, Phoenix. napisał(a): I niby dlaczego tak dobrze nie bylo?? Przeciez ten proc ma tdp 65W/PPT88W to przeciez nie moze sie grzac Nie pisałem nic że się grzał, tylko że nie było tak dobrze jak w Twoim przypadku. Płyta MSI b650 gaming plus, limity na auto. Dokładnie nie pamiętam ale temperatury bliżej 80 niż 70. Edytowane 11 Czerwca przez tom36816
Phoenix. 4 711 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca No to grubo cos nie tak, bo ja na 9700X nie mialem nawet blisko do 80st na fortisie, a ten 7500F byl chlodniejszy na ferze.
tom36816 77 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Zen 5 ma ogólnie lepsze temperatury względem zen 4, tu nie ma co porównywać, skoro nawet między dwoma takimi samymi prockami mogą być różnice 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) 1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Ja kilka dni temu skladalem zestaw na 7500F... Niezły zestaw, chociaż szkoda, że 5060ti nie dało się upchnąć Ja na Twoim miejscu wziąłbym: MSI MAG A650BN (stówka do kieszeni) + tańszą budę (kolejna stówka w kieszeni) + pastę za 5zł np. gelid GC-4 czy tam Thermalright TF7 + chłodzenie Thermalright Assassin X 120 Refined SE (pięć dych w kieszeni). Może jakoś byś dociułał do ASUSA Duala 5060ti 16GB z kompuszrona (1899zł w aplikacji). Ew. już by stykło na 9060XT 16GB z amazona (https://www.amazon.pl/dp/B0F8C6MWSY) Z 8GB trzeba walczyć jak ze stonką. Edytowane 11 Czerwca przez Lameismyname
Phoenix. 4 711 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) Mi nic nie szkoda, a budzet byl 4k wiec trzeba bylo sie zmiesci, a ja nie skadam komputerow byle by bylo po taniosci Tansza o 100zl bude?? to jakas z kartonu mialem kupic?? bo ta kosztowala 220zl. Pasta jest za darmo wraz z chlodzeniem, a Fera wyszla 130zl Zreszta do grania w MOBA to ta grafika jest i tak overkill 42 minuty temu, Lameismyname napisał(a): MSI MAG A650BN To nawet jest nawet ATX 3.1... A tu mam 750W ATX 3.1 z natywnym kablem za 219zl Wiec skad by miala byc stowka w kieszeni?? Zasilacz za 120zl ?? Edytowane 11 Czerwca przez Phoenix.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) @Phoenix. To ile dałeś zmienia postać rzeczy. Sugerowałem się tym: A co do zasilacza, ATX 3.1 to chyba nie najważniejsza rzecz: Subpar capacitors, poorly tuned protections, overall poor build quality. Wspomniany MSI to jednak przyzwoita jednostka CWT Edytowane 11 Czerwca przez Lameismyname
Phoenix. 4 711 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) Tak sie domyslilem ale kazda czesc byla kupiona na dobrej promocji co pozwolilo kupic lepszej jakosci podzespoly i zmiescic sie w 4k. Zawsze jak skaldam z kims komputer to kupuje czesci rozlozone w czasie na promocjach I na reszte czesci mialem kody rabatowe Edytowane 11 Czerwca przez Phoenix.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca @Phoenix. Sprytnie Mi się tak nie chce bawić. Ostatnio lepiłem config dla jednej osoby to wyszło mi finalnie coś takiego: Procesor: AMD Ryzen 5 7500F Tray (567zł) Chłodzenie procesora: Thermalright Assassin X 120 Refined SE (99zł) Karta graficzna: ASUS GeForce RTX 5060 Ti DUAL OC 16GB DLSS 4 (1899zł) Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE AX (559zł) Pamięć RAM: GOODRAM IRDM 32GB [2x16GB 6000MHz DDR5 CL30 DIMM] (412zł) Dysk: WD Blue SN580 M.2 PCIe NVMe 1TB (234zł) Zasilacz: MSI MAG A650BN (219zł) Obudowa: ENDORFY Signum 300 Solid (185zł) Monitor: AOC Q27G4XF (758zł) Suma: 4932zł 1
Send1N 4 153 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 4 godziny temu, tom36816 napisał(a): Zen 5 ma ogólnie lepsze temperatury względem zen 4, tu nie ma co porównywać, skoro nawet między dwoma takimi samymi prockami mogą być różnice Od dawien dawna tak jest że te same procesory na zapiętym tym samym limicie mocy mogą się różnić temperaturami i to nie jest kwestia 2 czy 3 stopni, nie każdy widać o tym pamięta 1
Boru 8 Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-5-7400-non-f-with-integrated-graphics-spotted-in-shipping-manifest 1
krzysiek_1990 74 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca mądre smerfy powiedzcie mi dwie rzeczy. 1 zmiejszyłem vsoc z auto(1,245) na 1,215 i czym to przetestować porządnie? cinebench git, gry git. ściągnałem testmem5 - 5 minut pochodził i też git - którym testem to przetestować?. Na zmianie zyskałem około 1W 2 co to jest za zaznaczony czujnik? ten cpu vddcr soc vrm - ciagle pokazuje tyle samo przy gołym windowsie 42°, a jak odpale discorda i przegladarke to 48° w grach do 55°. Kombinowałem z wyłączeniem integry, dałem wentyl na góre budy (i push i pull) i vsoc też zmniejszyłem.
Grolshek 516 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca W dniu 11.06.2025 o 21:34, Lameismyname napisał(a): @Phoenix. Sprytnie Mi się tak nie chce bawić. Ostatnio lepiłem config dla jednej osoby to wyszło mi finalnie coś takiego: Procesor: AMD Ryzen 5 7500F Tray (567zł) Chłodzenie procesora: Thermalright Assassin X 120 Refined SE (99zł) Karta graficzna: ASUS GeForce RTX 5060 Ti DUAL OC 16GB DLSS 4 (1899zł) Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE AX (559zł) Pamięć RAM: GOODRAM IRDM 32GB [2x16GB 6000MHz DDR5 CL30 DIMM] (412zł) Dysk: WD Blue SN580 M.2 PCIe NVMe 1TB (234zł) Zasilacz: MSI MAG A650BN (219zł) Obudowa: ENDORFY Signum 300 Solid (185zł) Monitor: AOC Q27G4XF (758zł) Suma: 4932zł Idealny konfig. Gdzie MSI MAG A650BN za 219? 1
bourne2008 1 202 Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca 30 minut temu, krzysiek_1990 napisał(a): mądre smerfy powiedzcie mi dwie rzeczy. 1 zmiejszyłem vsoc z auto(1,245) na 1,215 i czym to przetestować porządnie? cinebench git, gry git. ściągnałem testmem5 - 5 minut pochodził i też git - którym testem to przetestować?. Na zmianie zyskałem około 1W 2 co to jest za zaznaczony czujnik? ten cpu vddcr soc vrm - ciagle pokazuje tyle samo przy gołym windowsie 42°, a jak odpale discorda i przegladarke to 48° w grach do 55°. Kombinowałem z wyłączeniem integry, dałem wentyl na góre budy (i push i pull) i vsoc też zmniejszyłem. Zmiana z 1.245 na 1.21 to nie jest żadna zmiana. Możesz zjechać jeszcze niżej. 1
Rekomendowane odpowiedzi