Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

Rozwiń myśl jak możesz może będzie to przydatne dla innych w tym dla mnie ;) 

A co tu rozwijać??? Nie wydaję własnych ciężko zarobionych pieniędzy u ludzi którymi się brzydzę. Nie kupuję świetnych książek Wolskiego, nie piję piwa Mentzena i nie kupuję na Amazonie. Takie buty.

Edytowane przez Grolshek
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 19:13, bourne2008 napisał(a):

Zmiana z 1.245 na 1.21 to nie jest żadna zmiana. Możesz zjechać jeszcze niżej.

nie wątpię, ale wolę zjechać 10 razy po 0,005 niż raz  0,05 i odpalać mobo ze śrubokręta i zaczytywać profil biosa z palucha. ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Screenshot(44).thumb.png.fa92ef3706feff0492a52e5f820a9ed5.png

Nowy nabytek R7 7700 +200MHz CO -30, taki vid to norma i wynik? max temp 88* 122W.

20k.png

Jeszcze miałem nieustawione pamiątki przez tutejszych fachowców więc teraz powinno być więcej. Tyle że od tamtego czasu chodzi na 65W/88W PPT, różnicy w grach i ogólnym działaniu żadnej.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

@GrolshekJaki offset i CO?

-30 limity motherboard.

Na co dzień działa tak:

Zrzut ekranu 2025-07-15 213826.png

-25 i limiter na 88W.

Zrzut ekranu 2025-07-15 214427.png

Cisza, spokój, wydajność, stabilność. Zwykłe AMD za parę groszy :P Oooo zauważyłem że można dać te wentylki niżej i dociągnąć do 80 stopni ale nie wiem czy chce mi się grzebać. Może jesienny urlop i ogarnę.

Edytowane przez Grolshek
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Jeszcze miałem nieustawione pamiątki przez tutejszych fachowców więc teraz powinno być więcej. Tyle że od tamtego czasu chodzi na 65W/88W PPT, różnicy w grach i ogólnym działaniu żadnej.

Nastaw pamięci niczego nie wnosi w przypadku cinebencha ;) jak chcesz zobaczyć różnicę to puść geekbench'a i obserwuj wynik multi score, tam bardzo ładnie wynik rośnie od lepiej ustawionych memek.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Nastaw pamięci niczego nie wnosi w przypadku cinebencha ;) jak chcesz zobaczyć różnicę to puść geekbench'a i obserwuj wynik multi score, tam bardzo ładnie wynik rośnie od lepiej ustawionych memek.

To dlaczego Ryzen 2600 z którego właśnie piszę na XMP 2400 ma 7500 a na 3000 7700? Reszta bez zmian. 4GHz/1.4V. Dlaczego w domowym po czarach tutejszych szamanów z prawie 19k skoczyło na dobrze ponad 19k ?

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)

To są symboliczne wzrosty ale sporych w cb po "doszlifowaniu" memek nigdy nie było niezależnie od jego wersji ;) za to w geek'u multi ładnie rośnie wynik.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
42 minuty temu, Send1N napisał(a):

To są symboliczne wzrosty ale sporych w cbr po "doszlifowaniu" memek w cbr nigdy nie było niezależnie od jego wersji ;) za to w geek'u multi ładnie rośnie wynik.

Dokładnie + - 100-150 pkt, cos tam daje ale w Cinebenchu sa to marginalne wzrosty

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

To są symboliczne wzrosty ale sporych w cb po "doszlifowaniu" memek nigdy nie było niezależnie od jego wersji ;) za to w geek'u multi ładnie rośnie wynik.

No co wy gadacie? To ja w "mylnym przeświadczeniu" żyłem tyle czasu??? To trzeba sprawdzić ale 500pkt w CB23 na R7 7700 to chyba nie jest psipadek?

• 1 miesiąc temu...