Phoenix. 4 711 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada 14 minut temu, Send1N napisał(a): U Muslima zadziwiająco dobrze wypadł w grach Wszystko zalezy od testow, gier i ustawien. Lipton przeciez tez testowal te cpu co dostaly becki od 14600k tylko tam optymalizowal timingi i tak zle nie wypadaly. Wiec zawsze mozna zrobic test pod konkretna narracje 1 1
Send1N 4 153 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Dlatego napisałem że u niego dobrze wypadł bo wcześniej widziałem test liptona i całkowicie inne wyniki ogólnie proc kompletnie nieopłacalny w tej samej kasie praktycznie dostajemy 7800X3D
Sidr 123 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada 1 godzinę temu, Send1N napisał(a): U Muslima zadziwiająco dobrze wypadł w grach Wspaniały test. Jak sam autor ocenił, metodologia jest nieżyciowa, ale jak widać popularna. Budżetowy procesot do gier i testujemy z RTX 4090 w 1080p na niskich.. Jaka idea autorom takich testów przyświeca? Praktyczna ich przydatność dla grupy docelowej jest zerowa i wprowadza w błąd. A widzę, że i stali bywalcy mylne wniosk wyciągają. 2 2
Send1N 4 153 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) Przecież dobrze się za to zabrał niska rozdzielczość + wydajne gpu aby nie było bottlenecka ze strony karty. Wrzuciłem film głównie bo u niego wypadł ten procek znacznie lepiej niż np u Liptona (Budżetowy to on nie jest) przynajmniej na razie Edytowane 14 Listopada przez Send1N 2
Sidr 123 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) 8 minut temu, Send1N napisał(a): Przecież dobrze się za to zabrał niska rozdzielczość + wydajne gpu aby nie było bottlenecka ze strony karty. Wrzuciłem film głównie bo u niego wypadł ten procek znacznie lepiej niż np u Liptona (Budżetowy to on nie jest) przynajmniej na razie Nie chodziło mi, że robienie testu w ten sposób jest złe, tylko o to, że to jest jedyny sposób testowania nie uwzględniający testu przy innych parametrach. Strzał z tyłka, ale ponad 90% testów procesoró na róznych portalach opiera sie na tescie tylko z takimi parametrami. I jeszcze raz podkreśle, sam autor testu mówi w filmie, że jest to test "nieżyciowy". Co nie dociera do wielu osób. Edytowane 14 Listopada przez Sidr 1
Phoenix. 4 711 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Jak zrozumiesz geneze testowania cpu to nie bedziesz potrzebowal innych parametrow Bo albo to nazywamy test cpu i robimy zgodnie ze sztuka albo nazywa sie to umownie "wydajnosc procesora w przecietnym korzystaniu w zestawie kowalsiego" Tylko wtedy na limicie gpu 9800xd moze byc na rowni z taka i3 1 3
Sidr 123 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Jak zrozumiesz geneze testowania cpu to nie bedziesz potrzebowal innych parametrow Bo albo to nazywamy test cpu i robimy zgodnie ze sztuka albo nazywa sie to umownie "wydajnosc procesora w przecietnym korzystaniu w zestawie kowalsiego" Tylko wtedy na limicie gpu 9800xd moze byc na rowni z taka i3 Nie wiem, co masz na myśli pisząc "geneza". Taka metodologia po prostu wprowadza w błąd, bo więszośc ludzi nie rozumie wyników takiego testu. Często nawet niby obeznanych w temacie osób. Druga sprawa, że nawet ich rozumienie, to wiedza mało praktyczna. 1
Pentium D 1 158 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada No przetestował proca w ustawieniach których nikt nie ma i nie używa. Odkąd mam monitor 1440p to też już olewam testy w 1080p bo to nieżyciowe
galakty 3 305 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada Ale tu chodzi o test CPU, to że w 99% przypadków nikt tak nie gra to już nieistotne W 4K się zrówna z 9800x3d i elo, tak to już jest. 3
Phoenix. 4 711 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada 4 godziny temu, Sidr napisał(a): Taka metodologia po prostu wprowadza w błąd I tu utne dyskusje bo nie ma sensu Godzinę temu, galakty napisał(a): Ale tu chodzi o test CPU, to że w 99% przypadków nikt tak nie gra to już nieistotne W 4K się zrówna z 9800x3d i elo, tak to już jest. Szkoda strzepic ryja i lumaczyc 2
Pentium D 1 158 Opublikowano 14 Listopada Opublikowano 14 Listopada (edytowane) 3 godziny temu, galakty napisał(a): Ale tu chodzi o test CPU, to że w 99% przypadków nikt tak nie gra to już nieistotne W 4K się zrówna z 9800x3d i elo, tak to już jest. No chodzi, tylko że to nie pokazuje realnej wydajności komuś kto gra w normalnych ustawieniach w gry. Edytowane 14 Listopada przez Pentium D 3
Pentium D 1 158 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada Wsadziłem 7800X3D i trochę dziwne, że limit mocy niższy niż na 7700 a grzeje się bardziej. Wiem, że kasza trochę dusi rdzenie ale i tak dziwne. Ustawiłem wstępnie soc na 1,1V i CO -30, myślałem że przy tej wartości marne szanse, że wstanie a normalnie wszedł do Windowsa i się robi test wyświetlania pulpitu a ja sobie siedzę na kiblu i piję energetyka
Phoenix. 4 711 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada 8 godzin temu, Pentium D napisał(a): No chodzi, tylko że to nie pokazuje realnej wydajności komuś kto gra w normalnych ustawieniach w gry. Ciemna masa ciąg dalszy telenoweli 😂 Tak pokazuje udawana wydajność 😆
Pentium D 1 158 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada @Phoenix. Jak grasz w 1080p na niskich to okej.
Phoenix. 4 711 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada Wydajność procesora w każdej rozdzielczości jest taka sama 😂 Także jak masz pisać takie mądrości to idź na pudelka a nie pajacuj jak nie masz pojęcia o testowaniu cpu Bo to się robi żałosne że ludzie na takim forum jeszcze piszą takie bzdury… 1
bleidd 477 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada To tak jakby zrobić test nowego AMG czy innego RSa i jeździć nim w obszarze zabudowanym i stwierdzić, że Clio 1.0 to w sumie jeździ tak samo Nawet jak kupisz tego RSa i będziesz nim jeździć w 99% po mieście to jednak oglądając jego test chyba jednak chciałbyś się dowiedzieć o jego możliwościach a nie czy jadąc rano po bułki wyjdzie to samo jakbyś jechał Polonezem. 3
Pentium D 1 158 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada @Phoenix. Powiedz ile klatek uzyska ktoś grający zazwyczaj w 1440p na Wysokich jeśli w teście jest przetestowana tylko rozdzielczość 1080p Niskie, bo rozchodzi się o to że sam test w nieżyciowych ustawieniach jest bezsensu. 6 minut temu, bleidd napisał(a): Nawet jak kupisz tego RSa i będziesz nim jeździć w 99% po mieście to jednak oglądając jego test chyba jednak chciałbyś się dowiedzieć o jego możliwościach a nie czy jadąc rano po bułki wyjdzie to samo jakbyś jechał Polonezem. No dokładnie. Problem w tym, że w teście na morelach brakuje tej jazdy po mieście.
Phoenix. 4 711 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada 13 minut temu, Pentium D napisał(a): Powiedz ile klatek uzyska ktoś grający zazwyczaj w 1440p na Wysokich jeśli w teście jest przetestowana tylko rozdzielczość 1080p Niskie, bo rozchodzi się o to że sam test w nieżyciowych ustawieniach jest bezsensu. 52 minuty temu, Phoenix. napisał(a): Wydajność procesora w każdej rozdzielczości jest taka sama Jak zrozumiesz i polaczysz kropki to wroc
jankooo 252 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada @Pentium D w teście masz stworzone idealne warunki aby pokazać różnicę pomiedzy procesorami i w ten sposób stworzyć ranking najszybszy--> najwolniejszy. To, ze w teście 720p pokazuje ci, ze procek X jest szybszy od Y, a w teście 1080p są na równi nie oznacza, ze w 1080p nie odczujesz różnicy bo: -inne miejsce/sytuacje pomiarowe w grze -procek robi wiecej rzeczy niz gra na raz (przeglądarka, komunikator czy wstaw tu cokolwiek innego w tle uzywajacego dodatkowych zasobów) 14 godzin temu, Sidr napisał(a): Nie wiem, co masz na myśli pisząc "geneza". Taka metodologia po prostu wprowadza w błąd, bo więszośc ludzi nie rozumie wyników takiego testu. Często nawet niby obeznanych w temacie osób. Druga sprawa, że nawet ich rozumienie, to wiedza mało praktyczna. Jak ktoś tego nie rozumie to problem tego człowieka a nie testu, który jest miarodajny i pokazuje różnicę w wydajności sprzętu. To są podstawy 1
bleidd 477 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada (edytowane) W 4K czy 1440p może być taka sama zależność zachowana, przecież mogę przedkładać płynność nad jakość i grać sobie radośnie w 4K na LOW bo chce 120 klatek. Po to są takie testy aby każdy sobie mógł obejrzeć, poznać wydajność danego CPU i do SWOICH REALIÓW to odnieść. Ok ja gram w 4K a tam i tak mnie limituje GPU i gram najczęściej w 60 FPS -> OK starczy mi taki 7700X. Ktoś inny gra sobie w 1080p ale dopiero co przeszedł z PS4 i gra w kinowych 30 FPS -> starczy mu nawet jakiś dowolny Zen 2 czy inny 7500F. A ktoś gra w 120 FPS w 4K na LOW bo tak lubi i potrzebuje już jakiegoś X3D żeby mu zawsze wypluł te 120 FPS. Jakbyśmy stosowali takie uproszczenia, że im wyższa rozdzielczość tym wydajność CPU się wypłaszcza to ten co gra w 1080p@30 by kupował najszybszy procek a ten od 4K@120 najwolniejszy bo przecież wyjdzie na to samo, a nie wyjdzie :-) Wystarczy mieć minimum świadomości jak co i z czym i po takim teście CPU każdy będzie wiedział jak to zagra w jego przypadku. Edytowane 15 Listopada przez bleidd 1
Grolshek 516 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada (edytowane) 8 godzin temu, Pentium D napisał(a): Wsadziłem 7800X3D i trochę dziwne, że limit mocy niższy niż na 7700 a grzeje się bardziej. Wiem, że kasza trochę dusi rdzenie ale i tak dziwne. Ustawiłem wstępnie soc na 1,1V i CO -30, myślałem że przy tej wartości marne szanse, że wstanie a normalnie wszedł do Windowsa i się robi test wyświetlania pulpitu a ja sobie siedzę na kiblu i piję energetyka A mógłbyś coś więcej napisać z jakimś screenem z HWInfo? Mój dla odmiany nie grzeje się wcale ale da się ustawić stabilnie na -20. Dawno nie miałem proca z zablokowanym mnożnikiem i 3dcachem i się tu nieco gubię. Jest chłodniejszy od 7700 a to niemożliwe, tamten na odkręconych kurkach potrafi zeżreć watów. Edytowane 15 Listopada przez Grolshek
Pentium D 1 158 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada Godzinę temu, jankooo napisał(a): @Pentium D w teście masz stworzone idealne warunki aby pokazać różnicę pomiedzy procesorami i w ten sposób stworzyć ranking najszybszy--> najwolniejszy. To, ze w teście 720p pokazuje ci, ze procek X jest szybszy od Y, a w teście 1080p są na równi nie oznacza, ze w 1080p nie odczujesz różnicy bo: -inne miejsce/sytuacje pomiarowe w grze -procek robi wiecej rzeczy niz gra na raz (przeglądarka, komunikator czy wstaw tu cokolwiek innego w tle uzywajacego dodatkowych zasobów) Jak ktoś tego nie rozumie to problem tego człowieka a nie testu, który jest miarodajny i pokazuje różnicę w wydajności sprzętu. To są podstawy Ja to wiem, ale nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Takimi testami w paru grach na jednych ustawieniach na karcie za 10 tysięcy złotych ktoś może błędnie założyć, że takie same różnice będzie miał na karcie za około 2,3 - 3,3 tysiące w rozdzielczości 1440p na wysokich a tam się wszystko wypłaszczy bo GPU się skończy i równie dobrze mógłby wziąć proca za kilka stów mniej. Godzinę temu, bleidd napisał(a): Wystarczy mieć minimum świadomości jak co i z czym i po takim teście CPU każdy będzie wiedział jak to zagra w jego przypadku. No wystarczy, ale są ludzie którzy jej nie mają i lecą do moreli kupić super proca.
tomcug 2 440 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada 10 godzin temu, Pentium D napisał(a): No chodzi, tylko że to nie pokazuje realnej wydajności komuś kto gra w normalnych ustawieniach w gry. Przeczytaj, to może zrozumiesz, że nie ma czegoś takiego jak "test realnej wydajności": https://ithardware.pl/artykuly/czy_warto_testowac_cpu_w_4k_felieton-33663.html Każdy scenariusz to tylko ułamek rzeczywistości, a robienie z testów CPU testów mieszanych CPU/GPU to tylko robienie wody z mózgu i wciskanie kitu. 2
Pentium D 1 158 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada (edytowane) 32 minuty temu, Grolshek napisał(a): A mógłbyś coś więcej napisać z jakimś screenem z HWInfo? Mój dla odmiany nie grzeje się wcale ale da się ustawić stabilnie na -20. Dawno nie miałem proca z zablokowanym mnożnikiem i 3dcachem i się tu nieco gubię. Jest chłodniejszy od 7700 a to niemożliwe, tamten na odkręconych kurkach potrafi zeżreć watów. Co niby miałbym napisać? Screena mogę wrzucić później. Jak narazie komp chodzi na tamtych ustawieniach, trochę pulpitu było, trochę grane i odcinek serialu obejrzany. Bios mam 3.16. Po 6 kółkach w CB bo już nie mam czasu Edytowane 15 Listopada przez Pentium D 1
Grolshek 516 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada (edytowane) 48 minut temu, Pentium D napisał(a): Co niby miałbym napisać? Screena mogę wrzucić później. Jak na razie komp chodzi na tamtych ustawieniach, trochę pulpitu było, trochę grane i odcinek serialu obejrzany. Bios mam 3.16. Po 6 kółkach w CB bo już nie mam czasu No to mam identyko na -20, widocznie MSI niżej ustawia napięcia. Teraz pytanie: gdzie on ci się grzeje? Normalne temperaturki przecież? 80W poboru? Śmiech na sali. 7700 potrafi 150W tak po prostu wciągnąć... Przypadkowo kupiłem energooszczędnego procka a miało być 120TDP/142PPT. Dzięki za szybkie info. Przy 7700 to się chociaż pobawiłem a tu: -20 Curve, pamięci zestaw od Tomcuga z testów, ustawienie wentylatorów gotowiec przetestowany na 7700 88W PPT i to cała zabawa. To już na 8400f bawiłem się lepiej Nawet +200 MHz nie działa bo blokada na 50.5x jest. 9800X3D jest jakby bliżej :} Edytowane 15 Listopada przez Grolshek
Rekomendowane odpowiedzi