Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To osobne kwestie. Moim zdaniem szanse na to są bardzo duże, ale to jak im wchodzili i jak działali na szkodę naszego kraju nie ogarniając choćby afery ze zgniłym zbożem, może wynikać też po prostu z tego, że ogólnie mają Polaków w dupie i marnowanie kasy z budżetu i psucie gospodarki ich nie obchodzi, bo to nie ich kasa, a gospodarka im zwisa bo na wałach i znajomościach zawsze sobie jakieś pieniądze z czegoś zdefraudują.

W każdym razie nie wykluczam. Za to, że pis i część konfy jest na sznurku kremlinów - tu oceniam na 99%.

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wcale się mocno nie pomyliłeś.

W USA mają prezydenta. Na węgrzech niemal całą władzę. W Słowacji Fico. W Niemczech zaraz będą mieli AfD w rządzie. Na wyspach też jest ryzyko, a obecne kilka ostatnich rządów bardzo pomaga w pompowaniu tych dotowanych ruskimi rubelkami.

Do tego w Austrii może niebawem coś im się udać. O mało się nie udało z Le Pen we Francji. Zobacz co było w Rumunii, jak ruscy i chiński tiktok zaczęły pomagać ruskiej szmacie. Do dziś płacz ruskich onuc, że odsunięcie tej szmaty z kandydatury to "ZaMaH nA DemOkRancJĘ!!!111oenone :boink:"

Masz też przykłady innych państw, gdzie mieszają jak mogą. Gruzja, Azerbejdżan. Teraz wiele krajów w Afryce. Po zimnej wojnie wszyscy odpuścili, ale ruskie KGB nie. Teraz na zachodzie masz pierdoły  w rurkach i baby na czele służb, a w rosji nadal profesjonalnie i zamordystycznie robią jak za czasów stalina - zero morałów, pełen terror i "wszystko nam wolno"

Niestety to jest skuteczniejsze. Ruskie służby cholernie skuteczne.

Ale ale... to wcale nie musi być marchewka. To może być kij. Terror. Szantaż. To są ulubione metody.

Opublikowano
2 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Oby rząd okazał się mądrzejszy i posłał siły pokojowe proporcjonalnie z innymi państwami z koalicji chętnych.

Przy czym najpierw musiałoby dojść do zawieszenia broni. A nie wygląda by się rzeczywiście zbliżało.

A entuzjaści wysłania tam wojska to uważają, że jakieś z tego wynikną polskie zyski? Generalnie moralne? Czy jeszcze jakieś inne?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Winter napisał(a):

Afrykę i Azję też kupili?

Napisałem, że nie kasa jest najbardziej prawdopodobna, a ciągle tak to nazywasz, dyskredytując i ośmieszając temat. Po co to.

Większość tych krajów nie zna ruskich albo mają ten sam poziom zamordyzmu.

Czekaj, czekaj, bo chyba o różnych krajach mówimy teraz. Doprecyzuj co do których masz objekcje.

Poza tym wsadzasz wszystkie antyimigranckie partie do ruskiego worka.

Gdzie niby to robiłem?

Jak poszukałbyś w historii moich postów na forum, to nawet pisałem, że wkurza mnie to że tak ciężko znaleźć nie pro-ruskie partie proponujące rozsądniejsze niż lewackie podejście do tematu nielegalnej imigracji. Ale sam przyznasz, że trudno. W Konfie u nas Braun i jeszcze kilku conajmniej "pożytecznych idiotów" a media "prawackie" i "influencerzy" jak Lisicki czy Cejrowski na YT, też nawijają ruski punkt widzenia ile wlezie. 

O AfD nie ma co nawet dyskutować.

Węgry chyba też są poza jakąkolwiek dyskusją.

W USA jest Trump, Witkoff i kilku jeszcze, którzy delikatnie mówiąc nie wyglądają na "na pewno nie jest pro-ruski".

Wiesz co się dzieje we Francji, czy Niemczech?

Ale co to ma do tematu? Pisałem w politycznym, że nie zadbanie o własne granice to największy prezent dla ruskiej propagandy jaki się da zrobić i że powinno się natychmiast to naprawić. 

Edytowane przez VRman
  • Confused 1
Opublikowano

Ruscy to tacy swietni stratedzy i dopinaja caly swoj misterny plan przejecia europy.

Tylko, ze te sukcesy sa jak narazie w fazie "moze"

Moze beda mieli swoich liderow w innych panstwach, a moze nie, moze Chiny pomoga, a moze w pewnym momencie wbija im noz w plecy, moze ludzie w USA sie zbuntuja i Trump bedzie znuszony zmienic nastawienie, moze europa za slowami pojdzie tez i czynami, moze posypie sie ta ruska armia jak w 1920 i 1941, moze europa przekaze te ruskie MLD Ukrainie. Wiec mamy duzo moze VS plona rafinerie, ekonomia siedzi, gospodarka siedzi, kraj sie sypie, armia sie sypie, sprzet sie konczy. 

W obecnej sytuacji im dluzej konflikt na Ukrainie trwa tym lepiej dla nas i dla Ukrainy. W tym momencie slyszy sie o kapitulacji Ukrainy i w najlepszym wariancie jakis rodzaj pauzy na froncie co da ruskim tylko odetchnac i przygotowac na spokojnie do kolejnych atakow. Jest tez nadzieja ze Ukraina wywinie cos jak my w 1920 i posypie sie ruski front. Teraz beda mieli duzo rakiet co zwiekszy ich potencjal operacyjny na froncie. Kto wie moze nas czyms zaskoncza, a raczej ruskich. Od wzietych do niewoli dochodza informacje, ze na niektorych kierunkach poza pierwsza linia nie ma nic. Piechota i troche sprzetu. To juz nie jest ta sama pancerno zlomiasta ruska armia co wczesniej.   

• Confused 1
Opublikowano

Cała Afryka to zamordyzm i większa część Azji. Im taki Putin imponuje. Gdzie ty żyjesz?

No OK, ale czemu Ty to do mnie piszesz? :hmm:

Co to ma w ogóle do rzeczy?

Zrozum, że takie Chiny lub Indie będą robić interesy z ruskimi, bo dla nich liczy się tylko ich interes.

A gdzie ja sugerowałem inaczej?

Oni uważają, że my jako Zachód ich wykorzystywaliśmy i mają sporo racji.

Nie znam tematu na tyle, żeby się wypowiadać, nie jest to tematem dyskusji, ale na marginesie mogę Ci powiedzieć, że nie uważam tego co robią Chiny czy Rosja za uzasadnione. I nie uważam ich za "nie gorszych od innych jak USA". Mam za to całą listę szkód jakie robią światu w XXIw.

Co do partii w Europie. Nie jestem zwolennikiem Le Pen, czy AfD w Niemczech, ale musi się pojawić w końcu jakaś siła, która przeciwstawi się imigracji. To co odwaliła Merkel po 2015 roku zmieniło ten kontynent. Jeśli nic nie zrobimy to pojawi się jakiś Hitler 2.0 i zrobi porządek w podobny sposób, jak 80 lat temu.

Spoiler

Historia uczy, że kierowanie się tylko wkur(rzeniem się) na złego władcę, to okazja dla jeszcze gorszego na dojście do władzy.

Jestem bardzo zdecydowanie za natychmiastowym zadbaniem o swoje granice i deportację wszystkich których tu być nie powinno, niezależnie co na ten temat mówią jakieś przepisy, umowy, co "wypada" a co "nie wypada". 

Natomiast nie bardzo widzę sens zamiany Dżumy na Cholerę. Nachodźcy rozwalą kraj. Jak wpadnie pod kontrolę rusków to też go to zniszczy. Na jedno wychodzi. 

Sorry ale jak ktoś jeździ do Moskwy poklepywać się z agentem KGB, albo dostaje grube przelewy kasy na swoją partię, w partii są już skazani agenci ruskich służb, za pracę na rzecz rosji, to po prostu nie. Nie ma opcji, żebyś mnie przekonał, że głosowanie na nich nie jest oznaką zaniku mózgu. 

Czy na Brauna czy na AfD, czy na Fico, czy na Orbana. To nie są ludzie którzy rozwiążą problem nachodźców zostawiając resztę. Oni na miejsce tego problemu wstawią inny lub kilka innych, nie mniej "kijowych".

Opublikowano
5 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Oby rząd okazał się mądrzejszy i posłał siły pokojowe proporcjonalnie z innymi państwami z koalicji chętnych.

Przy czym najpierw musiałoby dojść do zawieszenia broni. A nie wygląda by się rzeczywiście zbliżało.

Mam nadzieję że wyślą ciebie w pierwszym rzucie nawet mogę sfinansować ci bilet w jedną stronę 

3 godziny temu, adashi napisał(a):

A entuzjaści wysłania tam wojska to uważają, że jakieś z tego wynikną polskie zyski? Generalnie moralne? Czy jeszcze jakieś inne?

Żadnych korzyści ale jak ktoś nienawidzi Polski to robi wszystko żeby ją zniszczyć 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, VRman napisał(a):

Wcale się mocno nie pomyliłeś.

W USA mają prezydenta. Na węgrzech niemal całą władzę. W Słowacji Fico. W Niemczech zaraz będą mieli AfD w rządzie. Na wyspach też jest ryzyko, a obecne kilka ostatnich rządów bardzo pomaga w pompowaniu tych dotowanych ruskimi rubelkami.

Do tego w Austrii może niebawem coś im się udać. O mało się nie udało z Le Pen we Francji. Zobacz co było w Rumunii, jak ruscy i chiński tiktok zaczęły pomagać ruskiej szmacie. Do dziś płacz ruskich onuc, że odsunięcie tej szmaty z kandydatury to "ZaMaH nA DemOkRancJĘ!!!111oenone :boink:"

Masz też przykłady innych państw, gdzie mieszają jak mogą. Gruzja, Azerbejdżan. Teraz wiele krajów w Afryce. Po zimnej wojnie wszyscy odpuścili, ale ruskie KGB nie. Teraz na zachodzie masz pierdoły  w rurkach i baby na czele służb, a w rosji nadal profesjonalnie i zamordystycznie robią jak za czasów stalina - zero morałów, pełen terror i "wszystko nam wolno"

Niestety to jest skuteczniejsze. Ruskie służby cholernie skuteczne.

Ale ale... to wcale nie musi być marchewka. To może być kij. Terror. Szantaż. To są ulubione metody.

Sorki, ale nie znasz się na polityce. AFD i tak mialo by podobne poparcie nawet gyby rosja nie istniała. Rafał Trzaskowski przegrał mimo przewagi mediów i własnego rządu. Na zachodzie ludzie rosji zbytnio się nie boją. Rosja nigdy nie zajmowała francji czy niemiec. Było NRD,ale po częsci to wina niemiec na własne życzenie. 

Edytowane przez łukasz850
  • Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
8 godzin temu, Radziuwilk napisał(a):

Ruscy to tacy swietni stratedzy i dopinaja caly swoj misterny plan przejecia europy.

Tylko, ze te sukcesy sa jak narazie w fazie "moze"

Moze beda mieli swoich liderow w innych panstwach, a moze nie, moze Chiny pomoga, a moze w pewnym momencie wbija im noz w plecy, moze ludzie w USA sie zbuntuja i Trump bedzie znuszony zmienic nastawienie, moze europa za slowami pojdzie tez i czynami, moze posypie sie ta ruska armia jak w 1920 i 1941, moze europa przekaze te ruskie MLD Ukrainie. Wiec mamy duzo moze VS plona rafinerie, ekonomia siedzi, gospodarka siedzi, kraj sie sypie, armia sie sypie, sprzet sie konczy. 

W obecnej sytuacji im dluzej konflikt na Ukrainie trwa tym lepiej dla nas i dla Ukrainy. W tym momencie slyszy sie o kapitulacji Ukrainy i w najlepszym wariancie jakis rodzaj pauzy na froncie co da ruskim tylko odetchnac i przygotowac na spokojnie do kolejnych atakow. Jest tez nadzieja ze Ukraina wywinie cos jak my w 1920 i posypie sie ruski front. Teraz beda mieli duzo rakiet co zwiekszy ich potencjal operacyjny na froncie. Kto wie moze nas czyms zaskoncza, a raczej ruskich. Od wzietych do niewoli dochodza informacje, ze na niektorych kierunkach poza pierwsza linia nie ma nic. Piechota i troche sprzetu. To juz nie jest ta sama pancerno zlomiasta ruska armia co wczesniej.   

Patrząc na to jaka ideologia zdominowała UE, ruskie nie muszą iść na Europę. Ich system już tam jest. Pewnie się co niektórzy uśmieją, ale komunizm tak na prawdę nie upadł, tylko przemalował się na tzw. liberalną demokrację. Poponuję zapoznać się z ideami takich osób jak Altiero Spinelli (Manifest z Ventotene), Richard Coudenhove-Kalergi (Walka o Paneuropę 3 tomy) czy Krzysztof Karoń (Antykultura).

Jak przyjżycie się rozkładowi Zachodniej Europy, właściwie na każdym lvl, po zapoznaniu się z powyższą literaturą, zrozumiecie co nastapiło po IIWŚ. 

• Like 1
  • Haha 5
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Pod Pokrowskiem ciekawe rzeczy się dzieją. Z jednej strony Rosjanie idą do przodu na niektórych kierunkach, z drugiej Ukraińcy kontry przeprowadzają i z powodzeniem wchodzą głębiej w ciągu jednego dnia niż Rosjanie w ciągu tygodnia. Dziwne kwiatki są również na innych odcinkach, kiedy Rosjanie byli praktycznie pod samą wioską Iskra 13 sierpnia (swoją drogą Rosjanie zajęcie 3 wiosek zajęło ponad miesiąc), a 22 sierpnia Ukraińcy odrzucili ich o dobre 10 km. Jakby Rosjanie przejmowali te wioski a za nimi nie szło nic, pusta przestrzeń. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, łukasz850 napisał(a):

Sorki, ale nie znasz się na polityce. AFD i tak mialo by podobne poparcie nawet gyby rosja nie istniała.

Bardzo dziękuję za tą projekcję i ocenę mojej wiedzy. Nie zamawiałem, ale dzięki.

Myślę, że jako człowiek który od dobrze ponad dekady ostrzega przed islamem i interesujący się tematem zalewu nielegalnymi imigrantami, coś tam jednak wiem. Oczywiście, że AfD miałoby jakieś poparcie, ale żeby zaprzeczać ruskim wpływom NA TYM ETAPIE, gdy oni jawnie "mówią putinem" powtarzając bzudry ruskiej propagandy, gdy ich członkowie są łapanie i osądzani za pracę dla ruskich służb, gdy jeździ nagle do nich śmierdzący onucami Elon Musk..

W sytuacji gdy w USA ruscy wybrali sobie Trumpa.. 

(i tak, wiem, nawet w wyborach 2020 myślałem, że Trump wygra i rozumiem dlaczego nie chcieli następnego Harris-Biden)

W sytuacji gdy mieszali w prezydenckich na Rumunii.

I gdy właśnie trwa walka w conajmniej dwóch sąsiadujących z rosją krajach o to czy uda się im obronić przed ruską agenturą..

no sorry, ale to trzeba być po prostu ślepym, żeby nie widzieć, że ruscy bardzo pomagają AfD.

Edytowane przez VRman
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, adashi napisał(a):

Poza kwestiami honorowymi/moralnymi jest główny cel tej misji, czyli bezpieczeństwo. Kluczowe jest zatrzymanie kacapstwa jak najdalej od naszych granic oraz uniemożliwienie im podboju Ukrainy. A w najgorszym razie, na tyle spowolnienie ich kolejnej ofensywy, by zdołać ewakuować ludność na teren UE, tak by nie wpadli w kacapskie łapska i nie byli wcielani do ich sił.

Bez silnego kontyngentu zachodniego na Ukrainie, kacapscy degenerci szybko zaatakują znowu. Co do tego nie ma wątpliwości w NATO.

Są też i cele ekonomiczne. Nikt nie ukrywa że tylko kraje które będą silnie zaangażowane w misję, bedą miały jakieś realne wpływy na Ukrainie. W tym udział swoich firm w odbudowie. Bez tego zostanie nam tylko wielomiliardowy udział w kosztach.

Kolejny to budowanie jak najlepszych relacji z Ukriana, pod katem ich przyszlego należenia do UE i współpracy w jej ramach. 

• Haha 1
Opublikowano

Polska nie bedzie brala udzialu w tej misji (w sumie pewnie dlatego nie bylo nas na ostatnim spotkaniu) i to nawet z korzyscia dla nas

ale ma to wiele plusow

- nie jestesmy bezposrednio zaangazowani, koszty, ryzyko

- otworzy sie okienko negocjacyjne, nie bedziemy w misji ale bedziemy dla niej niezbedni (nasze polozenie)

- ukrainu musi dbac o relacje z nami a nie tylko my z nimi

Opublikowano
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Bardzo dziękuję za tą projekcję i ocenę mojej wiedzy. Nie zamawiałem, ale dzięki.

Myślę, że jako człowiek który od dobrze ponad dekady ostrzega przed islamem i interesujący się tematem zalewu nielegalnymi imigrantami, coś tam jednak wiem. Oczywiście, że AfD miałoby jakieś poparcie, ale żeby zaprzeczać ruskim wpływom NA TYM ETAPIE, gdy oni jawnie "mówią putinem" powtarzając bzudry ruskiej propagandy, gdy ich członkowie są łapanie i osądzani za pracę dla ruskich służb, gdy jeździ nagle do nich śmierdzący onucami Elon Musk..

W sytuacji gdy w USA ruscy wybrali sobie Trumpa.. 

(i tak, wiem, nawet w wyborach 2020 myślałem, że Trump wygra i rozumiem dlaczego nie chcieli następnego Harris-Biden)

W sytuacji gdy mieszali w prezydenckich na Rumunii.

I gdy właśnie trwa walka w conajmniej dwóch sąsiadujących z rosją krajach o to czy uda się im obronić przed ruską agenturą..

no sorry, ale to trzeba być po prostu ślepym, żeby nie widzieć, że ruscy bardzo pomagają AfD.

Przesadzasz. Ruscy nie mieli wpływu na wybory  w USA. Trump i tak by wygrał. Musk jest  miliarderem. Nie potrzebuje pieniedzy od rosji.

Opublikowano
13 godzin temu, Radziuwilk napisał(a):

. Od wzietych do niewoli dochodza informacje, ze na niektorych kierunkach poza pierwsza linia nie ma nic. Piechota i troche sprzetu. 

oby to była prawda

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, łukasz850 napisał(a):

Przesadzasz. Ruscy nie mieli wpływu na wybory  w USA. Trump i tak by wygrał. Musk jest  miliarderem. Nie potrzebuje pieniedzy od rosji.

Co wy macie ciągle z tymi pieniędzmi?!

Piąty raz to piszę: ruscy wykorzystują terror i szantaż, a nie tylko kasę. 

I nie rozśmieszaj mnie, że bez ruskich trump by wygrał. Widziałeś co się stało z Timcastem (kanał Tima Poola)? Dostał  miliony i gadał "Ukraine is our enemy! We must apologize to Russia!" i wszyskie bzdury o tym, że Putin się tylko bronił przed nieuczciwą ekspansją NATO i blablabla".

Wiesz, że Joe Rogan mówił, że uważa Trumpa za debila i nie chce robić z nim wywiadu? A zrobił. Wiesz, że Tim Pool jeszcze 2 lata wcześniej mówił, że chciałby Trumpa i Rogana bo ten by mu nie odpuszczał i zadawał trudne pytania? A nie zadawał.

Moim zdaniem samo to, że Trump był u Rogana i że Tim Pool naganiał mu wyborców pewnie wystarczyło aby przechylić szalę. A przecież to nie wszyscy.

Wiesz, że Fucker Karton pojechał do Fiutina aby ocieplić wizerunek Rosji w Ameryce i pomóc propagandzie ruskiej?

Wiesz, że dziwnie połączony z ruskimi Elon mając Twittera/Xa bardzo Tucker podpompował, tak, że jego konto stało się jednym z rekordową ilością followersów?

Wiesz że od conajmniej 2 lat (wcześniej nie śledziłem) pod każdym filmem na youtube, który ma cokolwiek wspólnego z rosją jest od dawna wysyp ruskich troli? 

Wiesz, że nawet na stronach z memami czasem 2/3 contentu było od ruskich trolowni?

Musk jeździ na wiece AfD. Za mało ma roboty czy się mu nudziło?

Ja pierdzielę, na jakim świecie wy żyjecie.

Każdy milion na agenturę wpływu jest wart tyle co miliard na artylerię czy rakiety. Ruscy wydają setki miliardów na tą wojnę i mają jedne z najbardziej brutalnych i niestety też skutecznych, rozbudowanych także na internet służb. I nie są idiotami aby tego nie rozumieć. I nawet masz multum przypadków gdy są ich agenci łapani w ostatnim roku w różnych krajach. Masz przypadek niemal-prezydenta w Rumunii. 

I co? I nic? Zatykasz uszy i mówisz "lalalalala, nic nie słyszę" czy jak?

edit: A to, że Braun się odpiał od Konfy i od razu ma 7% to też przypadek? To, że Braun powiela ruską narrację i spotykał się w Moskwie z agentem służby rusków to też przypadek?

Jego agresywne ataki na Ukrainę i Ukraińców i robienie czego się da, aby Polacy ich nie lubili, to przypadek?

Same przypadki. 

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Winter napisał(a):

Slava! 20% terytorium pod kontrolą ruskich to przecież nic.

To i tak świetny wynik. Ukraina to kraj o populacji zbliżonej do Polski, do tego znacznie biedniejszy i toczący wojnę z Rosją. Z Rosją czyli z krajem jeszcze chwilę temu uważanym za drugą największą potęgę militarną na świecie, z krajem, który ma gigantyczne przychody ze sprzedaży surowców. Nie mówiąc już o tym, że Rosja wydawała i wciąż wydaje ogromne pieniądze na zbrojenia a jej populacja to ponad 140 milionów ludzi. 

Ukraina trzyma się niesłychanie dobrze jak na ponad 3,5 roku wojny z takim kolosem. 

Nie ważne w jaki sposób Ukraina to osiągnęła, kto in pomógł I kto im co dał, bronić się tyle czasu przed takim gigantem i stale zadawać im straty to ogromne osiągnięcie. Nie wierzę, że Polska czy Niemcy poradziły by sobie tak dobrze na ich miejscu. 

• Upvote 5
Opublikowano

jakby ktos był mało zorientowany w temacie Trumpa i ciągle sie pytał dlaczego Trump zachowuje sie tak jak sie zachowuje to tutaj macie dobry wywiad dotyczący m.in przeszłosci Trumpa 

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Izraelscy zbrodniarze filmują swoje polowanie na dzieci

Sami wrzucili nagranie do sieci i jeszcze się cieszą z "legendarnego nagrania". Oto "najbardziej moralna armia na świecie" w akcji.

https://www.instagram.com/reel/DNn9NdxCEbD/

Cytat

Wojsko izraelskie zabiło dziennikarza dokumentującego ich zbrodnie w Gazie

He Was the Face and Voice of Gaza. Israel Assassinated Him.

https://www.nytimes.com/2025/08/21/opinion/israel-al-sharif-killing-gaza.html?unlocked_article_code=1.gE8.kh9s.pgZMFXjDv6Sp

Cytat

Bezkarność na Zachodnim Brzegu. Zbrodnie Izraela bez odpowiedzi świata

Ekstremista żydowski na Zachodnim Brzegu Jordanu zastrzelił Palestyńczyka i nie poniósł żadnych konsekwencji pomimo tego, że zbrodnia została udokumentowana. Szykany spotkały bliskich i znajomych ofiary.

https://wiadomosci.wp.pl/bezkarnosc-na-zachodnim-brzegu-zbrodnie-izraela-bez-odpowiedzi-swiata-7192008419420768a

BONUS +18:

Spoiler
Cytat

***** Netanjahu, ***** Hamas, ***** Putina na finale Męskiego Grania w Warszawie

Zalewski ubrany we flagę Palestyny na finale Męskiego Grania w Warszawie - "na naszych dzieje się ludobójstwo, czystka etniczna i nauczeni właśnie lekcją Holocaustu naszym obowiązkiem jest reagować [...] ***** Netanjahu, ***** Hamas, ***** Putina"

Edytowane przez kubikolos
  • Upvote 3
Opublikowano
6 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Pod Pokrowskiem ciekawe rzeczy się dzieją. Z jednej strony Rosjanie idą do przodu na niektórych kierunkach, z drugiej Ukraińcy kontry przeprowadzają i z powodzeniem wchodzą głębiej w ciągu jednego dnia niż Rosjanie w ciągu tygodnia. Dziwne kwiatki są również na innych odcinkach, kiedy Rosjanie byli praktycznie pod samą wioską Iskra 13 sierpnia (swoją drogą Rosjanie zajęcie 3 wiosek zajęło ponad miesiąc), a 22 sierpnia Ukraińcy odrzucili ich o dobre 10 km. Jakby Rosjanie przejmowali te wioski a za nimi nie szło nic, pusta przestrzeń. 

Drony wymusiły znaczną redukcję sił na linii ponad 10km od frontu. Siedzą tam małe grupki pochowane gdzie się da i wzywają w razie potrzeby drony, artylerię i lotnictwo. Są zaopatrywane przez drony a rotacja i ewakuacja rannych jest robiona w okresach kiedy drony są uziemione przez pogodę. Komu nie żal ludzi to rzuci tam masę mięsa armatniego które jeśli przetrwa ataki dronów i artylerii szybko zajmie teren albo jak ostatnio wjedzie na motocyklach na zaplecze frontu.
Za Załużnego Ukraińcy zwykle kontratakowali po rosyjskim ataku który jeszcze się nie okopał co oznaczało małe straty terytorium ale duże straty osobowe czym wykrwawili sporo własnych dobrych jednostek. Za Syrskiego skończono ciągłymi kontratakami czego efektem są większe starty terytorium. Efektem ubocznym są fałszywe raporty o sukcesach wysyłane przez lokalne dowództwa rosyjskie swoim przełożonym jeśli to naciska na szybkie zdobycie jakiegoś obszaru. Góra i tak nie ma jak tego sprawdzić a doły wiedzą że i tak te tereny w końcu zajmą więc nie wykrwawiają bez potrzeby ludzi i zajmują ostrożnie teren po cichu odcinając od zaopatrzenia punkty oporu. Chyba że Ukraińcy powiedzą sprawdzam. W drugą stronę to też działa.

• Upvote 1