Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, VRman napisał(a):

Tymczasem Wiktor Orban Orbanienko zasugerował sojusz antyukraiński tym politykom, którzy śmierdzą onucą. Czyli Słowacja, Czechy i Węgry.

No kto by się spodziewał, że trzymający za sznurki kreml tak będzie tymi pacynkami potrząsał. Jestem tak bardzo zaskoczony!

Sojuszu anyukraińskiego rozrastającego się w niedalekiem przyszłości na inne państwa gdzie służbom kremlinów udało się wstawić własne pacynki, nikt się znowu dziś nie spodziewa. A mogą to być Niemcy lub Francja. To już może być katastrofa.

Powinno się do tego jakoś przygotować, ale lepiej udawać zaskoczonych.

Kolos ma glinianych nogach to nada kolos. Mają agenta w Białym domu, na Węgrzech, Słowacji... . Mają fanatyczne społeczeństwo, a ci co nie są fanatyczni są wiernopoddańczy. Jakie inne państwo może się tym pochwalić? Do tego Europejczykowi troszkę się pogorszy i już pęknie jak balon. Zagłosuje za ukamieniowaniem ofiary, jeśli to tylko poprawi jego dobrobyt. Dlatego nawet jak CAŁE nato będzie jednak się potykać z rosją, to front albo nie będzie przesuwał się wcale, albo będzie się przesuwał tylko w jednym możliwym kierunku. 

Edit: A co  to? Widzę, że coś tam od północy w kierunku Charkowa i Sum zaczynają się pomału wbijać.

https://liveuamap.com/pl

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
Cytat

Tajemnicza współpraca państw bałtyckich z Rosją. Media ujawniły szokujące fakty

Litwa, Łotwa i Estonia potajemnie uzupełniają paliwo statkom należącym do tzw. rosyjskiej floty cieni — poinformował we wtorek litewski nadawca publiczny LRT.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/media-ujawniaja-litwa-lotwa-i-estonia-potajemnie-wspolpracuja-z-rosja/fl7hp3n

Cytat

USA redukują liczebność wojsk we wschodniej Europie

Stany Zjednoczone poinformowały Rumunię i inne państwa NATO, że postanowiły zredukować liczebność amerykańskich wojsk we wschodniej Europie — ogłosiło w środę ministerstwo obrony w Bukareszcie. W Rumunii pozostanie około 1 tys. żołnierzy USA — dodano.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/usa-redukuja-liczebnosc-wojsk-we-wschodniej-europie/3rqk87v

Opublikowano

To jest wielokrotnie większy atak niż początek wojny w lutym 2022. To jest atak który sparaliżowałby każde państwo europejskie. Niesamowite ile są w stanie zestrzelić Ukraińcy mając limitowane środki. 

Jeśli wojna wejdzie do 2026 roku, to Ukraina będzie produkowała pewnie na granicy 70% sprzętu potrzebnego do wojny u siebie. Jeśli jeszcze uda im się robić myśliwce w 2026-2027, zachodnie czolgi i IFV to dobije to do 90%. Brakuje z grubsza kilkanaście miliardów i czasu. Zdolności Ukrainy rosną z każdym miesiącem. 

Opublikowano

Ale racja. Jakby to poleciało na Polskę to byłby potężny problem.

Tymczasem ja nie śledzę, nie oglądam nawet filmików kap. Lisowskiego na ten temat, bo nie chcę się denerwować, więc nie wiem czy to prawda czy onet dba o interesy ehhem.. no tych od strony ich wydawcy ;) ale wczoraj był artykuł o tym, że wywaliliśmy 130+mln złotych w jakiegoś naszego drona, który się do niczego nie nadaje i w Inowrocławiu się popsuł w locie i spadł komuś na auto.

Opublikowano (edytowane)

Ale Ukraina jest w stanie wojny i ma zasoby obronne z Europi i Ameryki.

Na pewno dla Polski taka sytuacja byłaby dużym ciosem bo byłaby zaskoczona a nie przygotowana. Chyba nikt w Europie nie trzyma takich zasobów w gotowości

W cudowne ukraińskie podziemne fabryki produkujące masę sprzętu też średnio wierzę. Za łatwo zniszczyć wystarczy jeden kapuś a za cenne są maszyny i specjaliści.
Bardziej w umowy z państwami europejskimi na produkcję sprzętu, wymianę  specjalistów i doświadczeń o których było głośno jakoś rok temu 

Tak prawda z tym dronem teraz jest afera. Cudowna myśl technologiczna robiona pod naciskiem polityków bez zaplecza intelektualnego. Normalne

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano (edytowane)

trzeba ignorować tego debilnego prowadzącego, ale warto obejrzeć, choćby dla:

"wyburzenie elektrowni atomowych w Niemczech to ogromny sukces rosyjskich służb

- podpisuję się pod tym"

No cóż. Ja też.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

A z kad ty wiesz co oni tam na prawde robia?

Myslisz ze by takie srodki ryzykowali bez powodu?

Troche szacunku zanim sie takie komenty wrzuca. 10 lat doswiadczenia w Call of Duty nie zawsze pozwala dac dobra ocene sytuacji.

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, VRman napisał(a):

Ale kretynizm :boink:

rozumiem ze masz duze doswiadczenie wojskowe w dododzeniu sila specjalnymi i jestes w stanie ocenic potrzeby operacyjne i wg twojej oceny to kretynizm - zal.pl

• Haha 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

Troche szacunku zanim sie takie komenty wrzuca. 10 lat doswiadczenia w Call of Duty nie zawsze pozwala dac dobra ocene sytuacji.

Sam pomysł, aby ryzykować utratę tak ważnej osoby oceniam jako kretynizm. 

PS. W CoDa mam rozegrane 0 godzin online.  ;)

2 godziny temu, prystek napisał(a):

rozumiem ze masz duze doswiadczenie wojskowe w dododzeniu sila specjalnymi i jestes w stanie ocenic potrzeby operacyjne i wg twojej oceny to kretynizm - zal.pl

No bo profesjonaliści to nigdy głupot nie robią. Nigdy by na przykład nie pozwolili jednym samolotem lecieć tylu ważnym osobom do Smoleńska w 2010tym.

Poza tym jesteśmy w wątku w którym nie ma ani jednego eksperta biorącego udział w dyskusji, a  nie przed kamerą telewizji. Pod moją gębą nie ma napisu "ekspert". Nie zesrajcie się ;)

Edytowane przez VRman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Radziuwilk napisał(a):

To było lądowanie pod Hostomelem ale w wersji Ukraińskiej, po 3 godzinach cały SOF/GUR poszedł żreć piach. Mieli odblokować drogę żeby wydobyć żołnierzy z worka, pewnie zabezpieczenie terenu na 24h do przyjechania oddziałów z Hrysche. Jak wyżej, głupota. To nie miało prawa się udać. Tak jak wysyłanie elitarnych jednostek/specjalsów na Kinbur Split gdzie pierwsze dwa razy udało się, a za trzecim razem cała jednostka poszła wiadomo gdzie. 

3 godziny temu, prystek napisał(a):

Potrzeby operacyjne to były miesiąc temu koło tego miasta. Ukraińcy lubią wychodzić z pół worków pod ostrzałem, nawet nie chce mi się wypisywać ile razy, ale dużo. Nic się nie uczą. 

Pisałem już o tym na początku roku, że to będzie ciężki okres dla Ukrainy i trzeba będzie przełknąć utratę sporych miast, pomyliłem się co do tempa bo mówiłem o lecie, chociaż dla Rosjan nie robi to żadnej różnicy. A więc Kramatorsk - Słowiańsk (szturmy na początku następnego roku pewnie), Kupiańsk, Pokrovsk - Myrnohrad, Siewiersk, Konstantynówka. Ukraińcy w dalszym ciągu udają, że uda im się wygrać bez mobilizacji, brakuje ludzi a jednostki są pełne (jeśli dobrze pójdzie) w 70%, najczęściej bliżej 30% bliżej frontu. Pokrovsk to 10:1 przewagi dla Rosjan w samej masie. 

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano

Mobilizacja pojechała na Zachód.

Otworzyli granice dla młodych mężczyzn

Więc albo jest coś o czym nie mówią jakiś pokój, zawieszenie broni albo pomoc mięsna ze strony bratnich narodów albo mają na tyle pomocy z Zachodu że nie muszą mobilizować

• Like 1
Opublikowano

Muszą mobilizować, bo dostają srogi łomot od końca 2023 roku. Przez brak ludzi robią głupie rzeczy, przez brak ludzi marnują życie kolejnym. Z zachodu potrzebują ~15 mld $ rocznie żeby jakkolwiek operować + produkcja sprzętu i kupno kolejnego, to nadal 0.4% GDP Europy :E