JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Ale, to pytanie bardziej do @Henryk Nowak z przytaczanego wyżej wątku polityka. Ja jestem cienki Bolek w ejaje (wystarczy mi RSS), więc się tylko przypatruję i dywaguję.
LeBomB 2 052 Opublikowano 30 Października Autor Opublikowano 30 Października 31 minut temu, GordonLameman napisał(a): @JeRRyF3D @209458 I co? Będziecie tydzień czekać czy tak będzie? Dlatego zapytałem Wu70, który zajmuje się forumowym botem, czy w ogóle bot ma takie możliwości.
Wu70 739 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października (edytowane) @LeBomB teoretycznie może sobie delegować zadania triggerowane datą albo jakimś zewnętrznym wydarzeniem Edytowane 30 Października przez Wu70 1
LeBomB 2 052 Opublikowano 30 Października Autor Opublikowano 30 Października @Wu70 no to ciekawie zobaczymy czy to zadziała w praktyce, czy trzeba będzie mu przypomnieć żeby zrobił zestawienie 1
GordonLameman 8 432 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października 56 minut temu, LeBomB napisał(a): Dlatego zapytałem Wu70, który zajmuje się forumowym botem, czy w ogóle bot ma takie możliwości. Możesz sam zrobić test
LeBomB 2 052 Opublikowano 30 Października Autor Opublikowano 30 Października @GordonLameman mogę, ale 1. po co mam zaśmiecać jakiś wątek 2. po co mam wymyślać cokolwiek Zobaczymy czy tam zadziała
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 15 Listopada Opublikowano 15 Listopada https://vm.tiktok.com/ZNdEQvyCF/ 2
LeBomB 2 052 Opublikowano 19 Listopada Autor Opublikowano 19 Listopada W sumie w telefonie zostałem przy asystencie google póki jest dostępny, bo gemini wymaga google workspace by choćby dodać przypomnienie w kalendarzu.
Camis 5 885 Opublikowano 19 Listopada Opublikowano 19 Listopada Na Google AI Studio można skorzystać za darmo:
sabaru128 172 Opublikowano Piątek o 20:03 Opublikowano Piątek o 20:03 Czy są jakieś inne generatory AI działające jak chatgpt? Chodzi mi o to że, np. daje mu dowolne zdjęcie, a on po wpisaniu zdania przerabia mi to zdjęcie. np. jak jest trawa to zmienia na śnieg czy dodaje jakąś choinkę na rynku.
Wu70 739 Opublikowano Piątek o 20:10 Opublikowano Piątek o 20:10 Gemini i inne, Grok, Meta. Pełno tego Zacznij od Gemini
VRman 2 635 Opublikowano Sobota o 13:01 Opublikowano Sobota o 13:01 (edytowane) Pełno, ale czy jest jakikolwiek, który potrafi to zrobić bez psucia reszty? Dajmy na to, że mam zdjęcie auta na plaży i chcę aby auto zostało, ale plażę zamienić na miasto. Problem w tym, z tego co słyszałem kątem ucha kiedyś, że AI zawsze generuje wszystko od zera. To by pasowało do problemu, że próbowałem kilka AI z tych darmowych i żadne nie potrafiło zmienić tylko tego co chciałem, aby zmieniło. Zawsze niestety "włazi" też w resztę, której miało nie ruszać. A już w video to w ogóle bez szans. Tutaj promptujesz że ma zmienić jedno i zostawić drugie, to po kilku sekundach z oryginału już prawie nic nie zostaje (bo AI ma tendencje do zmiany pod to co pojawiało się najczęściej w danych na których się uczyło) Ten wywiad z jakimś gościem od AI oglądałem dość dawno, może nawet w tym wątku, nie pamiętam. W każdym razie: czy coś się zmieniło? Edytowane Sobota o 13:02 przez VRman
Wu70 739 Opublikowano Sobota o 18:47 Opublikowano Sobota o 18:47 (edytowane) Większość nie potrafi i faktycznie generuje całość często sporo zmieniając. Najnowsze modele robią już znacznie więcej "pod spodem" i używają masek do edytowania, dlatego Nano Banana jest tak dobra w edytowaniu i ogarnie te auto Nano Banana 2/Pro zrobi to jeszcze lepiej. A video to inna historia, jeszcze daleko Edytowane Sobota o 19:09 przez Wu70
Kamiyanx 1 244 Opublikowano Poniedziałek o 02:17 Opublikowano Poniedziałek o 02:17 W dniu 21.11.2025 o 21:03, sabaru128 napisał(a): Czy są jakieś inne generatory AI działające jak chatgpt? Chodzi mi o to że, np. daje mu dowolne zdjęcie, a on po wpisaniu zdania przerabia mi to zdjęcie. np. jak jest trawa to zmienia na śnieg czy dodaje jakąś choinkę na rynku. Gemini Banana > wszystko inne. Ogólnie teraz chyba Gemini > wszystko. Od tego nowego Gemini 3 trudno mi znaleźć pole dla konkurencji. Inwestycja Google w TPU bardzo się opłaciła z perspektywy czasu. Nie są zdani na łaskę Nvidii, więc mogą szybciej rozwijać model. W mojej pracy ich okno kontekstowe na 2 mln to jest zbawienie.
VRman 2 635 Opublikowano Poniedziałek o 12:21 Opublikowano Poniedziałek o 12:21 (edytowane) 16 godzin temu, Kadajo napisał(a): Eee, za dużo gość robi projekcji. Od razu psychoanaliza z dupy, że prompterzy to nie artyści, tylko ludzie szukający poklasku. A co z tymi, którzy coś tworzą, bo po prostu cieszy ich efekt i dzielą się z tym z innymi aby dać im jakąś radość? Czy to sztuka czy choćby głupawe filmiki. Na sobie pokażę przykład: robię sobie filmiki, a na zrobienie ich ręcznie nie mam szans. Nie mam możliwości. Trzeba mieć sprzęt, ludzi, czasem miejscówkę. Do tego filmik na 4/10 przy których kilka osób się uśmiechnie jest wart poświęcenia tych 5-100 minut na prompta, ale zupełnie nie byłby wart kilkugodzinnego nagrania i edycji potem. Ergo: w ogóle by nie powstał gdyby nie AI. Ale są też tacy, którzy w przeciwieństwie do mnie tworzą z AI rzeczy naprawdę świetne i których nikt by nigdy nie stworzył. Dla mnie odkryciem tej dekady jest to, że mój ulubiony humor (absurd, parodia, wychowałem się na Hot Shotsach itp.) teraz się odradza. Hollywood olał to kompletnie. Próby są najczęściej nieudaną próbą kalki pomysłów sprzed 30 lat. A tu wchodzi AI i oglądam sobie parodie Jurrasic Parku czy Piratów z Karaibow i czuję się jakbym oglądał znowu fajny film z Leslie Nielsenem. Jeszcze trochę nastukałem tych przemyśleń, ale zwinę bo nikt tego nie będzie chciał czytać, chyba że internet zamula do niemal zera a szampony do czytania na kiblu się skończyły. Spoiler Wysoka jakość trafia teraz lepiej do szarego zjadacza chleba Jak się wejdzie na strony z generatorem AI to naprawdę aż miło popatrzeć. OK, to jest coś co AI "ukradło" prawdziwym artystom. To jest problem. Ale jakoś przez 40 lat takich prac prawie nie widywałem, a teraz dzięki AI mogę podziwiać naprawdę cieszące oko rzeczy, w stylu jaki lubię. Atmosferę to AI potrafi robić naprawdę świetnie i to nie tylko w tym co wałkuje do porzygu 90% obecnych artystów, w przynajmniej tego z czym mam kontakt. Szczególnie ta z krajobrazami futurystycznymi i postaciami bez realizmu, jak te AI potrafi sobie świetnie radzić z udawaniem światła i kompozycją obiektu/postaci w scenie. Potrafi do mojego obrazka z kartą udającą klimatyzator na budynku dodać odblaski światła na łopatkach wentylatorów. Jak zrobić wideo z tego obrazku wyżej, to wokół krasnoluda mogłyby latać magiczne punkciki rozświetlające wiarygodnie każdy element postaci. Teraz będzie można robić rzeczy na 10/10 dużo łatwiej, co oznacza potencjał na podbicie jakości tego co potem oglądamy w filmach czy grach. Rozumiem wady i się zgadzam z tym, że ogólnie dla sztuki AI to nieszczęście, ale wkurza mnie przedstawianie tego zero-jedynkowo. Artyści są nieświadomi różnicy pomiędzy nimi a resztą: Artyści też często mają nasrane we łbach. Oglądałem jakąś kobitę na polskim Youtube. Rewelacyjne rzeczy robi. Spokojnie by dała radę zrobić takie obrazki jak te dwa wyżej. Ale jak zaczęła gadać o tym co myśli o rysowaniu to wyłączyłem i nie wróciłem. Dla niej wszystko to tylko kwestia potrenowania. I ona rozumie, że się komuś nie chce, bo trzeba po godzinie przez tydzień trenować aby daną umiejętność opanować, ale każdy ma przestać pierdzielić o braku talentu bo to tylko kwestia chęci. Tylko.. to trochę jakby Usain Bolt mówił babci, że ma przestać pierdzielić, że jej ciężko iść do sklepu 2km, bo powinna potrenować i spokojnie codziennie mogłaby wtedy popierdzielać i 10km. Nie ma co popadać w skrajność. Osoba z talentem a leniwa faktycznie może marudzić a sama jest sobie winna, ale ktoś inny by się pocił z wysiłku prze kilka lat, a i tak nie osiągnie umiejętności jakie ktoś z predyspozycjami da radę wyuczyć w kilka dni. W szkole tak samo mi pierdzielił nauczyciel od polskiego. Kazał mi się przyłożyć, bo przydko piszę. Dostałem zadanie napisania "o" na 20 stronach. Tak ładnie jak tylko dam radę. Powoli. Mam się starać. Oddałem tą pracę domową, a nauczyciel do mnie z ryjem, że zrobiłem na odpierdziel i że zostanę po lekcjach i będę to robił porządnie. No to zostałem. Po 20 minutach podszedł, spojrzał i powiedział, że mam przestać się opierdzielać i się zacząć przykłądać, bo nie wyjdę z klasy dopóki nie będzie widać, że się przykładam. No i po następnej godzinie spojrzał I w końcu odpuścił. Zrozumiał wtedy, te 35 lat temu, że ja nie potrafię nawet ładnego o napisać. Do dziś nie umiem. Tak mam od urodzenia, nic nie poradzę. Kółka czy prostej linii nie narysuję choćbym pękł z wysiłku. Dalej mamy pamięć wzrokową, zwaną w przypadku dobrej "pamięcią fotograficzną". Artysta spokojnie odtworzy z pamięci helikopter. Ja to typowego bloku z wielkiej płyty nie narysuję bez ściągi A twarzy to nie pamiętam nawet swojej. Kompletnie nie mam pamięci wzrokowej. Artyści tego nie ogarniają. Myślą, że KAŻDY może być przynajmniej (w ich oczach) średni w rysowaniu/malowaniu/itp. i potem korelują takich utalentowanych leni z prompterami. Tymczasem to nie jest takie czarno-białe i nie każdy entuzjasta AI to leń i złodziej czy narcyz, który chce tylko aby mu klaskali. Artyści AJAJowali od tysięcy lat Do tego sorry, ale prawda jest taka, że połowa "artystów" robiła dokładnie to samo co robi AI. Świadomie czy nie świadomie. Przecież to bez (przed) AI się zdarzało, że hit znanego zespołu był przeróbką piosenki/melodii sprzed lat, a ta była ukradzionym pomysłem z jeszcze wcześniej i jak się okazało - było SZEŚĆ poziomów kradzieży przez kilkadziesiąt lat tego samego motywu. I co każdy artysta sugeruje na początek? Ano kopiowanie tych co już umieją. Czy to muzyka czy rysowanie/malowanie. Obserwując branżę gier przez 35 dość łatwo to zauważyć. Na każdym kroku. Każdy papuguje od innych. AI nie jest pierwsze do "ej daj odpisać wypracowanie, pozmieniam trochę żeby się facetka nie skapnęła" Dzięki AI teraz każdy może przeżyć radość ze stworzenia czegoś fajnego. Wielu osobom to odmieni życie, jeśli tą radość poznają odpowiednio wcześnie i np. zostaną muzykami/pisarzami/filmowcami. Edytowane Poniedziałek o 12:27 przez VRman
Áltair 270 Opublikowano Poniedziałek o 14:52 Opublikowano Poniedziałek o 14:52 Nastukałeś czytania na 15-20 sekund, więc jest spoko Osobiście jestem za tym, by wrzucać coś wartościowego do sieci, co się wyróżnia. Filmy typu "zrób tańczącego kota i ułóż mi pod to piosenkę" może sobie zrobić każdy. Niektóre fanowskie produkcje już trudno odróżnić od oryginału (animacja, głosy), choć ludzie mogliby robić mniej dramy i smutasów. 1
VRman 2 635 Opublikowano Poniedziałek o 15:20 Opublikowano Poniedziałek o 15:20 Zacznij się bawić Sorą 2 czy choćby darmowymi generatorami konkurencji to szok przeżyjesz częściej. Mnie już kilka razy Sora zaszokowała przy wykonywaniu moich kiepskich skeczy/scenek. Jak się zbiorę to niedługo zmontuję z dwóch filmików jeden i się pochwalę, bo raz się AI udało tak zagrać wirtualnymi aktorami, że wyszło naprawdę dobrze. Zresztą co chwilę mnie szokuje. Udaje się prawie wszystko jak się ma cierpliwość. Głos z pogłosem na lotnisku samolotowym? Spoko. Jest. Głos w kościele, ksiądz z pogłosem i tłum wiernych wygadujących kompletne pierdoły jakie napisałem w scenariuszu? No problemo. Nawet emocje potrafi dobrać na podstawie rozumienia 2 linijek tekstu. Kolega też już kilka filmików zrobił, gdzie są różne na tyle od tego co istnieje, że ciężko uwierzyć, że AI potrafiło połączyć zadania w prompcie i to tak, że wyszło spójnie i nie sztucznie. Oczywiście jest mnóstwo pomyłek, potknięć itp. ale to faktycznie jest szok. Jestem pewien, że jakby mi ktoś w 2018r. powiedział, że w 2025 będziemy mieli takie rzeczy jak te najlepsze generatory video, to bym powiedział, że niemożliwe, zero szans. Ja już kilka razy nawet z problemami w domu typu "złota rączka" sobie poradziłem. Klawiter (ten youtuber) ostatnio mówił, że nie wiedział co z drzwiami zrobić, to pokazał zdjęcie AJAJowi i AI mówi powiedziało krok po kroku jak wyregulować zawias, a gość nawet nie sądził, że ten zawias ma jakąkolwiek regulację, bo sporzjał swoich niefachowym okiem w poszukiwaniu takiej, ale nie znalazł. PS. Zapraszam do mojego wątka gdzie proponuję wrzucać wszystko zrobione przez AI, co znajdziecie w necie, a co uznacie za śmieszne lub bardzo fajne. 1 1
Áltair 270 Opublikowano Poniedziałek o 15:57 Opublikowano Poniedziałek o 15:57 35 minut temu, VRman napisał(a): Jestem pewien, że jakby mi ktoś w 2018r. powiedział, że w 2025 będziemy mieli takie rzeczy jak te najlepsze generatory video, to bym powiedział, że niemożliwe, zero szans. Jak tak dalej pójdzie do 2035 będą już w domach androidy i hologramy. 1
Rekomendowane odpowiedzi