Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

obraz.png.7321fc193b909fcf650741d0b83ae888.png

a niektórzy rzeźnicy twierdzą, że teraz się programuje używając AI i programiści niepotrzebni x DDD nawet gry będzie AI robić! 

edit: przecież to nawet za 50 lat nie będzie solidne rozwiązanie w świecie IT 

Wysrałem 100000 tokenow na nie kompilujący się kod.

GPT zaczęło używać w apce userlandowej funkcji dostępnych dopiero sterownikach...  nawet nie dodając incudow z nagłówkami tej funkcji.

Wołałem sam to poprawić niż czekać do zresetowania limitu.

AI to jest dobre do projektowania nowych sztucznych opioidów którymi potem narkotyzować będą się amerykanie.

Opublikowano
13 minut temu, Auberon napisał(a):

GPT zaczęło używać w apce userlandowej funkcji dostępnych dopiero sterownikach...  nawet nie dodając incudow z nagłówkami tej funkcji.

Wołałem sam to poprawić niż czekać do zresetowania limitu.

AI to jest dobre do projektowania nowych sztucznych opioidów którymi potem narkotyzować będą się amerykanie.

wyobraź sobie że kleisz projekt gdzie są tysiące linijek. Dla mnie to jest jakaś abstrakcja że ktoś może do tego używać AI które nasra tam niewiadomo czego i będziesz tydzień poprawiał 2x dłużej niż sam byś to napisał x D

jak ktoś serio nie zna w ogóle programowania to może się bawić ale nikt o zdrowych zmysłach mając jakieś doświadczenie nie będzie się w tym babrał za nic na świecie 

Opublikowano
20 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

wyobraź sobie że kleisz projekt gdzie są tysiące linijek. Dla mnie to jest jakaś abstrakcja że ktoś może do tego używać AI które nasra tam niewiadomo czego i będziesz tydzień poprawiał 2x dłużej niż sam byś to napisał x D

jak ktoś serio nie zna w ogóle programowania to może się bawić ale nikt o zdrowych zmysłach mając jakieś doświadczenie nie będzie się w tym babrał za nic na świecie 

Stary jestem aktorem epizodystą potrafię sobie wyobrrazić że atakuje Rosyjski imperialny garnizon w Łukowie jako powstaniec styczniowy ... ale tego nie jestem sobie wstanie wyobrazić :D

W pewnym serialu nefliksa zostałem obsadzony w roli programisty AI (dali mi myszkę od PC podpiętą do Mac) :P

(Dialog oczywiście został pominięty w montażu ale moja gęba pozostała)

Tak jest z wszystkim jeśli masz na jakiś temat wiedze to GPT nie jest Ci do niczego potrzebne.

Więcej w tym marketingu niż rozwiązanie jakiś realnych problemów.

Jak napisałem siła całego AI jest halucynacja która w prowadza nowe pomysły stad się biorą nowe cząsteczki organiczne.

Najbardziej mnie rozwala gatka ze AI wykosi juniorów. Skoro juniorów wykosił zalew ludzi po kilkutygodniowych bootcampach i uwaga  ... braki seniorów.

Kusi mnie jeszcze wcisnąć AI zadania z Codility ale obawiam się że mój czas nie jest tego wart.

Opublikowano (edytowane)

Biedni, jeszcze długo nie pogodzą się z tym co się teraz dzieje :D

Zdradzę wam fakty z branży "dużego IT":

Cały FAANG i największe firmy IT używają już AI, to już jest wdrożone, dzisiaj a nie za 50 lat ;)

Nie ma analizy "jeśli masz na jakiś temat wiedze to GPT nie jest Ci do niczego potrzebne", każdy ma używać.

Możliwe że w ogóle nie rozumiecie jak się używa AI w tych firmach, stąd jakieś dziwne wyobrażenia o zadaniach z Codility.

13 godzin temu, Auberon napisał(a):

Kusi mnie jeszcze wcisnąć AI zadania z Codility ale obawiam się że mój czas nie jest tego wart.

Zdradzę kolejny sekret: z takimi "fancy" zadankami, choćby rekrutacyjnymi z google, nie poradzi sobie większość programistów.

Czy to coś zmienia? Czy czekają 50 lat na zatrudnienie? ;)

Dlatego AI wdrażane jest dzisiaj, nie za 50 lat kiedy będzie lepsze od najlepszego programisty i rozwiąże każde zadanie.

Dzisiaj AI jest głównie akceleratorem dla seniorów. Redukcje juniorów też są faktem ale to jeszcze nie etap kiedy nie trzeba ludzi.

14 godzin temu, Auberon napisał(a):

Jeśli pytałeś chat o kod to nic dziwnego, jeszcze długo upłynie zanim modele będą lepsze od najlepszych programistów i będą produkować bezbłędny kod za pierwszym rzutem.

Przecież nawet człowiek przy dużej paczce robi trochę błędów i poprawia. ;) Czy to istotne że nie zrobił tego idealnie przy pierwszej myśli?

13 godzin temu, nozownikzberlina napisał(a):

Ale tak się tego właśnie używa, na dużych projektach. Całe wielkie repozytoria są indeksowane.

Ciekawe na jakiej podstawie tworzysz takie twierdzenia :D

Nie wiem czy przypadkiem nie myślisz o vibe codingu - zrób mi aplikację o xyz i yolo. Tak się nie pracuje z AI w branży (no może jakiś szybki PoC).

Vibe coding to jest domowa zabawa ale też bardzo fajna bo możesz robić rzeczy których normalnie i tak byś nie zrobił.

Ta branża zmienia się teraz tak dynamicznie że to jest coś niesamowitego oglądać to od wewnątrz.

Przedwczoraj się śmiałem, wczoraj mogłem prosić chat o jakieś małe wstawki. Dzisiaj AI leci w trybie agentowym na całym projekcie, pisze kod (ale jeszcze mocno instruowane), sam kompiluje, odpala testy i potem jeszcze poprawia. Nie wiem co będzie jutro ale do tej pory słabo przewidywaliśmy ;)

Skoro już się rozpisałem to podrzucę wam 2 fajne toole gdzie możecie sobie "poczuć" jak to działa w uczciwej cenie.

https://openai.com/pl-PL/index/introducing-the-codex-app/

https://antigravity.google/

Claude będzie jeszcze lepszy ale nie o to chodzi, zarówno w Codex jak i Antigravity są darmowe limity na najmocniejsze modele w najwyższych ustawieniach thinking.

Polecam przede wszystkim Codex i GPT 5.4 z xhigh, jest znacznie bliżej Claude niż Gemini.

Aplikacja Codex na windowsa jest dopiero od kilku dni i darmowe limity są chyba tylko na marzec (Codex CLI jest od dawna ale skoro nie pracujecie w branży to Codex app będzie o wiele lepszy).

Nie próbujcie sobie udowodnić że modele jeszcze nie są lepsze od najlepszych programistów, po prostu dajcie mu jakiś projekcik do pokazania jak działa w trybie agenta.

"Jutro" i tak wyjdzie lepszy model ;)

Edytowane przez Wu70
Opublikowano

Pytanie będzie głupie i sam podejrzewam, że jest, a nawet mam prawie pewność, że tak nie jest, ale z powodu braku pewności i tak zapytam:

A to nie tak, że AI zawsze się będzie mylić, bo jest nielegalnie trenowane na pracy ludzi, a ludzie się mylą?

Czy w to lecą porządne inwestycje i AI jest uczone tylko "czystym, perfekcyjnym" kodem?

Opublikowano (edytowane)

Nie wiemy czym trenują, pewnie całym internetem czyli raczej działa ale jakość różna.

Ale to są detale, jak ktoś się nauczy programowania z super książki z perfekcyjnym kodem to i tak czasami zapomni includa czy czegoś tam. To ogólnie nie ma znaczenia, model po chwili i tak to naprawi. W dodatku sam.

Czasami nawet coś się zrobi źle i zaczyna od nowa bo w dokumentacji udało się znaleźć lepsze podejście.

A w przypadku AI ludzie często myślą że póki to nie będzie boskie i nieomylne AI to nie ma możliwości żeby nam pomagało ;)

Edytowane przez Wu70
Opublikowano
2 godziny temu, Wu70 napisał(a):

Biedni, jeszcze długo nie pogodzą się z tym co się teraz dzieje :D

Zdradzę wam fakty z branży "dużego IT":

Cały FAANG i największe firmy IT używają już AI, to już jest wdrożone, dzisiaj a nie za 50 lat ;)

Nie ma analizy "jeśli masz na jakiś temat wiedze to GPT nie jest Ci do niczego potrzebne", każdy ma używać.

w sensie jak pogodzić? Przecież wiem, że teraz jest jechane z AI bo widzę na forach i grupach dyskusyjnych skupiających programistów z jakimi ludzie problemami przychodzą i „czemu to nie działa". Problemy których normalnie pisząc kod byś nie uświadczył bo z jakimś olejem w głowie byś nawet nie był w stanie takie faux pas popełniać. Później tylko czytasz komentarze „stop posting this ai slop"

Najlepiej AI w microsofcie jak nawet w ich sterownikach są błędy letalne. Teraz to już chyba certyfikaty do podpisu sterowników też już AI wydaje, bo nawet ROOTKITy używają certyfikowanych driverów, a wystarczy spojrzeć na tabelę importów żeby mieć już jakiś pogląd na to, co się tam kryje :wariat:

Najzabawniejsze jest, że prompterzy nawet sami wytłumaczyć problemu nie potrafią, bo nie mają zielonego pojęcia co się dzieje w tym kodzie. 

obraz.png.10bf37df6a081fafd41a0a96147dfa37.png

AI to jest dobre, ale w generowaniu masy wanna-be koderków którzy budzą co najwyżej politowanie stosując permanentnie metodę kopiego-pejsta. 

2 godziny temu, Wu70 napisał(a):

Nie próbujcie sobie udowodnić że modele jeszcze nie są lepsze od najlepszych programistów, po prostu dajcie mu jakiś projekcik do pokazania jak działa w trybie agenta.

"Jutro" i tak wyjdzie lepszy model ;)

Ale nikt nie próbuje udowodnić, że modele jeszcze nie są lepsze od najlepszych programistów, bo to oczywiste.

One nie są nawet lepsze od hobbystów w danym frameworku czy języku. 

W sensie, rozumiem Twój punkt widzenia. Jak się ktoś zupełnie na czymś nie zna, to AI będzie lepszy, bo samemu i tak nigdy w życiu by niczego nie wyprodukował. 

Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Nie wiemy czym trenują, pewnie całym internetem czyli raczej działa ale jakość różna.

Ale to są detale, jak ktoś się nauczy programowania z super książki z perfekcyjnym kodem to i tak czasami zapomni includa czy czegoś tam. 

Możesz wytłumaczyć jak można zapomnieć includa? Chyba że piszesz w notatniku albo na kartce, to okej.

Godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Czasami nawet coś się zrobi źle i zaczyna od nowa bo w dokumentacji udało się znaleźć lepsze podejście.

No, jak znajdziesz błąd i go poprawisz to tak. W innym wypadku będzie dalej brnąć w to bagno. Dlatego powodzenia w projektach zbudowanych z wielu tysięcy linijek. 

Opublikowano
56 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

w sensie jak pogodzić? Przecież wiem

Nie wiem czy wiesz, pisałeś że to rzeźnicy tak twierdzą więc chyba myślałeś inaczej. ;)

57 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

bo widzę na forach i grupach dyskusyjnych

57 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Najzabawniejsze jest, że prompterzy nawet sami wytłumaczyć problemu nie potrafią, bo nie mają zielonego pojęcia co się dzieje w tym kodzie. 

No właśnie, a zastanawiałeś się co widzisz?

3 godziny temu, Wu70 napisał(a):

Nie wiem czy przypadkiem nie myślisz o vibe codingu - zrób mi aplikację o xyz i yolo. Tak się nie pracuje z AI w branży (no może jakiś szybki PoC).

Vibe coding to jest domowa zabawa ale też bardzo fajna bo możesz robić rzeczy których normalnie i tak byś nie zrobił.

Ty nie widzisz tego jak to wykorzystują największe firmy IT, widzisz prompterów od vibe codingu.

Ludzi którzy nie wiedzą co robią i najczęściej nawet się na tym nie znają.

W sumie nawet nie ma w tym nic złego bo to najczęściej zabawa w warunkach domowych. Każdy chciałby napisać prompta na jedno zdanie i dostać super aplikację :D

Jesteśmy do tego bliżej niż kiedykolwiek ale to jeszcze nie ten moment.

W ogóle vibe coding to mega fajna zabawa, zaczynasz projekt w technologiach o których nie masz pojęcia i obserwujesz jak to powoli ..zaczyna działać :D

Godzinę temu, nozownikzberlina napisał(a):

Możesz wytłumaczyć jak można zapomnieć includa? Chyba że piszesz w notatniku albo na kartce, to okej.

Normalnie ;)