Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie, jaka apka jest skuteczna do wyłączenia aktualizacji windowsa (procesu)? Na win11 24h2 WUB mi nie działa... Teoretycznie blokuje, w praktyce windows update i tak działa.

Dobra, temat opanowany, pobrałem windows-update-disabler, wyłączyło update na amen ;) 

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 2
Opublikowano

Właśnie mimo blokowania wub, aktualizacje się wyszukiwały w tle. Już psy wieszałem na dostawcy radiowki, a się okazało że mi aktualizacje się mielą w tle. Ale ten programik wszystko ogarnął :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Następny babol u mnie po tej genialnej aktualizacji :E  Klikam Zamknij, odchodzę od biurka nie patrząc już w monitor...wyszedłem z pokoju...z domu....pojechałem do sklepu. Nie wiem ile mnie nie było, 20, 30min :hmm: Wchodzę do pokoju, a tam na monitorze Zamykanie systemu !!! Masakra, to jest jakaś patologia, jak to można ludziom udostępniać !!!

Edytowane przez maras2574
  • Sad 1
Opublikowano
6 minut temu, maras2574 napisał(a):

Następny babol u mnie po tej genialnej aktualizacji :E  Klikam Zamknij, odchodzę od biurka nie patrząc już w monitor...wyszedłem z pokoju...z domu....pojechałem do sklepu. Nie wiem ile mnie nie było, 20, 30min :hmm: Wchodzę do pokoju, a tam na monitorze Zamykanie systemu !!! Masakra, to jest jakaś patologia, jak to można ludziom udostępniać !!!

To akurat w 10 też raz miałem na 9 lat użytkowania:E

Opublikowano
18 minut temu, Send1N napisał(a):

Ja wgrałem  prawie 2 miechy temu 24h2 na czysto z pena i nie mam żadnych problemów odpukać ;) 

Bo tak zawsze jest lepiej, mi się nie chciało i zaktualizowałem :boink:Oprócz tego i niedziałającej klawiatury (też dzisiaj i raz wcześniej) po odpaleniu, innych problemów nie zauważyłem. Póki co ;) 

11 minut temu, ODIN85 napisał(a):

To akurat w 10 też raz miałem na 9 lat użytkowania:E

Ja nigdy

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.01.2025 o 19:10, Send1N napisał(a):

Ja wgrałem  prawie 2 miechy temu 24h2 na czysto z pena i nie mam żadnych problemów odpukać ;) 

Wgrałem ponad miesiąc temu jako uaktualnienie z poprzedniej wersji i też nie mam problemów :)

@maras2574 albo coś Ci się instalowało w tle (aktualizacja systemu, programu, sterowników?), albo jakiś inny proces nie został zakończony. Czasem podłączony pad lub inne peryferia również potrafią zablokować wyłączanie systemu.

Po ponownym uruchomieniu trzeba było zajrzeć w podgląd zdarzeń. 

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, LeBomB napisał(a):

albo coś Ci się instalowało w tle (aktualizacja systemu, programu, sterowników?), albo jakiś inny proces nie został zakończony. Czasem podłączony pad lub inne peryferia również potrafią zablokować wyłączanie systemu.

Po ponownym uruchomieniu trzeba było zajrzeć w podgląd zdarzeń. 

Nie sądzę, są przecież komunikaty w przypadku aktualizacji lub niedokończonych procesów/programów. Jak pisałem wcześniej, pierwszy raz miałem taką sytuację. I to akurat na 24H2, ciekawe ;)

Opublikowano
6 godzin temu, maras2574 napisał(a):

są przecież komunikaty w przypadku aktualizacji lub niedokończonych procesów/programów.

Nie zawsze. Wystarczy że to był proces w sklepie MS lub aplikacji xbox, tam niekoniecznie wyskakuje komunikat. Mogło np. trwać przerwanie aktualizacji i cofanie wprowadzonych zmian przed zamknięciem. Ogólnie dużo jest możliwości. Kwestia też tego jak bardzo masz grzebany system, w sensie co powyłączane z usług standardowo włączonych itd.

Opublikowano

Nic po aktualizacji nie grzebałem, jak i wcześniej z resztą ;) Ostatni format chyba z dwa lata temu, więc i tak mnie to niedługo czeka. Jak postawię system na czysto, to stawiam że wszystko będzie cacy ;) Piszę tylko, że pierwszy raz się z takim czymś spotkałem. A nie używam Windowsa od wczoraj. Olać to, nie ma czym sobie głowy zawracać ;)

Opublikowano

@NoviAMG a próbowałeś może ponownie włączyć update tym skryptem o którym wspomniałeś wyżej? :E bo u siebie już nie mogę ich przywrócić mimo że w pliku readme jest napisane że wystarczy kliknąć skrypt "enable updates" to pojawia się na sekundę okno wiersza poleceń i znika :rotfl:

Opublikowano (edytowane)

Nie próbowałem. Na razie udało się wyłączyć i tyle mnie zadowoliło. I tak skończy się pewnie formatem i cofka ver systemu , bo te 24H2 jest dziwne u mnie.  Ale to leci z aktualizacji z 10, i potem przeskoki na kolejne aktualizacje. Trochę głupio, jak 9800x3d kręci niższe fps w sotr benchmark niż 7800x3d :E

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 1
Opublikowano

Kilka dni używałem W11 24H2, dziś wróciłem do poprzedniej wersji. Totalnie posypała mi się wydajność w "Elden Ring" i każdej grze, która lubi sobie "kompilować shadery" - ciągle freezy, stuttering itd. Po powrocie do poprzedniej wersji działa wszystko pięknie. 

Opublikowano

Sprawdźcie sobie: https://massgrave.dev/windows_ltsc_links
Wersja: Windows 11 IoT Enterprise LTSC
Build: 26100.1742
Link od Microsoft: Windows 11 LTSC OEM

Zero bloatware, zero telemetri, zero tpm 2.0 itp.
Jak ktoś nie lubi, to może odinstalować nawet edge.
Język polski instaluje się normalnie z ustawień.
Zasuwa jak zły! Nie trzeba używać skryptów, czyściutki windows.

• Like 2
  • Upvote 1