Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, leven napisał(a):

Ponoć już jest ISO 25H2 :hmm:

A to coś dziwnego? Obrazy zwykle są gotowe na kilka (1-3) miesięcy przed oficjalną premierą, przecież muszą być udostępnione dla OEM'ów odpowiednio wcześniej. Oczywiście to nie musi być ten sam obraz który będzie dostępny publicznie, chociaż zwykle jest, tylko z aktualizacją zbiorczą jeżeli wykryto jakieś grubsze problemy.

Opublikowano (edytowane)

Geniusz tego "systemu" mnie powala, to jest coś wspaniałego:

note.png.c7d9b18ad72bb71be256dffd967efb04.pngnote2.png.4e2d846ea599f920238e620aa81bc7db.pngnote3.png.b0e6b0f0d75174ca41a8c913f0248916.png

"Wyszukiwarka" w której muszę znać dokładną nazwę pliku wraz z rozszerzeniem, żeby znaleźć tenże plik. :hmm:

Ja wiem, na pewno się czepiam i używam "systemu" niewłaściwie, gdybym jedyne co robił to odpalał przeglądarkę, Steam i "marszczył freda" do kolejnych RT, PT, DLSS itp., wtedy nie miałbym problemów. :E

Edytowane przez Kandelabros
  • Haha 3
Opublikowano
3 minuty temu, Kandelabros napisał(a):

Geniusz tego "systemu" mnie powala, to jest coś wspaniałego:

"Wyszukiwarka" w której muszę znać dokładną nazwę pliku wraz z rozszerzeniem, żeby znaleźć tenże plik. :hmm:

Ja wiem, na pewno się czepiam i używam "systemu" niewłaściwie, gdybym jedyne co robił to odpalał przeglądarkę, Steam i "marszyczył freda" do kolejnych RT, PT, DLSS itp., wtedy nie miałbym problemów. :E

Aż będę musiał z ciekawości obadać, wsumie mam już prawie 2 lata system, ale chyba z wyszukiwarki nie korzystałem, ale ja tylko kompa używam do tuba i zagrania aktualnie w ER, żadnego bicia niemca po kasku, ponieważ mam radka :E 

Opublikowano
4 minuty temu, Amp napisał(a):

Ja aż z ciekawości spróbowałem i nic takiego nie miało miejsca...po wpisaniu samego not już pojawił się notatnik

Tak, ale to jest nowy notatnik z MS Store, który u mnie jest odinstalowany. Natomiast "stary" notatnik nadal jest w systemie i można go używać ale jest nie do znalezienia przez "wyszukiwarkę", to samo dotyczy np. "gpedit.msc". Po co mi wyszukiwarka która znajduje tylko to na co "Jaśnie Pan Microsoft" zezwoli? :E

Normalna wyszukiwarka działa tak:

note4.thumb.png.12d479ac2cf2b75a72f073de7c78e851.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.09.2025 o 19:09, LeBomB napisał(a):

@leven a nie wstrzymywałeś aktualizacji ze względu na ostatnie błędy z SSD?

Przepraszam, od miesiąca prawie nie wchodzę na Windows 11 i używam Linuxa, czy te wrześniowe poprawki zrobiły coś z tym "niszczeniem dysków"? Naprawili to?

Edytowane przez Toni
Opublikowano

@Toni Póki co sam mam wstrzymane aktualizacje jeszcze na 2 tygodnie. Ostatnio coś widziałem, że problemem nie była do końca aktualizacja, bo kłopot mieli głównie testerzy, którzy dostali wersje testowe dysków z innymi firmweare niż te komercyjne, ewentualnie użytkowników, którzy dawno nie aktualizowali firmweare. Dla mnie sprawa nie jest do końca jasna i rozwiązana, poczekam ;) 

Opublikowano

Elo.

tpm.msc twierdzi, że w laptopie posiadam moduł 2.0 a windows update w Huawei Matebook D14 twierdzi, że komputer nie spełnia minimalnych wymagań aby przejść aktualizację do windows 11. 

Pomysły?

Opublikowano (edytowane)

@cervandes będzie tak twierdził, dopóki w BIOS/UEFI nie ustawisz go na aktywny. 

Szukaj opcji TPM/TCM i ja zmień albo na Enable, albo na fTPM. To czy będziesz miał enable, czy fTPM zależy od Bios/UEFI ale to dalej to samo z punktu widzenia uruchomienia TPM.

Edytowane przez LeBomB
  • Like 1
Opublikowano

Tak tak, sprawdziłem, że jest włączone, dopiero po włączeniu windows pozwala na sprawdzenie wersji modułu.

Już chyba wywęszyłem przyczynę, Ryzen 2500U to pierwsza generacja Zen a ta nie jest wspierana oficjalnie przez windowsa. Trzeba zdaje się zrobić rufusem modyfikowanego instalatora, żeby nie sprawdzał sprzętowo komputera przed instalacją, albo... zmienić komputer. To nie moja maszyna, właściciel biedny nie jest, raz na x lat może zmienić komputer i mieć spokój na lata. To mu zarekomenduję.

Opublikowano

@cervandes aaaa widzisz, dlatego ważne jest podawanie pełnej specyfikacji posiadanego urządzenia ;)

Pytanie w ogóle czemu chce się przesiąść na win11? Ze względu na brak wsparcia na win10? Co takiego na systemie robi, że potrzebuje już teraz win11?

Opublikowano
W dniu 11.09.2025 o 17:34, leven napisał(a):

Miała być aktualizacja we wtorek tak ? Ja jej nie widzę, za to widzę cholerne Denuvo:

c.jpg

O matko ile wpisow

wez se to posprzataj moze albo przez plik i opcje albo wpisujac w powershelu Get-EventLog -List | ForEach-Object { Clear-EventLog -LogName $_.Log }

Bedzie latwiej ci zarzadzać nowymi wpisami jakby cos waznego bylo

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, luk21pl napisał(a):

Jak wygląda na ten moment aktualizacja z 10 na 11? Co z danymi ze steam epica itd? Programami wrzuconymi na partycjach D, E,F?

Robiłem aktualizację z pena (odpalany z poziomu windowsa), zaznaczyłem opcję, aby zachować pliki i aplikacje. Wszystko gra jeśli chodzi o programy na D, Steam, EA App, Ubisoft Connect itd.

Jeśli zrobisz aktualizację poprzez Windows Update, to też wszystko powinno działać jeśli chodzi o aplikacje. Ja robiłem z pena, bo poprzez WU jakiś błąd był i niepowodzenie aktualizacji.

Edytowane przez wamak
  • Like 1