Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie brzmi po co w simracing takie coś? Jak dla mnie to więcej psuje niż pomaga, może imersja większa ale żaden pros się nie ściga na tracku tylko statycznie. 

A rozwiązanie działa, testowałem w MFS. Tylko jest słabe i szybko się odechciewa, lepiej sobie kupić OpenTracka z allegro, jak chcesz to mogę Ci odsprzedać swój bo nie używam :E 

https://allegro.pl/oferta/irtrack-freetrack-trackir-opentrack-sledzenie-ruchow-glowy-15325143632?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=ZDJmNzQwZTAtNzVlMS00NzRkLTg1NTMtODkxNjlkYjc3Y2U4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=0e1555c8-1672-49a2-a180-3baff7c141a0 

Opublikowano

Traktuję to jako ciekawostkę ;)

I.... muszę spróbować ;)

Nie, dzięki 👍 Kupiłem za grosze starą C920 i się tym pobawię, pewnie tylko chwilę i skończy w szufladzie ;) Więc nie ma sensu jakiegoś większego hajsu wydawać. Podobno dobre do ETS2, a dawno nie grałem więc będzie okazja ;)

Opublikowano

ETS2 itp spoko, ale do simracingu uważam że to się nie nadaje. Tu trzeba mieć stały punkt odniesienia, może w VR to daje przewagę (choć jak dla mnie triple screen wygrywa) ale na jednym ekranie TrackIR tylko popsuje wyniki. Tak naprawdę patrzy się na wprost i gałkami celuje w kolejny zakręt/tarkę, nie rozgląda się na boki. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

tj mówi galakty, do simracingu triple screen, VR jako immersyjna ciekawostka, opentrack do niczego się nie nadaje. Jeżeli ktoś chce sobie tylko pojeździć i polatać, to VR jest tym czego potrzebuje o ile pikseloza nie będzie dla niego problemem, zajmuje też mniej miejsca, niż triple screen.

W warthunder z VR w trybie full sim grało mi się dobrze, bo nie miałem sytuacji w których kogoś gubiłem, później napisałem sobie skrypty, które sterowały osiami kamery w prosty sposób i VR nie był mi już potrzebny.
10 lat temu grałem z freetrack, opentrack itp. szkoda na to czasu. 

Edytowane przez MaxxGroo
  • Upvote 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cytat

Assetto Corsa EVO’s 0.5 release introduced seven new cars, each with unique characteristics, delivering intense racing battles all the way to the final corner. It also brought two new circuits built entirely using laser-scan technology, letting you feel every bump and surface detail with incredible precision. Are you ready for the upcoming 0.6 release? We’ll be sharing more details very soon.

• Like 1
Opublikowano

Mody będą, ale jest na nie jeszcze za wcześnie, takie rzeczy to będą bliżej wersji 1.0.

Teraz gdy jeszcze sporo się zmienia to by się kończyło pewnie tym że mody wydane przykładowo dla wersji 0.5 nie byłyby kompatybilne z wersją 0.6 its

Byłoby z tym więcej problemów 

• Upvote 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

The Lamborghini Countach isn't just a supercar, it's a cultural manifesto that redefined the very idea of an exotic car, and even today, every supercar owes something to it. Its V12 will test you out of every corner with its raw power delivery at low revs and explosive power as you approach the redline! It will be featured in the upcoming 0.6 release of Assetto Corsa Evo, alongside five other cars and a new circuit. #ACEVO #assettocorsa #WeAreSimRacing

Edytowane przez Dominix
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak im udało się wydać taką wymuszkę, pomimo że dysponują już wieloma projektami. Wydaje się że przy AC Evo zapomnieli o wszystkim co do tej pory zrobili i zaczęli od początku.

Próbowałem zrobić zwrot na Steam po tym jak wycofali się z części obiecanych rzeczy, ale steam odrzucił.

Jak dla mnie to projekt już został porzucony, budżet obcięty i stąd porzucenie części pomysłów - brak środków.

Treść zwrotu

Spoiler

Powód: Fałszywa reklama / istotne zmiany w planie rozwoju po zakupie.

Kiedy kupiłem grę w dniu premiery, deweloperzy reklamowali zupełnie inny plan rozwoju i zestaw funkcji. Po wydaniu kilka kluczowych elementów zostało zmienionych, usuniętych lub odłożonych na czas nieokreślony. Produkt nie odpowiada już temu, co pierwotnie obiecywano. Przykłady:  

- Tryb Kariery był początkowo przedstawiany jako pełny system progresji z XP, odblokowaniami i uporządkowanym rozwojem.  

- Ekonomia gry / wirtualna waluta do kupowania samochodów, ulepszeń i zarządzania własnym garażem była reklamowana jako jeden z filarów rozgrywki. System ten został całkowicie usunięty i nie ma planów jego przywrócenia.  

- Free Roam / Otwarty Świat (region Eifel) był podkreślany jako kluczowa funkcja wersji 1.0. Obecnie został przesunięty na czas nieokreślony na aktualizacje po 1.0 i w dodatku w ograniczonym zakresie.  

- Oryginalna mapa drogowa Early Access gwarantowała premierę 1.0 jesienią 2025 w 6 fazach. Plan zmieniono na 8+ faz, usunięto okno premiery i nie podano nowego harmonogramu.  

- Wczesny marketing pokazywał wyraźnie oddzielne tryby Career Mode i Open Mode jako dwa różne doświadczenia dla jednego gracza. Obecna struktura już tego nie odzwierciedla, a pierwotnie reklamowana koncepcja wejścia i progresji w Open Mode została faktycznie porzucona.

Jakby ktoś chciał spróbować dokonać zwrotu treść po angielsku :

Spoiler

Reason: False advertising / major roadmap changes after purchase.

When I bought the game at launch, the developers advertised a very different roadmap and feature set. After release, several core features were changed, removed, or postponed indefinitely. The product no longer matches what was originally promised. Examples:

-Career Mode was originally presented as a full progression system with XP, unlocks, and structured advancement.

-In‑game economy / virtual currency for buying cars, upgrades, and managing a personal garage was advertised as a core gameplay pillar. This system has been completely removed with no intention to restore it.

-Free Roam / Open World (Eifel region) was highlighted as a key feature for the 1.0 release. It has now been pushed back indefinitely to post‑1.0 updates and with a reduced scope.

-The original Early Access roadmap guaranteed a Fall 2025 1.0 release with 6 phases. This plan was changed to 8+ phases, the release window was removed, and no new timeline was provided.

-Early marketing showed distinct Career Mode and Open Mode as separate single‑player experiences. The current structure no longer reflects this, and the originally advertised Open Mode entry and progression concept were effectively abandoned.

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano

A skąd takie rewelacje, że freeroam ma być wydany dopiero po wersji 1.0? Nigdzie takich informacji nie widziałem - poproszę o źródło. Ostatnie informacje z początku roku mówiły o premierze w 2026 (wcześniej zapowiadano na początku 2026 więc zostało przesunięte, ale nigdzie nie podano, że po premierze wersji 1.0.

Opublikowano
15 godzin temu, galakty napisał(a):

Na Countacha czekam, chyba jeden z pierwszych superaut jakie mi się spodobały będąc dzieciakiem, gdzieś nawet model w gazecie był do kupienia :D 

Za małolata miałem okazję zobaczyć to cudo na żywo :lovin: Praktyki miałem u gościa, co był członkiem Automobilklubu Wielkopolskiego. I wziął nas uczniów na Tor Poznań w ramach "obstawy" toru podczas jakiegoś eventu tam się odbywającego. Pamiętam jak dziś, biały Countach na szwedzkich blachach, ale to robiło wrażenie wtedy !!! Nie pamiętam dokladnie, ale były to lata między 89'-92', bo w tych latach się uczyłem. Pojawiło się tam wtedy też czerwone Diablo :)  Były tam jeszcze inne superauta, ale te dwa zrobiły największe wrażenie

• Like 2
Opublikowano
12 godzin temu, JohnyWol napisał(a):

A skąd takie rewelacje, że freeroam ma być wydany dopiero po wersji 1.0? Nigdzie takich informacji nie widziałem - poproszę o źródło. Ostatnie informacje z początku roku mówiły o premierze w 2026 (wcześniej zapowiadano na początku 2026 więc zostało przesunięte, ale nigdzie nie podano, że po premierze wersji 1.0.

Ja tu w nic nie wierzę, ale chcę żeby EVO się udało bo fizyka i FFB są świetne w moim odczuciu, dużo lepiej czuję auta niż w takim LMU gdzie czasami kompletnie pojęcia nie mam co się dzieje z autem, coś pozmieniali ostatnio... Albo już paskowa kierownica to za mało i trzeba w DD pójść.

9 godzin temu, maras2574 napisał(a):

Za małolata miałem okazję zobaczyć to cudo na żywo :lovin: Praktyki miałem u gościa, co był członkiem Automobilklubu Wielkopolskiego. I wziął nas uczniów na Tor Poznań w ramach "obstawy" toru podczas jakiegoś eventu tam się odbywającego. Pamiętam jak dziś, biały Countach na szwedzkich blachach, ale to robiło wrażenie wtedy !!! Nie pamiętam dokladnie, ale były to lata między 89'-92', bo w tych latach się uczyłem. Pojawiło się tam wtedy też czerwone Diablo :)  Były tam jeszcze inne superauta, ale te dwa zrobiły największe wrażenie

To ja wtedy mieszkałem na Kujawach i jedyną atrakcją była majówka z BMW :E :E

Realnie na torze Poznań byłem rok temu i mogłem się przejechać (niestety tylko jako pasażer) Ferrari SF90, ale szczerze marzę o takim Murcielago :D Wolę starą motoryzację, baaaa więcej bym się ucieszył z Forda GT40 :E 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, JohnyWol napisał(a):

Teraz nie będę drugi raz robił researchu, robiłem żeby zrobić zwrot.

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Ja tu w nic nie wierzę, ale chcę żeby EVO się udało bo fizyka i FFB są świetne w moim odczuciu, dużo lepiej czuję auta niż w takim LMU gdzie czasami kompletnie pojęcia nie mam co się dzieje z autem, coś pozmieniali ostatnio... Albo już paskowa kierownica to za mało i trzeba w DD pójść.

Ja też liczę, że z EVO uda im się. Rozwój idzie powoli (oryginalnie zapowiadana premiera wersji 1.0 na końcówkę 2025 od początku uznawałem za nierealne ;) ), ale lepiej niech skrobią powoli, ale dobrze. Dodanie free roam na pewno jeszcze rozrusza społeczność. Model jazdy już teraz jest bardzo dobry więc tu obaw nie mam. Usunięcie trybu "kariery z progresją" mnie rozczarowało, ale zobaczymy jak to zastąpią w przyszłości. Czekam z niecierpliwością na wersję  0.6

28 minut temu, MaxxGroo napisał(a):

Teraz nie będę drugi raz robił researchu, robiłem żeby zrobić zwrot.

Uwierz, gdyby było podane oficjalne info na ten temat to na pewno nie musiałbyś długo szukać, bo wpisanie takiego hasła w Google wyrzuciłoby wiele stron - oficjalną plus wiele innych które przekazywałyby taką informację dalej.

Na ten moment jedyna oficjalna informacja to premiera free roam w bliżej nieokreślonym okresie w 2026. A to, że nie podali planowanej daty premiery wersji 1.0 jestem w stanie zrozumieć, bo Kunos to mimo wszystko niewielkie studio, a cele jakie sobie założyli są wysokie i po prostu zbyt ambitnie ocenili początkowo  możliwości. Ale tak jak pisałem wyżej, niech lepiej grzebią dłużej niż jakby mieli robić coś po łebkach

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, ostro przeszarżowali, część zapowiedzi od początku wydawała się nierealna, do tego pewnymi pomysłami, z których na szczęście się wycofali, podpadli społeczności - wymóg always online, by działała wspomniana ekonomia i kariera? To ja już wolę brak kariery albo mocno okrojoną, klasyczną w przyszłości... Ciekawe też, czy free-roam faktycznie będzie oparty na systemie a'la MFS, który ma ułatwiać budowanie map(y)...

No ale życzyć im porażki? Trzeba na głowę upaść - nawet jeśli gra znowu ma powstawać w bólach niczym ACC, a mody będą opóźnione (dla mnie mogą nie istnieć, mody to zwykle rak, a nie coś pozytywnego - chyba, że naprawiają partactwo twórców... patrz początek zdania :E).

Jeśli fizyka jest naprawdę tak dobra jak piszą inni, a przede wszystkim jeśli jest tak przyjemna jak w ACC (pomijam w tym momencie realizm itp.) to choćby z tego powodu warto czekać. Dorzućmy immersję oraz fakt, jak dobrze już teraz gra wygląda na własnym silniku - zbudowanym przez tak małe studio - i naprawdę trudno nie kibicować deweloperom. 

Serio, nadal jest w co grać, AMS2 z kolejnymi DLC, LMU, do ACC też można wracać, a i od F1 się nie umiera - dajmy włochom pracować, by dostarczyli kolejny dopracowany produkt na lata.

Edytowane przez Zas
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 5.04.2026 o 12:15, Zas napisał(a):

Jeśli fizyka jest naprawdę tak dobra jak piszą inni, a przede wszystkim jeśli jest tak przyjemna jak w ACC (pomijam w tym momencie realizm itp.)

ACC to przy tym ściek ;) Tam nie było ani dobrej fizyki ani FFB, w EVO czuć wszystko 10x lepiej. 

Ja mam nadzieję że Simgrid dalej będzie wspierał EVO, bo wbudowany multiplayer pewnie nigdy nie będzie dobry, to zawsze u Kunosów była kula u nogi.

image.png.fd5d39d68600e7f14f305c7529ffdda0.png