Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, ptys napisał(a):

Wiem co to warunkowe umorzenie,, na koniec warto wspomnieć że powyżej 1,5 promila: Konfiskata pojazdu jest obowiązkowa, niezależnie od tego, czy doszło do wypadku. W skrócie państwo z dykty a wymiar niesprawiedliwości do zaorania. 

Doczytaj, można odstąpić od orzeczenia przepadku.

Opublikowano
2 godziny temu, NotQuite napisał(a):

Doczytaj, można odstąpić od orzeczenia przepadku.

no można a nawet trzeba i to koniecznie w tym przypadku, napisze tylko tyle że widziałem wyrok pewnego Pana który był wczorajszy, wsiadł do pojazdu i przy kontroli wydmuchał 0,2mg w dm3 zapłacił podobnie jak Pan z sprawy powyżej, koszty sądowe "troszkę" większe(kilkaset zł) no i brak możliwości prowadzenia pojazdów mechanicznych na 11 miesięcy a było to 2 lub 3 lata temu, dodam tylko że wcześniej nie karany a prawo jazdy jest mu niezbędne do wykonywnia zawodu i tylko cudem za wstawiennictwem przełożonego nie stracił pracy, podesłałem mu linka do artykułu i stwierdził krótko "co jest grane, ale mnie wyruchali" co myśli wiekszośc społeczeństwa o nadzwyczajnej kascie wiadomo "kołeczko wzajemnej adoracji, bezkarnosci i wałów" bez żadej kontroli strony społeczeństwa, czekam jeszcze na wyroki naszej temidy jak niżej:

"Sąd w Szkocji zdecydował się na skazanie 21-letniego Seana Hogga na 270 godzin prac społecznych za gwałt na 13-latce. Orzeczenie to wzburzyło opinię publiczną. Mężczyzna nie trafi do więzienia, bo zgodnie z nowymi wytycznymi dla sędziów przestępcy poniżej 25. roku życia powinni być sądzeni łagodniej, gdyż są jeszcze niedojrzali." źródło https://tvn24.pl/swiat/wielka-brytania-oburzenie-w-szkocji-po-skazaniu-na-prace-spoleczne-sprawcy-gwaltu-na-13-latce-st6885653

• Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Do wypadku doszło przed godziną 13, pomiędzy Magnicami a Kobierzycami. Jak ustalił na miejscu reporter Gazety Wrocławskiej, samochód ciężarowy przewożący ziemię wpadł do przydrożnego rowu.

W ciężarówce był jedynie kierowca. Na skutek wypadku został zakleszczony w kabanie. Jest pod opieką ratowników medycznych. Będzie zabierany karetką do szpitala.

Na kierowców czekają utrudnienia. W miejscu wypadku ruch odbywa się wahadłowo, zablokowany jest pas jezdni w kierunku Kobierzyc. Na czas wyciągania samochodu z rowu, droga może czasowo zostać całkowicie zamknięta.

Podobno policja w nieoznakowanym była prowodyrem tego zdarzenia i... uciekli z miejsca :hahaha:

obraz.png.6d15227a5470dfba8e436f3bb0325b7e.png

• Haha 1
Opublikowano

Internety nie kłamio!

Najlepszym przykładem manipulacji na takich grupkach było jak rok temu nożownik w moich stronach zaatakował. Pierw na grupkach "naoczni" świadkowie podpisani z imienia i nazwiska mówili, że to porachunki między Ukraińcami! Później, że Ukrainiec zaatakował Polaka (też naoczni świadkowie) a w rzeczywistości to Polak zaatakował Polaka (i to jeszcze mojego znajomego...). Także tyle są warte informacje z grupek.

• Upvote 3
Opublikowano
W dniu 27.11.2025 o 22:21, Dimazz napisał(a):

Wiadomo, że osoba z układami spadnie na 4 łapy i nie pójdzie na etacie harować. Mimo wszystko z marszałka województwa na kierownika w jakimś szpitalu powiatowym to spora degradacja i prestiżowa i pewnie finansowa.

Opublikowano (edytowane)

5 lat za zabicie 3 osób i zniszczenie życia kolejnym 5...

Wyjdzie po 3-4 latach.

Cytat

Trzy osoby zginęły. Agnieszka miała trafić do więzienia, ale "musi odbyć staż"

Mama ma swoją klinikę, tata jest znanym lekarzem. 

Sąd nie miał wątpliwości, jej brawura doprowadziła do śmierci trzech osób. Zginęli 40-letni Przemek (utrzymywał żonę i trójkę dzieci) i para jadąca na drugim motocyklu: 43-letni Tomasz i o rok młodsza Beata (osierocili syna). Agnieszka Z. za spowodowanie tragedii w 2021 roku w Aleksandrowie Łódzkim miała trafić do więzienia na pięć lat. Od prawomocnego wyroku minęło osiem miesięcy i wciąż nie odbywa kary. Sąd zgodził się na odroczenie, bo 26-latka musi odbyć staż zawodowy.

https://tvn24.pl/lodz/aleksandrow-lodzki-agnieszka-z-miala-isc-do-wiezienia-za-wypadek-w-ktorym-zginely-trzy-osoby-jest-odroczenie-wykonania-wyroku-st8784252

Edytowane przez Camis
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.12.2025 o 15:21, 209458 napisał(a):

Wiadomo, że osoba z układami spadnie na 4 łapy i nie pójdzie na etacie harować. Mimo wszystko z marszałka województwa na kierownika w jakimś szpitalu powiatowym to spora degradacja i prestiżowa i pewnie finansowa.

Przecież on w tym szpitalu będzie zarabiał znacznie więcej. Po prostu mniej pod stołem będzie dostawać. 

2 godziny temu, Camis napisał(a):

To przeczytaj to poniżej. 

https://kryminalne.o2.pl/informacje/smiertelnie-potracil-polska-plywaczke-uslyszal-wyrok-w-zawieszeniu-7228193294756768a

Gość nie zatrzymał się na stopie i zabił motocyklistkę. Młody gość, który wcześniej był karany za jazdę bez prawa jazdy, a potem wielokrotnie za różne wykroczenia. Patologiczny pirat drogowy, recydywa. Wyrok w zawieszeniu. W związku z wcześniejszymi licznymi wykroczeniami sąd zamiast dać wyższy wymiar kary pozbawienia wolności... zawiesił mu prawo jazdy na 3 lata... Gościowi co wcześniej przecież już jeździł bez prawka... 

Także 5 lat bezwzględnego więzienia za zabicie 3 osób przez brawurową jazdę uznaję za wysoką karę W porównaniu do podobnych wyroków. Chociaż zgadzam się, że jest to kara niska to i tak cieszę się, że nie jest to kolejny wyrok w zawieszeniu. 

Nasze sądy są absurdalne I zawsze będą dawać najmniejsza możliwe wyroki nawet w ramach recydywy. I nigdy nie będą odwieszać poprzednich wyroków w zawieszeniu za to samo przestępstwo. 

Nasze sądownictwo jest do wymiany. Tam jest jakaś chora zmowa, aby więzienia były puste. Tajemnica poliszynela. 

Edytowane przez michasm
Opublikowano
32 minuty temu, ptys napisał(a):

@ptys to nie jest nic nowego. Jak rozprawa drugiej instancji się odbędzie i podtrzyma wyrok pierwszej instancji to ona znów się odwoła, a na sąd najwyższy czeka się więcej niż 5 lat. 

Już pisałem kiedyś, że nawet jak popełnisz cis za do grozi wysoka kara więzienia i Twoja wina jest bezsprzeczna, ale szkoda Ci młodości na odsiadkę to Jak masz kasę to spokojnie możesz kilkanaście lat się bujać z rozprawami, wyrokami, odwołaniami. 15 lat to tak na luzaczku. 

Po co iść do więzienia jest się ma 30 lat i pieniądze jak można to odsiedzieć w wieku 45 lat? 

To jest pełen legal. Żadne ukrywanie się. Pełna współpraca. Nawet przyznanie się do winy tego nie zmienia. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Teorie spiskowe. System, układy lokalne.

Przypominam, że pisowska KRS przedstawiła kandydatury pisowskiemu preziowi jakieś ponad 2000 sędziów głównie do sądów rejonowych. Wśród nich takie kwiatki jak 33-letni radca prawny, którego kariera polegała na obsłudze prawnej pcpr. 

Edytowane przez NotQuite
  • Confused 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Witam.   Kolega przymierza się do zakupu laptopa i poprosił mnie o pomoc. Podesłał mi 3 linki do sprzętu, oto one:   1. https://allegro.pl/oferta/laptop-gamingowy-lenovo-gaming-i5-12450hx-32gb-ram-rtx3050-1000gb-ssd-144hz-17975399227?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=af50d225-cd3b-436d-9a26-b2f8cb90856b&utm_content=7907e45536d1#   2. https://allegro.pl/oferta/lenovo-loq-ryzen-7-250-32gb-ssd1tb-rtx5050-144hz-win11-18051081792?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=af50d225-cd3b-436d-9a26-b2f8cb90856b&utm_content=130889b878d1#   3. https://allegro.pl/oferta/lenovo-loq-i5-13450hx-32gb-ssd1tb-rtx5050-144hz-win11-14534108060?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=af50d225-cd3b-436d-9a26-b2f8cb90856b&utm_content=2a4c8f29d65f#   Lapek służyć ma do grania w strzelanki typu Warzone i nowy Battlefield. Od czasu do czasu będzie podłączony do telewizora aby pograć na dużym ekranie. Osobiście uważam, że pozycja pierwsza odpada, pozycja 2 jest lepsza od trzeciej ze względu na temperature cpu.    Fajnie będzie jeżeli sprzęt wystarczy na kilka lat (pewnie z obniżaniem detali w grach). Co o tym myślicie, może macie inne propozycje?    
    • Od czego jest ołówek (wyjmowanie GPU)?   Nie latam RAM-em na ciasno.   No właśnie testy sugerują, ze wszystko zależy od zastosowania, w stacjach roboczych (jakieś Blender, obliczenia) - to tak, jest problem, ale gry raczej rzadko cisną tak CPU jak choćby Cinebench. No, chyba że tu juz właśnie wchodzą warunki w budzie, tzn. gorące GPU. Może z tego powodu testy teoretyczne so do niczego? Niemniej, teoretyczny potencjał mocnego powietrza, przynajmniej do gier, wydaje się wystarczający... Z grzebaniem - no pewnie, ale ja np. nie grzebię.    Pytanie, ilu posiadaczy AiO spełnia wszystkie te warunki? No, a dobre powietrze też potrafi przechodzić prze kolejne zmiany platformy.    Oczywiście, kupować ludziom AiO nie zabraniam, jakoś szczególnie mnie to nie dziwi, czasem nawet wygląda fajnie, nie powiem (choć z wężami bywa różnie) - osobiście mam jednak wrażenie, ze jest, przynajmniej potencjalnie, bardziej upierdliwe.   No a co, dostanę jakieś cudowne, ciche i bezawaryjne 240 w cenie do 250 zł?   Z pompką to nie chodziło mi o regulację napięciem, tylko raczej wady czy przypadłości fabryczne. Poza tym ja mam akurat PC na podłodze - przecież te dwa śmigła na topie będą mi szumieć bardziej niż dwa na radiatorze niżej w obudowie.     Ja tu krucjaty AiO nie potrzebuję, tylko jakichś błyskotliwych wniosków na temat powietrza.
    • @Godlike Też jestem w team „gleba > kosmos” w 40k – jak mam wybierać między masą gwardzistów ginących za Imperatora a statkami w próżni, to wiadomo, co wygrywa ### Kosmos – tak, ale z głową To co piszesz to moim zdaniem idealny kompromis: - bitwy kosmiczne = głównie autoresolve / prosty ekran taktyczny, - ewentualnie jakieś kluczowe „set-piece’y” skryptowane fabularnie, a nie normalny tryb jak w ETW/NTW. Robienie pełnoprawnych bitew kosmicznych w stylu TW to proszenie się o: 3D-pathfinding + martwe FPS-y + turbo-głupie AI. Niech lepiej cała moc idzie w ląd. ### Priorytety: mapa, AI, optymalizacja Tu 100% zgoda, kolejność powinna być: 1. Mapa kampanii – duża, czytelna, bez miliona martwych prowincji; coś na wzór IE, a nie „mini-kulka” jak ETW. 2. AI – wreszcie nauczyć je: - nie rozbijać armii w piksele, - nie wysyłać po 3 jednostki do samobójczego rajdu, - ogarniać front, nie tańczyć tam i z powrotem. 3. Optymalizacja – Warhammer 3 już pokazuje, że na dużych bitwach CPU dostaje w ciry. Jak oni chcą dorzucić pojazdy, większą mapę i (być może) więcej modeli, to bez porządnego multi-core/streamingu się nie obejdzie. ### Limit 160 na oddział i ten suwak w WH2 Ten „eksperymentalny” suwak to był klasyczny CA: „patrzcie, bawcie się, ale jak się wywali, to wasza wina” Czemu to ugrzęzło: - balans + skrypty – masa umiejętności, czarów, efektów jest liczona per entity; jak nagle masz 2x tyle, wszystko się rozjeżdża; - pathfinding i CPU – 160x20 oddziałów vs 320x20 to nie jest „+100% pracy”, to jest *masakra* dla pathfindera i animacji; - konsole – Warcore ma iść na PS/Xbox, więc nie podniosą oficjalnych limitów za mocno, bo Series S zacznie palić mieszkania. Realnie widzę to tak: - oficjalnie pewnie zostanie coś typu 80/120/160 (może 200–240 jako „Ultra” na PC), - cała reszta jak zwykle spadnie na modderów, którzy zrobią 400-osobowe blob-armie kosztem FPS-ów. Jakby CA miało jaja, to zrobiliby: - PC-only „Extreme”: np. 240–320 na oddział + ostrzeżenie o wydajności, - a na konsolach trzymali niższy limit. Ale to już zależy, czy Sega pozwoli na „PC Master Race slider”. --- Podsumowując: - 40k jako fokus na ląd, z kosmosem w autoresolve – podpisuję się pod tym obiema rękami. - Największy upgrade, jaki mogą nam dać, to mądrzejsze AI + większa, lepiej zaprojektowana mapa – nie kolejny fajerwerk graficzny. - A jak jeszcze dorzucą oficjalny, wyższy cap jednostek dla PC, to nawet wybaczę im kolejne DLC z „Blood for the Blood God 5” gpt-5.1-2025-11-13
    • W tej hondzie w dizelku sprzęgło może się okazać najmniejszym problemem  
    • Narracja się niezgadza najlepiej zbanować, w sumie mogą lagę na to kładę a jakim trzeba być yntelygentem aby powoływać się na sztuczną inteligencję która może:   "Wypowiedź wygenerowana za pomocą modelu OpenAI GPT-5, może być niedokładna lub nawet błędna."  bez rzeczowych argumntów z własnej strony  i już jadę z tobą i tym czatem    1. „Tusk i Sikorski chcą wyeliminować Konfę i uniemożliwić demokratyczne przejęcie władzy”  - To klasyk: *„pro‑UA rząd = reżim, który fałszuje demokrację i niszczy prawdziwą opozycję”*. - Kreml dokładnie tak opisuje wszystkie rządy wspierające Ukrainę – od Polski po Bałtów. Cel: delegitymizować władzę pro‑zachodnią i promować „jedyną prawdziwą opozycję”, która akurat jest anty‑UA / anty‑NATO.  Każdy rząd który chce wyeliminować opozycję, dzięki władzy i cenzurze to rząd totalitarny     2. „Na Ukrainę wydajemy waciki, a brakuje na leczenie Polaków” + jednocześnie „od 2022 sprzęt za 18 mld” - To narracja zero‑sumowa: każda złotówka dla UA = złotówka zabrana choremu Polakowi. - Typowy schemat ruskiej propagandy: *„najpierw swój naród, nie obcych”*, przy kompletnym pomijaniu: - ile kosztowałoby nas stanie z Rosją „nosem w nos” bez bufora w postaci UA, - jak mały % budżetu to realnie jest. - Do tego sprytne „waciki vs 18 mld” – raz udaje, że to drobne, żeby zdezawuować pomoc, za chwilę podaje dużą liczbę, żeby wzbudzić wkurw na „kradzież” kosztem Polaków.   Dla mnie w Polsce, Polak przede wszystkim, państwo ma służyć nade wszystko własnym obywatelom i to ich potrzeby ma zaspakajac w pierwszej kolejności, a "słudzy narodu Ukraińskiego" niech jadą na Ukrainę i sponsorują ich za swoje, o "wacikowej kwocie" sam wspomniałeś w poprzednim poście to ci uświadamiam jakie to waciki  poczytaj  https://www.wnp.pl/rynki/polska-wydala-grubo-ponad-100-mld-zl-na-pomoc-ukrainie-jestesmy-w-swiatowej-czolowce,992555.html https://geekweek.interia.pl/militaria/news-ile-broni-polska-przekazala-ukrainie-rzad-odslania-karty,nId,22429883 o pożyczkach i poręczeniach które będziemy spłacać może lepiej nie wspominać    3. „Pomoc humanitarna w większej części rozkradziona i część poszła na handel do Afryki” o złotych kiblach kolegów Załeńskiego słyszał już chyba każdy a ile było wcześniejszych afer korupcyjnych https://www.pap.pl/aktualnosci/na-czym-polega-ukrainski-skandal-korupcyjny-i-jakie-moze-miec-skutki-dla-przebiegu jak chcesz dalej to sponsorować nie widzę problemu ale ze swoich   - „handel do Afryki” o tym dowiedziałem się podczaas ogladania na youtubie kanału "Jak to daleko"      4. „Rosyjskie zwycięstwo jest już pewne, są nie do zatrzymania, brak jakichkolwiek perspektyw na odbicie ziem” to samo co napisałem, mówią wszyscy ekperci, rekrutom do 25 życia Załenski dał wyjechać za granice i nie ma kto walczyć, no chyba że ty taki chętny to możesz jechać odbnijać Krym, Rosjanie mają przewage w powietrzu, w dronach, w sile żywej, finansowo pod kazdym względem a rakiety balistyczne które już dawno miały sie skończyć nadal lataja i niszczą infrastrukturę    5. „Po wojnie natychmiast zamknąć granicę, żadnego łączenia rodzin, żadnego leczenia PTSD w Polsce” - To nic innego niż odczłowieczanie Ukraińców i sianie wrogości PL‑UA: imputujesz swoje brednie, nigdzie tego nie napisałem  - brak empatii nawet dla ludzi z PTSD, To nie nasz problem, a problemy z takimi ludzmi są ogromne o czym przekonał się np Chris Kyle - totalne odcięcie rodzin. miejsce dla wiariatów wojennych jest w ich kraju, nikt nie odcina rodzin zawsze mogę wrócić do siebie i tam odbodowywać swój kraj - Dokładnie to Kreml próbuje ugrać: zniszczyć polsko‑ukraińską współpracę i zrobić z Ukraińców „obcych pasożytów”. Nieprzypadkowo te teksty idą zawsze w parze z „kradną pomoc” i „żyją na nasz koszt”. kolejne brednie i nadinterpretacja, po trzech latach wojny każdy kto tu jest powinien podjać pracę i sam się utrzymywać, znam sporo Ukraińców i wszyscy pracują a nawet prowadzą własne firmy, nic do nich nie mam lepsi oni i bliżsi na kulturowa jak, Kolumbijczycy czy Hindusi lub czarnoskórzy    żadne sianie wrogości ale człowiek który od 2014r tylko walczył nie nadaje się do życia w normalnym społeczeństwie jak nasze, taki gość nie pójdzie nagle do roboty w korpo, wielu z nich będzie niebezpiecznych dla zwykłych ludzi, cześć zejdzie na złą drogę i o tym aby zamknąć granicę mówią ludzie którzy tam byli jak Karolina Pajączkowska czy Piotr Mitkiewicz i wolę ich posłuchać jak randomowego eksperta za klawiatury   6. „Ukraińskiej krwi już za bardzo nie ma” - Kolejna ruska kalka: *„Ukraina jest wypalona, nie ma ludzi do walki, to koniec”*. - Ma to uzasadniać wcześniejsze tezy: skoro „nie ma ludzi i tak przegrają”, to: - po co sprzęt, - po co pomoc, - po co wspierać „trupa” wyżej już to chyba wyjaśniłem punkt 4   7. „Rusek jakby chciał nas zaatakować to przez Królewiec i Białoruś, którą Zachód stracił przez durną politykę, Cichanouska marionetka Zachodu” - Tu mamy combo: - banalne stwierdzenie geograficzne („mógłby przez Kaliningrad i Białoruś”) jako listek figowy, - i główny komunikat: „to Zachód jest winny utraty Białorusi, bo mieszał się w wybory, próbował puczu, osadzić marionetkę”. - To 1:1 kremlowski przekaz o „kolorowych rewolucjach sterowanych z Zachodu” i „prawowitym Łukaszence, który tylko się bronił”.    no a jak myślisz dlaczego mamy te cyrki z nachodźcami na granicy i ogólne pogorszenie stosunków z Białorusią, no własnie dlatego że Polskie służby manipulowały przy wyborach, wiem że Polakom takie manipuilacje nie przeszkadzają ale nie wszystkie narody się na takie praktyki godzą     
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...