Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Huh, po co robią takie zestawienia, z różną ilością dni sprzedaży, dla Bloodborne  tylko 11 dni przez co wyszło im 1 milion sztuk, a nie ponad 7?
Taki God of War ma tam kilka widełek czasowych oraz ponad tysiąc dni.

Prawdopodobnie, żeby pokazać gdzie alokuje się sprzedaż - czy świeżo od premiery, czy "in the long run". Ale dziwne, bo przy Bloodborne brakuje dalszych danych i ten milion wygląda smutno. 

Opublikowano (edytowane)

W 2023 roku zgłaszali, że sprzedano 7.5 miliona na stan 02.2022r, a było to chyba przed dodaniem do PS+?

Po prostu nie rozumiem czemu ma służyć tamta prezentacja danych? Chyba że jakiś głupek dał ograniczenie, że tylko tytuł które sprzedały przynajmniej 2 miliony sztuk w "pierwszych dniach" mają podane dalsze widełki czasowe, a tam są kolejne warunki podania? Prawie nic sensownego nie da się odczytać z tamtego bazgroła..
image.thumb.png.80ba1478f4b54da49f70123f3a94fc0b.png

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Takie troche mieszane uczucia po dotarciu Prosiaka:
- irytacja z miejsca, brak napedu, wiecej sciagania z neta, inauguracja opozniona i jakos ohy i ahy opadly zanim odpalilem

- sprawdzilem gry rozbudowane pod Pro na kilku grach. No z kapci to mnie to nie wyrwalo, lepiej jest, ale nie wszedzie i nie zawsze.

ATM oplacalnosc: jak ktos nie ma konsoli, to mozna sie pokusic o zakup prosiaka - roznica w cenie wzgledem slimki sie zmiejszyla, napedy sa do kupienia.

Jak ktos juz ma fata/slimke lub planuje zakup uzywki - nowka prosikach wypada meeehh i nie polecam. W moim przypadku - doplata 800zl z fata do pro +~500 lub mniej za dokup napedu.

Historia osobna - dojechal padzik DS z alledrogo za 140zl, niby prawie nowka, niby tylko analogi z driftem. Fizycznie faktycznie calkiem ok, podlaczylem pada i zonk - generalnie dziala ok, ale nie byl skalibrowany, po ustawieniu ideollo. Cos mnie podkusilo sprawdzic magnesem analogi i tu lol na maxa, bo okazalo sie, ze jest reakcja - czyli sa juz galki halla. Otwieram pada, a tam tak tragiczne luty ze szok... Poprawilem to dla spokoju, ale sam fakt ze pad dziala i wystarczylo skalibrowac jakos jest dziwna. Dziwny sprzedawca, dziwne zrodlo pochodzenia... nie wiem, ale ktos kto to lutowal i ustawial do wywalenia z roboty.

Opublikowano

Ryba grasz na monitorze czy telewizorze,ja właśnie chcę kupić PlayStation 5 i nie wiem czy brać slimkę czy pro.

Na razie będę grał na monitorze fhd 60 hz ale planuję zakup jakiegoś telewizora.

Zależy mi na ograniu serii God of War, Mortal Kombat, Ace Combat i jakieś wyścigi typu F1.

Opublikowano
13 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

W 2023 roku zgłaszali, że sprzedano 7.5 miliona na stan 02.2022r, a było to chyba przed dodaniem do PS+?

Po prostu nie rozumiem czemu ma służyć tamta prezentacja danych? Chyba że jakiś głupek dał ograniczenie, że tylko tytuł które sprzedały przynajmniej 2 miliony sztuk w "pierwszych dniach" mają podane dalsze widełki czasowe, a tam są kolejne warunki podania? Prawie nic sensownego nie da się odczytać z tamtego bazgroła..

Tak sobie myślałem, czy nei mają jakichś dziwnych umów o podziałach zysku z twórcami, które opierają się włąśnie o dni sprzedaży. Ale to mało prawdopodobne, bo to bardzo ryzykowny ruch byłby. 

Bardzo dziwna prezentacja danych, to prawda. 

Opublikowano

@KajtekF1 Zwykly TV 58"60Hz, bez oledow i kosmicznych technologii. Jedynie HDR10, ale to tez taka bieda, ze nic nie daje.

@GordonLameman No i po co te dywagacje i teorie, jak sprawa jest dosc prosta :P Jest tyle platform i abonamentow, ze oni sami sie juz pogubili w zeznaniach lata temu. Teraz to trzeba z mikroskopem latac i dociekac, czy to sprzedane kopie, sprzedane licencje, rozdane licencje, abonament tu, abonament tam, a czy to staly klient czy tylko taki jednorazowy na miesiac.

Opublikowano

Ja tam z pro jestem zadowolony. Wczoraj odpaliłem Spidermana 2 na ustawieniu jakość + vrr 40fps+ i bardzo przyjemnie się grało, a odbicia rt w oknach wieżowców, pomimo, że nie jestem typem od screenów i porównywania obrazków daje fajną dodatkową immersję. Nie jest to gamechanger, ale bez tego byłoby trochę "łyso". 

Powtórzę się, ale ja kupiłem pro dla spokojnej gry 40/60fps do końca generacji, nie kalkuluję każdej złotówki, to jest zabawka, a zabawki to w każdym wypadku mało racjonalne wydatki, już sam fakt, że kilka tysięcy na Lego wydałem chyba dużo mówi :E Jak się bawiłem pc to też kupowałem graty, które z opłacalnością wiele wspólnego nie miały, a robiłem to dla zabawy.

Dla kogoś kto kompletnie nie zwraca uwagi na wizualia, bądź w małym stopniu i kieruje się opłacalnością  pro jest sprzętem kompletnie nieopłacalnym i bez ekonomicznego uzasadnienia. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.05.2025 o 11:15, michaelius33 napisał(a):

Ile mniej więcej teraz można wołać za używkę PS5 premierowego ?

Patrząc na to jak działają gry na UE5 to bez Pro ciężko będzie do końca generacji

A do czego Ci to Pro? Pytam na poważnie. GTA VI to dopiero 2026 rok a dwa lata później generacja się kończy...

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
17 godzin temu, Kris194 napisał(a):

A do czego Ci to Pro? Pytam na poważnie. GTA VI to dopiero 2026 rok a dwa lata później generacja się kończy...

Do gier :E 

GTA VI mnie ani ziębi ani grzeje, może kiedyś zagram dla fabuły jak nie będzie gniotem.

Opublikowano (edytowane)

Ostro ich tam przygrzało :E Ludzie własnie chcą na odwrót tanszych gier i dopracowanych, bo to co ostatnio wychodzi na pewno nie jest warte żadnych podwyżek.. Czesto i gesto wychodzą półprodukty, niedopracowane  wymagające dziesiątek aktualizacji.

Edytowane przez dawidoxx
  • Upvote 1
Opublikowano

Ludzie sobie mogą chcieć a praktyka po raz kolejny pokaże, że jak przyjdzie co do czego to gracze łykną wszystko jak młode pelikany. A wstęp do tego będzie jak wyjdzie GTA6. Tutaj to sami będzie bronić tego, że Rockstar. Oni nie zawodzą to im wolno podnieść. 

Opublikowano
22 minuty temu, Bardak napisał(a):

Ludzie sobie mogą chcieć a praktyka po raz kolejny pokaże, że jak przyjdzie co do czego to gracze łykną wszystko jak młode pelikany. A wstęp do tego będzie jak wyjdzie GTA6. Tutaj to sami będzie bronić tego, że Rockstar. Oni nie zawodzą to im wolno podnieść. 

Gra rockstara = jakość wiec za takie rdr3 czy gta6 które zapewni mi ponad setkę godzin gry jestem w stanie zapłacić te 80 euro, ale nie za szajs pokroju kolejny nudny niedopracowany assassin lub jakiś inny pazdzierz. 

I nie trzeba czekac na premiere gta, bo juz masz 79.99 na steamie  za nowego dooma.. 

• Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Gra rockstara = jakość

No na pewno 8:E GTA IV czy V stan grywalności osiągały gdzieś po około pół roku patchy ;) Mówię tutaj tylko o warstwie technicznej gry.

Opublikowano
16 godzin temu, dawidoxx napisał(a):

I nie trzeba czekac na premiere gta, bo juz masz 79.99 na steamie  za nowego dooma.. 

Doom jest za 70 USD tylko korpo mają bandycki przelicznik na Europę, że wychodzi 80 EURo

Jak gry będą po 80 USD to u nas spokojnie zaśpiewają 90 EURo i będzie 350-400 zeta.

Jak GTA zrobią 99 USD to u nas spokojnie będzie 500+ :E