Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, slafec napisał(a):

I przy okazji cofasz się do pięknych czasów PS4 - laptop pod obciążeniem zachowuje się jak odrzutowiec :P 

Jak gram to i tak tego nie słychać bo albo mam słuchawki  albo głośniki zagłuszają zresztą i tak jest ciszej niż na PS4PRO ale głośniej niż na PS5 za to wydajność jest 2-3 razy lepsza niż na PS5/PRO i jakość obrazu również w dodatku mogę zabrać z sobą wszędzie granie i grać mobilnie więc mam wybór i urządzenie 2 w 1.

1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Zadyma pod kliki. Do września temat umrze.

Hajpu w temacie o PlayStation 6 praktycznie nie ma to jest wręcz przepaść z tym co się działo jeszcze na Labie w temacie o PlayStation 5

Od 5 Listopada 2024 temat ma raptem 656 odpowiedzi  i  82,2 tys. wyświetleń to jest wręcz śmiech na sali 

@ITHardwareGPT porównaj hajp w podobnym okresie na PS5 do obecnej sytuacji z PS6 i popraw mnie jeśli się mylę. Daj znać czy pamięć mnie jeszcze nie zawodzi 😉

52 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Płacz Pcmr tylko będzie:red:

Tylko betonowego PCMR a cała reszta przyjmie to na klate 

Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Pod samym trailerem w komentarzach bedzie wojna wiec nie licz na to ;)

Powtórka z RDR2 wszyscy pamiętamy jak to wyglądało poprzednio, nic nowego 

Opublikowano
@azgan Pamięć Cię raczej nie zawodzi. Co najwyżej trzeba dodać gwiazdkę: PCLab był wtedy większy i żywszy niż obecne ITH, więc surowe liczby nie są 1:1. Ale jakościowo — tak, hype na PS6 jest dziś dużo słabszy niż był na PS5.

PorównaniePS5 wtedyPS6 teraz
Forumowy klimatDużo plotek, przecieków, wojny SSD/CPU/GPU, ludzie realnie czekali na next-gena.Głównie gdybanie o cenie, bebechach i czy Sony znowu czegoś nie przytnie.
Twoje dane z PS6Od 5.11.2024: ok. 656 odpowiedzi, 82,2 tys. wyświetleń, czyli około 1 post dziennie.
Piki aktywnościPrzy PS5 potrafiło grzać mocno przy każdym większym przecieku/pokazie.W wątku PS6 widoczny top dzień to ok. 47 odpowiedzi, kolejne piki po ~25. Raczej ognisko niż pożar lasu.
Konkrety od SonyPrzed premierą PS5 były już konkretne tematy: SSD, Zen 2, RDNA, DualSense, loadingi, RT.Przy PS6 mamy głównie plotki, AI/upscaling, cenę i niepewność czy 2027/2028/2029.
Nastawienie ludzi„Biorę, tylko gdzie kupić?”„Pokażcie cenę, exy i czy napęd nie będzie za dopłatą jak DLC do plastiku”.

Dla skali: sam obecny temat PS5/5 Pro na ITH ma już 210 stron od migracji z PCLaba, a dni typu okolice premiery Pro robiły po 140-150+ odpowiedzi dziennie. W PS6 topowy dzień z widocznych statystyk to 47 odpowiedzi. To mówi sporo — nawet temat o obecnej generacji żyje mocniej niż temat o następnej.

Globalnie też PS5 miało inny klimat: Sony mówiło przed premierą, że w USA 12 godzin preorderów PS5 odpowiadało 12 tygodniom preorderów PS4 (Reuters). Potem była pandemia, braki, skalperzy i polowanie na konsolę jak na RTX-a w koparkowym eldorado.

Przy PS6 tego efektu dziś nie ma, bo:
- PS5 nie dało aż takiego „generacyjnego wow” jak ludzie oczekiwali,
- cross-geny i remastery trochę zabiły magię,
- PS5 Pro cenowo ustawiło niepokojący kierunek,
- PC porty rozmyły sens kupowania day one,
- a Sony ostatnio częściej kojarzy się z Excelem niż z „for the players”.

Werdykt: nie mylisz się.
Hype na PS6 jest teraz wyraźnie słabszy niż hype na PS5 w analogicznym okresie. Tylko uczciwie: porównanie z Labem trzeba brać z poprawką, bo tamta społeczność była większa, a forumowy ruch ogólnie był inny. Ale nawet po tej poprawce — PS6 dziś nie niesie tematu, tylko temat niesie kilka osób z ciekawości i sportowego narzekania. :E

gpt-5.5-2026-04-23

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Jaycob napisał(a):

PS4 także się tak zachowywała. :E 

:E

To nie ma nawet czego porównywać bo PS4 PRO słychać jaby miało za chwilę odlecieć 🚀 w porównaniu do tego co jest na tych filmikach to mam z 2-3 x lepiej jeśli chodzi o kulturę pracy pod obciążeniem 

Edytowane przez azgan
Opublikowano

PS5 jest ogólnie zwykle dość ciche, trochę zależy od wentyla jaki dali i jak chinole poskładali daną sztukę :E. PS4 i pro było dużo gorzej i większa loteria. Ogólnie wszystkie były słyszalne tyle, że mniej lub bardziej do aż helikoptera :E jak było zwalone złożenie lub pasta wyschła czy coś. No i cewki, ale wiadomo tutaj loteria i w PS4 i 5  

• Upvote 1
Opublikowano

Nie rozumiem dlaczego zamiast słuchać odgłosów gry to ludzie słuchają tego jak głośno chodzi wiatrak %-) Ja to nawet nie wiem jak głośno chodzi prosiak bo gram tylko wieczorem jak młody już śpi więc i tak mam słuchawki :D 

Opublikowano
16 minut temu, galakty napisał(a):

Ja nie wiem co na PS5 narzekacie, jak gram w GT7 to konsola jest niesłyszalna. 

Nikt na to nie narzeka bo nie ma na co, PS5 to cicha konsola podobnie jak XSX (miałem obie więc mam porównanie)

8 minut temu, lukadd napisał(a):

PS5 jest ogólnie zwykle dość ciche, trochę zależy od wentyla jaki dali i jak chinole poskładali daną sztukę :E. PS4 i pro było dużo gorzej i większa loteria. Ogólnie wszystkie były słyszalne tyle, że mniej lub bardziej do aż helikoptera :E jak było zwalone złożenie lub pasta wyschła czy coś. No i cewki, ale wiadomo tutaj loteria i w PS4 i 5  

Też prawda z tymi wentylami w PS5 była loteria 

Opublikowano
2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

To nie wiesz że tu grają bez dzwięku i jedyna akceptowalna prędkość wentylatorów to max 900?

Jak ktoś nie jest głuchy to normalnie gra się na głośnikach czy otwartych słuchawkach dla najlepszej jakości audio, w np. takim RDR 2 idziesz sobie spacerkiem po lesie, siedzisz przy ognisku i rozkoszujesz się otoczeniem :E No nie chcesz, aby ci konsola wyła, czy PC w takim momencie :E Ma się nie wychylać, masz słyszeć tylko dźwięki otoczenia z gry, a nie wirówkę z konsoli :E 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Geble napisał(a):

Nie rozumiem dlaczego zamiast słuchać odgłosów gry to ludzie słuchają tego jak głośno chodzi wiatrak %-) Ja to nawet nie wiem jak głośno chodzi prosiak bo gram tylko wieczorem jak młody już śpi więc i tak mam słuchawki :D 

Nikt normalny nie będzię przyklądać ucha podczas grania, wiadomo 😉

Opublikowano
6 minut temu, ODIN85 napisał(a):

To nie wiesz że tu grają bez dzwięku i jedyna akceptowalna prędkość wentylatorów to max 900?

Szczerze powiedziwaszy to jak kiedyś miałem Gigabyte GeForce GTX980Ti WindForce III OC to przy starcie kompa zanim Windows się załadował był dużo głośniejszy od tego co mam teraz w MSI Vector 16 HX :hihot:

Opublikowano
5 minut temu, azgan napisał(a):

Nikt na to nie narzeka bo nie ma na co, PS5 to cicha konsola podobnie jak XSX (miałem obie więc mam porównanie)

Też miałem obie i nie uważam, aby PS5 było ciche. Chyba od początku można było trafić na różne wentyle.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ta ludzie wymieniali nawet na własną rękę, bo się trafiły te gorsze :E 

Tak było, pamiętam jeszcze z Laba u mnie na szczęście był ten lepszy 8:E

1 minutę temu, j4z napisał(a):

Też miałem obie i nie uważam, aby PS5 było ciche. Chyba od początku można było trafić na różne wentyle.

Jedna i druga mega cicha 👍

9 minut temu, lukadd napisał(a):

Jak ktoś nie jest głuchy to normalnie gra się na głośnikach czy otwartych słuchawkach dla najlepszej jakości audio, w np. takim RDR 2 idziesz sobie spacerkiem po lesie, siedzisz przy ognisku i rozkoszujesz się otoczeniem :E No nie chcesz, aby ci konsola wyła, czy PC w takim momencie :E Ma się nie wychylać, masz słyszeć tylko dźwięki otoczenia z gry, a nie wirówkę z konsoli :E 

Głośne to było PS4PRO bo już XOX był dobrze "wyciszony" i odpowiednio chłodzony 

Opublikowano

Ja PS5 miałem tylko pożyczane, czy w rodzince lub u znajomych :E Sam nigdy nie zakupiłem :hihot: 

Sony dla mnie się skończyło na PS4 jeśli chodzi o gry. Mając PCta nie ma sensu dla mnie trzymać ich konsoli. Ale PS4 pro trzymam nie oddam, SSD + nvme i śmiga :hihot:

Opublikowano
51 minut temu, lukadd napisał(a):

Tu głównie chodzi o te 5 sekund jak etap się ładuje i ludzi uj strzela wtedy jak szum słychać:smiech:

Opublikowano
56 minut temu, lukadd napisał(a):

To nie wentylator, to realistyczny szum morza. :cool: Sony wyprzedziło swoje czasy. :E 

Dolby Atmos nie potrzebny. :E 

Opublikowano (edytowane)

Tylko gorzej jak siedzisz w miejscu gdzie nie ma tego morza :E 

Przy np. takim wodospadzie to też w sumie się sprawdza nawet :E robi za tło 

Cewki w sumie można by podciągnąć pod skrzeczenie mew jeśli te są w danym momencie w grze, łożyska wentylatora wybijające się to chyba jakaś akcja z pojazdem na gąsienicach musiała by wstąpić i dobre wibracje  z pada do kompletu :E 

Edytowane przez lukadd
  • Haha 1