Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czasy walki o klienta skończyły się dawno temu. Trzeba sobie uświadomić, że osoby broniące pudełek i ogólnie co bardziej świadomi użytkownicy i konsumenci to jest naprawdę niewielki procent całego tego rynku i to w tej chwili oni (czyli my) krzyczą najwięcej. Prawda jest jednak taka, że tutaj nic się nie zmieni, a za jakiś czas serwery znowu zrobią się czerwone przy okazji preorderów PS6, macie to jak w banku. Sony w pełni świadomie wybrało ten moment na ogłoszenie takiej decyzji. Podczepiają się do premiery Grand Theft Auto VI, czyli chyba największego wydarzenia kulturowego jeśli chodzi o elektroniczną rozrywkę od ponad dekady nie bez powodu. Take-Two Interactive wychyliło się pierwsze jeśli chodzi o brak nośników, a Sony tutaj tylko przy okazji głupio się uśmiecha.

Powstają też wszelakiej maści petycje mające na celu poruszenie czy też zatrzymanie tego procederu, którym oczywiście kibicuję. Problem jest tylko taki, że jeśli traktować takowe jako swoisty papierek lakmusowy nastrojów graczy, to liczby w nich zawarte wyglądają pisząc delikatnie niezbyt ciekawie.

https://www.change.org/p/don-t-kill-the-disc-tell-sony-to-keep-physical-playstation-games

Ponad 140 tysięcy podpisów. Z jednej strony sporo, z drugiej patrząc na ilość samych graczy i wielkość rynku - śmiesznie mało. 

Aaa, kiedyś to było :placz2:

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, kanon7 napisał(a):

PS. Bardzo mnie zastanawia strategia M$ Project Helix - bardzo mocny sprzęt w cenie 1/3 tego samego PC - oficjalne info - ciekawe jak to ogarną. 

Pewnie tak samo jak ostatnim razem, po prostu tym razem system nie będzie zamknięty.

3 godziny temu, slafec napisał(a):

Taak, bo Gabe

Gabe król, wystarczyło że wiele lat temu kliknąłem inny region i do dzisiaj każdą grę kupuję kilkadziesiąt % taniej.
Na przestrzeni lat to gigantyczna oszczędność.

Nawet nie patrzę na żadne kluczykownie czy inne cuda bo wiem że bezpośrednio u króla mam zawsze najtaniej, od ręki.

I to jest właśnie ich strategia ;)

Opublikowano

Nie ma to nic wspólnego z GTA, a ogłosili to teraz by był czas, aby ból 4liter rozszedł się po kościach ;)

Każdy bardziej ogarnięty o tym wie, że prędzej czy później by do tego doszło. Tym bardziej, że wiele gier pomimo nośnika to bez neta i ściągnięcia kolejnych danych i tak nie da rady ich odpalić ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, sideband napisał(a):

Nie ma to nic wspólnego z GTA, a ogłosili to teraz by był czas, aby ból 4liter rozszedł się po kościach ;)

Każdy bardziej ogarnięty o tym wie, że prędzej czy później by do tego doszło. Tym bardziej, że wiele gier pomimo nośnika to bez neta i ściągnięcia kolejnych danych i tak nie da rady ich odpalić ;)

To Twoje zdanie, ja tutaj widzę odpowiednią analogię. O tym, że w pudełkach z nowym GTA nośnika nie będzie Sony też przecież nie dowiedziało się wczoraj. Mają spisane odpowiednie umowy marketingowe, to się "marketingują" :lol2: Co do samej tej decyzji to przecież zero zdziwienia, żaba jest już gotowana od dawien dawna. 

Edytowane przez Kszyrztow
Opublikowano
31 minut temu, sideband napisał(a):

Tym bardziej, że wiele gier pomimo nośnika to bez neta i ściągnięcia kolejnych danych i tak nie da rady ich odpalić ;)

Gt7 dosc dlugo sie u mnie instalowalo z plyty na ps5 . Nie wiem ile z tego szlo z plyty a ile z neta ale troche to trwalo ...

Opublikowano

Moment na ogłoszenie tego jest dobry, przede wszystkim robią to odpowiednio wcześnie. Teraz będzie grillowanie póki się klika, później okres nazwijmy to spokoju i na koniec przyszłego roku znów temat zacznie grzać. I dobrze, niech internet płonie. Niekoniecznie to pomoże, ale też nie zaszkodzi. Do takich firm jak Sony przemawiają głównie liczby. Jeśli cały ten bajzel nie będzie miał przełożenia na sprzedaż kopii cyfrowych przy okazji najbliższych, większych premier, na co można liczyć? 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, hwdp43 napisał(a):

Gt7 dosc dlugo sie u mnie instalowalo z plyty na ps5 . Nie wiem ile z tego szlo z plyty a ile z neta ale troche to trwalo ...

Odczyt tych płyt jest dość szybki jak na płyty ale jednocześnie żałośnie słaby w porównaniu do technologii flash (do 45 MB/s ale jedynie przy zewnętrznej krawędzi) :E

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

Słucham sobie tych odpowiedzi na komentarze "okiem deva" i ciekawe rzeczy mówi.

Np. ze 87 % klasycznych gier wydanych w USA przed 2010 rokiem nie jest dostępne w legalnej sprzedaży i zapewne już nigdy nie będzie.

Albo kto gra w "stare gry" - np. 80% graczy STEAM, większość playtime'u to gry starsze niż 6 lat.

Wiec na pytanie "kto gra w stare gry" mozna opdpwiedzec ze wiekszosc graczy :D

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
12 godzin temu, hwdp43 napisał(a):

Z godzinkę się całość mieliła, przy PC można dostać szoku. 

Opublikowano
16 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Odczyt tych płyt jest dość szybki jak na płyty ale jednocześnie żałośnie słaby w porównaniu do technologii flash (do 45 MB/s ale jedynie przy zewnętrznej krawędzi) :E

A jaki 4K? Jak zwykle żałośnie wolna jest skacząca głowica. Już od czasów Amigi 500 gdzie szybciej było wczytać całą bazę danych licząca 1000 niż 10 po kawałku. Zatem jeśli instalacja polega na mieleniu (a nie kopiowaniu) to szybkość ostro spada. I z tych 45 MB/s może się robić 0,1 lub mniej.

Nawet na SSD odczyt 4K jest drastycznie wolniejszy niż sekwencyjny. Choć 4K to przegięcie, to niemal same skoki głowicy (nieobecnej na SSD, ale nawet tu przeskoki są wolne). Realnie instalację można to porównać do jazdy w mieście bez korków i stawania na światłach czy pasach do 0 km/h, takie spowolnienia drastycznie zmniejszają średnią. Choć słyszałem wiele instalacji z płyt (w tym grania) i czasem głowica rzęzi jak szalona. Nawet przy instalacji z internetu też spadki do 0 bo coś mieli.

PS. Chyba najpopularniejszy światłowód 300 Mb/s to 37,5 MB/s a tu tylko 45 MB/s (naj dlatego, że wprowadzony przez Orange więc i klony na jego sieci, a ostatnio T-M zaniżył cenę, no to Orange też). Oczywiście problem mają ci co nie mają dostępu i instalacja trwa wieczność (przy typowym LTE 1-5 Mb/s, na szczęście można ściągać nocą np. 30 Mb/s).

Opublikowano (edytowane)

Ponad 9k komentarzy po trochę więcej niż 30 minutach. Polecam zaopatrzyć się w popcorn :E

22 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Nie no zaraz ludzie zapomną :hihot:

Edytowane przez Kris194
  • Haha 1
Opublikowano

Liczyłem po cichu że jeszcze do PS6 będzie osobny napęd, ze względu na rynki, gdzie Sony jest, a infrastruktura sieciowa nie jest aż tak dobrze rozwinięta, więc płyty są naturalnym wyborem: tj. Brazylia, Indie, Meksyk, RPA, Turcja, Arabia Saudyjska itd. 
Dlatego planowałem zakupić PS6 w dniu premiery (niezależnie od premierowych gier), PS5 sprzedać i ogrywać gry PS5/PS6 już na PS6 od premiery.
Wg info o braku płyt od stycznia 2028, PS5 zostanie ze mną do samego końca aż padnie....  

• Like 2