slafec 86 Opublikowano Sobota o 18:08 Opublikowano Sobota o 18:08 Od premiery w 6 tygodni rozeszło się 600k sztuk. Ile później sprzedali tego nikt nie wie, bo Sony regularnie nie informuje o sprzedaży akcesoriów do PS5. Chyba w marcu albo w kwietniu zeszłego roku insider z Bloomberg (ten sam co zawsze wieszczy zagładę PSVR2) informował o wstrzymaniu produkcji i wyprzedawaniu zalegającego w magazynach sprzętu. Pozostałe media szybko podłapały temat i wbijały gwóźdź do trumny PSVR2. Zabawne jest to, że w listopadzie, gdy Sony rozpoczęło wyprzedaż PSVR2 ludzie na pepperze/reddicie zgłaszali, że dostają gogle wyprodukowane w 2-3 kwartale 2024 roku. 1
Vulc 734 Opublikowano Sobota o 18:20 Opublikowano Sobota o 18:20 To, że media wieszczą upadek, wynika tylko z faktu, że dobrze się sprzedaje w nagłówku i generuje kliki. Co nie zmienia faktu, że jeśli Sony się nie chwali sprzedażą, może to sugerować, że zwyczajnie nie ma czym. Oczywiście we wróżbitę bawić się nie chcę. Na głowie PSVR2 miałem przez 2h i do Questa 3 się IMO nie umywają. 1
slafec 86 Opublikowano Sobota o 19:48 Opublikowano Sobota o 19:48 Ja tam używałem obu headsetów i oba lubię. Każdy ma swoje mocne i słabe strony. PSVR2 na pewno zostaje w cieniu Questa, bo sprzęt od Mety jest bardziej wszechstronny i przystępny dla zwykłego użytkownika. Mimo to żadna z firm jeszcze w pełni nie przebiła się do mainstreamu. Gdyby Sony faktycznie wycofało się z rynku XR to twórcy 3rd party, którzy nie są fundowani przez Metę, mieliby bardzo duży problem (miliony sprzedanych Questów niestety nie przekłada się na miliony sprzedanych kopii gier, zwłaszcza tych z segmentu AA/AAA). 1
ODIN85 787 Opublikowano Niedziela o 04:09 Opublikowano Niedziela o 04:09 Napęd za 530zł https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B0CMXL75GH/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A3P5ROKL5A1OLE&psc=1 1
Phoenix. 773 Opublikowano Niedziela o 09:25 Opublikowano Niedziela o 09:25 Napedy juz lezakuja w marketach, teraz tylko czekac jak zaczna spadac do wakacji. 1
Kowal_ 168 Opublikowano Niedziela o 17:02 Opublikowano Niedziela o 17:02 Skończyłem SH2 wczoraj, dziś zacząłem Alana, bardzo ładnie się prezentuje, design lokacji, ilość detali powoduje, że fajnie się "liże ściany". Lubię to. Pomijając rt, który jest raczej skąpy, ale dodaje smaczku to jednak cieniowanie robi świetną robotę. W tym sklepie wielobranżowym w lesie, w przeszklonych lodówkach nawet pojedyncze pręciki półek rzucają swoje cienie pod światłem z latarki. Fajnie to wpływa na odbiór gry i buduje klimat. Gram w trybie zrównoważonym czyli 40fps z vrr, dość gładko to chodzi. Dobra implementacja bo nie zawsze tak jest. 1
Phoenix. 773 Opublikowano Niedziela o 17:19 Opublikowano Niedziela o 17:19 A ja sie zastanawiam czy alana ograc na PC czy konsoli bo na epic dobre tez promo jest, a komp bedzie nowy zlozony wiec napewno uciagnie Ale z drugiej strony konsole mam pod v a komp bedzie pod maly monitor. Niestety zboczenie "zawodowe" ciagnie do tych bajerow graficznych jak PT na PC. PS: Pada od konsoli mozna bezproblemowo polaczyc bez kabla do PC bez dodatkowego softu?? 1
azgan 847 Opublikowano Niedziela o 17:58 Opublikowano Niedziela o 17:58 37 minut temu, Phoenix. napisał(a): PS: Pada od konsoli mozna bezproblemowo polaczyc bez kabla do PC bez dodatkowego softu?? Tego od XSX bez problemu a od PS5 najlepiej po kablu jak mają działać wszystkie bajery 1
Phoenix. 773 Opublikowano Niedziela o 18:34 Opublikowano Niedziela o 18:34 Nie wyobrazam sobie grac na kablu, bajery do pada zbedne 1
voltq 362 Opublikowano wczoraj o 06:03 Opublikowano wczoraj o 06:03 13 godzin temu, Kowal_ napisał(a): Skończyłem SH2 wczoraj, dziś zacząłem Alana, bardzo ładnie się prezentuje, design lokacji, ilość detali powoduje, że fajnie się "liże ściany". Lubię to. Pomijając rt, który jest raczej skąpy, ale dodaje smaczku to jednak cieniowanie robi świetną robotę. W tym sklepie wielobranżowym w lesie, w przeszklonych lodówkach nawet pojedyncze pręciki półek rzucają swoje cienie pod światłem z latarki. Fajnie to wpływa na odbiór gry i buduje klimat. Gram w trybie zrównoważonym czyli 40fps z vrr, dość gładko to chodzi. Dobra implementacja bo nie zawsze tak jest. Te 40 fps w Alan to 40 fps minimum i skacze wyżej czy zablokowane 40 ? 12 godzin temu, Phoenix. napisał(a): A ja sie zastanawiam czy alana ograc na PC czy konsoli bo na epic dobre tez promo jest, a komp bedzie nowy zlozony wiec napewno uciagnie Ale z drugiej strony konsole mam pod v a komp bedzie pod maly monitor. Niestety zboczenie "zawodowe" ciagnie do tych bajerow graficznych jak PT na PC. PS: Pada od konsoli mozna bezproblemowo polaczyc bez kabla do PC bez dodatkowego softu?? Podłącz PC również pod TV, ja mam konsolę podłączoną pod tv a pc pod tv plus monitor
Phoenix. 773 Opublikowano wczoraj o 08:16 Opublikowano wczoraj o 08:16 To nie wchodzi w grę Żadne podłączanie kabli, przełączanie na tv itp mnie nie interesuje. Tak jak kiedyś pisałem od tego mam konsole pod tv. Ją grając na PC robię 10X innych rzeczy jak np czytanie forum i grę zrzucam do paska często.
Qrdello 212 Opublikowano wczoraj o 08:40 Autor Opublikowano wczoraj o 08:40 2 godziny temu, voltq napisał(a): Te 40 fps w Alan to 40 fps minimum i skacze wyżej czy zablokowane 40 ? 40 fps wynika tutaj z trybu vrr, który najpierw przestawia (bądź korzysta) TV na tryb 120hz, dzieli na 3. Nie może być więc unlock
Phoenix. 773 Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu Ten tryb jest ciekawy bo widac roznice w plynnosci i nie rezgnuje sie z RT.
Kowal_ 168 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu 3 godziny temu, voltq napisał(a): Te 40 fps w Alan to 40 fps minimum i skacze wyżej czy zablokowane 40 ? Stałe 40fps z równym frame pacingiem. A to jest ważne, w 40fps grałem jeszcze w god of war, w horizona się nie dało. Godzinę temu, Phoenix. napisał(a): To nie wchodzi w grę Żadne podłączanie kabli, przełączanie na tv itp mnie nie interesuje. Ja przed kupnem konsoli tak grałem, a przynajmniej próbowałem bo to było męczące na dłuższą metę. Do tego obsługa hdr w grach na pc w praktyce nie istnieje. Jeszcze wtedy miałem TV bez hdmi 2.1 więc 4k+hdr i nawet na 4:2:2 czasem powodowało czarny ekran bo kabel się poddawał. Bieganie do drugiego pokoju bo znowu odświeżanie nie te się odpaliło, gra w oknie się odpaliła itd. Miałem wtedy rtx3070 więc zanim zacząłem grać pół godziny do godziny siedzenia żeby dostosować ustawienia, aby trzymało 60fps. 15 lat temu może miałbym chęci się w to bawić, ale po tych zabawach mi kompletnie przeszło. 1 1
Phoenix. 773 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Swoja droga chcialem przejsc jeszcze raz jedynke GOW ale na PC jedna rzecz mi sie nie podoba, sterowanie myska jest jakies powolne i malo czule, trzeba dac max czulosc myszy ale nadal dziwnie jest. Zakupilem wiec ponownie na konsole i jest ok, zastawnawiam sie czy w Ragnarok na PC jest tosamo??
Qrdello 212 Opublikowano 22 godziny temu Autor Opublikowano 22 godziny temu 5 minut temu, Kowal_ napisał(a): Ja przed kupnem konsoli tak grałem, a przynajmniej próbowałem bo to było męczące na dłuższą metę. Do tego obsługa hdr w grach na pc w praktyce nie istnieje. Jeszcze wtedy miałem TV bez hdmi 2.1 więc 4k+hdr i nawet na 4:2:2 czasem powodowało czarny ekran bo kabel się poddawał. Bieganie do drugiego pokoju bo znowu odświeżanie nie te się odpaliło, gra w oknie się odpaliła itd. Miałem wtedy rtx3070 więc zanim zacząłem grać pół godziny do godziny siedzenia żeby dostosować ustawienia, aby trzymało 60fps. 15 lat temu może miałbym chęci się w to bawić, ale po tych zabawach mi kompletnie przeszło. U mnie TV wisi w gabinecie nad biurkiem, i gdybym chciał (a był taki czas, że nawet miałem podpięte 24/7) to pewnie mógłbym spokojnie korzystać z TV i PC jak z konsoli. Ba, z trybem BIG PICTURE w steamie jest to nawet nie głupie. W salonie mam pod TV właśnie taki PCet z 3070 w SFFie, który odpalam od przypadku do przypadku żeby móc podpiąć się pod serwer danych, czy odpalić jakąś grę której akurat nie mam na konsoli. Niemniej, jest to mocno upierdliwie z wielu powodów. Po pierwsze- jak wspomniałeś - jakość obrazu z HDR, na szybszych kablach etc jest wątpliwa, i wymaga kombinowania. Wystarczy update sterów i wszystko siada Po drugie, nawet przy zastosowaniu porządnego BT odpalanie gier i granie na padzie czasami potrafi jednak do szewskiej pasji doprowadzić. Wystarczy, że windowsowi się coś pomyli w tle i odcina BT/WIFI - bo tak Po trzecie, ilość updatów które trzeba przetrawić po np. 2-3 tygodniach nieodpalania PC czasami jest idiotyczna zamiast grać oglądam jak Steam ciągnie miliard łatek, a w tle windows próbuje jakieś poprawki bezpieczeństwa wrzucać. I tak, konsole też je mają - tylko jak zostawię w trybie uśpienia to nie dość że mi się firmware zaktualizuje sam, to jeszcze gry wszystkie po kolei też. Wygoda grania, na takie 30-60 minutowe sesje - ŻADNA.
voltq 362 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu (edytowane) 17 minut temu, Kowal_ napisał(a): Stałe 40fps z równym frame pacingiem. A to jest ważne, w 40fps grałem jeszcze w god of war, w horizona się nie dało. Ja przed kupnem konsoli tak grałem, a przynajmniej próbowałem bo to było męczące na dłuższą metę. Do tego obsługa hdr w grach na pc w praktyce nie istnieje. Jeszcze wtedy miałem TV bez hdmi 2.1 więc 4k+hdr i nawet na 4:2:2 czasem powodowało czarny ekran bo kabel się poddawał. Bieganie do drugiego pokoju bo znowu odświeżanie nie te się odpaliło, gra w oknie się odpaliła itd. Miałem wtedy rtx3070 więc zanim zacząłem grać pół godziny do godziny siedzenia żeby dostosować ustawienia, aby trzymało 60fps. 15 lat temu może miałbym chęci się w to bawić, ale po tych zabawach mi kompletnie przeszło. To prawda jest kilka problemów ale jak teraz ogrywam KCD 1 na konsoli i porównam z wersją na PC to konsolowa wersja jest blisko switchowej , jedyne co dobrze zrobione to nie czuć tych 30 fps tak mocno podobnie miałem w the order 1886 , ale grafika tragedia A Alan wake planuje zakup tylko drogi strasznie w przedziale 230-250 zł a moja najdroższa gra na PS5 Pro to Avatar za 115 zł kupiony Edytowane 22 godziny temu przez voltq
Kowal_ 168 Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu 10 minut temu, Qrdello napisał(a): Wygoda grania, na takie 30-60 minutowe sesje - ŻADNA. No u mnie tak granie wygląda, teraz jak miałem więcej wolnego, a dziewczyny poszły spać to pograłem wieczorem ze 2h. Dlatego też wygoda zdecydowanie u mnie zwyciężyła już dawno. 7 minut temu, voltq napisał(a): To prawda jest kilka problemów ale jak teraz ogrywam KCD 1 na konsoli i porównam z wersją na PC to konsolowa wersja jest blisko switchowej Nie gram w takie starocie z prozaicznego powodu - nie mam tyle czasu. Do tego celowo omijam tytuły z otwartym światem. Po horizonach, far cry 6 mam na jakiś czas dość, dlatego celuję w fabularne, singlowe tytuły. 10 minut temu, voltq napisał(a): A Alan wake planuje zakup tylko drogi strasznie w przedziale 230-250 zł a moja najdroższa gra na PS5 Pro to Avatar za 115 zł kupiony SH2 kupiłem za 212zł, sprzedałem za 170, Alana za 210 i cashback jeszcze wpadnie, sprzedam podobnie. Te kilka dych za okolice 20h grania to zupełnie akceptowalne dla mnie. Dlatego też zrezygnowałem z ps+, 5 stów na rok to pi razy drzwi 10 tytułów, dla mnie to pół roku grania, a w sumie to można powiedzieć, że rok bo gdzieś od kwietnia do września gram bardzo niewiele. Zaczyna się rower, dłubanie w garażu i dużo więcej czasu spędzonego poza domem. 1
Qrdello 212 Opublikowano 21 godzin temu Autor Opublikowano 21 godzin temu (edytowane) 41 minut temu, voltq napisał(a): To prawda jest kilka problemów ale jak teraz ogrywam KCD 1 na konsoli i porównam z wersją na PC to konsolowa wersja jest blisko switchowej , jedyne co dobrze zrobione to nie czuć tych 30 fps tak mocno podobnie miałem w the order 1886 , ale grafika tragedia A Alan wake planuje zakup tylko drogi strasznie w przedziale 230-250 zł a moja najdroższa gra na PS5 Pro to Avatar za 115 zł kupiony Żartujesz? AW2 A tu dalej...: Edytowane 21 godzin temu przez Qrdello
kanon7 173 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu (edytowane) 52 minuty temu, Qrdello napisał(a): Po trzecie, ilość updatów które trzeba przetrawić po np. 2-3 tygodniach nieodpalania PC czasami jest idiotyczna zamiast grać oglądam jak Steam ciągnie miliard łatek, a w tle windows próbuje jakieś poprawki bezpieczeństwa wrzucać. Gdybyś w tych 2-3 tygodniach odpalił chociaż raz PC do neta / filmu itp. to aktualizacje (Steam / WU) zrobiły by Ci się w tle - bez uszczerbku na czasie. Edytowane 21 godzin temu przez kanon7
Qrdello 212 Opublikowano 21 godzin temu Autor Opublikowano 21 godzin temu 4 minuty temu, kanon7 napisał(a): Gdybyś w tych 2-3 tygodniach odpalił chociaż raz PC do neta / filmu itp. to aktualizacje (Steam / WU) zrobiły by Ci się w tle - bez uszczerbku na czasie. Captain obvious Gdyby babka miała wąsy. Grając na konsol(ach) mam na to wywalone, że trzeba o updatach pamiętać. Zresztą ten PCet przy TV to bardziej sztuka dla sztuki niż coś, z czego korzystam namiętnie dzień w dzień, czy nawet raz w tygodniu. Wprowadzenie trybu aktywnego uśpienia w windows to coś, co byłoby game-changerem. Opcja, w której windows bez podnoszenia całego systemu potrafi się aktualizować czy zezwala na updaty niektórym aplikacjom (już pal licho firmy trzecie, ale np. XBOX app powinna być właśnie taką aplikacją). Skoro potrafili taką funkcję wbudować w XBOXa, skoro potrafili wprowadzić usypianie do 6 gier w pamięci konsoli - to w windowsie powinno to być też możliwe. A tak zupełnie prozaicznie ... po 35h przy ekranie w tygodniu i oglądaniu windowsa relaks przed windowsem to żaden relaks
DżonyBi 443 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Nie ma co dyskutowac nad wygoda korzystania z konsoli, ale majac kilkukrotnie szybszy PC to mozna sie poswiecic.
voltq 362 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu @Qrdello nie ograłem jeszcze Alana 1 a on jest w wersji cyfrowej więc automatycznie stracę dużo plus ja nowego chce kupić
Rekomendowane odpowiedzi