Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra zamowione analogi x4 i aku do jednego pada (nie trzyma nawet kilkunastu minut) - 120zł. Zdam relacje z procesu lutowania, moze sama plecionka, reczny odsysacz ew. hot air da rade :D

A problem z DTSem na starym ampli i obcietym TV z kodekow udalo sie rozwiazac za 3 podejsciem do zakupu ekstraktora :D 9 dyszek, ale dziala dobrze, bez przeklaman i opoznien. Dobrze ze sa takie cuda, bo prawie w zlosci bym kupowal juz nowy ampli albo TV :D

Opublikowano
3 godziny temu, ryba napisał(a):

Ty to jednak jestes ananas wysokiej klasy. Ja sie pytam o zakup V2/V6 pomaranczowe/niebieskie (czy jakie to tam sa do wyboru, bez znaczenia), a wyskakujesz, ze wymieniales w serwisie i sam nie wiesz co masz wsadzone.

220 zł za sztukę wyszło. 

Serwis opinie ma dobre, na jakoś tego co zamontowano nie mogę narzekać.

Opublikowano

rownie dobrze mozesz tam miec dwa nowe analogi bez halla :) nie otworzysz, nie wiesz co masz i nie odpowiada to na moje pytanie wcale. Zamowilem 4 sztuki najtansze V2, zobaczymy co randomizer szczescia przyniesie.

Opublikowano
7 godzin temu, ryba napisał(a):

rownie dobrze mozesz tam miec dwa nowe analogi bez halla :) nie otworzysz, nie wiesz co masz i nie odpowiada to na moje pytanie wcale. Zamowilem 4 sztuki najtansze V2, zobaczymy co randomizer szczescia przyniesie.

Nie ma takiej opcji, bo jak już będziesz miał swój to zauważysz, że feeling ruchu, szczególnie w FPS przy analogach Halla jest inny. Wyraźnie inny. 

Mam wrażenie, że wymaga więcej siły do wciśnięcia, co na początku jest problemem w rozgrywce online, ale wystarczy chwila przyzwyczajenia.

W mailu ze zleceniem jest mowa o V6 :)

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.02.2025 o 01:39, Winter napisał(a):

Weźcie pod uwagę, że dodali do Pro dysk 2 TB. To jednak sporo podnosi cenę. Gdyby kupić zwykłą PS5 + dodatkowy dysk 1 TB to też byłoby niewiele taniej niż Prosiak.

Bez przesady; 2200-2300 zł + 269 zł za 1TB M.2 5000 MB/s / 5600 MB/s = 2469/2569zł - bez przesady że niewiele taniej niż Pro.

PS. Koszt produkcji PS5 w 2020 r. wynosił 449 $ w tym dysk 825 GB wynosił 17$ zakup tj. 71,40 zł. Patrząc że koszt dysków do pojemności spadły z 2020 r. do 2025 r. o ok. połowę, więc Sony DORZUCIŁO 1 TB za dodatkowe ok. 10$ tj. 41 zł :E  wow :E 

comment_FpqCAEWPVLeRaz6m86nRdNYUKNFKN8wd.gif.38ffe6d5d77933e637680a28ebd6a98c.gif

dodatkowy 1 TB za ok. 10$ tj. 41 zł :E 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano

Wydaje mi się, że mieliśmy już tego typu dyskusje tutaj, i powielanie tego samego bullshitu w jedną i drugą stronę raczej nie prowadzi do niczego dobrego. Znowu będzie 10 stron spamu i niczym, w sensie o księgowości stosowanej użytkowników forum. Odpuść, tym bardziej że cena zaczyna wyglądać normalniej nawet za wersję tzw. golasa. Ktoś ostatnio za 3k wyrwał, więc jak za większy dysk, szybsze wifi, więcej mocy, lepszą wydajność energetyczną - wcale nie jest już źle.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Ktoś ostatnio za 3k wyrwał

Cena 3k to jeszcze nie standard, a dokładnie to wyrwał za 3150 zł. Oficjalna cena = zakup od ręki to nadal 3499 zł + napęd "od ręki" 700-800 zł" lub polowanie to 500-550 zł.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, kanon7 napisał(a):

Cena 3k to jeszcze nie standard, a dokładnie to wyrwał za 3150 zł. Oficjalna cena = zakup od ręki to nadal 3499 zł + napęd "od ręki" 700-800 zł" lub polowanie to 500-550 zł.

No a rozumiesz wyrwał ? :] Wyrwał, znaczy wyjątkowo dobra cena była :] polowaniem nazywasz kliknięcie na amazonie KUP TERAZ i odebranie paczki za 2-3 dni :E ? ciekawe. Inaczej, kto chce i nie ma ciśnienia w zadzie - jest w stanie bez większych trudności kupić za 3500-3600 komplet z napędem. Jak ktoś ma ciśnienie i inaczej nie potrafi, to wyda nawet 4500 lub więcej, bo będzie podstawek ładujących i paneli szukał. Na takich zaognionych zarabia np. mediamarkt czy mediaexpert nie obniżając wciąż cen. Nadzieja tylko taka, że prędzej czy później chociaż napędy się ustandaryzują na cenie +/- 500zł - chociażby po to, żeby niektórzy przestali ten wątek syfem zawalać.

Co do konsol, ceny reguluje SONY - dopóki nie będzie od nich wyraźnej obniżki z tych 799E, to i w Polsce trzeba liczyć na strzały jak ten stronę wyżej. Co nie znaczy, że się nie da.

Opublikowano
2 minuty temu, Qrdello napisał(a):

polowaniem nazywasz kliknięcie na amazonie KUP TERAZ i odebranie paczki za 2-3 dni

Dokladnie, zadne polowanie. Kupilem wieczorem w czwartek na amazonie.es i w poniedzialek dostawa, bo widze w aplikacji inpost. Oni je z polskiego magazynu wysylaja. Tak przy okazji jest teraz jeszcze 5% tanszy.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Wydaje mi się, że mieliśmy już tego typu dyskusje tutaj, (...) Odpuść

To Winter napisał: "dodali do Pro dysk 2 TB. To jednak sporo podnosi cenę"
To nie ja piszę dyrdymały że dodatkowe 1TB "za grosze" dla Sony, sporo podnosi cenę.
Do złej osoby kierujesz pretensje.

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Dokladnie, zadne polowanie. Kupilem wieczorem w czwartek na amazonie.es i w poniedzialek dostawa, bo widze w aplikacji inpost. Oni je z polskiego magazynu wysylaja. Tak przy okazji jest teraz jeszcze 5% tanszy.

Mój też w poniedziałek - myślałem że wczoraj, ale wysłali dopiero w piątek koło 15 to i większych szans nie było.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Qrdello napisał(a):

w Polsce trzeba liczyć na strzały jak ten stronę wyżej

2 godziny temu, Elvis79 napisał(a):

pro.jpg
------------

Gwarancja u Sony może być zrealizowana na podstawie paragonu / faktury zakupu z pełnym VAT (23% Polska). Jak dla mnie to nie obniżka, tylko kombinatorstwo - VAT sobie odliczył i sprzedaje z fakturą bez VAT'u - bo gwarancji Sony tutaj nie będzie.

Edytowane przez kanon7
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, kanon7 napisał(a):

pro.jpg
------------

Gwarancja u Sony może być zrealizowana na podstawie paragonu / faktury zakupu z pełnym VAT (23% Polska). Jak dla mnie to nie obniżka, tylko kombinatorstwo - VAT sobie odliczył i sprzedaje z fakturą bez VAT'u - bo gwarancji Sony tutaj nie będzie.

Widzę, że usilnie pociskasz swoje. Tylko ja pisząc o dobrej cenie nie pisałem o mirkach z allegro bez vatu tylko o tym poście:

Cytat

Dołączyłem do niebieskich PROsiak ustrzelony za 3099zł.

Teraz jeszcze tylko czekam na Switcha2

od @Spychcio

Nie wiem gdzie kupił, ale zakładam że raczej legitnie, bo wydawać ponad 3k na sprzęt bez gwary czy z szemranej aukcji to średni pomysł.

Dodał później, że pro go wyniosło 3600, więc w ramach widełek tych tutaj coponiektórych kolegów, którzy jeszcze dwa miesiące temu najgłośniej krzyczeli:

"jakby był z  napędem w cenie 3,5k to bym brał a tak to zdzierstwo!!" :E 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano
10 godzin temu, Qrdello napisał(a):

Wydaje mi się, że mieliśmy już tego typu dyskusje tutaj, i powielanie tego samego bullshitu w jedną i drugą stronę raczej nie prowadzi do niczego dobrego. Znowu będzie 10 stron spamu i niczym, w sensie o księgowości stosowanej użytkowników forum. Odpuść, tym bardziej że cena zaczyna wyglądać normalniej nawet za wersję tzw. golasa. Ktoś ostatnio za 3k wyrwał, więc jak za większy dysk, szybsze wifi, więcej mocy, lepszą wydajność energetyczną - wcale nie jest już źle.

Kupiłem w przeliczeniu na złotówki za 2750 złotych nówkę ps5 pro.

Opublikowano
42 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Napęd z amazona właśnie dojechał do mnie. Debile wysłali bez jakiegokolwiek kartonu czy folii ochronnej tylko w oryginalnym opakowaniu Sony :E 

Dlatego ja ostatni raz coś z Amazona rok temu zamówiłem i już nigdy więcej. Dwie ciężkie książki w twardych oprawach wrzucili w jeszcze większy karton i przyszły nieco pobijane. A karton w jeszcze gorszym stanie. Jak żyję nie dostałem tak zmasakrowanej paczki. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Roman_PCMR juz od dobrych 15 lat u mnie zyja w symbiozie konsola i PC. Wlasnie jako posiadacz mocnego PCta, a przesiadam sie teraz z 4090 na 5090 uwazam, ze wlasnie wersja PRO to dla mnie lepsza opcja, bo tryb performance teraz nie razi pixeloza czy mydlem i ma wieksza plynnosc. Sprytnie dobieram gry na obie platformy, bo EXy (ale nie tylko) ogrywam sobie na konsoli nie czekajac na premiere PC, a gry AAA od Sony sa tak dopieszczone, ze nie czuje ze cos trace. Fakt, ze teraz gry wychodza szybciej na PC, ale dalej trzeba czekac ~ 1 rok, a np. taki Astro Bot jak wyjdzie na PC (o ile w ogole wyjdzie) to graficznie nie bedzie sie roznil. Ghost of Yotei wychodzi w tym roku, a ja nie mam zamiaru czekac ani 1 dnia i kupie sobie w dniu premiery. Tak samo bedzie z GTA6. Na Pro na pewno te gry beda wygladaly i chodzily lepiej niz na zwyklej wersji konsoli.

W skrocie konsola glownie do exow, bo nie lubie czekac na gry, ktore mi sie podobaja, a na PRO wygladaja lepiej przy zachowaniu akceptowalnej plynnosci i dlatego zmienilem Slim na PRO.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Roman_PCMR napisał(a):

@DżonyBi Jak tam PS5Pro sie sprawuje dla posiadacza mocnego PC? Warto brac?

Lepiej kupić używkę PS5.