Pentium D 1 951 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja W dniu 5.05.2026 o 10:21, Pentium D napisał(a): Pentiumy na ratunek Teciakom Żyją wszystkie, nawet ten który był opisany jako "nie działa" ocalał też jeden dawca narządów 1
blabla123 991 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja Ostatnio same dobre strzały Ten zestaw MSI z Bartonem 2800+ wpadł ostatnio i był nie do końca pewny, a dziś odebrana kolejna paczka. FX5900XT miał nie działać, na razie instalka XP leci. Foto słabe, bo z mojej nory więc wybaczcie 5
tom36816 122 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja @blabla123 u mnie niedawno wpadło coś podobnego, tylko że kompletny, działający komp ze swieżym XPekiem. Troche pokręciłem nosem bo chłop chciał stówkę to dorzucił mi jeszcze sprawną konsolę "szaraka" procek: Sempron 3000+ płyta: MSI K7N Delta 2 platinum ram Kingston 1+0,5 GB 400MHz w singlu karta: FX5900XT od Leadteka Mam kilka pytań, bo w czasach k7 choć miałem to nie ogarniałem jeszcze wtedy, a i budżetowe ECSki które miałem nie pozwalały w sumie na wiele. Czy zamiana tego semprona na athlona XP da cokolwiek? semprona też widzi jako bartona Mam w biosie na szaro opcje z ustawianiem dzielnika pamięci. To dlatego że ram nie jest w dualu? Po wstępnych testach widać że proc nie wyrabia nawet z tym FXem Fotek nie robiłem, wiem że w tym wątku to podstawa, ogarnę później 1
RemiKo 319 Opublikowano 6 Maja Autor Opublikowano 6 Maja @tom36816 Jeżeli jest to Sempron z 512KB pamięci cache L2 (o rdzeniu z kodem Barton), to zmiana na Athlon'a XP na rdzeniu Barton będzie jedynie kosmetyczna, bo w praktyce są to te same procesory. Jedyną różnicą jest sama nazwa procesora i tygodnie produkcji (Semprony były w większości nowsze). https://www.techpowerup.com/cpu-specs/sempron-3000.c73 https://www.cpu-world.com/CPUs/K7/AMD-Sempron 3000%2B - SDA3000DUT4D (SDA3000BOX).html Płytę główną masz bardzo dobrą, bo ma osobne złącze zasilające dla procesora, a to w przypadku procków AMD K7 ma znaczenie i pozwala na większą dogodność przy wyborze zasilacza Jest szansa że przy niesymetrycznych modułach pamięci dzielniki są poblokowane, jednakże z tego co pamiętam powinno się je dać obniżyć. BIOSy od MSI są pod tym względem momentami specyficzne. Jeżeli masz obecnie pamięci ustawione na DDR-400, to wyższego dzielnika nie uzyskasz. Testowo spróbuj ustawić FSB=200MHz (efektywne 400MHz) i wtedy dzielnik pamięci powinien sam wskoczyć na 1:1, czyli DDR-400. Zmień przy tym mnożnik procesora na x10 lub x11 (spokojnie powinien tyle zrobić bez zmiany napięcia). Ogólna wydajność platformy powinna pójść minimalnie do góry Jak możesz to wrzuć screen'a z CPU-Z, pierwszych trzech/czterech zakładek i dowiemy się wszystkiego 2
Pentium D 1 951 Opublikowano 6 Maja Opublikowano 6 Maja W dniu 28.04.2026 o 09:43, Pentium D napisał(a): Udało mi się na vinted znaleźć płytę Z170, kolejny Gigabyte z Dual Biosem (oh boy ) ale skusiło mnie posiadanie Turbo B-clocka i wpełni chłodzona sekcja zasilania. Z170XP-SLI 128 zł z dostawą. Może do końca miesiąca dojdzie bo dopiero status się ruszył i z Malmo w Szwecji do Koge w Danii przerzut trwał 8 dni a to tylko 80 km przez most. Jak to przez Danię idzie to pewnie jeszcze o Niemcy zahaczy.
RemiKo 319 Opublikowano 7 Maja Autor Opublikowano 7 Maja Pochwalę się jakie dosłowne "druciarstwo" urządziłem na tej P67 ASUS Maximus IV Extreme, na której odpaliłem i5-2500K z poprzedniej strony Zacznę może od tego, że płytę tę otrzymałem za darmo, jako gratis do innego zamówienia, a było to już parę lat temu. Sprzedawca poinformował mnie, że płyta jest uszkodzona, bo komputer z nią nie startuje. Tak sobie od tamtej pory leżała w kartonie, aż właśnie w końcu przyszła pora się nad nią pochylić Wszystko dzięki temu, że @Keleris odpalił u siebie również P67 i również uszkodzoną. Przy pierwszych oględzinach wychwyciłem wyłącznie wyłamany pierwszy port PCIe x16, a piny w socketcie wyglądały na proste, bo "świeciły" równiutko Podpiąłem więc płytę do zasilacza i sprawdziłem zachowanie. Wyglądało na poprawne: dioda wyboru BIOSu się zaświeciła, przycisk Reset się podświetlił, a logo ROG na mostku zaczęło pulsować czerwonym światłem. Płyta nie startowała, a przycisk Start się nie podświetlał, ponieważ brakowało procesora. Założyłem więc na szybko i5-2500K i przycisk się podświetlił oraz płyta pozwoliła na rozruch. Wszystko wyglądało prawidłowo, bo kod na wyświetlaczu kodów zatrzymał się na informacji o braku pamięci ram. Założyłem więc jeden moduł pamięci DDR3 1333c9 do banku A2 (tak akurat mi się trafiło) i ponowiłem próbę rozruchu. Procedura przeszła poprawnie, płyta zabootowała do kodu "b2", czyli przeszła procedurę POST, nawet pomimo braku karty graficznej (zintegrowana karta z procesora nie jest obsługiwana na chipsetach P67). Zapaliła się więc czerwona dioda informująca o braku wykrytego GPU, a po chwili dołączyła do niej kolejna czerwona dioda odpowiadająca braku nośnika rozruchowego. Kod po chwili przeszedł z b2 na A0, czyli na oczekiwanie na rozruch z nośnika. Zamontowałem więc zewnętrzną kartę graficzną, czyli tą, która była widoczna na poprzednim zdjęciu (Galaxy GF 9500GT 512MB GDDR3), podłączyłem klawiaturę, myszkę oraz monitor i ujrzałem informację o wyresetowaniu ustawień BIOSu. Super! Płyta jak dotąd sprawna, sobie pomyślałem i wyłączyłem platformę w celu dołożenia kolejnego modułu pamięci ram, w celu uruchomienia Dual Channel'u. I tutaj zaczęły się schodki. Płyta przestała wstawać z obsadzonymi dwoma modułami pamięci w odpowiadających bankach A1, B1 lub A2, B2. Później okazało się, że cokolwiek włożone do banków odpowiadających za kanał B powoduje brak możliwości rozruchu. Przejrzałem więc banki pamięci, ale nie było widocznego w nich uszkodzenia. Przeczyściłem je IPĄ i przetarłem również te testowe moduły pamięci ram. Nic to nie dało, za każdym razem rozruch zatrzymywał się na kodzie 58. Wyciągnąłem więc procesor, aby założyć i7-2600K, bo pomyślałem, że być może ten i5-2500K ma wadliwy kontroler pamięci. Z zamontowanym procesorem i7-2600K płyta zatrzymywała się na kodzie 38. Po zmianie na i5-2500K kod znów wrócił na 58. W praktyce to samo: problem z wykrywaniem pamięci DDR3. Dopiero przy kolejnej próbie przekładki procesora pokusiłem się o dokładniejszą inspekcję pinów w socketcie i oto co zauważyłem: Co z tego, że z daleka piny "świeciły" mi równo, skoro tych dwóch po prostu nie było Oby dwa okazały się być złamane i oba odpowiadały właśnie za drugi kanał pamięci: B Mając wszystko rozłożone na podłodze w sypialni, stwierdziłem, że co mi zależy i że spróbuję jakoś dorobić te brakujące piny domowym sposobem, na kolanie Wybrałem się więc do warsztatu po zużytą szczoteczkę z miedzianymi drutami: Obciąłem parę prostszych "włosków" i wcisnąłem w dziurkę odpowiadającą pierwszemu złamanemu pinowi po prawej: Idealnie nie było, wiadomo, ale płyta główna z zamontowanym i5-2500K poszła o krok dalej i ze wcześniejszego kodu 58 zrobił się kod 38, a jak jeszcze nieco poprawiłem (wymieniłem pin na inny), to uzyskałem kod 45 Płyta nadal nie startowała i nie widziała modułu pamięci w kanale B. Zabrałem się więc za drugi z pinów: Wiadomo, szału nie ma, ale i tak jestem z siebie dumny, że udało mi się to osiągnąć bez lupy, bez mikroskopu, a jedynie za pomocą mocnej latarki LED, za dużych kombinerek oraz zbyt dużych obcinaczek. No bo ten włożony pin, to najpierw wkładałem długi i dopiero docinałem go w socketcie Przy pierwszej próbie rozruchu płyta nadal uparcie pokazywała kod 45, ale jak po raz kolejny poprawiłem osadzenie procesora, to uzyskałem kod 2E. 2E to już praktycznie sukces jest, bo odpowiada on za nieprawidłowo osadzony moduł pamięci, brudne styki na module lub jakiś paproch w banku pamięci ram. Czyli sygnał przeszedł już aż do modułu pamięci ram, ale pewnie brakowało stabilności tego sygnału. Cokolwiek bym już nie zrobił, to kanał B nie dał rady wystartować. Nawet przy zmianie procesora na i7-2600K płyta uparcie pokazywała kod 2E. Doszedłem do wniosku, że styki pomiędzy moimi "pinami", a tymi złamanymi w gnieździe ma niewystarczającą "przepustowość" przesyłania sygnału i nie pozwala mi to poprawnie zestawić dual channel'u Tak czy siak, zabawę tę uznaję za sukces i taką ciekawostkę, że w ogóle dałem radę znaleźć pod ręką tak drobne "miedziane włoski", których mogłem z pewnym sukcesem użyć jako pinów w socketcie LGA 1155 Jakby nie patrzeć płyta z kodu 58 przeszła na kod 38, później na kod 45, a na końcu do znudzenia pokazywała kod 2E. ... Podsumowując, płytę główną odkładam na regał do kartonu z napisem "Do naprawy", bo tak wysokiego modelu się nie pozbędę, a takie rzeczy jak te dwa piny oraz wyrwane gniazdo PCIe x16 są do ogarnięcia przez osoby, które nie robią tego na kolanie i na podłodze swojej sypialni, drucikami ze szczoteczki 3 1
Pentium D 1 951 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja (edytowane) @RemiKo Ty te włoski wsadzałeś po prostu w dziurę czy między plastik a ten kawałem blaszki? Ułamały się głęboko, gdyby tylko główka albo niewiele więcej pina możnaby naciągnąć. Ja wczoraj zajmowałem się Zetką z allegro i okazało się, ze wykręcone były 4 a nie 3 piny. Udało mi się odgiąć pina wywiniętego o 180* bez ułamania. Jeden miał główkę tak zagiętą, że nie dało się tego wyprostować i się ułamała. Jeden był skręcony na bok a inny w łuk patrząc od góry. Na szczęście tylko jeden pin był faktycznie za coś odpowiedzialny - RAM. Reszta blank lub rsvd. Edytowane 7 Maja przez Pentium D 2
blabla123 991 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja @tom36816 Pod koniec produkcji tych procków było nawet tak, że kupowałeś Sepma, a to był normalny Athlon tylko były odpowiedni ucięte ścieżki na laminacie. Do tego też czasem ludzie oszukiwali, brali tańszy model, jak się udało ścieżkami odblokować cache to potem to sprzedawali jaki pełnoprawne cpu Są na necie tematy z tabelkami co i jak. Nie wiem czy czasem nawet nie było ery podrób od chińczyków też jeśli chodzi o XP. Więc ogólnie możesz mieć na naklejce jedno ale CPU-Z prawdę powie. Co do dzielników to nie rozumiem o co chodzi. W sensie, że szare = zablokowana zmiana? A co do płyty to od razu zmień pod radiatorem pastę, bo mam wrażenie, że na tych MSI to zawsze jest skamielina i jeśli nie masz aktywnego chłodzenia to warto jakieś śmigło zamontować. nForce się dosyć grzały, zwłaszcza po OC, przez co często padały po latach. Sam u siebie muszę podmienić radiator na coś innego, bo szkoda uwalić. 1
tom36816 122 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja 9 godzin temu, RemiKo napisał(a): Testowo spróbuj ustawić FSB=200MHz (efektywne 400MHz) i wtedy dzielnik pamięci powinien sam wskoczyć na 1:1, czyli DDR-400. Zmień przy tym mnożnik procesora na x10 lub x11 (spokojnie powinien tyle zrobić bez zmiany napięcia). Ogólna wydajność platformy powinna pójść minimalnie do góry Jak możesz to wrzuć screen'a z CPU-Z, pierwszych trzech/czterech zakładek i dowiemy się wszystkiego Niestety komp na razie wyniesiony, w weekend go podłącze spowrotem. Ale z pamięci: CPU Z widzi go jako Bartona z 512kb L2 Fsb 166MHz, taktowanie okolo 2ghz. Jak ustawiałem 200fsb to zawieszał się system przy starcie. Zwiększałem też napięcie rdzenia na 1.75v. Co najdziwniejsze, jak tylko dotykałem mnożnika to płyta nie wstawała. Jeśli jest zablokowany mnożnik to chyba wyżej nie można, a niżej powinno się ustawiać. 3 godziny temu, blabla123 napisał(a): Co do dzielników to nie rozumiem o co chodzi. W sensie, że szare = zablokowana zmiana? Dokładnie tak. Dzielniki i timingi zablokowane 3 godziny temu, blabla123 napisał(a): A co do płyty to od razu zmień pod radiatorem pastę, bo mam wrażenie, że na tych MSI to zawsze jest skamielina i jeśli nie masz aktywnego chłodzenia to warto jakieś śmigło zamontować Jest aktywne chłodzenie chipsetu ale pastę i tak zmienię
blabla123 991 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja Wyższy mnożnik możesz w przypadku gdy są sprzed 39 tygodnia 2003, bo wtedy trafiają się unlocki. Możesz spróbować dać mnożnik w dół i wyższe fsb. Polecam stronkę https://fab51.biosbude.de/cpu/barton/athlon-e24.html
tom36816 122 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja (edytowane) O unlockach slyszalem, ale już nawet nie chodzi o wyższy mnożnik, ja nie mogę go w ogóle zmienić bo mrozi kompa. Wyższe fsb też próbowałam. Napisałem wyżej. Edytowane 7 Maja przez tom36816
Keleris 757 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja (edytowane) @tom36816 miałem identyczny objaw na asusie a7n8x e czyli też nforce 2 ruszenie mnożnika w dół kończyło się niepowodzeniem, ale za to moja sztuka spokojnie przyjęła FSB 200, mam teraz tego Bartona 2600 włożone na płycie z chipsetem kt600 i będę musiał z czystej ciekawości sprawdzić czy to wina płyty czy może procesora. Edytowane 7 Maja przez Keleris 1
blabla123 991 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja No ale czasami pomaga obniżenie mnożnika przy podnoszeniu fsb, o to mi chodziło.
tom36816 122 Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja Wrzucę parę screenów niedługo, może coś się wyjaśni. Nie twierdzę kategorycznie że mam jakiś problem sprzętowy. Moze jest tak że sprzęt gwizda, tylko operator pi*da
RemiKo 319 Opublikowano 7 Maja Autor Opublikowano 7 Maja @Pentium D Odbyło się to u mnie metodą prób i błędów. Najpierw druciki wsadzałem do oporu, prostopadle do dziury z pinem, licząc na prawidłowy kontakt z polem lutowniczym pod socketem. Ogólnie udawało mi się te moje druciki zablokować w tych dziurach tak, że mogłem je później spokojnie dociąć obcinaczkami, bez obawy że mi wyskoczą lub że je wyciągnę obcinając. Koniec końców, zauważyłem, że najlepsze rezultaty są jak przesunę drucik maksymalnie w lewo (wg moich zdjęć) w dziurze, czyli celowałem mniej więcej tam: (pożyczyłem sobie zdjęcie, dzięki ) Starałem się zahaczyć mój drucik o resztkę złamanego pinu, wciskając go do oporu w socket. Raczej znikome szanse byłyby na wciśnięcie drucika pomiędzy plastik, a ten kawałek blaszki - za ciasno. Z tym drugim pinem, czyli na moich zdjęciach tym po lewej, miałem nieco problemów, bo zbyt nisko dociąłem drucik za pierwszym razem i procesor wcisnął go głębiej w socket. Drucik był nie do wydobycia, ale dałem radę wcisnąć tam drugi drucik. Dlatego ten dorobiony pin wygląda tak przesunięty w prawo (wg moich zdjęć). Tak sobie teraz myślę, że jeżeli poświęciłbym na to jeszcze parę godzin prób, to być może drugi kanał by ruszył. Obecnie ten drugi pin ma podwójny styk (stary pin -> pierwszy drucik -> drugi drucik -> pad procesora). Raz jeszcze dziękuję Ci za te dokładniejsze zdjęcie tych pinów, bo dało mi to parę kolejnych pomysłów. Wcześniej wszystko robiłem praktycznie na ślepo, metodą prób i błędów 1
Pentium D 1 951 Opublikowano 8 Maja Opublikowano 8 Maja Ze dwie godziny z AI analizowaliśmy biosy i próbowaliśmy uruchomić programator. Chodzi o płytę z170 pro gaming aura. Dałem ai BIOS nonk od wersji zwykłej bez aura i BIOS od aura aby porównał funkcje OC. Wymieszał mi biosy do jednego, ale nie odpaliło powyżej 103 MHz. W ogóle miałem problem aby odczytać kość biosu programatorem. Myślałem że się uszkodziła przy wyciąganiu bo wygięło jedną nogę. Okazało się że brakowało sterownika USB. AI mi dało link do jednego, ale nadal nie szło i sam ręcznie w necie doszukałem się, że jest drugi. Są sterowniki CH341SER i CH341PAR. Po nieudanym biosie od AI postanowiłem wrzucić BIOS nonk od zwykłej wersji tej płyty i pykło. Mogłem od razu tak zrobić Płyta przedstawia się jako nie AURA. 3
RemiKo 319 Opublikowano 8 Maja Autor Opublikowano 8 Maja (edytowane) Zachciało mi się w końcu po raz pierwszy odpalić mojego mikrusa ITX na Z77 A wszystko przez to, że chwilę pobawiłem się Sandy Bridge'm i przypomniała mi się Koparka do 3DMarka Moduły pamięci to 2x Samsung D-Die OEM 4GB DDR3-1600 CL11 11-11-28 1T A chłodzenie to Arctic Freezer i30, ale bez frontu/obudowy na wentylator. Montaż chłodzenia w ten sposób był wymuszony przez zbyt wysoką płytkę z VRM procesora. Zablokowałem sobie tym samym możliwość wymiany modułów pamięci na inne Muszę poszukać czegoś innego dla tej platformy. Chcę aby było ładniejsze, niższe i nie blokowało mi dostępu do modułów pamięci Ten Arctic wleciał tylko testowo, bo nie chciałem tym razem montować Boxowego coolerka od Intela Jak to u mnie bywa, od razu zapodane OC procka oraz sprawdzony profil pamięci D-Die Na początek ta stara AIDA64: PhotoWorxx znacznie lepszy od i7-2600K @ 4.6GHz i DDR3-2133 CL8 10-10-16 1T, o niecałe 7000 punktów Cinebench 2003 ładnie wykazał różnicę w IPC pomiędzy Ivy Bridge a Sandy Bridge Uzupełnię jeszcze testami z nowszej wersji AIDA64: ... Wrzuciłem dodatkowy wentylator, zainstalowałem Windows'a XP i podszedłem do pierwszego testu w 3DMark'u 2001 se: Platforma Stock, karta graficzna to jeszcze inny GTS 250 od Gigabyte'a (w sumie trzeci z kolekcji), któremu zapodałem nastawy z wersji OC: Proc Stock + ramy na DDR3-2400 CL9: Proc 4.7GHz + DDR3-2400 CL9: Proc 4.8GHz (czyli tak samo jak u Retro-Piwnica w serii Koparka do 3DMarka): Cóż, GTS 250 okazał się być za słabą kartą do osiągnięcia 100k w tym teście przy 4.8GHz na Ivy Bridge'u. Być może będzie mi się jeszcze chciało podmienić kartę na coś szybszego ... EDIT: Jednak mi się zachciało Proc wrócił na 4.7GHz, aby było nieco ciekawiej (czyt. trudniej) Karta Stock, ale GDDR3 podciągnięte o ~110MHz: Tak jakby od początku chciałem udowodnić, że szybsza pamięć ram da radę objechać te dodatkowe 100MHz na procesorze, cały czas porównując się do Retro-Piwnicy i jego Koparki do 3DMarka Jego platforma była bardzo podobna do tej mojej na ITX, bo użył tego samego procesora i5-3570K oraz płyty głównej opartej o chipset Z77. Moduły pamięci jednak były inne i użył on u siebie modułów o prędkości DDR3-1600 oraz timingach CL8 8-8-24 1T. Retro-Piwnica w swoich testach użył również Radeon'a HD 5850, który jest o jakieś 7% szybszy od powyższego GTX'a 285: (wg. TechPowerUp) Uznałem jednak, że są to tak bardzo zbliżone do siebie karty, że próba przebicia 100K będzie warta sprawdzenia mojej teorii Karta OC #1 poziom: ~160 punktów do 100K Wygląda dobrze, a to nadal 4.7GHz na procesorze, a nie 4.8GHz jak u Retro-Piwnicy Pocisnąłem więc kartę graficzną o parę MHz dalej: I cyk! Udało się! A dodatkowe 100MHz na procesorze, przy nieco skręconej karcie [na #1 OC] dało jakieś ~1200 punktów więcej: Na wolniejszej i starszej karcie graficznej, posiadającej, po maksymalnym podkręceniu, gorsze parametry Pixel oraz Texture Fillrate: [24.2 GPixel/s vs 27.2 GPixel/s||60.4 GTexel/s vs 61.2 GTexel/s] udało mi się zrównać z wynikiem Retro-Piwnicy [100070 pkt.], na identycznym procesorze, taktowanym o 100MHz mniej Czyli chyba jednak moja pamięć ram DDR3-2400 CL9 coś tam jednak daje Zabawę uznaję za zakończoną sukcesem! Edytowane 8 Maja przez RemiKo Rozszerzenie wpisu 3 1
Pentium D 1 951 Opublikowano 9 Maja Opublikowano 9 Maja (edytowane) Długo posiedziałem i popodkręcałem na Z170. Sprawdziłem kilka procków, ale nie wszystko. Dałem płynny metal na i5 i zrobiłem delida i położyłem LM na G4400 który był obiecujący. 6700T udało się wskoczyć na 12 i 11 miejsce top 15 https://valid.x86.fr/acylgp Version 2017.1 (x64) Single-Thread 499 Multi-Thread (8T) 2576 i5-6500 miejsca 15 - 12 moje https://valid.x86.fr/utrqna G4400 miejsca 15, 14 i 10 moje https://valid.x86.fr/t1mtze o przekroczenie 5200 MHz długa była walka Możliwe, że łatwiej by było na wodzie, ale nie chciało mi się wyciagać, co więcej nie chciało mi się nawet montować chłodzenia wieżowego na stałe. Postawiłem po prostu na procu Parę testów porobiłem przy różnym takcie. G4400 na 4 GHz, 4.5 GHz i 4.8 GHz i5-6500 na 4.5 GHz z ciekawości zrobiłem Edytowane 9 Maja przez Pentium D 2
RemiKo 319 Opublikowano 10 Maja Autor Opublikowano 10 Maja @Pentium D Z takim orężem mógłbyś spokojnie startować w rankingach HWBot'a Na szybko patrząc to ten G4400 pozwoli na Top-10 w wielu benchmarkach/kategoriach ... Nie chciałem zostawiać tego GTS'a 250 bez tych 100K w 3DMark'u 2001 se, więc zacząłem powoli szukać wydajności, jeszcze na platformie z i5-3570K Zacząłem od starszych sterowników do karty graficznej i pierwsze rezultaty były obiecujące: Wrzuciłem więc procka na 4.8GHz i uzyskałem to: 4000 punktów do celu, więc pora na szybszego procka Ta sztuka i5-3570K nie chciała polecieć wyżej niż te 4.8GHz. A z tego egzemplarza karty nie dałem rady wykrzesać nic więcej. Zdecydowanie najsłabszy GTS 250 z kolekcji, póki co, bo mam jeszcze dwa inne do przetestowania. ... Aby pozostać w klimatach platformy LGA 1155, sięgnąłem więc od razu po sprawdzonego Sandy Bridge'a i7-2600K, ale tym razem takiego na 5.4GHz: Absolutnie pierwszy przelot, po naprawie instalki Windows'a XP (bo przenosiłem go pomiędzy Z77 a Z68 i wysypało się AHCI): Szacun! Ten proc to jednak nadal potęga Wycisnął dodatkowe 8000 punktów na o 600 MHz wyższym taktowaniu względem i5-3570K Drugi przelot, zgodnie z przewidywaniami, nieco poprawił wynik: Zostawiam tak Fajnie to wygląda i fajna pamiątka wyszła Jest to mój prawie najwyższy wynik na karcie z rdzeniem G92, bo odrobinę wyższy uzyskałem nieco ponad 13 lat temu na 8800 GTS 512: https://hwbot.org/benchmarks/3dmark2001_se/submissions/2342807 Miałem wtedy nieco lepszego procka, który robił dodatkowe 100MHz więcej i to przy niższym napięciu ... Wrzucę jeszcze przy okazji testy w tej starszej wersji AIDA64: Do testów włączyłem oczywiście wszystkie rdzenie oraz HT, tak aby procesor miał dostęp do wszystkich wątków: O ile CPU Queen pięknie wywaliło, tak PhotoWorxx wyszedł wolniej niż na Windows'ie 7 64-bitowym: Swego czasu już zauważyłem, że wiele platform ma właśnie nieco wyższą wydajność podsystemu pamięci właśnie pod Windows'em 7 64-bitowym. W Cinebench'u 2003 wynik wszystkich wątków jest również nieco zaniżony, szczególnie, że ten benchmark ogólnie średnio sobie radzi z prockami 8 rdzeniowymi wzwyż. Dobry i powtarzalny jest tak maksymalnie do 4 fizycznych rdzeni oraz bez aktywnego HT. Już z aktywnym Hyper Threading'iem potrafi nieźle mieszać w wynikach i niekiedy trzeba go puszczać po parę razy, aby wyliczyć średnią i uzyskać rozsądny wynik. Na screenie przy okazji widać że zacieśniłem dwa dodatkowe timingi pamięci Samsung D-Die: tWR oraz tFAW 1 1
Keleris 757 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Wpadł do mnie fajny zestaw z 2005r. Fajny zasilacz ale niestety po sprawdzeniu testerem napięć już nie trzyma w szczególności linia 3.3v mocno skaczę, płyta na ten moment idzie w kąt bo sam pinów nie naprostuję, a z kartą mam problem przy windows xp - oczywiście zasyfiały od sterowników więc może to być jedna z przyczyn ale ani normalnie ani w trybie awaryjnym po wczytaniu systemu nie pokazuję obrazu za to na windows 10 dała obraz tylko najnowsze sterowniki są dla windows vista. 1 1
sideband 3 012 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Może mieć te same problemy, co x1900 czyli nie daje obrazu po DVI na każdym wyświetlaczu Do tego na tej karcie pierwsze DVI, które odpala na tej karcie to DVI-D 1 2
Keleris 757 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Karta ma 2x dvi i 1x VIVO. Tylko dla czego po dvi w windows xp - brak obrazu, a windows 10 jest obraz?
RemiKo 319 Opublikowano 10 Maja Autor Opublikowano 10 Maja P5WD2 Premium oraz SmithField Dwa piny do lekkiego prostowania, później tylko pomarańczowe GEIL'e na DDR2-667 CL3 4-4-8 i rok 2005 na praktycznej topce zaliczony Cieszę się razem z Tobą, bo mam bardzo podobny zestaw leżeć na regale i cieszy mnie on do teraz Absolutnie pierwszy wypust DDR2, wręcz ich premiera, a do tego dwa rdzenie 1
Yedi 307 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja 34 minuty temu, sideband napisał(a): Może mieć te same problemy, co x1900 czyli nie daje obrazu po DVI na każdym wyświetlaczu Do tego na tej karcie pierwsze DVI, które odpala na tej karcie to DVI-D Jak sobie przypomne stresa po zakupie X800 gto że nie mialem obrazu na DVI to moje
Keleris 757 Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Temat rozwiązany, moja teoria jest taka że miałem wcześniej podłączony inny monitor z wyższą rozdzielczością i taka była zapisana w win xp i dla tego na tym monitorze był brak obrazu przez to że nie obsługuje takiej rozdzielczości? 1
Rekomendowane odpowiedzi