Paw79 138 Opublikowano 30 Października 2024 Opublikowano 30 Października 2024 Temat o odkryciach naukowych, przełomach technologicznych, osiągnięciach technicznych, itp.
mag_zbc 188 Opublikowano 30 Października 2024 Opublikowano 30 Października 2024 ITER znów opóźniony Pierwotne plany mówiły o zakończeniu budowy w 2018 i kosztach 6 miliardów Euro. Mamy 2024 i w czerwcu tego roku poinformowano, że (wielokrotnie przesuwane) rozpoczęcie pracy nie nastąpi jednak w 2025, ale najwcześniej w 2035. Koszty już sięgnęły 22 miliardów Euro, a szacuje się że do zakończenia budowy wzrosną do między 45 a 65 miliardów Czyli jednak żart, że do fuzji jądrowej zawsze będzie brakować ok. 20 lat jest wciąż na czasie.
TheMr. 2 608 Opublikowano 30 Października 2024 Opublikowano 30 Października 2024 Przesunięcie o 10 lat…. W takim razie albo elektrownie będą budowane w fazie beta testów, albo przesunięcie technologii będzie do 2050-2060 roku. Ewentualnie, sama technologia to wydmuszka do ciągnięcia kasy i nic z tego nie będzie.
mag_zbc 188 Opublikowano 30 Października 2024 Opublikowano 30 Października 2024 Ostatecznie okaże się, że zanim dokończą ITER to będzie już całkowicie przestarzały. Obecnie istnieją dziesiątki startupów które pracują nad dużo bardziej obiecującymi metodami osiągania fuzji, jak stellaratory czy uwięzienie bezwładnościowe. Np. takie Commonwealth Fusion Systems zebrało prawie 2 miliardy dolarów finansowania m.in. od Google czy Billa Gatesa
Grandal 37 Opublikowano 31 Października 2024 Opublikowano 31 Października 2024 Skoro to OFF technologiczny to chyba dobre miejsce żeby napisać, że nienawidzę ASUSa. Dlaczego? Bo tak i już. 1
ryba 1 246 Opublikowano 31 Października 2024 Opublikowano 31 Października 2024 Cewki na gpu za mocno graly hejnal i uraz do konca zycia? 1
Grandal 37 Opublikowano 31 Października 2024 Opublikowano 31 Października 2024 (edytowane) W dychę trafione. Piszczały jak rozkapryszone podlotki w RTX 3090 Strix. Oddany bez żalu. Na Aorusie Master 3090 na szczęście tylko popiskują troszeczkę, a to już się żonka z tym męczy. Kiedyś, dawno temu też miałem ostre przeprawy z serwisem ASUSa przy płycie Sabertooth 900FX. Sama płyta genialna, ale były problemy z dwoma bankami pamięci. Co ja się z tymi gamoniami z ASUSa nagimnastykowałem. W końcu dostałem inną sztukę i na tych Sabertooth skończyła się moja przygoda (płyty główne) z ASUSem. Ja nie ufam kompletnie ASUSowi, inny Gigabyte, a jeszcze inny psiooczy na MSI. Rzecz normalna. Edytowane 31 Października 2024 przez Grandal
ryba 1 246 Opublikowano 31 Października 2024 Opublikowano 31 Października 2024 Dlatego do grafik Asusa zgoda, lecz z plytami glownymi, to jedyne pozytywne doswiadczenia mam wlasnie z Asusem MSI/GBT bardzo ale to bardzo zle wspominam w roznych scenariuszach uzytkowania. 1
cichy45 607 Opublikowano 2 Listopada 2024 Opublikowano 2 Listopada 2024 Produkcja układów scalonych w technologii 1 mikrometr w "warunkach domowych". 3
Wu70 739 Opublikowano 19 Listopada 2024 Opublikowano 19 Listopada 2024 Dzisiaj lot testowy nr 6 Starshipa, warto oglądać. Będzie druga próba łapania boostera, świetne ujęcia z tworzącą się plazmą przy wejściu w atmosferę i później symulowane lądowanie shipa. Emocje gwarantowane. Stream NSF już na yt, oficjalny stream SpaceX będzie na X 40min(?) przed startem (start ~23:00) 1
LeBomB 2 060 Opublikowano 26 Listopada 2024 Opublikowano 26 Listopada 2024 Chyba by mnie coś trafiło jakbym musiał każdą kulkę cyny ustawiać ręcznie na polu, tak jak on to robił przy procesorze
Camis 5 897 Opublikowano 26 Listopada 2024 Opublikowano 26 Listopada 2024 W większości przypadków ma matryce do tego Ale fakt kilka razy ustawiał kilkaset kulek ręcznie.
Wu70 739 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca Dzisiaj kolejne rakietowe święto, Lot testowy nr 8 Starshipa! Success maybe, excitement guaranteed! 1
AndrzejTrg 2 752 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca (edytowane) Miałem oglądać, ale wróciłem z roboty odpaliłem małego heńka, włączyłem ER i było po mnie @Wu70i jak wystartowali? Bo filmika mi nie chce w robocie odtworzyć A tu taka ciekawostka Edytowane 4 Marca przez AndrzejTrg
Wu70 739 Opublikowano 4 Marca Opublikowano 4 Marca 23 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a): @Wu70i jak wystartowali? Scrub, za niskie ciśnienie, jutro kolejna próba 1
Kris194 4 720 Opublikowano 22 Marca Opublikowano 22 Marca Zadziwiające wręcz jest to jak bliskie rzeczywistości było to co widzieliśmy w filmach.
Camis 5 897 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia Bardzo polecam materiały o Titanie, jako to była prowizorka to aż szok. Prowizorki typu Kowalski wykonuje coś w swoim warsztacie w piwnicy 2
jagular 669 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja Whoa, panowie... Starlink od Muska to chyba jest jednak coś ciekawego, technologia dodająca znacząco więcej możliwości. Lecę w tej chwili nad północnym Irakiem i swobodnie mam ponad 100mbit prędkości z niezłym pingiem, w samolocie. Jakość połączenia jest chyba lepsza od wielu połączeń klasycznych.
Wu70 739 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja (edytowane) Starlink to przełom w tym segmencie, wcześniej było może wolno ale za to drogo Amazon też zaczyna wysyłać swoją konstelację 35 minut temu, jagular napisał(a): Lecę w tej chwili nad północnym Irakiem i swobodnie mam ponad 100mbit prędkości z niezłym pingiem, w samolocie Streamuj, tak na wszelki wypadek Edytowane 3 Maja przez Wu70
jagular 669 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja Spoko, koleś obok czyta sobie Koran na ekranie fotela, ale chyba nic się nie stanie...chyba? Aż przejrzałem ofertę Starlinka. Kurde, rzeczywiście nagle internet satelitarny okazuje się być w cenie dla normalnego człowieka. Trochę tylko niepokoi monopol, a i pewnie pogoda wpływa na jakość połączenia naziemnego.
Wu70 739 Opublikowano 3 Maja Opublikowano 3 Maja (edytowane) Godzinę temu, jagular napisał(a): Trochę tylko niepokoi monopol Mają bonus za to że zrobili to dobrze jako pierwsi ale kolejne konstelacje są już dosłownie w drodze i ten rynek za X lat nie będzie łatwy. Amazon kilka dni temu pokazał wypuszczanie swoich pierwszych sztuk: No i nie zapominajmy o chińskiej Konstelacji Tysiąca Żagli oni już też umieścili pierwsze satelity. Każda konstelacja to naście tysięcy sztuk! Za 20 lat na orbicie będzie mnóstwo internetu Edytowane 3 Maja przez Wu70 1 1
Rekomendowane odpowiedzi