Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@blabla123 ludziom się nie chce bo to się czasu schodzi albo nie mają w co zapakować. Mi się czasem schodzi godzinę na jedną paczkę jak szukam odpowiedniego kartonu. Przeważnie na zrobienie paczki to tak 20 - 30 minut z pakowaniem i uzupełnieniem danych do wysyłki. Krócej gdy jest to smart i tylko kod wystarczy napisać. 

Teraz napisał do mnie prawdziwy Polak :E

Screenshot_2025-07-12-00-52-24-31_077c29e6bda767dd0821629494554de6.thumb.jpg.d5a6c86e59100130e6bd0cd56d0b6699.jpg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Sytuacja z wczoraj. Wystawiłem INNO3D GeForce RTX 2060 Twin X2 6GB GDDR6 w stanie idealnym, nałożony PTM sprawdzone termopady. Ideał za 480pln. Janusze biznesu jeden za drugim daję 400 i jestem za 5 minut plus *** oszuści: "mojej siostrze się spodobał, poproszę o kontakt na Whatsup". Przyjechał jakiś Młody wrzuciliśmy do kompa, odpaliliśmy Cybera, uświadomiłem go że ten model jest nieco głośny pod obciążeniem, przeszczęśliwy wziął kartę i pojechał. No musiałem się gdzieś wygadać...

Edytowane przez Zhao
;)
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Sytuacja z wczoraj. Wystawiłem INNO3D GeForce RTX 2060 Twin X2 6GB GDDR6 w stanie idealnym, nałożony PTM sprawdzone termopady. Ideał za 480pln. Janusze biznesu jeden za drugim daję 400 i jestem za 5 minut plus *** oszuści: "mojej siostrze się spodobał, poproszę o kontakt na Whatsup". Przyjechał jakiś Młody wrzuciliśmy do kompa, odpaliliśmy Cybera, uświadomiłem go że ten model jest nieco głośny pod obciążeniem, przeszczęśliwy wziął kartę i pojechał. No musiałem się gdzieś wygadać...

GPU to jest ewenement, przy zadnej innej czesci nie mam pytan praktycznie - a przy GPU zawsze - ile bym nie wystawił - zawsze jest pare ofert z d...., poł biedy jak proponują kwote i tyle, nie odpisuje juz nawet - smieszne jest jak jeszcee dopisują obok starajac usprawiedliwic swoją propozycje

A. ta karta jest stara, wole doplacic (+50-80%, albo jakas inna absurdalna kwota ktora wchodzi wogole na inna półke cenową gpu) i miec nowe :E 
B. moge dac (propozycja mega z d.... 40-50%) BO taka karta jest stara i zaraz padnie :E 
C. JW, bo karta jest stara i nie warta juz tyle /(czasem tez jeszcze piszą wg mnie)

tymczasem kiedys 98% stufu ktory wywstawialem, schodził w moich cenach i juz ich nie obniżałem

Edytowane przez duniek
  • Like 2
Opublikowano
16 godzin temu, Grolshek napisał(a):

Janusze biznesu jeden za drugim daję 400 i jestem za 5 minut

ja nawet nie pamietam kiedy kupilem cos uzywanego w cene ofertowej, u nas to juz standard ze sa troche zawyzone zeby ja potem obnizyc wiec to sie samo napedza

Opublikowano
14 minut temu, kubikolos napisał(a):

ja nawet nie pamietam kiedy kupilem cos uzywanego w cene ofertowej, u nas to juz standard ze sa troche zawyzone zeby ja potem obnizyc wiec to sie samo napedza

Na OLX jest opcja do włączenia: "do negocjacji". Jeśli jej nie włączam to nie życzę sobie żebrania. A sprzęt zawsze wystawiam w takiej cenie żeby zarówno kupujący jak i ja byliśmy zadowoleni. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, duniek napisał(a):

schodził w moich cenach i juz ich nie obniżałem

Kiedyś było 7 - 10 zł za godzinę a teraz jest 3x tyle i jest większa bieda niż kiedyś.

Ja już 3 razy wystawiałem tę samą kartę na licytację i 3 razy zamówienie nieopłacone. Pełno zdjęć z testowania, wymiany ptm-a, termopadów, dobry, rzetelny opis. Ludzie sami w licytacji ustalają sobie cenę zakupu a i tak im nie pasuje.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
2 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Kiedyś było 7 - 10 zł za godzinę a teraz jest 3x tyle i jest większa bieda niż kiedyś.

Żaden Urząd Statystyczny w Polsce tego nie potwierdza. Z każdym rokiem jest coraz lepiej. Rozszerzają się jedynie nożyce biedni/bogaci ale to nie mój problem że ktoś się nie załapał na górne widełki. My z Małżonką zapitalaliśmy po 14h godzin dziennie żeby jakoś wyjść z biedy, z pętli kredytowej i po prostu uważam że się da. Ja na dwóch etatach plus fuszki komputerowe, ona korposzczurek. No ale ja się chce odbębnić swoje 8h a potem gryla, harnasia i discopolo to bieda będzie zawsze.

Opublikowano

Przeciętny poziom życia w Polsce rośnie, to pozostaje poza sporem. Współczynnik Giniego dla Polski, mierzący rozwarstwienie dochodowe też zapewne spada, a mechanizmem to powodującym jest silny wzrost płacy minimalnej. Jednocześnie mamy wręcz tragiczną inflację dla artykułów żywnościowych, znacznie wyższą niż ta przeciętna koszykowa, oficjalnie raportowane. To może powodować odczucie biedy w tych niskich strefach dochodowych, pomimo wzrostu płacy minimalnej.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
W dniu 13.07.2025 o 10:30, Pentium D napisał(a):

Ja już 3 razy wystawiałem tę samą kartę na licytację i 3 razy zamówienie nieopłacone. Pełno zdjęć z testowania, wymiany ptm-a, termopadów, dobry, rzetelny opis. Ludzie sami w licytacji ustalają sobie cenę zakupu a i tak im nie pasuje.

Nareszcie udało się sprzedać. Byłem w trakcie dodawania nowych ofert i nagle widzę, że mi ta oferta zniknęła z aktywnych. Myślałem, że drugi raz allegro mi ją zdjęło. Miałem tę ofertę wystawioną na lokalnie i zwykłym z linkami do ofert na bliźniaczych portalach. Tak walczą ze sprzedażą poza allegro, że sami siebie eliminują :E

Wracając. Miałem te ofertę wystawioną na lokalnie za 190 zł i wysyłka smart a na zwykłym za 200 zł i wysyłka +10,50 zł. Sprzedało się na zwykłym xD

Opublikowano
3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Nareszcie udało się sprzedać. Byłem w trakcie dodawania nowych ofert i nagle widzę, że mi ta oferta zniknęła z aktywnych. Myślałem, że drugi raz allegro mi ją zdjęło. Miałem tę ofertę wystawioną na lokalnie i zwykłym z linkami do ofert na bliźniaczych portalach. Tak walczą ze sprzedażą poza allegro, że sami siebie eliminują :E

Wracając. Miałem te ofertę wystawioną na lokalnie za 190 zł i wysyłka smart a na zwykłym za 200 zł i wysyłka +10,50 zł. Sprzedało się na zwykłym xD

mi raz gosc napisał ze on na lokalnie nie patrzy bo on ma bony/monety i woli kupic na zwyklym bo tylko tam je moze wykorzystac

Opublikowano
W dniu 13.07.2025 o 09:57, duniek napisał(a):

GPU to jest ewenement, przy zadnej innej czesci nie mam pytan praktycznie - a przy GPU zawsze - ile bym nie wystawił - zawsze jest pare ofert z d...., poł biedy jak proponują kwote i tyle, nie odpisuje juz nawet - smieszne jest jak jeszcee dopisują obok starajac usprawiedliwic swoją propozycje

A. ta karta jest stara, wole doplacic (+50-80%, albo jakas inna absurdalna kwota ktora wchodzi wogole na inna półke cenową gpu) i miec nowe :E 
B. moge dac (propozycja mega z d.... 40-50%) BO taka karta jest stara i zaraz padnie :E 
C. JW, bo karta jest stara i nie warta juz tyle /(czasem tez jeszcze piszą wg mnie)

tymczasem kiedys 98% stufu ktory wywstawialem, schodził w moich cenach i juz ich nie obniżałem

Wystawiłem 2 lipca 4070 ti na sprzedaż i ledwo dwie osoby napisały a obserwujących na olx 19

Jedna z osób pytała czy karta była podkręcana a druga z marszu dała cenę -400 zł

jak tak dalej pójdzie to może po wakacjach to sprzedam. Karta używana ale ma jeszcze 25 miesięcy gwarancji, więc obstawiam słaby okres na sprzedaż karty 

Ps.

Czekam na janusza który napiszę 1400 i biorę

Opublikowano
3 godziny temu, duniek napisał(a):

mi raz gosc napisał ze on na lokalnie nie patrzy bo on ma bony/monety i woli kupic na zwyklym bo tylko tam je moze wykorzystac

W sumie racja. Kompa specjalnie przerzucałem na zwykłe bo gość chciał zapłacić w ratach allegro pay. Sam też kiedyś tak prosiłem bo chciałem właśnie użyć monet lub kuponu. Teraz jest dobra okazja aby wystawić elektroniczne bo rozdali kupony 25/100 i 50/500.

Opublikowano

Bardzo duże, dlatego ja to wyłączam. Mogą podmienić produkt, lub jakąś jego sprawną część i zapakować wadliwą. To jest za duże ryzyko korzystania z tego badziewia.

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wrobel_krk napisał(a):

Jak to jest z ta przesyłka OLX jako sprzedawca, duże ryzyko jakiś trików kupujących?

Zawsze używam. Nigdy nie miałem żadnych problemów. Sprzęty od 80pln do 4000pln. Jako kupujący muszę mieć 24h na sprawdzenie sprzętu. Sporo kart generuje błędy dopiero po godzinie, dwóch obciążenia czego nie da się sprawdzić przy odbiorze osobistym i krótkim sprawdzeniu w kompie. Nawet wylistowane mam wyłącznie z opcją sprawdzenia bo jak mam jako kupujący sprawdzić co mi sprzedający wysłał???

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
1 minutę temu, Alek_M napisał(a):

A co ma to wspólnego z pytaniem, przecież pytał jako sprzedający? :hmm:

Podałem tor myślenia kupującego i dlaczego ta opcja ma być włączona. Czego tu nie rozumieć???

Opublikowano
1 minutę temu, Grolshek napisał(a):

Podałem tor myślenia kupującego i dlaczego ta opcja ma być włączona. Czego tu nie rozumieć???

Ale autora to nie obchodzi, on chce coś sprzedać , a nie kupić.

Opublikowano
5 minut temu, Alek_M napisał(a):

Ale autora to nie obchodzi, on chce coś sprzedać , a nie kupić.

Jestem dziś bardzo spolegliwy więc wytrzymam. W pierwszej części mojego posta odpowiedziałem na pytanie. To jest ta część:"Zawsze używam. Nigdy nie miałem żadnych problemów. Sprzęty od 80pln do 4000pln."

W drugiej części mojego posta określiłem stronę kupującego i dlaczego użytkownik powinien włączyć opcję sprawdzenia karty przed potwierdzeniem zakupu. To jest ta część: "Jako kupujący muszę mieć 24h na sprawdzenie sprzętu. Sporo kart generuje błędy dopiero po godzinie, dwóch obciążenia czego nie da się sprawdzić przy odbiorze osobistym i krótkim sprawdzeniu w kompie. Nawet wylistowane mam wyłącznie z opcją sprawdzenia bo jak mam jako kupujący sprawdzić co mi sprzedający wysłał???".

Tym samym wyczerpałem temat całkowicie. Czy jest jeszcze coś czego nie ogarnąłeś?

Opublikowano
3 minuty temu, Grolshek napisał(a):

Tym samym wyczerpałem temat całkowicie. Czy jest jeszcze coś czego nie ogarnąłeś?

To Ty nie ogarniasz podstawowego pytania i powtórzę je za autora "Jak to jest z ta przesyłka OLX jako sprzedawca, duże ryzyko jakiś trików kupujących?"

W żadne odpowiedzi nie napisałeś nic jak jest z przesyłkami jako sprzedawca oraz jakie jest ryzyko trików kopiujących, tylko wylewasz swoje żale, że jako kupujący musisz to i tamto, co kogo to obchodzi?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Alek_M napisał(a):

To Ty nie ogarniasz podstawowego pytania i powtórzę je za autora "Jak to jest z ta przesyłka OLX jako sprzedawca, duże ryzyko jakiś trików kupujących?"

W żadne odpowiedzi nie napisałeś nic jak jest z przesyłkami jako sprzedawca oraz jakie jest ryzyko trików kopiujących, tylko wylewasz swoje żale, że jako kupujący musisz to i tamto, co kogo to obchodzi?

Po raz trzeci ci wklejam odpowiedź. "Zawsze używam. Nigdy nie miałem żadnych problemów. Sprzęty od 80pln do 4000pln." I to jest odpowiedź na pytanie której nie potrafisz zrozumieć. Wytrzeźwiej i pisz dopiero. Albo jak coś bierzesz to bierz pół.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano (edytowane)

Z Twojej wypowiedzi jasno wynika, ze piszesz jako kupujący, a nie sprzedający, więc popraw ten post, bo wprowadzasz ludzi w błąd. I sam wytrzeźwiej, bo agresją daleko nie zajedziesz na tym forum

Zacytuję, bo sam się mieszasz "Sprzęty od 80pln do 4000pln. Jako kupujący muszę mieć 24h na sprawdzenie sprzętu. Sporo kart generuje błędy dopiero po godzinie, dwóch obciążenia czego nie da się sprawdzić przy odbiorze osobistym i krótkim sprawdzeniu w kompie. Nawet wylistowane mam wyłącznie z opcją sprawdzenia bo jak mam jako kupujący sprawdzić co mi sprzedający wysłał???"

To się zdecyduj, czy piszesz jako sprzedającym, czy kupujący :smiech:

Edytowane przez Alek_M
  • Upvote 2
Opublikowano
15 minut temu, Alek_M napisał(a):

Z Twojej wypowiedzi jasno wynika, ze piszesz jako kupujący, a nie sprzedający, więc popraw ten post, bo wprowadzasz ludzi w błąd. I sam wytrzeźwiej, bo agresją daleko nie zajedziesz na tym forum

Zacytuję, bo sam się mieszasz "Sprzęty od 80pln do 4000pln. Jako kupujący muszę mieć 24h na sprawdzenie sprzętu. Sporo kart generuje błędy dopiero po godzinie, dwóch obciążenia czego nie da się sprawdzić przy odbiorze osobistym i krótkim sprawdzeniu w kompie. Nawet wylistowane mam wyłącznie z opcją sprawdzenia bo jak mam jako kupujący sprawdzić co mi sprzedający wysłał???"

To się zdecyduj, czy piszesz jako sprzedającym, czy kupujący :smiech:

Jedziemy czwarty raz, możesz wreszcie trafi. Dam tym razem wielkimi literami może ogarniesz ten prosty przekaz:

PYTANIE: Jak to jest z ta przesyłka OLX jako sprzedawca, duże ryzyko jakiś trików kupujących?

ODPOWIEDŹ: Zawsze używam. Nigdy nie miałem żadnych problemów. Sprzęty od 80pln do 4000pln.