Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Áltair napisał(a):

Po raz ostatni coś wystawiam na OLX. Dosłownie każda oferta sprzedażowa i piszą do mnie oszuści, którzy chcą maila bez małpy albo zrobić płatność przez WhatsAppa. Teraz już nie wiem, czy ta oferta z obrazka to kolejny wałek. Przyszło powiadomienie na maila, ale podejrzanie wyglądają te kolorowe ikonki. Kupujący nie odpisuje Co sądzicie?

tu.jpg

Po prostu wejdź na swojego OLX i tam w odpowiedniej zakładce będziesz miał to zamówienie i możesz zatwierdzić. Nie musisz tego robić z linku z maila. Jak mam jakiekolwiek podejrzenia czy to z banków czy z takich serwisów czy spotify, netflixa itp zawsze tak robię

Opublikowano (edytowane)

Na OLX w panelu właśnie nie było żadnej zakładki z potwierdzeniem. Jedynie przez odnośnik z maila z tego mojego wcześniejszego obrazka. W panelu na OLX była paczka Inpostu do wyboru po kliknięciu w ten link, ale tylko z moimi danymi. Kolejny mail to wysłanie numeru do napisania na paczce/kodu QR, więc niby ok. Dopiero w drugim mailu pojawił się adres kupującego. Po sprawdzeniu jego na OLX okazało się, że konto założył teraz w grudniu i nie ma żadnych ocen. Wyczulenie mam po przygodach z portalem.

Edytowane przez Áltair
Opublikowano (edytowane)

allegro lokalnie - do konca grudnia promo i brak prowizji od sprzedazy (sa jakies warunki ale ja na dwoch kontach sie załapałem)

w koncu mam jakas motywacje zeby wiecej badziewia wysytawic

do tego smart i za kazdą paczke po limicie ja płace 5zł

wiec kupujacy oszczedza 6zł i wieksza szansa na sprzedaz jakichs tańszych badziewi

Edytowane przez duniek
Opublikowano
W dniu 8.12.2024 o 12:52, duniek napisał(a):

allegro lokalnie - do konca grudnia promo i brak prowizji od sprzedazy (sa jakies warunki ale ja na dwoch kontach sie załapałem)

w koncu mam jakas motywacje zeby wiecej badziewia wysytawic

U mnie tego promo na allegrolokal brak, pewnie promo dla wybranych.

Opublikowano
11 godzin temu, Butu PCL napisał(a):

U mnie tego promo na allegrolokal brak, pewnie promo dla wybranych.

w ostatnim czasie trzeba bylo sprzedac chyba 1-2 rzeczy , cos mi takiego mignelo w regulaminie - ale nie wiem

Opublikowano

Witajcie, 

Napisał do mnie pewien człowiek (załączam screena) i coś mi tu śmierdzi. Napisałem, że kuriera mogę zamówić tylko i wyłącznie ja, ale przestał odpisywać. To jakiś nowy sposób na oszustwo / wyłudzenie danych? 

Screenshot_2024-12-16-19-01-05-69_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.jpg

Opublikowano
5 minut temu, Astec napisał(a):

Witajcie, 

Napisał do mnie pewien człowiek (załączam screena) i coś mi tu śmierdzi. Napisałem, że kuriera mogę zamówić tylko i wyłącznie ja, ale przestał odpisywać. To jakiś nowy sposób na oszustwo / wyłudzenie danych? 

Screenshot_2024-12-16-19-01-05-69_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.jpg

Czołem.

Zwykła próba oszustwa, niezbyt nowa. Wezmą dane, a potem zostaniesz np. slupem dla inne akcji albo konto ogołocą. 

Byś się zgodził, to by odpisywał. :lol2:

• Upvote 3
Opublikowano
27 minut temu, Kakarotto napisał(a):

Czołem.

Zwykła próba oszustwa, niezbyt nowa. Wezmą dane, a potem zostaniesz np. slupem dla inne akcji albo konto ogołocą. 

Byś się zgodził, to by odpisywał. :lol2:

Ok. Tak o tym nie myślałem, ale od razu mi coś śmierdziało.

Opublikowano
W dniu 6.12.2024 o 19:50, Áltair napisał(a):

Po raz ostatni coś wystawiam na OLX. Dosłownie każda oferta sprzedażowa i piszą do mnie oszuści, którzy chcą maila bez małpy albo zrobić płatność przez WhatsAppa. Teraz już nie wiem, czy ta oferta z obrazka to kolejny wałek. Przyszło powiadomienie na maila, ale podejrzanie wyglądają te kolorowe ikonki. Kupujący nie odpisuje Co sądzicie?

tu.jpg

Kilka tygodni temu na OLX wystawiłem tablet, nie minęła minuta a miałem lekko 5 takich "zakupów".

Opublikowano

Poszukiwania PS5 w okazyjnej cenie ciag dalszy - dalej blokowane konta po 1-2 dniach :D Ale mam nowego gadatka - ma wystawiony sprzet na OLX, bez wysylki. Po kontakcie, ze chce kupic z odbiorem osobistym i sprawdzeniem na miejscu - odpisuje, ze cena do negocjacji i wysle link do aukcji z allegro. WTF?

Opublikowano

W niedzielę upatrzyłem legiona go za 1700zl (najtaniej na olx z gw). Wystawione z konta które jest od 2014r, bez przesyłki olx. 70km ode mnie to myślę podjadę. Umówione spotkanie w poniedziałek w południe, kontakt normalny (czas odpowiedzi, składnia zdań itd). Poniedziałek godz 10 napisałem o dokładny adres i nr telefonu. Po kilkunastu minutach odpisałem ze mogę wyjeżdżać i będę w przeciągu 1.5h a tu bach! Ogłoszenie nieaktualne, konto zablokowane :E

co najlepsze, pojawiła się w tym samym czasie nowa aukcja tym razem już ponad 200km dalej, zdjęcia troche inne ale opis kropka w kropkę ten sam. Cena 1720zl i znowu info ze najlepiej odbiór osobisty. Tym razem konto z 2012r, inne zdjęcie i imię. Zgłosiłem do olx ze scam to odrzucili bo wg nich jest okej 😄

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Astec napisał(a):

Witajcie, 

To jest wyłudzenie danych i to jest oczywiste. Nie wiedziałeś ok ale "kurier spakuje towar"? Serio?

@Keel No z tym tez jest patologia niezła. Widzisz 3 takie same ogłoszenia od różnych osób, te same zdjęcia, ten sam opis, ta sama cena ale 3 różne miejscowości. Zgłaszasz i co? Jest ok :E

Edytowane przez blabla123
Opublikowano
5 godzin temu, blabla123 napisał(a):

To jest wyłudzenie danych i to jest oczywiste. Nie wiedziałeś ok ale "kurier spakuje towar"? Serio?

@Keel No z tym tez jest patologia niezła. Widzisz 3 takie same ogłoszenia od różnych osób, te same zdjęcia, ten sam opis, ta sama cena ale 3 różne miejscowości. Zgłaszasz i co? Jest ok :E

wyludzenie danych to jedno, ale to nie o to w tym chodzi, jak im podasz wszzystko to poprostu wysylaja ci lewego linka lub kod QR zeby odebrac pieniadze i robią fejkowa strone banku w kotrym masz konto, nie ktorzy sie loguja i oszust ma pelny dostep do konta

2 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ciekawe skąd oni biorą fakowe konta z takim stażem? Wycieki / kradną? Da się to wytłumaczyć?

z ogloszen na FB - typu - zarobki 100zl za 10min roboty itp, raz napisalem do goscia ze chce kupic, a on napisal ze znajomemu wystawial ogloszenie i on w innym miescie mieszka - ale bylo lato, mialem moto - dla mnie nie problem pojechac sobie 200km w jedna strone :D - to znowu kolejna wymowka, potem ze zarezerowane a ogloszenie bylo jeszcze z miesiac

18 godzin temu, ryba napisał(a):

Poszukiwania PS5 w okazyjnej cenie ciag dalszy - dalej blokowane konta po 1-2 dniach :D Ale mam nowego gadatka - ma wystawiony sprzet na OLX, bez wysylki. Po kontakcie, ze chce kupic z odbiorem osobistym i sprawdzeniem na miejscu - odpisuje, ze cena do negocjacji i wysle link do aukcji z allegro. WTF?

taki stary a taki glupi :D

Pewnie ci wysle fejkowy link i tyle z tego bedzie

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, duniek napisał(a):

(...) z ogloszen na FB - typu - zarobki 100zl za 10min roboty itp, raz napisalem do goscia ze chce kupic, a on napisal ze znajomemu wystawial ogloszenie i on w innym miescie mieszka (...)

Masakra.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
10 godzin temu, Keel napisał(a):

W niedzielę upatrzyłem legiona go za 1700zl (najtaniej na olx z gw). Wystawione z konta które jest od 2014r, bez przesyłki olx. 70km ode mnie to myślę podjadę. Umówione spotkanie w poniedziałek w południe, kontakt normalny (czas odpowiedzi, składnia zdań itd). Poniedziałek godz 10 napisałem o dokładny adres i nr telefonu. Po kilkunastu minutach odpisałem ze mogę wyjeżdżać i będę w przeciągu 1.5h a tu bach! Ogłoszenie nieaktualne, konto zablokowane :E

co najlepsze, pojawiła się w tym samym czasie nowa aukcja tym razem już ponad 200km dalej, zdjęcia troche inne ale opis kropka w kropkę ten sam. Cena 1720zl i znowu info ze najlepiej odbiór osobisty. Tym razem konto z 2012r, inne zdjęcie i imię. Zgłosiłem do olx ze scam to odrzucili bo wg nich jest okej 😄

ja w kazdym miescie mialem "kogos" to zawsze na odbior byla reakcja ze jednak nie to miasto tylko specjalnie drugi koniec PL, ale pisalem ze to nie prblem bo mam znajomego albo ze jezdze po PL i moge podjechac np za 2-3 dni to jednak rezerwacja czy nieaktualne

po czym jak napisalem z innegro konta to odp w 5min ze tak aktualne 

Opublikowano

No właśnie, dobre pytanie skąd oni biorą konta z takim stażem ? Bo te z aktualnego miesiąca to odrzucam z automatu, tak te z 5,8,12 lat trochę dziwi. Obstawiam podszywanie/kradzież danych.

Opublikowano
12 minut temu, duniek napisał(a):

taki stary a taki glupi :D

Pewnie ci wysle fejkowy link i tyle z tego bedzie

Moze stary, ale nie glupi zeby w ciemno w to isc 🤣 po prostu pytam czy sie ktos juz z tym spotkal na olx. Ofc zglosilem, po kilku godzinach konto zablokowali