Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolega ostatnio do mnie, że powariowali, bo lakiernik chce za malowanie elementu 1000zł. No kurde, jak się w kilka lat dźwiga minimalną krajową o tyle %, co automatycznie rzutuje też na średnią krajową, to czego się spodziewać? Marudzicie, że OC poszło do góry. Te stawki, co podajecie są nadal śmieszne. 

Opublikowano

Ale panowie łańcuchy dostaw poszły w diabły dla wielu sektorów a nie tylko motoryzacja. Czy AGD, RTV podrożało również o 110%? No nie...nie dajcie sobie kitu wciskać wiecznie z łańcuchami dostaw. To było 3 lata temu (koniec tego problemu). 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście i dlatego pokazałem skąd decyzje klientów w kierunku samochodów z Chin. Europejskie Koncerny samochodowe na przestrzeni 5 lat podniosły ceny o 100%, ja się nie dziwie, że klienci dobili do granicy gdzie zaczyna się zadawanie samemu sobie pytań "czy warto płacić tyle?". I nie mówcie że winne są łańcuchy dostaw bo dobrze pamiętam dyskusje na labie jak większość z Was w pewnym momencie mówiła że granicą absurdu została przekroczona ;)

Co żeby nie było, mnie napływ Chińczyków nie cieszy, wolałbym jednak europejska motoryzację w dobrej kondycji, zwłaszcza patrząc na to co dzieje się ogólnie w EU. Ale no po prostu nie dziwię się, że ktoś wybiera dopasionego Jajco albo inne MG niż biedawersje/pół -dopasiona Skodę...

Sąsiad kupił Jajco 7 w moim ulubionym zielonym kolorze. Wygląda świetnie, w środku również. Dobrze doposażony. 150k. A co mamy w tej cenie z EU marek w tym gabarycie i jakim wyposażeniu? Strona wcześniej Skoda za 230k+ :E

I ok chińczyk pójdzie w górę no ale..przecież w tych wszystkich europejskich koncernach też ludzie od finansów i marketingu są. Co oni nie są świadomi jak skończy się to jeśli nie będzie upustów, pracy na niższej marzy a wyższej sprzedaży? Mam wrażenie że zapomnieli że lepiej najeść się mała łyżka ale mieć na długo niż duża łyżka i się zachłysnąć.

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano
5 minut temu, bergercs napisał(a):

Bo Dacią za 120k to wstyd....

Ceed to nie suv, którego sąsiad będzie zazdrościł.

Sportage za 133k nie będzie miał skóry, a tylko bidok jeździ na szmacie.

Itd....

No ale skoro mogę mieć więcej za relatywnie niewiele więcej albo za to samo to dlaczego miałbym decydować się na coś z gorsza oferta? Tak na chłopski rozum :)

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, bergercs napisał(a):

Poszło o kilkadziesiąt % - tyle, że większość tego jest produkowana w CHINACH.

Nie poszło. Listopad 2019 kupiłem suszarkę Boscha seria 4 za 2100, obecnie kosztuje tyle samo ta seria, i dalej produkują w Polsce.

Co ciekawe, moje dawne V40 2004r jak go kupiłem w 2014 to w papierach miałem fakturę zakupu przez pierwszego właściciela, marzec 2004 praktycznie max dopasiona wersja 117k zł. Wtedy to był kosmos z cenami nowych samochodów, teraz właściwie potaniały o połowę.

Edytowane przez Katystopej
  • Upvote 1
Opublikowano
16 godzin temu, Totek napisał(a):

Ogólnie cena OC to temat rzeka, sprawdzałem na porównywarkach i wychodziło mi 700zł, za to samo auto przyszła mi listowna propozycja na 339zl, a byłem u agenta to wyliczył 380zl. . 

TT 3.2 litra 

Na Octavię MK1 to dostaje ok 420zl, na civica 1.6 dostałem 320zl, na BMW e36 1.6 ok 600zł.

Szukaj w różnych miejscach i kanałach, coś się znajdzie.

tesla 3 rok temu nie pamietam 500-600zł?

w tym roku 1200zł

WTF

zero szkód, bo na motor normalnie było 150 

• Sad 1
Opublikowano

To się nazywa wolny rynek ;)

Jeden woli zapłacić 250k za Skodę w ubogiej wersji a drugi kupi wypasionego chińczyka za 150k. 
Najważniejsze by jeden drugiemu nie narzucał swoich racji i nie przekonywał że zrobił lepiej. Rynek sam się zweryfikuje.

• Upvote 3
Opublikowano

Ceny aut mocno oszalały i nie ukrywam że europejskie auta już mocno odstają. W półce cenowej Dacii to jeszcze jest OK. Nowy Duster czy Bigster są spoko.

Ale ceny Superba czy Kodiaqa są kosmiczne. Ja byłem mocno nastawiony na nowego superba, ale chciałem takiego “full wypas” i aż mi oczy spuchły jak zobaczyłem cenę/ratę. 

Azjatycką motoryzacją ma tutaj sporo przewag. Do Chińczyków nie podchodziłem i raczej podchodzić nie będę :) 

• Upvote 2
Opublikowano

Problemem Arkany nie jest to, że jest Francuzem, a to że jest kiepsko zbudowana (kolega ma od 3 lat i nawet mu felgi zacząłem oksydować xD) oraz to jakie ma słabe silniki.

Dla mnie wyborem nie była, bo to krótsze od Octavii było.

No i ja chciałem ok. 200KM. :) 

Gość Petru23
Opublikowano
3 godziny temu, larry.bigl napisał(a):

Ale panowie łańcuchy dostaw poszły w diabły dla wielu sektorów a nie tylko motoryzacja. Czy AGD, RTV podrożało również o 110%? No nie...nie dajcie sobie kitu wciskać wiecznie z łańcuchami dostaw. To było 3 lata temu (koniec tego problemu). 

Bo ja wiem... Tv 55Xh90 kupowałem za 2,7k ze sklepu bez promocji. Następca już 3,8k PLN... (A praktycznie nic nie zmienili, odgrażali kotleta).

Ciuchy, buty itp wszystko X2.

Opublikowano (edytowane)

Wspierajcie dalej bezpośrednio Chińczyków (z pominięciem europejskiego łańcucha pokarmowego), to jeszcze Wasza (nasza) generacja będzie musiała przestawić się na 6-tygodniowy dzień pracy. Oczywiście bez podwyżki. Bo ceny pozostaną wysokie, a produkcję trzeba będzie jakoś zwiekszyć. No ale, po co płacić sprzedawcy na allegro, jak mogę kupić bezpośrednio u chińczyka.

Ja wiem, że ten z allegro też kupi u chińczyka, ale podatek zapłaci już w Polsce

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, bergercs napisał(a):

Ale jest jeszcze jedna sprawa. Ładowność tego auta jest tak niska, że jeśli ktoś chce jechać nim w pięć osób, to każda z nich może ważyć maksymalnie 62,8 kg, bez bagażu i bez ubrań. Jakim cudem to ma homologację jako samochód 5-miejscowy, nie wiem.

jesus :E boję się wyobrażać jak by się to prowadziło w 5 osób z wakacyjnym bagażem.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)

Co do DMC, ostatnio rozmawiałem ze znajomymi. Mają Mazdę CX-5, bodajże 2015. Obciążalność dachu... 50kg :hahaha:nie wierzyłem, więc sprawdziłem. Tak, 50kg. Potem podniesiono na 75kg, co jak na auto tej wielkości i tak jest dosyć niskie.

Nissan ma też dosyć niskie DMC. Nie pamiętam dokładnych liczb, ale niemieckie odpowiedniki mają większą ładowność

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

@bergercs

Ja tam Chińczyków nie bronie i nawet nie rozważam jako auta :) 

Ale europejska motoryzacja ma pewne problem - ok, głównie niemiecka. 
W ogóle rozwala mnie to jak bardzo Audi czy BMW rozwadniają swój prestiż. Większość nowych na drodze to totalne golasy z żałosnymi silnikami. 

Chyba najgłupsze jest BMW X1 136KM :E Oczywixcie z mpakietem wizualnym. :E 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

@bergercs

Ja tam Chińczyków nie bronie i nawet nie rozważam jako auta :) 

Ale europejska motoryzacja ma pewne problem - ok, głównie niemiecka. 
W ogóle rozwala mnie to jak bardzo Audi czy BMW rozwadniają swój prestiż. Większość nowych na drodze to totalne golasy z żałosnymi silnikami. 

Chyba najgłupsze jest BMW X1 136KM :E Oczywixcie z mpakietem wizualnym. :E 

Niemieckie premium nie jest już premium, włoska motoryzacja praktycznie nie istnieje, a francuska sama nie wie co da się jeszcze spieprzyć.

Jedynie Czesi i Hiszpanie się wybili na romansie z VW

Edytowane przez marko
  • Upvote 2
Opublikowano

ale sie wrąbałem ze zmywarka..

okazala sie o centymetr dłuższa..

tynk przez 4h kułem ;E

cementowo wapienny, twardy jak skała, nie odchodził w kawałkach. suporex pod spodem sie rozwarstwiał, a połaczenie tynk-suporex trzymało

• Haha 5
Opublikowano
3 minuty temu, Gang napisał(a):

ale sie wrąbałem ze zmywarka..

okazala sie o centymetr dłuższa..

tynk przez 4h kułem ;E

cementowo wapienny, twardy jak skała, nie odchodził w kawałkach. suporex pod spodem sie rozwarstwiał, a połaczenie tynk-suporex trzymało

Nie prościej byłoby wymienić na inną?