Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyliczenia wyliczeniami, ale przy uderzeniu to akurat lepiej siedzieć w cięższym aucie... Co z tego że nie wyhamujesz, skoro masa zrobi swoje i strefa zgniotu? Lepiej jechać lekką puszką która się złoży bo elektryk wjedzie Ci w dupę albo bok?

Opublikowano
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Wyliczenia wyliczeniami, ale przy uderzeniu to akurat lepiej siedzieć w cięższym aucie... Co z tego że nie wyhamujesz, skoro masa zrobi swoje i strefa zgniotu? Lepiej jechać lekką puszką która się złoży bo elektryk wjedzie Ci w dupę albo bok?

Pod warunkiem, że trafisz na te lżejszą puszkę.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Po co wjeżdżać w drzewo? Mówimy o sytuacji gdy ktoś inny stwarza zagrożenie, a nie sam sobie. 

Owszem, ale gdy z czyjegoś powodu będziemy zmuszeniu do uniknięcia kolizji a na drodze będzie drzewo, większa masa tu nie pomoże, wręcz przeciwnie.

Edytowane przez Cappucino
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Cappucino napisał(a):

Piszemy o gwałtownym hamowaniu gdy nagle widzisz niebezpieczeństwo wjechania komuś w ...kuferek.

Po to masz zachować odległość. Ja wiem, że to ciężko zrozumieć, ale to rozwiązuje większość sytuacji na drodze. Na autostradzie auta nie zatrzymują się w ciągu sekundy. Chyba, że jedziesz przyklejony jak debil i Twoje pole widzenia, to 20 metrów w przód. To tak. Wtedy nie masz szans, ale sam sobie jesteś winien, że jeździsz jak debil...

Co do bagażników czy to na hak czy na dach: producent homologuje auto z takimi parametrami, tzn. to auto da radę z takim załadunkiem. Ba, producent w katalogu daje możliwość kupienia i boxa dachowego, i uchwytu rowerowego na hak. Nawet w prospektach reklamowych są owe rzeczy zamontowane. Normalnie prowokują do bycia mordercą drogowym!

Edytowane przez marko
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

Tak widzielismy te liczby :hahaha:

Ok wygrałeś, poddaję sie zanim sprowadzisz mnie do swojego poziomu, a potem wykończysz doświadczeniem :cool:

Pa

35,8m vs 40m --> to te liczby ;) 

Oj, ty nigdy nie zbliżyłeś się do mojego poziomu nawet. Pukasz od dołu. Pa :) 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, marko napisał(a):

Po to masz zachować odległość. Ja wiem, że to ciężko zrozumieć, ale to rozwiązuje większość sytuacji na drodze. 

Oczywiście, gdyby tak było to by nie było wypadków. Życie niestety pisze inne scenariusze.

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, marko napisał(a):

Tylko to nie wynika z tego, że masz ładunek na aucie, tylko bo jedziesz jak debil... Tak samo jak jedziesz 130kmh z przyczepką. Twoja głupota, nie przyczepki

Oj wynika wynika, potwierdzil to nawet forumowy myśliciel 8% wiecej , przy 35metrach to prawie 3 metry i mowimy o 100km/h co dla ciebie bylo pierwszym powodem na nie , przy 130 bedzie wiecej ja pusto, a co za tym idzie wiecej na pełno, nie mówiąc o zmianie charakterystyki auta

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Chyba że z naprzeciwka zjedzie ci inny tir

Serio? To teraz gadamy o sytuacji TIR vs TIR? Co ma do tego Dacia? 

19 minut temu, Cappucino napisał(a):

Owszem, ale gdy z czyjegoś powodu będziemy zmuszeniu do uniknięcia kolizji a na drodze będzie drzewo, większa masa tu nie pomoże, wręcz przeciwnie.

Przecież on mówił o sytuacji hamowania bez unikania kolizji, wpadasz na auto z przodu bo 3 metrów zabrakło. Po co to dorabianie ciągłe? :E 

2 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

temat dotyczył tylko hamowania więc co moment obrotowy ma wspólnego z hamowaniem ?

Bo moment obrotowy też hamuje? Wiesz jak wyglądają wyścigi? Redukują biegi jak najszybciej się da bo to zmniejsza drogę hamowania. 

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Oj wynika wynika, potwierdzil to nawet forumowy myśliciel 8% wiecej , przy 35metrach to prawie 3 metry i mowimy o 100km/h co dla ciebie bylo pierwszym powodem na nie , przy 130 bedzie wiecej ja pusto, a co za tym idzie wiecej na pełno, nie mówiąc o zmianie charakterystyki auta

To wciąż zatrzyma się i metr szybciej niż Ty w dusterze. 
icoteras.jpg

2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Nie wie , ale tak napisali w ulotce

Ty za to nic nie wiesz :)

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

To wciąż zatrzyma się i metr szybciej niż Ty w dusterze. 
icoteras.jpg

Ty za to nic nie wiesz :)

No nie bardzo bo ja nie jeżdżę zapakowanym autem pod korek 130km/h.

Porownaj sobie drogi hamowania 100m Dacia 100/110 vs 130 xtrail:cool:

• Haha 1