Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Petru23 napisał(a):

Macie doświadczenie z dedykowanymi gumowymi dywanikami do samochodu? Coś polecacie, coś odradzanie?

Mam u siebie do dostania kpl Ori forda z matą bagażnika za 570zl, co jest trochę duż (mimo, że i tak taniej niż w sieci (630 w oromo).

Widzę po allegro też kpl od ok 200zl + mata, są i droższe. Ori nie sięga gumą za pedały a na tym mi zależy. Doświadczenie pokazuje, że guma ma być jak najwyżej :)

Gdzieś po forach przewijają się Rigum i Frogum. Ktoś coś?

Myślałem o czymś takim

https://topdywaniki.pl/produkt/dywaniki-gumowe-i-mata-bagaznikowa-ford-kuga-phev-od-2020-idealnie-dopasowane-komplet/

96zl kosztuje wzięcie odpowiedzialności za stan butli na diagnostę ;)

https://www.carmager.com

Kupowałem do kilku aut swoich i firmowych. Zawsze idealnie. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Zaczęło się...jeden dziś czekał pół godziny na otwarcie...3 miesiące przed czasem żeby nie zapłacić więcej za przegląd :E

edit

Gdy powiedziałem, że w sumie to nawet w czwartek mógł przyjechać po starej cenie to bardzo żałował iż zapłacił :rotfl2:

Gdzie bijesz pieczęć? Maździe chce zrobić przed sprzedażą ;) daj na PW namiar gdzie dowód wysłać 8:E

A co do dywaników, to namieszaliscie nieźle :) muszę się zastanowić 

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
12 godzin temu, serwal4 napisał(a):

No siema :E

Póki co ~1600 kilometrów za mną:

T-Góry -> Otwock (nocleg) -> Druskieniki -> Wilno (nocleg) -> Podbrodzie -> Malaty -> Łabonary -> Ignalino -> Ignalińska elektrownia atomowa -> Wisaginia ->  Jeziorosy -> Rakiszki (nocleg) -> Pojedupie (lit. Juodupė - no musiałem zajechać :E ) -> Birże -> Szawle -> Kretynga -> finał Połąga na 4 noce / 5 dni;

80% trasy oczywiście zwiedzana jak japoński turysta - z okien samochodu :E 
W piątek powrót, zapewne z noclegiem gdzieś na Podlasiu, żeby nie robić ~900km jednym ciągiem.

Ponownie fascynuje mnie jak wszędzie jest czysto, cicho, wysprzątane, wystrzyżone, ozdobione i tak... sielsko;

obraz.thumb.png.e3668370852e4bc2131411d8a6d4879c.png

• Like 1
  • Haha 10
Opublikowano (edytowane)

Tak, Gordą z Sylwkiem którego już połowa forum ma w ignorowanych mierzyli se siusioki pod względem drogi hamowania Daci Duster i X-Traila, a wszystko się zaczęło od tego naszego farbowanego szkopa Marko, bo się Sylwek zesrał że powoduje zagrożenie jadąc załadowanym autem na haku i dachu ale nie przekraczając norm producenta 8:E

Jakby nie patrzeć, Niemiaszki rozpoczęły znowu wojnę u nas xD

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 6
Opublikowano
23 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

To był oczywisty kierunek. Dlatego wlansie leasing to niedobra opcja :) 

Leasing to była bardzo dobra opcja ale nasz rząd kompletnie zarżnie tą opcję.

Dlaczego? Bo brałeś leasing niezależny od dealera samochodu. Mogłeś wtedy wywalczyć rabat nawet do 40%. Teraz auta mają być finansowane przez dealera i on sobie zrobi marketingowy bełkot leasing/najem 0% za to klient rabatu na auto już nie zobaczy. Dodatkowo przy wykupie delaer zarobi jeszcze na aucie drugi raz bo wróci do niego auto, które sprzeda powyżej wartości rynkowej ( tak, ludzie wolą zapłacić więcej żeby mieć "pewność" bo kupują używane od delaera niż kupować z komisu czy od osoby prywatnej).

Opublikowano
2 minuty temu, KiloKush napisał(a):

Leasing to była bardzo dobra opcja ale nasz rząd kompletnie zarżnie tą opcję.

Dlaczego? Bo brałeś leasing niezależny od dealera samochodu. Mogłeś wtedy wywalczyć rabat nawet do 40%. Teraz auta mają być finansowane przez dealera i on sobie zrobi marketingowy bełkot leasing/najem 0% za to klient rabatu na auto już nie zobaczy. Dodatkowo przy wykupie delaer zarobi jeszcze na aucie drugi raz bo wróci do niego auto, które sprzeda powyżej wartości rynkowej ( tak, ludzie wolą zapłacić więcej żeby mieć "pewność" bo kupują używane od delaera niż kupować z komisu czy od osoby prywatnej).

Yyy, a nie słyszałeś o wyspecjalizowanych firmach od wynajmu? :)

Leasingodawcy też przerzucają się na wynajem.

W tej kwestii niewiele się zmieni.

Nikt nie mówi o tym, że auta mają by finansowane przez dealera - nie wiem skąd ten pomysł. 

Opublikowano
43 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Yyy, a nie słyszałeś o wyspecjalizowanych firmach od wynajmu? :)

Leasingodawcy też przerzucają się na wynajem.

W tej kwestii niewiele się zmieni.

Nikt nie mówi o tym, że auta mają by finansowane przez dealera - nie wiem skąd ten pomysł. 

Wiem. Przerzucają się ale w ogólnym rozrachunku klient na tym straci.

Dealer wpycha swoje finansowanie np. Volkswagen Bank, BMW FS itd. Z resztą jak klient ma dobre warunki i decyzję pozytywną u dealera to po co ma szukać dalej? Z tym, że wszystko koniec końców sprowadza się do wrzucenia kosztów w cenę pojazdu. Pracowałem w finansowaniu fabrycznym i wiem jak to działa.

Opublikowano
9 minut temu, jarux napisał(a):

Iść do sklepu po popcorn? 

Ps. W robocie trzymam zapas popcorn do mikrofali na wypadek śmiesznych telko, a w domu nic :kwasny:

Spokojnie, parę razy chłopaki zapewnią się nawzajem jacy to są męscy i zostawią kompleksy na dziś.

Krowa która dużo ryczy... 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.09.2025 o 10:03, jarux napisał(a):

Iść do sklepu po popcorn? 

Ps. W robocie trzymam zapas popcorn do mikrofali na wypadek śmiesznych telko, a w domu nic :kwasny:

Eeee tam. Przecież nie dojdzie do tego, że Sylwek napisze wszystkim, którzy dom na kredyt kupili/wybudowali, że mieszkają w domu prezesa banku. NIE DOJDZIE DO TEGO PRZECIEŻ?!

W dniu 17.09.2025 o 10:06, KiloKush napisał(a):

Wiem. Przerzucają się ale w ogólnym rozrachunku klient na tym straci.

No nie sądzę. Ja na tym nie tracę, że nie bawię się ze sprzedażą auta i nie tracę na podatkach przy sprzedaży. 

W dniu 17.09.2025 o 10:06, KiloKush napisał(a):

Dealer wpycha swoje finansowanie np. Volkswagen Bank, BMW FS itd. Z resztą jak klient ma dobre warunki i decyzję pozytywną u dealera to po co ma szukać dalej? Z tym, że wszystko koniec końców sprowadza się do wrzucenia kosztów w cenę pojazdu. Pracowałem w finansowaniu fabrycznym i wiem jak to działa.

No, ale jak uwzględnisz koszt sprzedaży auta w leasingu (i stratę na podatkach) to... wcale nie tracisz. 

Jeśli muszę sprzedać auto warte 50k z fakturą VAT to będę stratny o prawie 23%. :) 

W wynajmie tego nie mam. ....

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Eeee tam. Przecież nie dojdzie do tego, że Sylwek napisze wszystkim, którzy dom na kredyt kupili/wybudowali, że mieszkają w domu prezesa banku. NIE DOJDZIE DO TEGO PRZECIEŻ?!

No nie sądzę. Ja na tym nie tracę, że nie bawię się ze sprzedażą auta i nie tracę na podatkach przy sprzedaży. 

No, ale jak uwzględnisz koszt sprzedaży auta w leasingu (i stratę na podatkach) to... wcale nie tracisz. 

Jeśli muszę sprzedać auto warte 50k z fakturą VAT to będę stratny o prawie 23%. :) 

W wynajmie tego nie mam. 

No tak ale to wynika z przepisów. Na starych zasadach i ja tak kiedyś robiłem. Wykupowałeś auto na siebie jako osobę prywatną i sprzedawałeś bez płacenia 23%. Bo można było i takie były przepisy.

Nie wiesz na czym tracisz bo tego nie widzisz. Handlowiec z resztą też. To dzieje się nad nimi, że koszt finansowania i subsydia delaera są wrzucane w cenę pojazdu. Fakt jest taki, że gdy tego nie było to auta były tańsze, a rabaty większe.

Opublikowano
7 minut temu, KiloKush napisał(a):

No tak ale to wynika z przepisów. Na starych zasadach i ja tak kiedyś robiłem. Wykupowałeś auto na siebie jako osobę prywatną i sprzedawałeś bez płacenia 23%. Bo można było i takie były przepisy.

Spoko, ale to od kilku lat widać było w jakim kierunku idą przepisy. 

7 minut temu, KiloKush napisał(a):

Nie wiesz na czym tracisz bo tego nie widzisz. Handlowiec z resztą też. To dzieje się nad nimi, że koszt finansowania i subsydia delaera są wrzucane w cenę pojazdu. Fakt jest taki, że gdy tego nie było to auta były tańsze, a rabaty większe.

Widziałem FV na moją Octavię w wynajmie. Rabat w samym środku pandemii (wrzesień 2020) był dobry. 110k brutto zamiast 145k brutto. Moje zapytania na taką konfigurację dostawały 8-10k rabatu :) 

Nie, nie byłoby tańsze. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Sylwek tego nie napisze, bo Sylwek wie że leasing a kredyt hipoteczny to nie to samo 

Edytowane przez SylwesterI.