Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój dom nie jest jakoś specjalnie dobrze zaizolowany (12 cm styropian na ścianie, 20 cm wełny dach, dwuszybowe okna). Koszt ogrzewania w granicach 4500 zł rocznie (do tego płatne "miesięcznie" w rachunku za prąd) jest na tyle akceptowalny, że nie widzę sensu dodatkowego ocieplenia czy wymiany okien.

Opublikowano
5 minut temu, dannykay napisał(a):

Twój dom jest wolnostojący? I jaki metraż? 

teraz robią się modne odwierty powyżej kilometra wgłąb ziemii. 140k za odwiert i masz ciepło bez pompy czy pieca :E 

Bliźniak. 155m kw. Wszędzie mam duże okna (od podłogi do prawie sufitu, salon na jednej ścianie to w 70% chyba okno.

Opublikowano

W moim stuletnim domu też nie widzę sensu inwestowania. Na cały rok pójdzie może 6T peletu (latem grzeje tyle o ile na wodę). Za koszt całej modernizacji to będę miał opału na 25 lat, a i jeszcze mogę palić drewnem jak przyjdą gorsze czasy. Zamiast modernizować to lepiej dołożyć trochę i zbudować od nowa.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Gret napisał(a):

W takim domu to czym byś nie grzał to będzie w miarę tanio. Chociaż myślę ze PC by wzięła znacznie mniej jak gaz. 

Tylko ile wyniesie koszt amortyzacji i serwisowanie pompy ciepła i na jak długo ona wystarczy? Bo przy pompie to tutaj są głównie koszty.

A no i montaż, bo firmy od pomp ciepła nieźle kasują są montaż

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano
6 minut temu, dannykay napisał(a):

To malutko zużyłeś. Jaka pompa? 

Jakiś Ariston 8kW chyba. Ariston Nimbus 80?

Generalnie z izolacji domu jestem zadowolony. Naprawdę na ogrzewanie mało wydaje a ze względu na to, że żona to zmarzluch to są ustawione 23+ stopnia. Dla mnie mogłoby być 22.

Opublikowano (edytowane)

A przy gazie nie robisz serwisów? Tu bym się różnic nie doszukiwał. 

Problem w przypadku pomp ciepła leży gdzie indziej. Niskie kompetencje „fachowców”. Źle dobierane pompy, źle ustawione itp. U mnie mogłoby być mniejsze zużycie, ale trzeba powalczyć z ustawieniami przepływów w podłogówkę i samej pompy. 

Edytowane przez dannykay
Opublikowano
2 godziny temu, dannykay napisał(a):

właśnie, muszę drzewo do kominka naszykować, bo pompa będzie kwiczeć :E 

Drzewo rośnie, pali się DREWNEM! Kurła, że ja muszę Was języka polskiego uczyć! :E

16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

ja mam z sieci, bo mieszkam w MIEŚCIE :E 

Nawet na biednym Podkarpaciu domy są podłączone do sieci gazowej! 

Opublikowano
25 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Gdzie niby? To w Polsce E Zamościu jest drożej...

To cena za coroczny przegląd samego pieca.

19 minut temu, marko napisał(a):

Ale przegląd czy pieczątka? :E

Przegląd, czyszczenie. Nie wiem jak w tym roku, w zeszłym tyle płaciłem.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Totek napisał(a):

W moim stuletnim domu też nie widzę sensu inwestowania. Na cały rok pójdzie może 6T peletu (latem grzeje tyle o ile na wodę). Za koszt całej modernizacji to będę miał opału na 25 lat, a i jeszcze mogę palić drewnem jak przyjdą gorsze czasy. Zamiast modernizować to lepiej dołożyć trochę i zbudować od nowa.

A pellet teraz nie jest po 2k zł / tona?

U mnie przegląd pieca gazowego 300 albo 350zł.

Gaz mam z sieci mimo tego, że mieszkam na WSI :E 

Edytowane przez trepek
  • Haha 1
Opublikowano
43 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Przegląd, czyszczenie. Nie wiem jak w tym roku, w zeszłym tyle płaciłem.

Nikomu na działałności za tyle by się nie opłacało jechać do klienta i spędzić 1h na przegląd...

Chyba że kurz zdmuchnąć. Robiłem przy piecach.