Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

Ale ci napisałem, pierwszy serwis jest po dwóch latach a nie po roku i po tym okresie też raczej nie wymieniają tarcz. A jak już to ze względu na zużycie a nie rudą. 

wspomniane badanie tech sa co 3-4 lata. i tak. tarcze sa wymeniane na nowe jezeli sa zniszczone/zardzewiale

Opublikowano
Godzinę temu, Gret napisał(a):

A z tyłu fajny bęben? :E

Swoją drogą tyłem się mało hamuje i te bębny nie są jakimś problemem... Fakt wygląda to okropnie ale mechanicznie przy elektryku i tak większość działa na przedniej osi + silniku elektrycznym. NA zwykłym bębnie też zblokujesz koła także mocy wystarczy. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale ci napisałem, pierwszy serwis jest po dwóch latach a nie po roku i po tym okresie też raczej nie wymieniają tarcz. A jak już to ze względu na zużycie a nie rudą. 

Ale On Ci odpisał wcześniej - VW nie ma takiej rekuperacji jaką ma Tesla stąd nie ma problemów z rdzewieniem tarcz. W VW musisz używać hamulcy by zahamować i się zatrzymać. W Tesli nie musisz. 
Do tego w VW musisz pojawić się co 2 lata na obowiązkowym serwisie gwarancyjnym inaczej stracisz gwarancję na baterie. W Tesli nie masz takiego obowiązku. Będąc na takim przeglądzie masz ocenę hamulcy. 

Ostatnio miałem okazję pojeździć Mercedesem EQ 250 CLA i tu jest wybór trybu rekuperacji. Można ją całkowicie wyłączyć lub ustawić inteligentną tak, że hamuje również hamulcami. 
Dziala to bardzo dobrze ale i tak największy odzysk energii z rekuperacji jest w Tesli. 

Gdyby Tesla wprowadziła to u siebie całkowicie rozwiązała by problem z hamulcami, które są punktowane na przeglądach choć trzeba zaznaczyć, że Tesla ma 3 tryby rekuperacji i ten najsłabszy wymaga używania hamulcy to jednak nikt z niego nie korzysta a jest on domyślnym trybem ;)

Edytowane przez DjXbeat