Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Głównie o diesle się rozchodzi. No mnie SCT w wawie mocno boli i nie daje duzo czasu na zmianę... I to nawet nie chodzi o to, że często do centrum jeżdżę bo to bym przeżył ale kurde tranzyt, wwalili wisłostradę i wał miedzeszyński do strefy więc teraz albo będę musiał jechać grochowską przez miasto albo za****dalać naokoło S2 -> S7 i nakładać ze 40 kilometrów jeśli nie zmienię samochodu... Dobrego samochodu :hmm:

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

To jest jakiś rynek czy coś? Obejmie tylko dostawców i serwisantów :E 

tak, to jest bardzo ścisłe centrum, taka "starówka". Coś jakby w Krakowie strefa była tylko na Kazimierz, a nie na całe miasto. Szczecin poszedł Katowicką "drogą" w sprawie SCT i chwała im za to.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Umówiłem się do serwisu na wymianę poduchy - telefon mi zrobił fikołka i mejla nie wysłał, ja dzisiaj rano przyjeżdżam do ASO, a tam mnie nie ma na liście, szybkie sprawdzenie i kuhwa mejl w roboczych... I nara albo zostaw i licz na to, że znajdą czas :D Nakupiłem też oczek halogenowych, żeby coś wybrać bo chcemy wymienić na inne, wczoraj patrzę i minął czas na zgłoszenie zwrotu, pomyliłem daty... 4 stówy poszło... Usiłuję się dogadać ze sklepami, żeby jednak przyjęli zwrot na mój koszt wysyłki, jeden jest na tak, jeden jak już to wymiana na co innego. Zosta jeszcze jeden :D Wczoraj i dziś to jakieś pasmo porażek :E 

Edytowane przez lesiu155
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Jeśli to jest wdrożenie typu "wymagają to robimy, ale tak małą żeby ludzi nie wkurzać" - to w sumie mi się podoba ;) 

Wymóg jest, że ma być w miastach powyżej 300 tys. (chyba) mieszkańców, ale jaka to już nie jest określone ;) 

Edytowane przez lesiu155
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Totek napisał(a):

Dlatego najlepiej sprawdzić przy jakich obrotach na budziku mamy 100 wg GPS. Potem kamerka na zegary i dzida. Resztę wyliczycie po klatkach w pierwszym lepszym edytorze. 

Dla mnie fajniejsze są pomiary 100-150 bo pokazują z jakiej gliny ulepione jest auto. 

Niby tak, ale tez nie do końca, bo podczas przyspieszenia zębatki masz w nieco innym miejscu/ułożeniu i realistycznie obroty przy których przy stałej prędkości masz np. 100 km/h to nie są dokładnie te same co w przypadku przyspieszania. Oczywiście tutaj już mówię o różnicy typu 0,1 - 0,2 s, no ale :)

Co do 100-150 - po to robi się przyspieszenia 80-120, ja dorzucam 70-140 oraz 60-100 mph (czyli 96-161). Nie widziałem prawdę mówiąc by ktoś mierzył literalnie 100-150 km/h.

Opublikowano (edytowane)

Moim głównym zarzutem do SCT (zwłaszcza krakowskiego) jest to, że "kara się" ludzi za decyzje sprzed lat.

Najuczciwszym rozwiązaniem byłoby wprowadzić nawet Euro 6 dla Diesle'a ale dla pojazdów kupionych PO wprowadzeniu strefy. Pojazdy zakupione przed wprowadzeniem SCT powinny mieć dożywotnie zezwolenie na jazdę (do czasu złomowania). 

Edytowane przez larry.bigl
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Chyba za duże skomplikowanie, mieliby patrzeć na datę rejestracji przez danego użytkownika? 

A w czym problem skoro to jest w CEPiKU, czyli tym samym miejscu skąd normy Euro i produkcję auta biorą ;) 

Opublikowano

Niby nic, ale jednak.

Dodatkowo byłby to martwy przepis, bo trupy dalej by jeździły, jaki sens to wprowadzać? 

Zmieńcie te stare diesle z wyciętym DPF i problem z głowy, 24 letnia benzyna spełnia normy, come on...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galakty napisał(a):

Niby nic, ale jednak.

Dodatkowo byłby to martwy przepis, bo trupy dalej by jeździły, jaki sens to wprowadzać? 

Zmieńcie te stare diesle z wyciętym DPF i problem z głowy, 24 letnia benzyna spełnia normy, come on...

Daj mi gotówkę to zmienię :) dlaczego miałbym zmieniać zadbany samochód mając go kilka lat? DPF u mnie ma się dobrze. 

Weryfikacja odbywała się na tej samej zasadzie co obecnie dla SCT bazujących na Euro - zapytanie do Cepik, ręczne albo automatyczne zczytując numer rejestracyjny. Tu nie ma magii.

A zarazem byłoby to uczciwe wobec osób które kupiły auta lata temu. 

Edytowane przez larry.bigl
Opublikowano (edytowane)

No cóż, ja jestem za takim rozwiązaniem, że SKP zaczynają brać się za swoją robotę i sprawdzają skład spalin auta. Spełnia normy - fajnie, nie spełnia - brak wjazdu do SCT albo zabieramy dowód. I to by wystarczyło, ale jak widać lepiej robić strefy na bazie roku produkcji.

A gotówka Ci po co? Kup benzynę za taką samą kasę, ona wjedzie. Tadam!

Edytowane przez galakty
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

wycięty dpf =/= złom...
jak buda sie trzyma kupy, ma sprawne hamulce i zawieszenie, silnik nie zostawia białej/niebieskiej/czarnej chmury to co kogo interesuje czy masz golfa 3 tdi czy golfa 8 z salonu?

Edytowane przez kubon
Opublikowano
5 minut temu, galakty napisał(a):

Pokaż mi tego diesla w Golfie 3 bez DPF który nie kopci jak mu wstawisz na trzecim biegu gaz do podłogi.

W golfie 3 był katalizator ale tam nawet z nim przy bucie w podłogę zadymił. Dzisiejsze diesle w większości mają DPF i katalizator.