Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, KiloKush napisał(a):

Najlepszy jest Szczecin. Były mediację z mieszkańcami. 95% było na nie. Miasto i tak sobie przegłosowało SCT. Demokracja hahaha 🤣 

No ale mieli obowiązek. Więc zrobili na starówce. I to ma duży sens. Po co tam smrody? 

• Upvote 2
Opublikowano
31 minut temu, kubon napisał(a):

wycięty dpf =/= złom...
jak buda sie trzyma kupy, ma sprawne hamulce i zawieszenie, silnik nie zostawia białej/niebieskiej/czarnej chmury to co kogo interesuje czy masz golfa 3 tdi czy golfa 8 z salonu?

Mnie. Bo dzisiaj np. stałem obok E91 z dieslem i mimo, że nie kopciła, to zapach spalin był drażniący. Diesle po prostu śmierdzą. 

• Upvote 7
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

ale płać za brak norm, Twój wybór. 

Gdyby się dało płacić normalne stawki to byłoby do przeżycia - patrz Kraków. Ale w wawie hoho, co to, to nie, przekroczysz 2 wjazdy w roku? Pińcet. Dziękuję. I dlatego chcę się wynieść ze stolicy :) 

A co do Szczecina i konsultacji - jak pisałem miasta powyżej chyba 300 tys. są zobligowane do utworzenia strefy. Przedmiotem konsultacji może być to, gdzie i jak duża strefa powstanie, a nie czy. 

• Upvote 1
Opublikowano
41 minut temu, KiloKush napisał(a):

Najlepszy jest Szczecin. Były mediację z mieszkańcami. 95% było na nie. Miasto i tak sobie przegłosowało SCT. Demokracja hahaha 🤣 

Widziałeś jakiej wielkości jest ta strefa? I jakie auta mogą wjechać? Dosłownie stronę wcześniej o tym pisałem 

Teraz, lesiu155 napisał(a):

A co do Szczecina i konsultacji - jak pisałem miasta powyżej chyba 300 tys. są zobligowane do utworzenia strefy.

Dokładnie. 

Opublikowano

SCT? Francuzi to pocisneli, bo oprocz "kary" za CO2, zmniejszyli tez limit wagowy z 1800kg, na 1500kg :) 

https://www.caroom.fr/guide/administratif/carte-grise/bonus-malus/malus-poids-voiture

Przykład: Jeśli Twój samochód waży 1950 kg bez ładunku, dodanie 75 kg zwiększa masę własną do 2025 kg. Obowiązują zatem następujące progi podatkowe: 10 euro grzywny od 1500 do 1699 kg (łącznie 2000 euro), 15 euro grzywny od 1700 do 1799 kg (łącznie 1500 euro), następnie 20 euro grzywny od 1800 do 1899 kg (łącznie 2000 euro), 25 euro grzywny od 1900 do 1999 kg (łącznie 2500 euro) i wreszcie 30 euro grzywny za każdy dodatkowy kilogram powyżej 2000 kg (łącznie 780 euro). Łączna grzywna wyniesie 8780 euro.

+ za CO2 

https://www.caroom.fr/guide/administratif/carte-grise/bonus-malus

wiec jak widac, zadne dotacje do BEV, SCT nie sa potrzebne, aby odpowiednio "zachecic" do ich kupowania :E 

Opublikowano (edytowane)

Audi się ogarnęło

Rok modelowy 2026 otrzymuje szereg poprawek w wyposażeniu, multimediach, oprogramowaniu i jakości wnętrza.

Dotyczy A5, S5, RS5, Q5, SQ5, Q6 od 02.2026.

Z autami jak z grami, nie bierze się na premierę tylko czeka aż popaczują :E

Edytowane przez bleidd
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam piano black w Astrze, ale to jest jakieś dziwne/inne piano black, tzn jest czarne jak Francja, ale nie jest zrobione z czarnego plastiku, tylko chyba przezroczystego a czarny jest przyklejony od spodu, dla tego nie widać tych wszystkich mikro rysek :E jutro zdjęcia zrobię, może uda się to uchwycić.

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano (edytowane)

W X3 GU45 widziałem coś podobnego, wygląda jakby to nie był tani lakierowany plastik a szybka (zapewne plexi) pod którą jest piano. Jak to się sprawdza w praktyce nie wiem.

Edytowane przez bleidd
Opublikowano

Zakup francuza to był błąd...

Auto odwiedza mechanika 1. raz od prawie dwóch lat i dostajesz w ten sam dzień zwrotkę że auto przejrzane, filtry oleje płyny wymienione (w 2025r olej zmieniałem sam), coś tam poprawione i w sumie jeździć obserwować :( 
Rachunek (płyny / oleje / części + robocizna) nie zbliżył się nawet do 4 cyfr... #jak_żyć :E 

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, Katystopej napisał(a):

No wreszcie ktoś się zajmie niesprawnymi/modyfikowanymi autami (usuwane DPF, pewnie też katalizatory, czy inne EGR), które emitują daleko więcej zanieczyszczeń, co napis w ich specyfikacji.

5 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

SCT? Francuzi to pocisneli, bo oprocz "kary" za CO2, zmniejszyli tez limit wagowy z 1800kg, na 1500kg :) 

https://www.caroom.fr/guide/administratif/carte-grise/bonus-malus/malus-poids-voiture

Przykład: Jeśli Twój samochód waży 1950 kg bez ładunku, dodanie 75 kg zwiększa masę własną do 2025 kg. Obowiązują zatem następujące progi podatkowe: 10 euro grzywny od 1500 do 1699 kg (łącznie 2000 euro), 15 euro grzywny od 1700 do 1799 kg (łącznie 1500 euro), następnie 20 euro grzywny od 1800 do 1899 kg (łącznie 2000 euro), 25 euro grzywny od 1900 do 1999 kg (łącznie 2500 euro) i wreszcie 30 euro grzywny za każdy dodatkowy kilogram powyżej 2000 kg (łącznie 780 euro). Łączna grzywna wyniesie 8780 euro

"za każdy dodatkowy kilogram" (np. 20 € kary)? ... grubo. ... bardzo grubo.

Opublikowano

Nie jesteśmy na tle zamożnym społeczeństwem by bawić się z SCT czy normy emisji. Połowa ludzi robi na najniższą plus premia, zakup nowego auta często = zakup mieszkania. Ceny mamy europejskie a zarobki wschodnie. Oczywiście zaraz ktoś się odezwie by korzystać że zbiorkomu jak nie stać, ale nawet w mieście jest to uciążliwe, a poza miastem jest to nieśmieszny żart. Polska powiatowa zdycha, coraz więcej ludzi dojeżdża gruzami grube kilometry do dużych miast by móc normalniej zarobić czy w ogóle pracować. Taka jest rzeczywistość i nie zapominajmy w jakim kartonie żyjemy :)

• Upvote 5
Opublikowano
6 godzin temu, Totek napisał(a):

Nie jesteśmy na tle zamożnym społeczeństwem by bawić się z SCT czy normy emisji.

Wszystko da się zrobić w granicach rozsądku. Nikt nie mówi, by teraz wymagać od wszystkich aut normy minimum Euro 6+, albo rozciągać SCT na całą Polskę. Można wymagać starszej normy, na terenie całego kraju, byle tylko każdy jeżdżący samochód na terenie tegoż kraju, spełniał jakieś minimum przyzwoitości, a nie był jeżdżącym Czernobylem.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kyle napisał(a):

Wszystko da się zrobić w granicach rozsądku. Nikt nie mówi, by teraz wymagać od wszystkich aut normy minimum Euro 6+, albo rozciągać SCT na całą Polskę. Można wymagać starszej normy, na terenie całego kraju, byle tylko każdy jeżdżący samochód na terenie tegoż kraju, spełniał jakieś minimum przyzwoitości, a nie był jeżdżącym Czernobylem.

Tylko sęk w tym, że w Krakowie euro 6 dla diesel jest już wymagany. W Warszawie będzie od 2028. 

Wiem wiem, "kup benzynę" a tego sprzedaj ale to słaby argument bo nie każdy ma ochotę na losowanie kota w worku :)

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że powinni się zabrać za patologię, która kupuje stare A4 w dieslu, wycina DPF, zaślepia EGR, robi "czipa" w stodole, wtryski leją, zostawia chmure dymu bo nie stać na normalne serwisowanie. Jak nie stać, to niech Sebix jeździ Punto 1.4 77 KM ale nie, musi być szpan. Ale łatwiej pozorować działania albo stosować odpowiedzialność zbiorową - wszystkim zakazać. Urzędasy nie lubią się przemęczać, a tak problem "rozwiązany" i cyk pora na CSa.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 4
Opublikowano

Za patologie owszem, taka jak wycięte DPF itd. ale jeśli diesel z euro 4 go na, działa jak powinien to powinien być dopuszczony do wjazdu. 

Nikt mi nie wmówi, że to jest uczciwe wobec obywatela by nakładać na 60% miasta strefę, narzucić Euro 6 i egzekwować to od osób które tym samym autem jeżdżą już kilka lat przed wprowadzeniem strefy.

Zgodzę się natomiast, że powinno być aplikowalne dla osób które świadomie po wprowadzeniu takiej strefy nabyły pojazd nie spełniający normy.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Wystarczyłoby Euro 4 i porządne badania cząstek stałych w spalinach, a tak mamy idiotyczny zamordyzm i miasto dla najbogatszych, którzy swoją Gelendą g63 mogą wjechać bez problemu.

Screenshot_20260327-085204.png

Młody synek za kierownicą, chyba nie ogarnął kuwety jak mu tłumaczyłem, że ma bieżnik pod włos na tyle xD

PXL_20260327_075539751.thumb.jpg.501c20639ed807435ab27a761b520937.jpg

Edytowane przez Katystopej
  • Haha 4