Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wcześniej była rozmowa o autach widmo na dziennych w nocy, dziś mogę dorzucić ameby co walą przeciwmgielnymi kiedy widoczność na pozycjach to ~500m. Lekka mgła i już każdy włącza to co ma i wali innym w oczy... 

Btw. zachowanie goodyear vector 4seasons gen-3 na mokrym przy temperaturze ~2C bardzo pozytywne. Kleją bardzo fajnie. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Totek napisał(a):

Heh, ja często włączam dodatkowo przeciwmgłowe bo auto na nich fajniej wygląda :D Taki mój mały świat :D

Przednie to jeszcze pal licho, tylne walą po gałach i pewnie na nich nie jeździsz bo non stop byś miał w lusterku długie auta z tyłu. 

Opublikowano

Zakładam, że przekazanie w formie darowizny?

"'Podatek PCC-3 nie jest w tym przypadku obowiązkowy, gdy zbycie auta odbywa się na zasadach darowizny i dotyczy członków najbliższej rodziny. Co jednak bardzo ważne, zwolnienie jest możliwe tylko wtedy, gdy w ciągu sześciu miesięcy od daty zawarcia umowy darowizny zostanie powiadomiony właściwy urząd skarbowy. Osoba obdarowana musi więc złożyć druk SD-Z2"

Opublikowano (edytowane)

Bardziej chodziło mi o:

"Warto zaznaczyć, że istnieje dość szeroka grupa osób, które są zwolnione z podatku PCC-3, nawet jeśli kupują samochód od osoby fizycznej. Deklaracja nie interesuje więc:

członków najbliższej rodziny (małżonków, zstępnych, wstępnych, rodzeństwa, pasierbów, ojczymów, macoch, zięciów, synowych, szwagrów),"

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
22 godziny temu, Gret napisał(a):

Wcześniej była rozmowa o autach widmo na dziennych w nocy, dziś mogę dorzucić ameby co walą przeciwmgielnymi kiedy widoczność na pozycjach to ~500m. Lekka mgła i już każdy włącza to co ma i wali innym w oczy... 

Btw. zachowanie goodyear vector 4seasons gen-3 na mokrym przy temperaturze ~2C bardzo pozytywne. Kleją bardzo fajnie. 

Ciekawe, bo na moim odcinku eSki nikt nie włączał tylnych przeciwgłowych gdy trzeba było, przy prędkościach rzędu 120 i widoczności ok. 200m na hamowanie jest już za późno.

Te opony są bardzo dobre w każdych warunkach, ale 2C to jeszcze nie jest trudny temat. Nie dalej jak 3 tygodnie temu musiałem jechać autem w okolicach 0C (sucho) jeszcze jak miałem założone letnie Continentale(2022) i nic się nie działo.

Opublikowano (edytowane)

PCC-3 nie trzeba, ale musisz właśnie złożyć SD-Z2, to jest potwierdzenie zwolnienia z podatku jak US to klepnie.

Właśnie mi się przypomniało, że ja muszę też go złożyć tylko w sprawie mieszkania :D

Edytowane przez Kowal_
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kowal_ napisał(a):

PCC-3 nie trzeba, ale musisz właśnie złożyć SD-Z2, to jest potwierdzenie zwolnienia z podatku jak US to klepnie.

Właśnie mi się przypomniało, że ja muszę też go złożyć tylko w sprawie mieszkania :D

A mi, że dałem żonie auto w darowiznie :E i ma się na to 6 miesięcy, 3 już minęły :E Dobrze, że jest to forum :D 

Edytowane przez KiloKush
  • Like 1
Opublikowano

Swoją droga już miałem jutro odbierać od brata tego 508, ale on jeszcze nie dostał tablic do tego CLA...do tego drugie auto oddał wczoraj do mechanika bo wyskakuje 1 bieg, no i 508 mu potrzebny :E Także wszystko przesunięte o tydzień.

Opublikowano

ktoś poleci jakieś dobre kable rozruchowe? mój superb ma jakiś dziwny problem, którego nikt nie potrafi zdiagnozować :E Jak postoi ponad 24h (czasami nawet i mniej) to kompletnie gubi prąd i za cholerę nie idzie namierzyć gdzie spi  ucieka. stała u 3 mechaników przez cały weekend i jak na złość bydlę odpalało. u mnie stała ostatnio ~20h i trup, próba odpalenia zwykłymi kablami nic nie dała. mechanik podjechał ze swoimi to odpaliła na strzała, nie mam pojęcia co to za sprzęt ale moje w porównaniu do nich wyglądały jak zabawkowe :E

Opublikowano (edytowane)

Mam jakieś kable z bricomarche i zawsze działają...tzn mimo posiadania ich od 10 lat (wtedy kupiłem pierwszego diesla i mówili, że diesel to mus kable, więc przed zimą prewencyjnie kupiłem) nigdy nie odpalałem swoich aut, tylko auta sąsiadów, znajomych i nigdy nie zawiodły :E

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
15 minut temu, lewuS napisał(a):

ktoś poleci jakieś dobre kable rozruchowe? mój superb ma jakiś dziwny problem, którego nikt nie potrafi zdiagnozować :E Jak postoi ponad 24h (czasami nawet i mniej) to kompletnie gubi prąd i za cholerę nie idzie namierzyć gdzie spi  ucieka. stała u 3 mechaników przez cały weekend i jak na złość bydlę odpalało. u mnie stała ostatnio ~20h i trup, próba odpalenia zwykłymi kablami nic nie dała. mechanik podjechał ze swoimi to odpaliła na strzała, nie mam pojęcia co to za sprzęt ale moje w porównaniu do nich wyglądały jak zabawkowe :E

Po co, na co i do czego? Ku se pan powerbanka rozruchowego z Baseusa i odpalisz nim padniętego na ament dostawczaka. Taką Astrę 1.6 cdti to można kilka razy z niego odpalać zanim się rozładuje. Kable to przeżytek ;)

Opublikowano
1 minutę temu, Katystopej napisał(a):

Po co, na co i do czego? Ku se pan powerbanka rozruchowego z Baseusa i odpalisz nim padniętego na ament dostawczaka. Taką Astrę 1.6 cdti to można kilka razy z niego odpalać zanim się rozładuje. Kable to przeżytek ;)

https://allegro.pl/oferta/jump-starter-do-samochodu-12000mah-rozruch-booster-do-akumulatora-baseus-14883149166 kupiłem coś takiego z polecenia znajomego, na szczęście nie miałem okazji jeszcze testować. nie mniej kable zawsze warto mieć w zanadrzu