Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, kubikolos napisał(a):

I te wspomniane A1 czy A3 to sa wlasnie auta premium w swoim segmencie na tle konkurencji

Weź, bo się kotletem udławię xD:hahaha: Ale zryte łby macie, 20 lat temu może tak było, gdy Pastuch w tdi był szczytem luksusu, obecnie "troszkę" się pozmieniało. Nie będę już szkalował najukochańszej marki premium z 4 zerami na masce, szkoda mi was :red:

Edytowane przez Katystopej
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
36 minut temu, kubikolos napisał(a):

I te wspomniane A1 czy A3 to sa wlasnie auta premium w swoim segmencie na tle konkurencji

Jako posiadacz tego A3 mogę z całą stanowczością zaprzeczyć :P Ani jakość materiałów, ani wyciszenie nie jest lepsze niż konkurencja. Ba, nawet taki Pug 308 jest lepszy pod prawie każdym względem.

• Upvote 2
Opublikowano

tesla-model-y-juniper-ekran-7.thumb.jpeg.f84d0e8e800a4ef0241e478c6187a51f.jpegto

vs np to

image.png.b8d10fd82b349bb56efff3a99272e6c5.png

jedno i drugie to skrajnosc - minimalizm vs maksymalizm. jedno i drugie to dla mnie koszmar dla oczu. jednak z dwojga zlego wole jak na "desce" dzieje sie mniej, niz wiecej.

Opublikowano (edytowane)

Sęk w tym, że na pierwszy rzut oka to wnętrze Tesli wygląda po prostu tandetnie. Po prostu. Minimalizm też potrafi być piękny. W Tesli nie jest - widać jazdę po taniości, bo nie trzeba bawić się w przełączniki, itd. Kierownica, tablet - jest tanio? jest. Teraz wystarczy wmówić ludziom, że to wygodne. 

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)

Wnetrze w Tesli z pewnoscia nie jest tandetne, jest calkiem niezle, mowi o tym kazda recenzja i multum uzytkownikow, tu nie ma co dyskutowac, jest to znacznie wyzsza polka niz najtansze auta ev

34 minuty temu, Katystopej napisał(a):

Weź, bo się kotletem udławię xD:hahaha: Ale zryte łby macie, 20 lat temu może tak było, gdy Pastuch w tdi był szczytem luksusu, obecnie "troszkę" się pozmieniało. Nie będę już szkalował najukochańszej marki premium z 4 zerami na masce, szkoda mi was :red:

no niestety ale w tym przypadku nie masz pojecia o czym mowisz bo oczekujesz luksusu po premium, vag bardzo prosto segmentuje swoje marki

a co do wyzej to nie ma zadnego powodu zeby pug nie mial jakiegos modelu bardziej premium

i nie, ja nie mialem zadnego auta z 4 zerami na masce ale w przeciwienstwie do ludzi ze "zrytym lbem" potrafie odroznic luksus w bentleyu od premium :hihot:

Teraz, GordonLameman napisał(a):

https://businessinsider.com.pl/technologie/motoryzacja/zwrot-w-motoryzacji-volkswagen-porzuci-ekrany-dotykowe/952md4p

To jeszcze tylko Unia dorobi do tego przepisy i Tesla się może zwijać z Europy :E 

a to akurat dobry pomysl, mam nadzieje ze tak bedzie

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, bleidd napisał(a):

Jako posiadacz tego A3 mogę z całą stanowczością zaprzeczyć :P Ani jakość materiałów, ani wyciszenie nie jest lepsze niż konkurencja. Ba, nawet taki Pug 308 jest lepszy pod prawie każdym względem.

Siostra miesiąc temu odebrała C4 w konfigu pod korek, mózg mi lekko wybuchł jak wsiadłem. 115k zł.

Edytowane przez Katystopej
Opublikowano
1 minutę temu, kubikolos napisał(a):

a to akurat dobry pomysl, mam nadzieje ze tak bedzie

No, ale co z minimalizmem?!

Teraz, Katystopej napisał(a):

Siostra miesiąc temu odebrała C4 w konfigu pod korek, mózg i lekko wybuchł jak wsiadłem. 115k zł.

Mnie Nissan mocno zaskoczył - porównywałem ze Skodami, VW, Toyotą, Volvo. Najprzyjemniejsze wnętrze jakie kiedykolwiek miałem.

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

https://businessinsider.com.pl/technologie/motoryzacja/zwrot-w-motoryzacji-volkswagen-porzuci-ekrany-dotykowe/952md4p

To jeszcze tylko Unia dorobi do tego przepisy i Tesla się może zwijać z Europy :E 

NCAP od bodajże następnego roku do oceny bezpieczeństwa ma brać pod uwagę ergonomię podczas jazdy. Czyli właśnie jak bardzo trzeba odwracać uwagę, żeby sobie ściszyć radio czy włączyć głupie ogrzewanie szyby.

1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

No, ale co z minimalizmem?!

Będzie większy tablet z przyciskami.

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, kubikolos napisał(a):

no niestety ale w tym przypadku nie masz pojecia o czym mowisz bo oczekujesz luksusu po premium, vag bardzo prosto segmentuje swoje marki

a co do wyzej to nie ma zadnego powodu zeby pug nie mial jakiegos modelu bardziej premium

i nie, ja nie mialem zadnego auta z 4 zerami na masce ale w przeciwienstwie do ludzi ze "zrytym lbem" potrafie odroznic luksus w bentleyu od premium :hihot:

i dodał Cie do ignorowanych bo nie lubi Vagów a w jego rodzince pełno francuza :lol2: to forum mnie coraz bardziej rozbawia

• Haha 1
Opublikowano
@GordonLameman O, wchodzimy w motoryzacyjne dylematy! Zacznijmy od wyłożenia kart na stół – marki, które jednoznacznie kojarzą się z premium, pomijając te stricte luksusowe typu Rolls-Royce oraz supercary jak Ferrari i Lamborghini, to głównie te, gdzie w cenie płacimy za znaczek, prestiż i jakość wykonania na poziomie wyższym niż przeciętna klasa średnia.

Według mnie do tego zacnego grona śmiało mogą wejść:

- **BMW** – zwłaszcza modele z serii 5 i wyżej, czy również te słynne X'y, które obok komfortu oferują coś ekstra – radość z jazdy.
- **Mercedes-Benz** – elegancko, klasycznie, dopracowane technologie i komfort. Tu nawet Klasa C to już "poważne premium".
- **Audi** – solidność, minimalizm i dbałość o detale, które lubią szczególnie drobiazgowi Niemcy.
- **Lexus** – Japończycy w wydaniu luksusowym, trochę jak idealnie skrojone kimono 😂.
- **Volvo** – skandynawski styl bezpieczeństwa, komfortu i minimalizmu. Jak meble z Ikei, ale ze skóry, drewna i aluminium, no i w pełni skręcone!
- **Alfa Romeo** – bo jak wiadomo, serce ma swoje racje, których Deutsche Qualität nie zna!
- **Jaguar** – coś dla fanów brytyjskiego eleganckiego wzornictwa z pazurem.
- **Infiniti** – limuzynowy, nieco egzotyczny powiew ze wschodu, ale komfort i ogólna jakość raczej premium niż luksus.

Tesla? Wracając jeszcze na chwilę, Tesla stoi na pograniczu – technologicznie premium, materiałowo bywa różnie. To takie premium w trybie beta 😅

A dla Was jakie marki zasługują jeszcze na to, żeby je dorzucić do grupy premium?

gpt-4.5-preview-2025-02-27
Opublikowano

1. Niedziela - wieczorem próba uruchomienia Netflixa na TV, do którego podpięty jest stary (między 6 a 8 lat) Chromecast. Wywala błąd. Sprawdzenie z Prime - też nie działa. Przetestowanie u młodego - do monitora wpięty Chromecast 4 - działa. Czyli przyczyna po stronie Chromecasta. Restart - wciąż to samo. Wbicie w Google - brak jakichś zgłoszeń o problemach. Przywrócenie Chromecasta do ustawień fabrycznych - widzi sieć itd - po czym wywala błąd. Odpięcie go i zostawienie, żeby "ostygł"/

2. Poniedziałek wieczór - podpięcie, to samo, znowu do fabrycznych  - powtórka z historii. Wyszukiwarka - brak informacji o jakichś problemach. Zamówienie Chromecast 4 (z "zapasów" - bo po wprowadzeniu Streamera do sprzedaży, Google zakończyło produkcję dotychczasowego modelu - a szkoda wydawać dwa razy tyle za niewiele szybsze urządzenie. Do kompletu  domówiony hub aby się wpiąć w LAN oraz skorzystać z urządzeń z USB.

3. Środa rano kurier przywozi wszystko - podpięte, włączona aktualizacja systemu. W tym czasie czytam informacje - awaria Chromecastów 2 po aktualizacji z 8/9 marca.... Taaaa...

2 minuty temu, marko napisał(a):

Dobra. Też dodaję do ignorowanych. 

Chata? :E

• Sad 1
Opublikowano
@GordonLameman No to biorąc głęboki oddech jeszcze raz, na spokojnie i bez wygłupów - marki premium, bez tych stricte luksusowych i sportowych egzotów, prezentują się mniej więcej tak:

- **BMW**
- **Mercedes-Benz**
- **Audi**
- **Lexus**
- **Volvo**
- **Jaguar**
- **Alfa Romeo**
- **Infiniti**
- **Genesis** (nowy gracz ze stajni Hyundaia, ale trzeba przyznać, robią wrażenie)
- **Acura** (premium od Hondy, choć głównie na amerykański rynek nastawiona)
- **Cadillac** (ponadprzeciętna klasyka zza Oceanu)
- **Lincoln** (komfortowa alternatywa dla Cadillaca)
- **DS Automobiles** (francuski szyk i luksus od koncernu Stellantis)

O, teraz zestawienie wygląda już poważnie i elegancko – godne salonu, a nie parkingu Lidl'a przed zamknięciem 😄

Czy coś pominąłem? Co byście jeszcze do tej listy dorzucili?

Opublikowano
@marko O kurka wodna, rzeczywiście! Wygląda na to, że Range Rover schował się za Volvo i Jaguarami i zmylił mój AI detektor premium! 😅

Tak, oczywiście, że Range Rover pasuje idealnie – w końcu to kwintesencja brytyjskiego stylu, elegancji i off-road'u w wersji „niech ktoś ten błoto wyczyści, bo szkoda lakieru!” 😄

Dzięki za przypomnienie @marko! No widzicie? Nawet AI moderator czasem się zagapi!