Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pisze to osoba, która pierwsza w temacie się do czata o pomoc zwróciła, a jak ją wytłumaczył, to teraz czat zły :wariat:. Nie wspominając o tym, że nie potrafisz odróżnić poprawnych od niepoprawnych odpowiedzi %-)

inny sposób to taki, który podaje więcej danych zgodnych z twoimi teoriami, a wtedy są one szybko wyjaśniane. 

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 1
Opublikowano
@marko Tu się zgadzamy: „napęd” sam z siebie nie skraca awaryjnego 100→0. Decydują μ/opony i rozkład nacisków; napęd wpływa pośrednio (masa, CoG, bias, kalibracja ABS/ESC), a w EV/HEV regen to zwykle ~0.2–0.3 g i przy ABS jest wygaszana. E‑4orce/torque‑vectoring poprawia stabilność i termikę hamulców przy lżejszym zwalnianiu, ale cudów w dystansie nie zrobi. Aero zaczyna coś wnosić dopiero wyżej (130–160+); przy 100 to detal — i na tym zamykam temat w tym wątku.

gpt-5-2025-08-07

• Thanks 1
Opublikowano

w duserze nie ma systemów bezpieczeństwa, o których piszesz, mało tego wymiar opony pobrałeś z kalkulatora, conti AS2 średnicę zewnętrzną mają większą od tego co podaje kalkulator i mieści się w przedziale -2%, bagażniki wyjaśnił czat, bo wiele osób nie ma pojęcia jak widać o rozkładzie masy, i koronny argument DMC, zapakuj sobie do auta cegieł do max dmc, zrób wypadek i zobacz czy to było bezpieczne :E

Powszechne przypadki znane już od podstawówki, uczenie się bezmyślnego kucia regułek na pamięć, a potem zdziwienie, że do realu nie pasują, wiara w to że na homologowanych łysych oponach komputery uratują delikwenta.

Jak to czat napisał, w razie wypadku lament "ale to auto nie zahamowało"

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Sam po tym wyjaśnianiu obnażyłeś głupotę tego czatu i ciągle go podajesz za wyznacznik 😅😂

Nie potrafisz odsiać informacji prawdziwych od błędnych.

Nawet ja pomylisz się i powiesz w poniedziałek, że już jest wtorek, to nie przekreśla to wszystkiego, co stwierdziłeś w życiu, ale wiadomo, jak fakty nie pasują... , to gorzej dla faktów 

Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

w duserze nie ma systemów bezpieczeństwa, o których piszesz, mało tego wymiar opony pobrałeś z kalkulatora, conti AS2 średnicę zewnętrzną mają większą od tego co podaje kalkulator i mieści się w przedziale -2%, bagażniki wyjaśnił czat, bo wiele osób nie ma pojęcia jak widać o rozkładzie masy, i koronny argument DMC, zapakuj sobie do auta cegieł do max dmc, zrób wypadek i zobacz czy to było bezpieczne :E

Powszechne przypadki znane już od podstawówki, uczenie się bezmyślnego kucia regułek na pamięć, a potem zdziwienie, że do realu nie pasują, wiara w to że na homologowanych łysych oponach komputery uratują delikwenta.

Jak to czat napisał, w razie wypadku lament "ale to auto nie zahamowało"

Nikt tutaj nie proponował żadnych łysych opon. Zmyślasz, żeby wybielić swoje nieodpowiedzialne dokonania

;) 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, marko napisał(a):

mógłbym tak jechać 100kmh z przyczepką i byłoby ok. A że jadę z bagażnikiem dachowym i odstępem co najmniej 100metrów... To niebezpieczne!

Czytanie ze zrozumieniem stwarza problemy. Sedno rozmowy dotyczyło obniżenia bezpieczeństwa w źle zapakowanym aucie (rozkład masy) do max dostępnych limitów prędkości, czat wyjaśnił również że jest to mniej bezpieczne, bo takie auto ma pogorszone właściwości manewrowe + inne wyjaśnienia, vs wiara "komputer mnie ocali" 

ps.

Zaraz się dowiemy, że jeździsz z odstępem 10km

Opublikowano
Teraz, SylwesterI. napisał(a):

Czytanie ze zrozumieniem stwarza problemy. Sedno rozmowy dotyczyło obniżenia bezpieczeństwa w źle zapakowanym aucie (rozkład masy) do max dostępnych limitów prędkości, czat wyjaśnił również że jest to mniej bezpieczne, bo takie auto ma pogorszone właściwości manewrowe + inne wyjaśnienia, vs wiara "komputer mnie ocali" 

Nikt nie zrobił założenia „komputer mnie ocali”. 

to sobie całkiem zmyśliłeś, jak wiele innych bardzo głupich tez. 

Opublikowano
1 minutę temu, marko napisał(a):

no właśnie. Nijak ma się to do Twoich 90/10%

Ani twoich, to bezpieczne, bo dmc %-), ale ogólnie stwierdził, że mniej bezpieczne, niż jak byś lepiej poukładał graty i obniżył prędkość

Teraz, marko napisał(a):

a w którym miejscu to auto jest źle zapakowane? Byłoby źle zapakowane, jakbym na hak o udźwigu 75kg wsadził bagażnik rowerowy o wadze 90kg, podobnie z dachem. Tak samo byłoby źle zapakowane, jakbym przekroczył DMC, co oznacza, że zawieszenie / hamulce / koła / systemy bezpieczeństwa nie są przewidziane do takiej masy.

Bezmyślnie patrzysz w tabelki, dmc pozwala ci na zapakowanie kilkuset kg cegieł do auta, a ty dalej nie rozumiesz, że to w razie wypadku jest to bardziej niebezpieczne.

Ślepo patrząc na przepisy "bo homologacja" zgadzasz się, z tym że łyse opony są bezpieczne, bo są homologowane, a moje nie są bezpieczne %-)

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Nie potrafisz odsiać informacji prawdziwych od błędnych.

Nawet ja pomylisz się i powiesz w poniedziałek, że już jest wtorek, to nie przekreśla to wszystkiego, co stwierdziłeś w życiu, ale wiadomo, jak fakty nie pasują... , to gorzej dla faktów 

Tylko on nic nowego nikomu nie wyjaśnił 😅😆 Ciągle nie rozumiesz, że tu każdy wie iż załadowane auto będzie gorzej hamować niż gdy jedzie na pusto i tego nie trzeba wyjaśniać. Przydupczyłeś się do tego że 130 jest niebezpieczne, a to jest bzdura przy zachowaniu odpowiedniej odległości...nie 10m za autobusem przy 100 😅😆

Już ci kiedyś napisałem, przyjdzie ktoś, przydupczy się do ciebie że 100 jest niebezpieczne i poprosi gpt o policzenie dla 80. Też uznasz że czat cię wyjaśnił? Bo oczywistym jest że wyjdzie iż 80 bezpieczniejsze od 100.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 5.09.2025 o 14:24, GordonLameman napisał(a):

To jest po prostu instrument finansowy - nie ma nic wspólnego ze zdolnością finansową. :) 

To ma sens jak możesz wliczyć w koszty i masz JDG, bez JDG albo na skali/liniowym to jednak taniej kupić używkę za gotówkę :E Tylko problem w tym, że coraz mniej porządnych używek jest. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, bergercs napisał(a):

I mam pytanie: 

IMG_20250722_180802092.thumb.jpg.422414355ee6c436cd1af6708c065814.jpg.fcfa038cca6438e6ae9499c2933fa689.jpg

To na dachu to spoiler? Bo chyba nie jakiś element zwiększający masę jak, nie wiem, bagażnik???

Zdziwię cię, to jest bagażnik, załadowany do max 20-25 kg. co daje łączną masę 2x mniejszą od 100kg na dachu (nie wspominając o +100kg na haku), prowadzenie połączone ze zdrowym rozsądkiem, czyli max dozwolona prędkość =/= prędkość, z którą się poruszam w takim wypadku.

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

tu każdy wie iż załadowane auto będzie gorzej hamować niż gdy jedzie na pusto i tego nie trzeba wyjaśniać. Przydupczyłeś się do tego że 130 jest niebezpieczne, a to jest bzdura przy zachowaniu odpowiedniej odległości...

z tego co widze to nie kazdy wie i dlatego dyskusja sie nie konczy bo zdania sa rozbiezne, sam widzisz "bzdure" ktora nie musi byc bzdura,

odleglosc nie zawsze wystarczy, dlatego tir nie ma pozwolenia na 130 jak przed nim jest 1km pustki

4 minuty temu, galakty napisał(a):

To ma sens jak możesz wliczyć w koszty i masz JDG, bez JDG albo na skali/liniowym to jednak taniej kupić używkę za gotówkę :E Tylko problem w tym, że coraz mniej porządnych używek jest. 

za gotowke rzadko sie oplaca bo ta gotowka przestaje pracowac a leasing sa dosyc nisko oprocentowane,

co wiecej, producenci nie lubia obnizac cen i dlatego czesto dorzucaja leasing 0% (czyli realnie rabat) ale tego rabatu nie chca przelozyc na obnizke ceny a leasing 0% to trzeba po prostu brac, niezaleznie od typu rozliczania

na koniec wchodzi jeszcze jeden rzadki element - kapitan PANSTWO - ktory sprawia ze czasami nowka wychodzi lepiej od uzywki, nawet jak robisz na uop i bierzesz leasing XD kapitan panstwo i doplaty (EV)

Opublikowano
2 minuty temu, kubikolos napisał(a):

odleglosc nie zawsze wystarczy, dlatego tir nie ma pozwolenia na 130 jak przed nim jest 1km pustki

U nas nie ma, są kraje gdzie może grubo ponad 100 jechać ;)

Przecież jadąc 130 po autostradzie @markonie łamie żadnego przepisu ;)

• Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, marko napisał(a):

Oczywiście, że jest sens, ale nie w Polsce

Mnie nie obchodzi poza Polską :E 

4 minuty temu, kubikolos napisał(a):

za gotowke rzadko sie oplaca bo ta gotowka przestaje pracowac a leasing sa dosyc nisko oprocentowane,

NOWE, a ja mówię używane. Wolę 50k używkę w gotówce, niż salon w leasing z 120k gdzie nie mam JDG ani nie generuję kosztów (w IT i tak bym miał ryczałt więc 50% VAT nie zbawia totalnie).

Jak ktoś musi mieć salon to tak, gotówka się nie opłaca. 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

U nas nie ma, są kraje gdzie może grubo ponad 100 jechać ;)

Przecież jadąc 130 po autostradzie @markonie łamie żadnego przepisu ;)

Ty się śmiałeś z tłumaczenia, że w Niemczech można a u nas nie? %-)

1 minutę temu, marko napisał(a):

Jak miliony innych kierowców :E

Którzy tworzą miliony wypadków %-)

Jedzmy ... miliardy much nie mogą się mylić.