galakty 5 466 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 W BIG5 to w sumie auto niezbyt potrzebne młodej osobie, a na pewno nie na czas studiów bo oni i tak pociągami jeżdżą do domu. Tylko prawko przyda się później zapewne. Faceci też inaczej, ja się wychowałem na Szybkich i wściekłych i Need for speed, gumach Turbo i zabawkach... Posiadanie prawa jazdy to nawet nie była dyskusja, tylko pytanie kiedy jazdy zacząć. Dojeżdżać do laski pod miastem też jakoś trzeba było, brak autobusów/pociągów. Dzisiaj jakbym się urodził w dużym mieście to sam nie wiem 1
Krzysiak 3 317 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 (edytowane) @huudyytu małe miasteczko ~13k mieszkańców, większość w klasie to chłopaki z okolicznych wiosek (chłopaki bo w klasie zero dziewczyn). Także może jest jak piszesz. @markoteż kilku takich znam, niedaleko szukając mój były sąsiad...ojciec zmusił to poszedł na prawko, później dostał nawet auto które stało ze 2 lata przed blokiem, po czym je sprzedali. Edytowane 8 Września 2025 przez Krzysiak 1
kubikolos 1 410 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 1 godzinę temu, galakty napisał(a): W BIG5 to w sumie auto niezbyt potrzebne młodej osobie, a na pewno nie na czas studiów bo oni i tak pociągami jeżdżą do domu. Tylko prawko przyda się później zapewne. tylko jakims cudem na studiach wszyscy ci z odrobine bogatszych domow przyjezdzali autami na uczelnie na trasie akademik-uczelnia (jesli to dalej niz 2km) da sie zyc zbiorkomem ale poza tym to gorszy komfort zycia nawet w miastach, wcale sie nie dziwie ze wszyscy chca jezdzic autami nawet jak miasta staraja sie na potege promowac korki i komunikacje miejska
Krzysiak 3 317 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 No prezenty do 508 już przyszły 😅😂
Krzysiak 3 317 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 (edytowane) Zimowe nie bo zamiast 215/55R17 jest 225/50R17 Edytowane 8 Września 2025 przez Krzysiak
Gret 1 024 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 20 minut temu, Krzysiak napisał(a): No prezenty do 508 już przyszły 😅😂 A mogłeś wielosezon za pół darmo
Krzysiak 3 317 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 1 minutę temu, Gret napisał(a): A mogłeś wielosezon za pół darmo Nie chcę 19 na zimę
Gret 1 024 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 5 minut temu, Krzysiak napisał(a): Nie chcę 19 na zimę Ładnie by wyglądał cały rok.
KiloKush 966 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 3 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Właśnie chcą dać prawko 17-latkom I jeszcze powinni im dać E90/E60/E39/E46 do tego gratis 1
GordonLameman 10 307 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 (edytowane) . Edytowane 25 Czerwca przez GordonLameman 1
galakty 5 466 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 To wystarczy kompot i nie trzeba spawać 1
Krzysiak 3 317 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 (edytowane) Godzinę temu, marko napisał(a): On tylko przybija pieczątki. Sam napisał, że nie gwarantuje sprawności auta Akurat w tamtej dyskusji mi chodziło o to, że w PL pieczątka to żaden wyznacznik w tego typu sporach Bo co z tego że ja teraz daję negatywa, jak auto zaraz ma pozytywa na innej stacji Nadal też normą jest podbijanie bez pojazdów...wyganiam klienta tylko z dowodem a za kilka/kilkanaście minut w cepiku pozytyw Żeby to się zmieniło musi wymrzeć pokolenie diagnostów emerytów, którym nie zależy na uprawnieniach. Mój zmiennik ma przykładowo 74 lata...i ma sporo więcej przeglądów na dniówkach niż ja, nie wnikam czemu Edytowane 8 Września 2025 przez Krzysiak 1
SylwesterI. 1 443 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 Sam sobie przybija pieczatki z autem na niehomologowanych laczkach, a zdziwiony ze inni daja pozytywa. Kali może ukraść krowa, jak ktoś Kaliemu, to złodziej
GordonLameman 10 307 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 @Krzysiak Wystarczyłby obowiązek zrobienia i przesłania 5 zdjęć przy każdym przeglądzie. Do CEPIK-u. Przy okazji byłaby to baza w której mozna by sprawdzić historię pojazdu (i wyglądu). Papierek na stacji diagnostycznej w Polsce zupłnie nic nie znaczy - ot, stawił się na badanie. Prawnie nie ma żadnego znaczenia. Może w niektórych umowach AC. Ale jak spowodujesz wypadek - bez znaczenia. Liczy się sprawność pojazdu z chwili zdarzenia. I to należałoby zmienić, bo mamy takie samo od lat.
Krzysiak 3 317 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 (edytowane) 7 minut temu, GordonLameman napisał(a): @Krzysiak Wystarczyłby obowiązek zrobienia i przesłania 5 zdjęć przy każdym przeglądzie. Do CEPIK-u. Przy okazji byłaby to baza w której mozna by sprawdzić historię pojazdu (i wyglądu). Wprowadzają to przynajmniej odkąd pracuję w branży...za miesiąc będzie 6 lat. Z jakiś dziwnych powodów dużo się o tym mówi, a nikomu tak naprawdę nie zależy żeby to uszczelnić. Tak samo jak największym złem jest, że diagnosta to "urzędnik państwowy" pracujący dla prywaciarza i wypłacany przez prywaciarza. Dokąd stacje będę w rękach prywatnych, właściciele tych stacji nie będą ponosić żadnych konsekwencji, dotąd patologia będzie. Dobrze wykonujący swą pracę diagnosta jest złym diagnostą nie tylko dla klienta, bo daje negatywy...ale i pracodawcy bo odstrasza klientów. Edytowane 8 Września 2025 przez Krzysiak 2
bleidd 1 510 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 Z drugiej strony jakby stacje działały tak jak państwowe urzędy.. Też byłoby ciekawie
Krzysiak 3 317 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 Ogólnie nie ma idealnego rozwiązania na to, ale obecne jest po prostu złe. 1
galakty 5 466 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 Wystarczyłoby gdyby sprawdzali stan na przeglądzie, nazwa niby sugeruje że powinni, ale nie bardzo w praktyce to wychodzi. Z jednej strony rozumiem bo za 100 zł to im się nie chciało. Ale jak widzę na parkingu auta gdzie nie ma nadkola, znaczy jest ale przeżarte na wylot od rdzy to jakim cudem to przeszło przegląd? Taka dziura się nie robi w miesiąc. Dziura jak pięść.
Krzysiak 3 317 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 @galaktywyżej napisałem z czego to wynika...w tej branży dobry diagnosta to zły pracownik i źle obsłużony klient, tak wiem zdarzają się ludzie którzy chcą żeby im sprawdzić dobrze auto, ale już negatywa godnie mało który przyjmuje
galakty 5 466 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 Mi chciał raz dać negatywa bo się poci pod uszczelką pokrywy.... Gdzie trupy bez świateł wyjeżdżały. To takimi też gardzę. Albo jak mi w Golfie 3 sprawdził podwozie, a za miesiąc przewód hamulcowy pękł. Teraz przy każdym zakupie auta/serwisie mówię że mają sprawdzać i jak najmniejsza oznaka jest to wymieniać.
Tornado3 414 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 8 minut temu, galakty napisał(a): Ale jak widzę na parkingu auta gdzie nie ma nadkola, znaczy jest ale przeżarte na wylot od rdzy to jakim cudem to przeszło przegląd? może nie kwalifikuje się jako zagrażające bezpieczeństwu. Co innego progi, wzmocnienia, podłużnice itp
galakty 5 466 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 Mhm, jak nadkole ma dziurę jak pieść to na pewno progi całe, tak, jasne. Tym bardziej że to był stary Ford.
Krzysiak 3 317 Opublikowano 8 Września 2025 Opublikowano 8 Września 2025 Jeden diagnosta da negatyw za spaloną żarówkę, a drugi pozytywa za dziurę w błotniku, obydwaj są "na prawie" Przykładowo brak wpisu "hak" w DR tak zagraża bezpieczeństwu, że wynik może być tylko jeden - negatywny 2
Rekomendowane odpowiedzi