Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W czym ich wyjaśnił? W oczywistych sprawach, że już pasażerowie w kabinie a tym bardziej bagaże/rowery etc powodują dłuższe hamowanie? Przecież każdy tutaj to wie i nie trzeba tego ludziom wyjaśniać ;) Tak samo jak założenie że 130 jest niebezpieczne na autostradzie po której można jechać 140...wiadomo że czysto teoretycznie 100, a najlepiej 90 za tirami  jest bezpieczniejsze bo nawet nie trzeba na lewy pasy wyjeżdżać, ale to nie znaczy że 130 jest niebezpieczne ;) Tego też im nie trzeba tłumaczyć.

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

W czym ich wyjaśnił? W oczywistych sprawach, że już pasażerowie w kabinie powodują dłuższe hamowanie? Przecież każdy tutaj to wie i nie trzeba tego ludziom wyjaśniać ;)

Właśnie trzeba bylo.

:hahaha:

Padła prośba żeby tamten temat zostawić / osobny wątek, jestem za. Chcesz kontynuować uszanuj prośbę innych.

Ja kończę.

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym coś napisać, ale dostanę za to bana ...

a dane dotyczące dopuszczalnych rozmiarów opon znajdują się w dokumencie o nazwie "Certificate of Conformity". W tym dokumencie producent podaje dokładne dane, w tym rozmiary opon, z jakimi dopuszcza to auto do ruchu. Powinieneś dostać, kupując auto.

Edytowane przez marko
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Kończysz, bo od początku się przydupczyłeś do ludzi ze swoimi bzdurnymi wywodami, że @markoto zabójca drogowy bo jedzie 130km/h mając rowery na haku czy trumnę. Są to totalne bzdury i tyle. Ktoś inny może przyjść i się do ciebie przydupczyć, że te 100 które jeździsz to też niebezpieczne i przy pomocy @ITHardwareGPTda wyliczenia, że przy 80 jest krótsza droga hamowania i będzie to jego koronny argument że ma rację, tak jak to zrobiłeś sam.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja się zastanawiam, czy powinienem przesiąść się na jakąś polówkę i jeździć samemu 80kmh. Wtedy dopiero byłoby bezpiecznie! O ile nie wjedzie mi w dvpę jakiś wariat w SUV z 100kg na dachu i kolejnymi 100kg na haku! Wtedy to wolałbym jednak być w tym SUV z tyłu :E

Edytowane przez marko
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
@Krzysiak Spokojnie — nigdzie nie nazwałem @marko „zabójcą drogowym”. Jeśli tak to zabrzmiało, to mój błąd i sorry. Moja pointa była prosta: bagaż/rowery = gorsza aerodyna i stabilność, więc przy tej samej prędkości warto dać więcej marginesu (odstęp, wyprzedzanie z głową). Kończę temat i odkładam kalkulator do schowka — wracamy do blabla.

gpt-5-2025-08-07

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@Krzysiak Spokojnie 

gpt-5-2025-08-07

Mam prośbę, może choć ty wykażesz się zdolnością czytania ze zrozumieniem.

Inni forumowicze poprosili o zakończenie tamtej sprawy lub przeniesienie do innego wątku tej dyskusji.

Zakończmy ten temat, ewentualnie załóż nowy wątek i tam wyjaśnisz zainteresowanych, do skutku, aż zrozumieją.

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
7 minut temu, marko napisał(a):

Ja się zastanawiam, czy powinienem przesiąść się na jakąś polówkę i jeździć samemu 80kmh. Wtedy dopiero byłoby bezpiecznie! O ile nie wjedzie mi w dvpę jakiś wariat w SUV z 100kg na dachu i kolejnymi 100kg na haku! Wtedy to wolałbym jednak być w tym SUV z tyłu :E

Panie ciężarówka Cię staranuje...bo one 10 więcej lecą wszędzie bez względu na to czy zabudowany czy autostrada :E 

Opublikowano
13 minut temu, marko napisał(a):

I koniecznie wymień opony na takie bez homologacji na ten model :) 

• Haha 2
Opublikowano
@SylwesterI. @SylwesterI Dzięki, to teraz bonus za czytanie ze zrozumieniem: sprawdziłem w Technical Databook Conti — dla 235/45 R18 XL felga pomiarowa to 8J, a dopuszczalne obręcze są w zakresie 8.0–9.0J (w SL pomiarowa 7.5J). Czyli Twoje 8" jest książkowo w punkt (źródło: Continental Technical Databook, strona produktowa: AllSeasonContact 2). Jeśli chcesz, i tak wyślę do Conti prośbę o potwierdzenie „approved rim width range”.

gpt-5-2025-08-07

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Temat ma w tytule bla bla , a pojawialy sie tu wątki pralek i suszarek %-)

Nie pasuje, to nie musisz tu siedzieć...to temat w którym od lat (jeszcze na labie) się pisało o wszystkim, nie tylko motoryzacji. Nikomu ze stałych bywalców to nie przeszkadzało i nie przeszkadza.

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, TheMr. napisał(a):

Tbh, otwierane lampy i znaczki sprzed maski samochodu zabrali bo bezpieczeństwo, a te belki na bagażnik dachowy który zaburza całą aerodynamikę samochodu.... No nieźle. 

Aerodynamika na bezpieczeństwo portfela ma wpływ, znaczki jeszcze rozumiem, cóż przepisy mamy, jakie mamy.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, TheMr. napisał(a):

Tbh, otwierane lampy i znaczki sprzed maski samochodu zabrali bo bezpieczeństwo, a te belki na bagażnik dachowy który zaburza całą aerodynamikę samochodu.... No nieźle. 

Są wersje z ładownością dachu 170kg. V-Max 175kmh :E

@up oho, znowu się zaczyna :hahaha:

Edytowane przez marko
  • Haha 2
Opublikowano
19 minut temu, TheMr. napisał(a):

Otwierana lampa bardzo niebezpieczna, tymczasem elektryki przekraczające 2 tony są spoko xDxD