Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.09.2025 o 14:24, GordonLameman napisał(a):

To jest po prostu instrument finansowy - nie ma nic wspólnego ze zdolnością finansową. :) 

To ma sens jak możesz wliczyć w koszty i masz JDG, bez JDG albo na skali/liniowym to jednak taniej kupić używkę za gotówkę :E Tylko problem w tym, że coraz mniej porządnych używek jest. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galakty napisał(a):

bez JDG albo na skali/liniowym to jednak taniej kupić używkę za gotówkę :E Tylko problem w tym, że coraz mniej porządnych używek jest. 

Oczywiście, że jest sens, ale nie w Polsce :E Ja to trochę rozumiem, bo jak pomyślę, że mogę zaoszczędzić 10tys zł., to jakaś kwota to jest. Ale jak tam samo pomyślę, że w skali 4 lat zaoszczędzę powiedzmy 2,5tys. EUR, to mam to gdzieś :)

Edytowane przez marko
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, bergercs napisał(a):

I mam pytanie: 

IMG_20250722_180802092.thumb.jpg.422414355ee6c436cd1af6708c065814.jpg.fcfa038cca6438e6ae9499c2933fa689.jpg

To na dachu to spoiler? Bo chyba nie jakiś element zwiększający masę jak, nie wiem, bagażnik???

Zdziwię cię, to jest bagażnik, załadowany do max 20-25 kg. co daje łączną masę 2x mniejszą od 100kg na dachu (nie wspominając o +100kg na haku), prowadzenie połączone ze zdrowym rozsądkiem, czyli max dozwolona prędkość =/= prędkość, z którą się poruszam w takim wypadku.

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

tu każdy wie iż załadowane auto będzie gorzej hamować niż gdy jedzie na pusto i tego nie trzeba wyjaśniać. Przydupczyłeś się do tego że 130 jest niebezpieczne, a to jest bzdura przy zachowaniu odpowiedniej odległości...

z tego co widze to nie kazdy wie i dlatego dyskusja sie nie konczy bo zdania sa rozbiezne, sam widzisz "bzdure" ktora nie musi byc bzdura,

odleglosc nie zawsze wystarczy, dlatego tir nie ma pozwolenia na 130 jak przed nim jest 1km pustki

4 minuty temu, galakty napisał(a):

To ma sens jak możesz wliczyć w koszty i masz JDG, bez JDG albo na skali/liniowym to jednak taniej kupić używkę za gotówkę :E Tylko problem w tym, że coraz mniej porządnych używek jest. 

za gotowke rzadko sie oplaca bo ta gotowka przestaje pracowac a leasing sa dosyc nisko oprocentowane,

co wiecej, producenci nie lubia obnizac cen i dlatego czesto dorzucaja leasing 0% (czyli realnie rabat) ale tego rabatu nie chca przelozyc na obnizke ceny a leasing 0% to trzeba po prostu brac, niezaleznie od typu rozliczania

na koniec wchodzi jeszcze jeden rzadki element - kapitan PANSTWO - ktory sprawia ze czasami nowka wychodzi lepiej od uzywki, nawet jak robisz na uop i bierzesz leasing XD kapitan panstwo i doplaty (EV)

Opublikowano
Teraz, SylwesterI. napisał(a):

Po to, żeby myśleć logicznie i nie pędzić, ile limit pozwala.

Jak droga pusta - nie ma problemu. Ale pisanie zawsze =/= od, bezpieczne, bo nie zawsze droga jest pusta.

Póki co moje myślenie jest bardziej logiczne niż Twoje. Mi nigdy (ani razu) nie wpadło do głowy jechać 9 metrów za autobusem, g widząc i uznać tego za zabawę. 

z takimi specami, nie dziwię się że trupy przechodzą kontrole na stacji pojazdów.

Chłopak się pogubił i zaczyna się atakowanie...

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Nie, czytasz bez zrozumienia, opony o danym wymiarze mogą się różnic w zależności od producenta i typu opony.

opony o danym rozmiarze mogą różnic się rozmiarem. okej

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, kubikolos napisał(a):

odleglosc nie zawsze wystarczy, dlatego tir nie ma pozwolenia na 130 jak przed nim jest 1km pustki

U nas nie ma, są kraje gdzie może grubo ponad 100 jechać ;)

Przecież jadąc 130 po autostradzie @markonie łamie żadnego przepisu ;)

• Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, marko napisał(a):

Oczywiście, że jest sens, ale nie w Polsce

Mnie nie obchodzi poza Polską :E 

4 minuty temu, kubikolos napisał(a):

za gotowke rzadko sie oplaca bo ta gotowka przestaje pracowac a leasing sa dosyc nisko oprocentowane,

NOWE, a ja mówię używane. Wolę 50k używkę w gotówce, niż salon w leasing z 120k gdzie nie mam JDG ani nie generuję kosztów (w IT i tak bym miał ryczałt więc 50% VAT nie zbawia totalnie).

Jak ktoś musi mieć salon to tak, gotówka się nie opłaca. 

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Krzysiak napisał(a):

U nas nie ma, są kraje gdzie może grubo ponad 100 jechać ;)

Ty się śmiałeś z tłumaczenia, że w Niemczech można a u nas nie? %-)

1 minutę temu, marko napisał(a):

Jak miliony innych kierowców :E

Którzy tworzą miliony wypadków %-)

Jedzmy ... miliardy much nie mogą się mylić.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Jak załaduje je cegłami do max dmc, wstawi łyse lacze, ale z homologacją i depnie 130km/h też nie złamie :hahaha:

2 minuty temu, marko napisał(a):

Ja się dziwię, że Ty się nie boisz jeździć wśród tych ludzi... Co Ci z Twoich 100kmh, jak wszystko dookoła próbuje Cię zabić?

Nie dziwi mnie twoje zdziwienie %-)

pewnie że się boję, dla tego ograniczam prędkość, nie ładuję auta pod korek, nie jadę z max prędkością na danym limicie, i rozglądam się wokoło, bo wiem, że z tego miliona innych kierowców, każdy może być potencjalnym sprawcą wypadku, to się nazywa instynkt samozachowawczy.

Nie każdy go jak pokazujesz ma.

Opublikowano
5 minut temu, Krzysiak napisał(a):

nie łamie żadnego przepisu ;)

ale przepisy nie maja wplywu na bezpieczenstwo w porownaniu dwoch roznych sytuacji, tak samo jak ten tir nie jedzie bezpieczniej 100+ w innym kraju niz u nas 100+ tylko dlatego ze tam pozwolili ;)

zwiekszanie masy do koncowki widelek i rozne zewnetrzne bagazniki o ktorych dyskutujecie zawsze beda wyraznie mniej bezpieczne od domyslnej konfiguracji

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Ty się śmiałeś z tłumaczenia, że w Niemczech można a u nas nie? %-)

Nigdzie tu nie napisałem że wolno w Polsce jechać 130 mając 40 ton na "grzbiecie", ot luźna uwaga że są kraje gdzie jednak jest to dozwolone, więc widocznie tam ten kilometr luzu przed autem wystarcza.

Sama dyskusja jednak dotyczy pojazdu o dmc do około 2.5t a nie 40, pojazdu który "ło matko bosko jak tak można" jedzie 130km na drodze na której może jechać 140.

@kubikolosale to co piszesz każdy tu wie... wiadomo że 140 po autostradzie pustym samochodem będzie bezpieczniejsze niż z 4 pasażerami i pełnym bagażnikiem. Ale nie popadajmy w skrajności bo tym sposobem dojdziemy do wniosku, że najbezpieczniej to nie wychodzić z domu.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)

mało tego, przepisy mówią o 

Sama dyskusja jednak dotyczy pojazdu o dmc do około 2.5t a nie 40, pojazdu który "ło matko bosko jak tak można" jedzie 130km na drodze na której może jechać 140.

no widzisz, nie czytasz ze zrozumieniem, dyskusja dotyczy bezpieczeństwa jechania z max dozwoloną prędkością w załadowanym aucie, na każdych wakacjach.

Najciekawszy jest fakt, że jak ja zmieniłem opony na niehomologowane to afera, jak ty zmieniłeś to ani mrumru, bo jesteś po właściwej stronie barykady, mimo że inspektor z stacji kontroli pojazdów, a piszą tu tyle o hipokryzji 8:E

Opublikowano (edytowane)

W tych 2.5t dmc mieści się większość aut osobowych, więc to nic nie zmienia ;)

w przepisach nic nie zmienia, w realu zmienia, 50m za poprzedzającym pojazdem, a auto wypakowane nawet nie wyhamuje jak auto puste, nie mówiąc,  jak to wygląda, jak to wypakowane będzie z tyłu %-)

Opublikowano
8 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@kubikolosale to co piszesz każdy tu wie... wiadomo że 140 po autostradzie pustym samochodem będzie bezpieczniejsze niż z 4 pasażerami i pełnym bagażnikiem. Ale nie popadajmy w skrajności bo tym sposobem dojdziemy do wniosku, że najbezpieczniej to nie wychodzić z domu.

100kmh będzie jeszcze bezpieczniejsze! 

Bo niżej to już ciężarowe Cię wyprzedzają i robisz zamieszanie na autostradzie :E

w przepisach nic nie zmienia, w realu zmienia, 50m za poprzedzającym pojazdem, a auto wypakowane nawet nie wyhamuje jak auto puste, nie mówiąc, że jak to wygląda, jak to wypakowane będzie z tyłu %-)

50 metrów za poprzedzającym autem, to minimalna odległość przy 100kmh. MINIMALNA. Może to jest Twój problem, że nie rozumiesz, po co zachowuje się odległość?

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, marko napisał(a):

100kmh będzie jeszcze bezpieczniejsze! 

Bo niżej to już ciężarowe Cię wyprzedzają i robisz zamieszanie na autostradzie :E

Dla tego staram się tak trzymać w zapakowanym aucie, myślę też o innych. :cool: