Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bios w mobo jest mocno rozbudowane, trzeba czasu na grzebanie :)  CB24 jeszcze nie zrobiłem, ale zaraz zrobię.  Limity, nie lepiej ograniczyć pobór prądu poprzez UV ? Ja tak robię przy UV GPU i to działa wyśmienicie :) 

Opublikowano

Dziwna sprawa, nie mogę wejść do bios :E  Od razu ładuje się system bez względu na naciskanie DEL. Wcześniej normalnie wchodziłem do bios i grzebałem :hmm:

Uruchomiłem CB24 i pojawił się błąd (nie ogarnąłem nazwy) Hmm, coś to jest ponaciągane :P 

5 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@leven, najpierw sprawdź jak u ciebie są ustawione PL1 i PL2, całkiem możliwe, że niższe niż podał @wallec. UV oczywiście warto zrobić, tylko właśnie tak jak on napisał, trzeba wyłączyć IA CEP a poza tym to wyłączyć Intel Default Settings jeżeli jest taka opcja w UEFI.

A tutaj dałem bez ograniczeń. Przy testach np. w aida64 stres test procesor pobierał około 146Wat przy 1.2 Vcore i przy "bez limitu" mocy.

Opublikowano (edytowane)

Mobo MAG Z790 WiFi + Gskil 2x16GB no i 14600k :P  Za dużo opcji w biosie i się gubię. Default jest okropny, Vcore leci pod 1.4 V i pod 100stC !!

Po UV na 1.2 Vcore jest pod 85stC przy stres aida.  Dla czego nie  mogę teraz wejść do bios ? 

Edytowane przez leven
Opublikowano
5 minut temu, leven napisał(a):

Dziwna sprawa, nie mogę wejść do bios :E  Od razu ładuje się system bez względu na naciskanie DEL. Wcześniej normalnie wchodziłem do bios i grzebałem :hmm:

Za wolno za krótko wciskasz lub musisz wyłączyć fast boot. Niektóre biosy tak mają z fast boost, że tylko przy świeżym post po wyłączeniu zasilania wejdziesz do biosu z fast boot.

Opublikowano

Nie chce Cię dobijać nie wiem ile dałeś za tą płytę, ale biosy MSI to porażka w sumie od lat ;)

W tej samej cenie miałbyś czy nawet taniej Prime-A od Asusa nie tylko bios znacznie lepiej ogarnięty to i miałbyś odczyt SP procka ;)

Opublikowano (edytowane)

Świetny sprzęt ale......

Płyta 950zl (?)

CPU 850zl (?)

RAM 600-800zl (?)

Total 2500zl (?)

Zastanawia mnie niska popularność poniższego "kombo"

B760M PG riptide 579zl

I5 12400f 440zl

2x16 6400cl32 Viper 420zl

1440zl

Zostaje 1060zl na lepszą kartę graficzną a wydajność w grach ta sama jak zrobisz OC procka na 5ghz i pamięci na 6600-6800 cl32-39-39-51.

Kwestia balansu, co nie zmienia faktu, że 14600k z 8000MT to kot.

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Nie robię OC, tylko UV :)  P-core 5300mhz + E-core 4500mhz przy 1.20 Vcore.

1.jpg

A jeżeli chodzi o płyty, to zawsze kupuję na najwyższym mostku :E  2500zł za mobo/proc/pamięć, to tyle samo co kanapka 9800X3D, która jest niewiele wydajniejsza od 14600k.  Poza tym, jak juz pisałem, czekam na Bartleta minimum 10 P-core+HT. Ale raczej 12 P-core. Mobka na (w tym przypadku)  Z790 jak najbardziej wskazana.

Edytowane przez leven