Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

@Kyle XMP pamięci wskoczyło też z automatu? Kurde, a mi Gigabyte ustawił na starcie 2133 albo 2400 MHz na Gear 2 :hihot:

XMP to jest OC, więc nie powinno i nie jest ustawiane z automatu. U mnie domyślnie ustawiło na 3200 MT/s i Gear1.

12 minut temu, Kartofel napisał(a):

@JacekRTX XMP chyba nigdy się samo nie ustawia?

Zgadza się.

12 minut temu, Kartofel napisał(a):

@Kyle A to nie tak że od czasu afery "degradujących" inteli, intel wydał przykaz wypuszczania biosów domyślnymi PL1 i PL2 zamiast "domyślnymi" ?

Chyba Intel dał taki przykaz, ale:

Po aferze nadal Gigabyte GamingX Z690 DDR4 ustawiał PL1=PL2=4096W (aż do BIOS F31 włącznie). Dopiero przy BIOS F32, który ukazał się niedawno ustawia zgodnie ze specyfikacją. Natomiast Gigabyte GamingX B760m (chyba nie przekręciłem nazwy) nadal, nawet na najnowszym BIOS (F22) ustawia PowerLimity od czapy.

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Kyle napisał(a):

Co się dokładnie, na jakich ustawieniach komu stało?

Na jakim procesorze? (model) Przy jakim obciążeniu? Prawdopodobnie im wyższy boost, tym to napięcie wyższe. Domyślam się, że przy i9 14900KS przy 6,2GHz to tam domyślnie będzie blisko 1,55V (któryś użytkownik może potwierdzić?). U mnie na i7 14700 przy boost do 5,3 GHz w Cinebench 2024 single Core napięcie oscyluje w rejonach 1,3V. Przy dwóch rdzeniach @ 5,3GHz identycznie - czyli napięcie w 100% zależne od taktowania.

Gear 1? - to chyba nie przy DDR5. Generalnie poprawnie działająca płyta, powinna ustawić odpowiedni Gear i PowerLimity automatycznie.

Pipek ustawiał 6.2 GZH dla wszystkich rdzeni i się zdziwłi, że  14900kf poszły do piekła.  Ile PL tam było ? 320 wat ? 

Rozsądny PL, ring + parę zmian typu UV + OC i 14600k robi 14700 w grach. :)

Wyjdzie Brtlet i "może" się okazać, że RAM poleci na 9000MT :E 

No co ? 14600k na 5.5GHZ leje 7800X3D :)

Kanapki będą mi tutaj imputować :P 

Edytowane przez leven
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, leven napisał(a):

Pipek ustawiał 6.2 GZH dla wszystkich rdzeni i się zdziwłi, że  14900kf poszły do piekła.  Ile PL tam było ? 320 wat ?

Zgadza się - Intel wymyślił tryb, który nazwali "Extreme" dla i9 14900KS, gdzie PL1=PL2=320W bez ograniczeń czasowych - lekko mi to wyglądało na szaleństwo. Tak czy inaczej powinno to wytrzymać takie żyłowanie ... przynajmniej okres gwarancyjny.

Natomiast 6,2Ghz dla wszystkich rdzeni, jest poza specyfikacją, więc "Pipek" musiał coś przekręcić, że się ten i9 mu katapultował.

Opublikowano (edytowane)

Pipek poleciał na 1.42 Vcore i był wkurzony, że się tak nie da w syntetykach. Ile tego było... 16 procesorów wymaglował ? Zdziwiony, że jest szaleńcem.

Kanapki AMD palą sockety i jest OK ? 

Edytowane przez leven
Opublikowano
21 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ja bym tu raczej obwiniał asrocka  :lol2:

Nie psuj fanbojom Intela przekazu dnia. Klapsznity AMD się palą a procki niebieskich nigdy się nie degradowały :P Taka jest oficjalna wersja.

• Haha 3
Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

Pipek poleciał na 1.42 Vcore i był wkurzony, że się tak nie da w syntetykach. Ile tego było... 16 procesorów wymaglował ? Zdziwiony, że jest szaleńcem.

... a ten Pipek. Coś sobie przypominam. Ten masowy grabarz inteli to był. Aż nie dowierzałem w jego dokonania. Swoją drogą 1,42 Volta to jeszcze te procesory wytrzymują, ale nie wiadomo jakie były tak zwane okoliczności (jaką tam moc osiągał itd.).

Opublikowano

No przecież pipek założył temat odnośnie tego, że jego 14900KF coś niedomaga. Brakuje mi go - Pipek wróć :uklony:

No i Astrale 5090 tez do bani. Jednego mógłby sprezentować, w końcu wentylator w zasilaczy by się w końcu obudził :E

Opublikowano
W dniu 10.11.2025 o 18:55, JacekRTX napisał(a):

Tyle że trzeba chyba uważać na nowe BIOSy, które wycinały AVX 512.

Upolowany do kompletu 12700k z kółeczkiem tj. avx512.

IMG_20251118_215023.thumb.jpg.7b929a2540a28a4eb442b63d9e69b6a4.jpg

B660-G 470zł

12700K 490zł

DDR5 2x16gb 6400 CL32 330zł

Wyszła dobra podstawka do 4K.

Zobaczymy co uda się poustawiać, ale to już w temacie o Alder Lake.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, wallec napisał(a):

Upolowany do kompletu 12700k z kółeczkiem tj. avx512.

B660-G 470zł

12700K 490zł

DDR5 2x16gb 6400 CL32 330zł

Wyszła dobra podstawka do 4K.

Zobaczymy co uda się poustawiać, ale to już w temacie o Alder Lake.

Fajny był sprzęt w 2021 r., drugi raz bym nie kupił tej i7. :hihot:

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

@wallec, to widzę, że za długo się nie nacieszyłeś tym 265K. 🙂

To tylko kwestia $$$.

Miałem, przetestowałem wszystko, wiem jak działa -> muszę sprzedać żeby wyjść bez straty.

Jak poczekam dłużej to na rynku pojawi się refresh i wartość 265k spadnie.

Te wszystkie komputery które miałem, karty graficzne itp to wszystko jest kupowane za ten hajs który wydałem w 2017(?) roku na kompa z ryzenem 2600 i GTX 1070.

Ultra z mobo pójdzie za 1500.

12700k z mobo jest za 1000.

500zl na kupke i czekam na barlet lake.

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Podniosą się lekko ze względu na wydłużenie ringa tylko nie ma żadnego wpływu na wydajność zwłaszcza z perspektywy DDR5.

To tak samo jak wydłużenie ringa stopniowo podnosiło opóźnienia przy Skylake-Coffee-Comet ze względu na coraz wyższą liczbę rdzeni.

Edytowane przez sideband
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ilość i wydajność rdzeni to nie wszystko

ilość moze nie ale w grach wydajność zawsze.Różnica jakaś tam bedzie ,tylko ze niewarta rozkrecania platformy.Ani ten procesor ciekawy ani nic

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)

@wallec, a skąd założenie, że Bartlett będzie wydajniejszy w grach? Ilość i wydajność rdzeni to nie wszystko. Jak widać po Core Ultra, ważne są też opóźnienia. Czy przy 12 rdzeniach P będą takie same jak przy 8?

Seba dla mnie nie ma znaczenia co jest wydajniejsze.

Ja się tym bawię wieczorami, patrzę jak działa, popostuje na forum z punktu widzenia osoby, która miała, widziała, używała, poczytam odpowiedzi, sprzedam kupię nowe i dlatego chcę zobaczyc barleta.

Mam ogromny TV 120hz z freesync/gsync, pada i nawet 60fps high wygląda przekosmicznie fajnie więc mógłbym sobie i3 12100 za 150zl wykręcić na 5ghz i też będzie kozak.

12700k wezmę, zrobię lapping -> 1h zabawy 

Popodkrecam, pirobie wyniki > tydzień zabawy 

Poużywam, sprzedam i kolejny:-)

Edytowane przez wallec