Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Grolshek dałem mu szansę i zdjąłem jakiś czas temu ignora, ale widzę że trzeba od nowa go tam wrzucić ;) 

@wallecco do responsywności systemu i fikołków które robisz nie rozumiejąc co się do ciebie pisze "mądremu tłumaczyć nie trzeba..." resztę sobie dopowiedz ;) 

edit

Problem ogarnięty :E  Bo oled mi się zaczął wypalać na bzdurach które pisał :hihot:

Clipboard_12-16-2025_01.jpg

Edytowane przez Krzysiak
  • Haha 3
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Czyli na ryzen odpala się kilka sekund ;)

Tak samo program cpu-z i każdy inny ktory "leży" na wewnętrznej komunikacji przez Infiniti Fabric.

Tak na być, na Intelu klikasz i się pojawia.

Na AMD musisz odczekać sekundę.

Tak wygląda użytkowanie pc na AMD -> oczekiwanie.

Patrz jak nabrali wody w usta bo trafiony zatopiony.

Cpu-z otwiera się wieki na AMD 

Chciałem Tobie kliknąć plusika, ale nie wiedziałem jakiego i tylko, a może aż tyle :uklony:

1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Ale odpala się wolno czy nie?

Przeor Świątyni, to przy Tobie pikuś :uklony:

• Haha 2
Opublikowano
W dniu 12.12.2025 o 12:36, leven napisał(a):

Hmmm zwrot, znaczy: coś nie gra kupującemu. Czy to jest problem z kupującym, czy produktem ? Wole dorzucić 200zł za nówkę.

W dniu 12.12.2025 o 12:37, tomcug napisał(a):

Może ludki zwróciły proce, bo ich koszt zakupu RAM odstraszył %-)

Szczerze to nie wiem czy to nowy czy używany. Pudełko nie wygląda na otwierane, naklejka główna cała i ta mniejsza też, ale na skrzydełkach ihs widać delikatne ślady od montażu ale zero pasty itp. Tanio puścili bo pudełko obite i brudne z jednej strony.

17658922392205500994749527779396.thumb.jpg.bbaf89ab92a82f495e06c063a71e4535.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Szczerze to nie wiem czy to nowy czy używany. Pudełko nie wygląda na otwierane, naklejka główna cała i ta mniejsza też, ale na skrzydełkach ihs widać delikatne ślady od montażu ale zero pasty itp. Tanio puścili bo pudełko obite i brudne z jednej strony.

17658922392205500994749527779396.thumb.jpg.bbaf89ab92a82f495e06c063a71e4535.jpg

Nieoryginalna plomba na pudełku. 

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, wallec napisał(a):

Cpu-z otwiera się wieki na AMD 

Tylko, że to każdemu wisi i powiewa, że program diagnostyczny w zależności od platform które są różne potrzebuje na wczytanie danych 3.5 vs 4 sekundy :E 

Pograj może w jakieś gierki gdzie wydajność non stop się liczy.

udObceQ.png

Opublikowano (edytowane)

To nie jest 3.5s vs 4s tylko natychmiast vs n sekund, responsywnosc użytkowania systemu jest bardzo ważna. Nie lubię sytuacji, w której moje ruchy są szybsze niż komputera.

Ryzen gra w gry dobrze, ile nie przeszkadzaja Ci nagke spadki klatkarzu i mikro przycinki.

To są te niuanse, które recenzencki ukrywają stosując wykresy a nie Gameplay, tak żeby było się trudniej pokapowac.

Patrz, oficjalna recenzja 9800x3d od Liptona.

Na wykresach wszystko super świetnie.

Wkleja gameplay i widzisz takie coś.

7800x3d 

AVG 124

P0.2% 90

Różnica 30fps

Screenshot_2025-12-16-17-26-09-15_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.thumb.jpg.a12b9b59366509c8b7d4bdd897d8b587.jpg

Postać się rusza do przodu tj. zaczynasz grać a procek musi się wybudzić i klęka. Dane przesyła przez te wszystkie Fabric, curvy, fclk uclk itd, mija 0.5sek

Screenshot_2025-12-16-17-25-41-33_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.thumb.jpg.a7ec1f06e7f2808f97b3e935b1c2f8a5.jpg

AVG 120fps

P 0.2% 63

Różnica prawie 60fps -> micro stuter, na który narzekają użytkownicy i z nim walczą bezskutecznie, a którego nie widać na wykresach bo wystarczy pobiegać 20sek w kółko i te wartości się podniosą.

Nie ze mną te numery bruner, ja za dużo tego miałem i wiem na co patrzeć ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, wallec napisał(a):

Ryzen gra w gry dobrze, ile nie przeszkadzaja Ci nagke spadki klatkarzu i mikro przycinki.

Kolejne pierdololo nawiedzonego :E Masz testy nawet wyżej jeden z PCGH, a nie jakieś randoma Mietka z youtuba zalinkowałem i AMD na minimalnym zdecydowanie gniecie intela :E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

To stąd print screen.

Wykresy 

Screenshot_2025-12-16-17-41-02-56_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.thumb.jpg.cd0ccccac9970a13c43a7fc714c37994.jpg

Rzeczywistość 

Screenshot_2025-12-16-17-25-41-33_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.thumb.jpg.d8dabb5b8758c2469147e300352ae7cd.jpg

Proszę o komentarze, w jaki sposób jestem idiotom jeżeli na wykresie widzę 7800x3d min FPS 100 a w tym samym filmie na Gameplay 60 FPS.

To wszystko jest powiązane, wolne otwieranie programów i spadki FPS -> komunikacja przez Infiniti Fabric. To samo dopadło Arrow Lake.

@tomcugja chwaliłem Arrow bo mam 120hz tv i do tego starczał na limicie GPU za 800zl za 265k ;)

Samo wspomnienie o wadach ryzen / rdna i chcą cię wysłać do wariatkowa bo na jednego fanboja Intela przypada 10 posiadaczy AMD 

Edytowane przez wallec
Opublikowano
7 minut temu, wallec napisał(a):

To nie jest 3.5s vs 4s tylko natychmiast vs n sekund

U mnie na 13900K ok. 3 s odpala CPU-Z.

8 minut temu, wallec napisał(a):

responsywnosc użytkowania systemu jest bardzo ważna. Nie lubię sytuacji, w której moje ruchy są szybsze niż komputera.

Responsywność systemu jest taka sama na AMD i Intelu. To, że jakiemuś programowi diagnostycznemu przy uruchamianiu być może dłużej schodzi zebranie danych na AMD, bynajmniej nie wynika z Infinity Fabric i nie ma żadnego praktycznego znaczenia.

9 minut temu, wallec napisał(a):

7800x3d 

AVG 124

P0.2% 90

Różnica 30fps

Normalna różnica jak na gówno warty programowy pomiar frametime, który pokazuje cuda. Na co dzień używam różnych platform i gram zarówno na AMD oraz Intelu, nie widzę żadnych różnic na ekranie, jeżeli chodzi o ścinki. Jak jakaś gra nie ścina, to nie ścina na obu. Jak jakaś ścina, to na każdym CPU (np. Hogwart z RT jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby na jakimś procu nie ścinał).

A na zakończenie wisienka na torcie. Arrow Lake też ma budowę modułową i swój odpowiednik Infinity Fabric między jądrem krzemowym z rdzeniami a tym z IMC, a chwaliłeś pod niebiosa, jak miałeś :)

3 minuty temu, wallec napisał(a):

To wszystko jest powiązane, wolne otwieranie programów i spadki FPS -> komunikacja przez Infiniti Fabric. To samo dopadło Arrow Lake.

Nie ma żadnych dipów, ani wolnego otwierania programów.

10 minut temu, wallec napisał(a):

Samo wspomnienie o wadach ryzen / rdna i chcą cię wysłać do wariatkowa bo na jednego fanboja Intela przypada 10 posiadaczy AMD 

Każda platforma ma jakieś wady, ta od AMD także. Ale czym innym są prawdziwe wady, a czym innym nawiedzone gadanie fanboyów.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, wallec napisał(a):

Proszę o komentarze, w jaki sposób jestem idiotom jeżeli na wykresie widzę 7800x3d min FPS 100 a w tym samym filmie na Gameplay 60 FPS.

Jesteś kompletnym IDIOTĄ i już wielokrotnie udowodniłeś to na forum, ale nie rozumiesz tego, bo jesteś idiotą.

A różnica między tym co masz na wykresach a tym co na filmie jest oczywista, bo nikt nie robi benchmarków wydajności nagrywając jednocześnie GP.

• Upvote 5
Opublikowano

Czyli te spadki widoczne na nagraniach to nieprawda i jak na nagraniu pojawiają się one tylko na 7800x3d to jest nieprawdą,a jak po prawej tj na 9800x3d na nagraniu wyniki są identyczne jak w benchmarkach na wykresie to już jest prawdą i nagranie jest spoko? xD 

Opublikowano
10 minut temu, wallec napisał(a):

Czyli te spadki widoczne na nagraniach to nieprawda i jak na nagraniu pojawiają się one tylko na 7800x3d to jest nieprawdą,a jak po prawej tj na 9800x3d na nagraniu wyniki są identyczne jak w benchmarkach na wykresie to już jest prawdą i nagranie jest spoko? xD 

Pokazujesz jedynie ułomności programowego pomiaru frametime, nic więcej. Poza tym Spider-Man ma tendencje do ścinek przy niektórych konfiguracjach i dotyczy to również Intela i w sumie, z tego co zaobserwowałem, to jest kwestią bez jakiegoś konkretnego schematu i nigdy nie udało mi się ustalić, czemu czasami tak się dzieje.

• Like 1
  • Upvote 2