Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Hard Reset napisał(a):

Zawsze jechałem na Level1 i np. mój cpu chodzi vcore 1.180v z Level1

Powiem tak: nie wiem, skąd i dlaczego ustawiłeś, czy otrzymałeś taką radę, żeby zawsze używać LLC1, ale z wieloletniego doświadczenia wiem, że nie każda osoba doradzająca ma rację.

W internecie jest sporo rzetelnych materiałów na temat LLC i warto samodzielnie wyciągać wnioski, również na podstawie własnych testów. Już samo logiczne rozumowanie daje do myślenia, że skoro LLC1 nie jest ustawieniem domyślnym na płytach głównych, to nie bez powodu.

Odpowiadam tu jedynie z uprzejmości, ponieważ dyskusja o LLC zasługuje na osobny wątek. W przeciwnym razie rozmowa schodzi w stronę ironicznych komentarzy ze strony niektórych użytkowników o statusie „sigma”, zamiast merytorycznej wymiany informacji.

Z drugiej strony zawsze możesz zapytać innego użytkownika o statusie „sigma”, jak ustawić LLC w Twoim przypadku. Wtedy może przedstawić jawnie swoją merytoryczną wiedzę. 

Szkoda tylko, że również na tym forum, jak na PCLab, użytkownicy z mniejszym „stażem danego forum” często stają się źródłem off-topiku dla innych, czego wątek Raptora 13-14gen jest idealnym przykładem.

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, ITprospector napisał(a):

Powiem tak: nie wiem, skąd i dlaczego ustawiłeś, czy otrzymałeś taką radę, żeby zawsze używać LLC1, ale z wieloletniego doświadczenia wiem, że nie każda osoba doradzająca ma rację.

W internecie jest sporo rzetelnych materiałów na temat LLC i warto samodzielnie wyciągać wnioski, również na podstawie własnych testów. Już samo logiczne rozumowanie daje do myślenia, że skoro LLC1 nie jest ustawieniem domyślnym na płytach głównych, to nie bez powodu.

Odpowiadam tu jedynie z uprzejmości, ponieważ dyskusja o LLC zasługuje na osobny wątek. W przeciwnym razie rozmowa schodzi w stronę ironicznych komentarzy ze strony niektórych użytkowników o statusie „sigma”, zamiast merytorycznej wymiany informacji.

Z drugiej strony zawsze możesz zapytać innego użytkownika o statusie „sigma”, jak ustawić LLC w Twoim przypadku. Wtedy może przedstawić jawnie swoją merytoryczną wiedzę. 

Szkoda tylko, że również na tym forum, jak na PCLab, użytkownicy z mniejszym „stażem danego forum” często stają się źródłem off-topiku dla innych, czego wątek Raptora 13-14gen jest idealnym przykładem.

LLC4 raczej zalecane. Ja przy UV AC/DC używam LLC3.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, ITprospector napisał(a):

Założyłem nowy temat aby tu nie zaśmiecać i nie zaginęła wartościowa treść ;)

Edytowane przez Hard Reset
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Utargowane. Świeży, 31 tydzień 2025. Nie wiem tylko czy ma tę gwarancje wydłużoną bo nie szło kodu odczytać choć chłop mi 3 razy foto proca wysyłał.

Jest w pyte 

Screenshot_2026-01-05-17-53-07-87_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Ile w końcu zapłaciłeś?

21 minut temu, Kyle napisał(a):

Czyżby ktoś kupił w TESCO, na Słowacji ultra tanio i9 14900K i teraz go spieniężał?

No nie gadaj że poniżej tysiąca oddawali...

Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

... może kradziony. Jak by nie patrzyć nowy CPU (sprawdzone po okresie gwarancyjnym), a sprzedawany tak tanio.

Albo już tak zdegradowany że poszedł za bezcen. Używki to loteria ale często da się coś fajnego wyrwać od ludzi którzy nie żebrzą o każdą złotówkę.

Opublikowano

@Pentium D No i pięknie. Tak podglądam co tam rzeźbisz i hyle czoła :) Powodzenia z 14900K.
Mi po wprowadzeniu modyfikacji z tego wątku udało się osiągnąć wynik w CBr23 24/7 40200-40600, Cpu-Z 964/17500 przy limicie 253W, nie mam zielonego pojęcia co zrobić aby było więcej.
Przy 320w. Jest 44k,  tempy zbliżają się do 90. Wróciłem do 253 i nie ruszam. Jest git.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Linku, odnośnie twojego pytania to możliwe, że już nic więcej nie zrobisz. Te wyniki z Cinebench R23 nie są złe. Dużo zależy od tego jakie masz chłodzenie i też jaka jest jakość krzemu twojego procka. Czy próbowałeś bardziej obniżyć napięcie? Pamiętaj też, że czym wyższa temperatura procesora to wymagane jest wyższe napięcie, żeby pracował stabilnie.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano

@Pentium D, tak, jest taka opcja TVB Voltage Optimizations (ja zresztą z niej korzystam), która polega na tym, że napięcie CPU jest dostosowywane do temperatury. Mi chodziło o to, że przy lepszym chłodzeniu można bardziej zejść z napięciem czyli obniżyć pobór mocy lub przy tym samym poborze zwiększyć wydajność.

Opublikowano

Termopad PTM 7950 + be quiet! Silent Loop 2 360mm + 4 wentylatory w obudowie.
Procesor przy AC/DC 55/55 i LLC High max stabilnie na uv -110 i ring -50.
Przy -150 wynik wzrósł do 42K co jest fajne, za to o jakiejkolwiek stabilności nie ma mowy.