Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

RTX5090

Rekomendowane odpowiedzi

Cyrk z tym ACLL po wgraniu biosu z mikrokodem 0x12B. Domyslnie wskoczył na mode 18. Czy wyższe napięcie i ograniczenie mocy na domyslnym profilu to jest sposób Intela na stabilność już ubitych CPU? Zauważyłem od razu po AiO, bo gram w 4K i do tej pory procek ledwo ciepły był. Zmieniłem na mode 9. Wczesniej nie wiem ile bylo, bo nie interesowalo mnie to az do teraz. Zastanawiam się czy zejsc nizej. Proponujecie coś więcej zrobić? Procek i5 13600K+MSI Z690. Siedzę w trybie Intel default settings z ograniczeniem do 181W.

BTW: ceny lecą w dół i czy jest sens wchodzić na 13900K/14900K do grania w 4K. Moze w VR cos zyskam? Mialem przechodzic na nowa platforme intela, ale stracilem do nich zaufanie, sam nowy socket też raczej mało przyszłościowy, a wydajnosc w grach nawet gorsza. AMD nie interesuje mnie.. jeszcze :)

Edytowane przez DżonyBi

18 minut temu, prystek napisał(a):

skoro amd cie nie interesuje - jeszcze xd to nie ma sensu zmieniać nic ci to nie da poza jeszcze wyższym temp i tymi samymi problemami w nowej wersji

Wszystko zależny jak używa kompa, może gra w szachy w 4K :rotfl:

Ja zmieniłem z 12600K na 1470KF ,

+ DDR4, udało się ustawić 4000mhz

+ temperatury w porównywane i5 przy max obciążeniu nie zmieniły się (i5 180W i7 253W)

+ wydajność

- zaufanie do intela, ja używam stałe V-Core 1.18V (nowe biosy ograniczają max chwilowe napięcie do 1.55v :o)

- większość gier i tak na limicie GPU

- odsprzedaż

Skok w grach większy z 12600k na 14700k jak z 13600k na 13900k/14900k. Poczekam na rozwoj wydarzen, a nastepny krok to bedzie juz zmiana platformy raczej. Dajcie znac czy powinienem zrobic cos wiecej poza obnizeniem napiecia parametrem “CPU Lite Load”. 

Edytowane przez DżonyBi