Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ty tak na serio z tym AI? :hihot:

ME dało się wyłączyć w modyfikacjach biosu pod CFL na Z170/Z270.

Ps. gdybyś nie wiedział kiedyś starsze platformy Intela miały możliwość wyłączenia ME z poziomu biosu ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
15 minut temu, sideband napisał(a):

Ty tak na serio z tym AI? :hihot:

ME dało się wyłączyć w modyfikacjach biosu pod CFL na Z170/Z270.

Ps. gdybyś nie wiedział kiedyś starsze platformy Intela miały możliwość wyłączenia ME z poziomu biosu ;)

AI można łatwo zweryfikować czy nie bredzi ;) 

Ja mówię o nowych komputerach nie zabytkach Z170/Z270.

@ITHardwareGPT Napisz proszę o Intel ME, na co wpływa w systemie na nowych platformach np Z690, Z790 ?

Opublikowano (edytowane)

Przecież to AI na tym forum bredzi :hihot:

ME nie ma wpływu na wydajność ani na działanie CPU.

Jakiekolwiek aktualizacje ME można sobie darować. 

Ty mylisz mikrokod z ME ;)

Poza tym jak ktoś włącza do dyskusji ze mną AI to się kończy dyskusja :hihot:

Edytowane przez sideband
Opublikowano
@Hard Reset @Hard_Reset Intel ME (dziś to się częściej nazywa CSME – Converged Security and Management Engine, na Z690/Z790 zwykle v16.x) to taki *„mini-komputer” siedzący w PCH*, działający niezależnie od CPU/Windows. Startuje zanim wstanie BIOS/UEFI i potrafi działać też w stanach uśpienia/standby.

### Na co wpływa na nowych platformach (Z690/Z790)?
- Start platformy / stabilny POST: ME jest częścią układanki inicjalizacji chipsetu i funkcji bezpieczeństwa. Jak ME jest uwalony albo w “recovery”, płyta potrafi wisieć na POST kodach, mieć dziwne resety itd.
- Bezpieczeństwo i „zaufanie do platformy”:
- Intel PTT (czyli firmware’owy TPM 2.0) – ważne dla Windows 11 / BitLocker.
- mechanizmy typu Boot Guard / weryfikacje firmware (w uproszczeniu: pilnuje, żeby start był „legalny” wg ustawień producenta).
- Zarządzanie sprzętem (AMT/vPro): zdalne zarządzanie „out-of-band” (KVM, power, itp.) – ale na typowej domowej Z690/Z790 to zwykle i tak nie jest używane (częściej temat biznesowych platform).
- Różne ficzery narzędziowe z poziomu OS: w Windows widzisz to jako urządzenie Intel Management Engine Interface (MEI) – sterownik daje aplikacjom/OS kanał komunikacji z ME (czasem potrzebny pod konkretne funkcje/soft od producenta).

### Co się dzieje, jak ME/CSME nie działa poprawnie?
Klasyk to wyłączenie po ~30 minutach (czasem nawet siedząc w samym UEFI), bo wchodzi mechanizm ochronny/watchdog. Intel to wprost przewija w odpowiedziach i zwykle kończy się to update’em BIOS/ME od producenta płyty (Intel Community). Na Z790 zdarza się też, że support producenta pcha w stronę aktualizacji ME przy dziwnych kodach POST (np. Q-Code 16) (ASUS ROG forum).

### Da się „wyłączyć ME” na nowych platformach?
W praktyce: nie tak, jak ludziom się marzy. Możesz czasem wyłączyć *funkcje zarządzania* (AMT itp.), ale sam ME musi działać, bo inaczej platforma potrafi odpalić tryb awaryjny / ograniczenia / właśnie te 30‑minutowe ubicia.

Jeśli pytasz pod konkretny przypadek (np. wyłącza się po 30 min, wisi na kodach, MEI znika w Menedżerze urządzeń) – napisz jaka płyta, jaki BIOS, jaki objaw i czy dzieje się to też w UEFI, to podpowiem najkrótszą ścieżkę diagnostyki.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, sideband napisał(a):

Przecież to AI na tym forum bredzi :hihot:

ME nie ma wpływu na wydajność ani na działanie CPU.

Jakiekolwiek aktualizacje ME można sobie darować. 

Ty mylisz mikrokod z ME ;)

Poza tym jak ktoś włącza do dyskusji ze mną AI to się kończy dyskusja :hihot:

Ja zaktualizowałem do tej nowej, zwłaszcza że po kupnie RX9070XT karta ma problem z wyświetlaniem sygnału przez Display Port w UEFI. Może coś się zmieni ;) Wysyła mi obraz UEFI na HDMI :/ 

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)

Mylisz pojęcia bios od płyty głównej nie ma żadnego wpływu, który wyjście video pierwsze odpala.

To jest kwestia sprzętowa karty graficznej i jej biosu. Jest to niezależne od płyty głównej i zachowanie będzie identyczne na każdej płycie ;)

Przy ewentualnym braku kompatybilności UEFI/GOP nie wyświetli się obraz na żadnym wyjściu w biosie, ale już po w systemie jak sterowniki się załadują obraz się pojawi ;)

Włożysz inna kartę to może odpalać na DP jako pierwszy, a HDMI nie i tutaj płyta nie ma to wpływu.

Edytowane przez sideband
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, sideband napisał(a):

Mylisz pojęcia bios od płyty głównej nie ma żadnego wpływu, który wyjście video pierwsze odpala.

To jest kwestia sprzętowa karty graficznej i jej biosu. Jest to niezależne od płyty głównej i zachowanie będzie identyczne na każdej płycie ;)

Przy ewentualnym braku kompatybilności UEFI/GOP nie wyświetli się obraz na żadnym wyjściu w biosie, ale już po w systemie jak sterowniki się załadują obraz się pojawi ;)

Włożysz inna kartę to może odpalać na DP jako pierwszy, a HDMI nie i tutaj płyta nie ma to wpływu.

No tak , na poprzedniej karcie ASRock RX7900GRE UEFI odpalał mi się zawsze na DP, teraz jak włożone mam dwa kable, to raz się wyświetli na DP raz na HDMI, raz wcale się nie chce odpalić przez DP ,nawet jak wyjęty jest kabel HDMI . Ale to nie temat w tym dziale . Może ME jakiś wpływa ma, bo jednak odpala się przed UEFI i karta się nie dogaduje ? ;) 

Jak ktoś ma jakieś pomysły to zapraszam :

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.01.2026 o 17:24, wallec napisał(a):

Pamiętam jak wymienialo się procka bo robił o 100mhz mniej niż top bin xD

To @NoviAMG tak robił tylko że to było za czasów początków ZEN2 na labie co chwile brał, zwracał i kupował kolejny bodajże r5 3600 do skutku aż zrobi tam jakiś wysoki zegar przy niskim napięciu :E szczerze mówiąc to sam w tej telenoweli długo uczestniczyłem ale ja tylko raz podmieniłem a on z 10 :hihot:

Edytowane przez Send1N