Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja tylko dodam, że nawet na najnowszym biosie po odblokowaniu limitów napięcie pod obciążeniem przekracza 1.38v tak, że jak ktoś chce mieć CPU na dłużej to UV jest mocno zalecany (14600KF)

• Like 1
Opublikowano

Dobre pytanie, ale dawno nie miałem do czynienia z płytą z chipsetem B, to najlepiej niech się wypowiadają ich posiadacze. Zobacz sobie tutaj, wg Tornado można na ASRocku gmerać w ustawieniach i zrobić UV bez problemu:

Opublikowano

Czy można wrócić z najnowszego biosu z mikrokodem 0*12B do starego z trzema wyborami limitów mocy ( box cooler , tower cooler , water cooler ) na płycie Z790 Tomahawk ? Na tym nowym biosie w ogóle nie działa mi undervolting , ustawiam różny offset i nie widać różnicy w napięciu i temperaturach . Na starym biosie nie miałem żadnych niestabilności i undervolting działał .

Opublikowano
1 minutę temu, Tornado3 napisał(a):

pobawiłem się AC/DC loadline i zastanawiam się czy taki niski pobór przy tym wyniku jest prawidłowy ? czy tu nie ma jakiś przekłamań

Jak najbardziej, tylko zobacz czy nie zbija ci zegarów w teście.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.11.2024 o 16:42, Tornado3 napisał(a):

U mnie na miękko robi VT3 z napięciem imc i tx 1.30v

obstawiam, że u Ciebie jest kiepski bin na DDR, bo nie sądzisz, że 12900ks ma gorsze IMC od 12400f :D

9uiXFli.png

Nareszcie ogarnąłem.
IMC_VDD ustawiałem bazując na hwinfo zamiast na bios.
Jak wpisywałem w bios 1.2 to hwinfo pokazywało 1.35 co było przekłamaniem i cały czas próbowałem na za niskim napięciu ;)

7000mhz.jpg

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

~200w przy 5.25/4.25/4.5 na 1.315v i HT OFF
Jak zejdę z napięciem na 1.225v to pobór jest ~150-160w przy 5.125/4.0/4.25
P/E/RING

edit: poprawa screena żeby było widać pobór

7000mhz.jpg

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, wrobel_krk napisał(a):

45 gier 9800x3d vs 14900k , +18% w 1080p, +22% w 1%low 1080p

https://www.techspot.com/review/2931-amd-ryzen-9800x3d-vs-intel-core-14900k/

A w realnym życiu, czyli 4k + RT różnic między tymi procesorami nie uświadczysz. Nawet różnicy w zużyciu mocy nie ma, jeśli ustawi się dla i9 13900k PL1 i PL2 na poziomie 120 i 90 W (co nie wpływa na wydajność w grach).

Edytowane przez tgolik
  • Like 1
Opublikowano

@tgolikW realnym życiu to uświadczysz, może nie dziś,w nie każdej grze, nie martw się, zaraz wyjdzie rtx5090 i się to pozmienia wykresy 4k to bedą wykresy te z 1440p, 1% low z 1080p będzie wązny w 4k itp, to są top procki i się kupuje do nich top GPU.

Pobór to nie oszukujmy się nie jest ważna dla graczy zwłaszcza przy GPU 400w ciągnących nieraz tylko top wydajność i już tego nie ma 14900k.

Jakby np 285k brał 200w w grach a był lepszy od 9800x3d to by się ludzie na niego rzucili.

I kupujesz najlepszy, teraz jest dużo lepszy 9800x3d. Jak masz już 7800x3d/ 13900k/14900k itp to nie ma sensu wiadomo.

Opublikowano (edytowane)

Szykuję się na RTX 5090 ale raczej dalej procesor będę miał z zapasem, bo będę celował w DLAA tam gdzie to możliwe (lczę jednak na 120 fps w większości gier przy RT/PT).

Ale masz rację, jakbym kupował nowy procek, rozważyłbym x3D mimo niechęci do AMD.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Z jakiegoś właśnie względu

Z takiego ze procki się testuje po prostu w 1080p:

https://www.techspot.com/article/2618-cpu-benchmarks-explained/

5 minut temu, tgolik napisał(a):

Za to są tutaj , choć bez RT.

No i masz już z 4090 co będzie z 5090? ~3.5% vs 14900k i ~4.5% vs 13900k w 4k. Czyli gdzieś tam bedą jakieś róznice większe.

https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry?page=0,55

To już stara i nudna śpiewka o tym testowaniu w 1080p

@Fenrir_14Spoko z ciekawości zobaczę porównanie w "realnym świecie"

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano (edytowane)

Uwaga ludziska bo jakieś śmieszki sprzedają procesory bez krzemu i w Polsce.https://www.pcgamer.com/hardware/processors/scammers-have-resorted-to-selling-cpus-without-dies-as-a-well-known-korean-overclocker-has-discovered/

Jakiemuś nieszczęśnikowi też wciśnięto a alledrogo lokalnie takie cudo jako niesprawdzone.

IMG_20241207_201137.jpg

Edytowane przez areczek1987
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Czy można wrócić z najnowszego biosu z mikrokodem 0*12B do starego z trzema wyborami limitów mocy ( box cooler , tower cooler , water cooler ) na płycie Z790 Tomahawk ? Na tym nowym biosie w ogóle nie działa mi undervolting , ustawiam różny offset i nie widać różnicy w napięciu i temperaturach . Na starym biosie nie miałem żadnych niestabilności i undervolting działał .

28 listopada napisałem do Intela jaki mam problem , dzisiaj odebrałem nowego procka z Holandii .

To możliwe że ustawiłemj offset na - 0,180 czy coś jest nie tak z płytą główną ? Cinebench R23 , OCCT , Prime przechodzi .

Edytowane przez redford1974
  • Upvote 1