Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wallec napisał(a):

Jeszcze można dodać te jakieś dziwne parametry NITRO, fclk/uclk, pbo + scalar i w sumie faktycznie na AMD nic się nie robi. Wsadzasz procek, Expo i działa a temat o zen5 zawalony postami o konfiguracji;)

No bo tak jest, działa :E Nic nie musisz grzebać i już na expo masz wydajność w gierkach koszącą intele.

OC na 9800x3d i optymalizacje możesz sobie robić hobbystycznie dla trochę większej wydajności, dla lepszych tempów i aby jeszcze bardziej odsadzić intela xD

Zamiast cisnąć po AMD to zacznijcie pisać listy do Intela, niech się w końcu obudzą, bo nikt nie chce dominacji AMD w CPU, konkurencja rzecz ważna, Intel musi wrócić w końcu na właściwą drogę i pokazać moc.

3 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

Tu trzeba przeznać rację, że niestety tak bywa :boink:

No niestety bywa, ale z drugiej strony Intel też potrafi się usmażyć :E Delikatne te procki dzisiaj po prostu.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, lukadd napisał(a):

Delikatne te procki dzisiaj po prostu.

Intel delikatne? Przecież dopuszczalne limity mocy są notorycznie ostro przekraczane przez użyszkodników (czy to świadomie, czy nieświadomie), jeden z userów tego forum, nawet temperatury osiągał jakoś 110 lub 113 stopni, bo podniósł zabezpieczenia temperaturowe wyraźnie poza przyzwoitość na desktopowym CPU - te CPU są zadziwiająco wytrzymałe, skoro przy takich przegięciach masowo nie padają. Odkąd problem z błędem sterowania napięciem został wyeliminowany (Vmin shift) to jakoś nie słychać o masowych awariach. No ale jak ktoś chce, to i stalową kulkę zepsuje i napisze, że była delikatna.

Edytowane przez Kyle
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Zamiast cisnąć po AMD to zacznijcie pisać listy do Intela, niech się w końcu obudzą, bo nikt nie chce dominacji AMD w CPU, konkurencja rzecz ważna, Intel musi wrócić w końcu na właściwą drogę i pokazać moc.

W ich świecie intel jest przecież szybszy, więc nie będą ich pisać :hihot:

Choroszcz rządzi się swoimi prawami :rotfl2:

rtx4090 vel 3kropek ma godnych naśladowców, rzekłbym nawet że uczniowie przerośli mistrza :E 

@Kylejak pisałem, 10-12W więcej, ale to bez znaczenia przy typowym zastosowaniu tego cpu ;) 

edit

Choć coś widzę, że mogłoby być więcej...ale chyba mi pasta wyschła bo jak wcześniej przy cb r23 miałem około 77 stopni w multi, tak teraz mam 85 :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
7 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Nie widziałem, by @Lipton o tym gdzieś wspominał, ale mogłem przeoczyć, na pewno Szwedkowiczowi padł na asrocku.

U mnie przychodziło sporo uszkodzonych Ryzenów z outletu xkomowego. Oczywiście bez fizycznych śladów uszkodzeń.

Ryzen 5 7500F, 9600X, dwie jednostki X3D. Jak dobrze pamiętam nawet jedna nówka od nowości nie działała. 

Opublikowano
6 godzin temu, Hard Reset napisał(a):

@ITprospector całe życie przy uv/oc używam LLC level1 czyli płaski wykres. Ale zauważyłem że lekko podnosząc vcore i ustawiając na level2 mam niższe temperatury podczas testu w CB23 . Czy level 2 nie będzie lepszy ? Czy jednak można stracić na stabilności cpu i zostawić level1 ?

Normalnie to nie stosuje się L1.

LLC level3 jest optymalny.

Opublikowano

Temat trochę zszedł na wojenkę to się zapytam co z tym boot jest taka tragedia? Bez złośliwości i udowadniania racji. 9800x3d jeszcze bez tuningu i do mnie bardziej przemawia jako świeższa oferta na którą intel nie odpowiedział. Boli brak ddr5 jak jeszcze stare komplety bdie wyprzedaje by się pozbyć za śmieszny pieniądz.

Teraz wszystko tak sklejane byś posiedział tyle ile będzie ci się chciało oddawać na gwarancje.

Leży postęp znaczący a oni by zarobić na dalszy muszą sprzedawać. 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Pentium D napisał(a):

To może taka przypadłość Asrocka albo wersji bios. Ja kisiłem się na tym który przyszedł z płytą, jakiś wczesny wypust.

Nie, mi też trenował tak jak coś zmieniłem w biosie w ustawieniach pamięci czy cpu po każdej zmianie zarówno na gb b650 eagle  czy msi b650 gaming plus, dopiero jak ustawiłem wszystko ostatni raz i nic już więcej nie grzebałem to sprzęt odpalał od strzała przy każdym uruchomieniu, na obu płytach był najnowszy bios z 2025r. Dodatkowo jeszcze ustawiłem opóźnienie następnego treningu na max ile się dało (250dni) 

11 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Kurła kto by się z curvą per core bawił :hihot:

Kiedyś odwalałem takie akcje ale ostatni raz na 3700x :E mimo to pamiętam że sporo osób tak robiło (np novi) i pewnie nadal robi tylko nie każdy się przyznaje xD 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, Pentium D napisał(a):

Przecież też nie działała LOL

A porównywałeś już CB2077 czy coś się zmieniło ? Raczej nie powinno na tych ustawieniach co testowaliśmy ;) 

Tak z ciekawości przetestowałem szybkości moich 3 dysków przed oc i po oc.  Pierwszy test bez oc CPU , tyko xmp 3600MHz, drugi oc CPU i Ramy na 4000Mhz.

2 dyski PCIe4 jeden PCIe3 . Ładnie przyspieszyło :) 

Zrzut ekranu 2026-01-03 211547 PRZED OC.png

Zrzut ekranu 2026-01-03 222238 PO OC.png

• Upvote 1
Opublikowano

Były testy tutaj, ale forum zjadło screeny. 

Niżej jest test post z wykresem. Dziwny wynik bo średnie blisko siebie, ale na plus intela, 0,1% prawie taki sam, ale wszystko pomiędzy na intelu lepsze. Tak jakbym miał inną kartę gpu, ale parametry pracy takie same w obu przypadkach.

Test w BF6. GPU -25 - 35 mV i -10% PL

7800X3D

image.thumb.png.f60572bc98f079732b55ae3a74730bd9.png

9800X3D

image.thumb.png.0ecf05ff4f6048ee74f492676b7943f3.png

14600K

image.thumb.png.8104295784ac64e3660fbfa6910b3f11.png

Zaraz ktoś powie, że gpu limitowało i nie widać potęgi X3D :lol2: Co komu po tych fpsach jak gra wyglądałaby gorzej. Ważne, że nie ma tych szarpnięć z dupska. Ja jeszcze na intelu ramu nie dotknałem, xmp 6000MT CL46 :E 

Przypadkiem zrobiłem test gdy vram miałem na 2800 szybka ustawione bo zapomniałem zmienić po teście w Cyberpunku.

-450 MHz core, -25 mV i -10% PL, vram 2800 szybka

image.thumb.png.8eb8ef76a6a63249fabf8a0404ac5294.png

-25 mV i -10% PL vram 2800 szybka

image.thumb.png.4c080426a675e6c31916dd75845aa406.png

to co wyżej, ale podczas walki o punkt czyli kocioł

image.thumb.png.ee940b559ab7e8b4f0bffc3b6f0115b1.png

Opublikowano (edytowane)

Widzę że @Pentium Dchyba niedługo z Błazen awansuje na Choroszcz :E 

Coś ta choroba się szybko rozprzestrzenia :hihot:

12 minut temu, tomcug napisał(a):

@Pentium D Bez wyjątku wszystko na limicie GPU %-) Zróbcie choć jeden prawdziwy test CPU, będę pod wrażeniem.

Żeby wyszło że cała  narracja weźmie w łeb? :D 

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, tomcug napisał(a):

@Pentium D Bez wyjątku wszystko na limicie GPU %-) Zróbcie choć jeden prawdziwy test CPU, będę pod wrażeniem.

I bardzo dobrze. To tylko potwierdza, że w moim przypadku totalnie bez sensu był zakup 9800X3D i 2,5 raza tańszy proc ogarnia moje potrzeby i jeszcze szarpnięcia zniknęły ;D

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Pentium D napisał(a):

Jaka narracja? Jest czarno na białym, że jak chcesz grać w 1440p na wysokich w bf6 to 9800x3d i 7800x3d są niepotrzebne. 

Przecież bez tych bezsensownych testów wiadomo, że przy limitującym GPU różnic nie będzie, myślałem że jesteś na tyle ogarniętym w sprzęcie gościem, iż to będziesz wiedział ;) 

No i nie będziesz niczego na siłę udowadniał ludziom, którzy też to wiedzą ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Widzę że @Pentium Dchyba niedługo z Błazen awansuje na Choroszcz :E 

Coś ta choroba się szybko rozprzestrzenia :hihot:

Żeby wyszło że cała  narracja weźmie w łeb? :D 

Narracja jest teraz taka że ludzie oglądają testy gier w 1080p, kupują cpu za 2000zł bo teraz tylko jeden "prawilny cpu" ogarnia ponoć gry. Gdzie świadomy, kupi cpu za 600zł i będzie miała to samo w 2k, 4k i kilka setek zł w kieszeni;)  Oczywiście z kartą ze średniej półki w stylu RX9070Xt czy RTX 5070ti.

1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

@tomcug

Robiłem z ciekawości w CB2070 w 1440p, high detale,  No RT , FSR4 performacne , FG aby porównać co daje oc mojego CPU. 

No i co z tego jak nigdy nie będę grał na takich ustawieniach ???? 

Tak z ciekawości i5 13600 BEZ OC ~249 FPS , OC ~311 FPS.  

Edytowane przez Hard Reset
  • Upvote 1