Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie bo tam jest 8P i reszta bieda core :P

A 12 P-core to jest już niezły potworek. Bez HT i jakichś pół rdzeni z rozpierdzieloną pamięcią.

A tak 12 mocnych rdzeni, zaraz pamięć podręczna  na jak najkrótszych ścieżkach i taki kompaktowy procek powinien fajnie banglać.

Dołożyć dziadowi więcej kaszy i  do żyda na testy, bo w fabryce nie ma siły roboczej na testowanie :hihot:

Opublikowano
Godzinę temu, JacekRTX napisał(a):

W sumie taka i5 8/16 z taktowaniem ok. 5 GHz to byłby ideał.

Na rynku od dawna masz 8P core i kilka malych rdzeni gdzie w wielu zadaniach sie przydaja, a Ty liczysz na niewiadomo co przy takim golasie
?? :D 

Kup sobie 14700k na promce i zpomnij ;)

Opublikowano
49 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Ma posiadać rdzenie Raptor Cove, więc wydajność będzie pewnie podobna do Raptora Lake. Nie wiedziałem jednak że nie będzie miał HT.

Gdyby nie miał SMT to dopiero byłaby parodia kto to kupi ;)

Opublikowano
2 godziny temu, leven napisał(a):

Przecież Bartleta nawet na rynku testowym nie było, to skąd taki wniosek, że będzie bez sensu ?

Każda firma czasem wtapia, jak obecnie Intel CU 200 :stukniety:

To kolejny kotlet bez malych rdzeni ;) A procki pierwotnie mialy byc do oblsugi sieci wiec na co Ty liczysz?? radze ostudzic zapał.

To nie ebdzie wydajniejsze od 13/14th, to ma byc po prostu tansze.

Opublikowano (edytowane)

@levenwidzę że wiara w niebieskie do końca :E u5 245k + szybkie  DDR5 miało być petardą w grach, nie pykło... teraz barlet :E No ale jak to mówią nadzieja umiera ostatnia...ale też ponoć jest matką głupich :E Żeby nie wyszło to ostatnie :Up_to_s:

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

W dobie 7800X3D / 9800X3D, ktoś nadal czeka na Intela? :E

A dziesięć lat temu ktoś czekał na AMD? Nie ma co śmieszkować bo konkurencja to dobra sprawa dla nas konsumentów. 

Opublikowano (edytowane)

@kamilos69tu bardziej chodziło o to, że barlett nie będzie niczym szczególnym...jak ktoś ma lga 1700 z jakimś 12100f/12400f to jeszcze może mieć sens taki upgrade samego CPU, ale nie ma co liczyć na to, że będzie to taka petarda by ładować się od zera w martwe lga1700, nie liczyłbym nawet że będzie to szybsze od obecnych CPU na lga1700 ;)  W każdym razie kupuje się tu i teraz, no i do gier obecnie najsensowniejsza opcja to wspomniane przez @DoamdorCPU...do tego jeszcze na am5 wejdzie kolejna gen, więc podstawka jeszcze trochę pożyje ;)

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
35 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@levenwidzę że wiara w niebieskie do końca :E u5 245k + szybkie  DDR5 miało być petardą w grach, nie pykło... teraz barlet :E No ale jak to mówią nadzieja umiera ostatnia...ale też ponoć jest matką głupich :E Żeby nie wyszło to ostatnie :Up_to_s:

On myśli, że to jakiś nowy magiczny CPU na tą podstawkę :E Tylko zapasem już kolejna podstawka po 1851 :E

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, kamilos69 napisał(a):

A dziesięć lat temu ktoś czekał na AMD? Nie ma co śmieszkować bo konkurencja to dobra sprawa dla nas konsumentów. 

Jest tu i teraz. Jeżeli chcesz top wydajność w grach, to bierzesz 9800X3D.

Opublikowano
W dniu 4.05.2025 o 21:39, Kartofel napisał(a):

Jakie PL1 i PL2?

253W. Intel napisał, że wymieni procesor. No problem. W sumie zawsze to nowy

W dniu 4.05.2025 o 13:58, Alai_de_Loin napisał(a):

Do 13600 uzywałem AIO 280 Arctic podobnie do 14700, aż temperatury zaczęły bić rekordy, a były to jeszcze czasy przed masowym wymieraniem tych procesorów a co za tym idzie przed nowymi microcodami które sa o kant kuli potłuc, przynajmniej po implementacji na płycie MSI która mam.

Wymontowałem, czyściłem, smarowałem, jak nie jednym to drugim i lipa, nawet w idle dobijał do 60 stopni.

Okazało się ze Aio 280 które miało już kilka lat po prostu umierało, kupiłem 360 tez od Arctic i jest elegancko, na tyle na ile może być elegancko 13900K z najnowszym microcodem czyli throttling tylko w CB24/23 na jednym czy dwóch jadrach do momentu kiedy wszystkie wiatraki nie rozkręca się do max,  ale w to nie gram wiec mam w dupie.

Wiec zmień chłodzenie i będzie dobrze, a przynajmniej powinno, zawsze dla eksperymentu możesz uruchomić go z ograniczeniem do 35W zeby zobaczyć co się będzie działo.

Ostrzegam tylko ze w takim wypadku to system robi się dziwnie ociężały, przynajmniej w moim wypadku tak jest.

Czekam na nowe AIO, ale międzyczasie Intel zlecił już wymianę na nowy proc, tak więc pewnie nie zdążę sprawdzić na tym...

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Jest tu i teraz. Jeżeli chcesz top wydajność w grach, to bierzesz 9800X3D.

Super opłacalne, średnio około 15% wyższa wydajność w grach za ponad 50% wyższą cenę, porównując z i7-14700K.

Edytowane przez SebastianFM