JacekRTX 253 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Ja też chce kupić, tyle że wystarczy mi 8/16 jak poszaleje to może 10/20
leven 537 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 1 godzinę temu, Karro napisał(a): Ta ty kupisz a jedziesz na uszkodzonej 3060ti to po co ci on Już kupiłem 5060ti 16GB, tylko czekam na kuriera. A do Bartleta jeszcze dobre pół roku, więc spokojnie.
JacekRTX 253 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca (edytowane) Trzeba było brać chociaż RTX5070 tyle że do 1440p 12 GB może być słabo. Edytowane 10 Czerwca przez JacekRTX
sert 89 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca (edytowane) 2 godziny temu, Karro napisał(a): 3 godziny temu, sert napisał(a): Spróbuję dzisiaj zrobić walidację wyniku w cpu-z. jak sie ją robi? Jest odpowiednia opcja w cpu-z. Tak więc: Tu moja konfiguracja - wszystkie dane związane z walidacją https://valid.x86.fr/98ql3c Tu ... takie tam https://valid.x86.fr/bench/98ql3c/1 Tu... multi https://valid.x86.fr/bench/98ql3c/20 No i .... to by było na tyle... na tą chwilę Edytowane 10 Czerwca przez sert
wallec 800 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Raptor Lake mnie zaskakuje. Jeżeli nie opuści mnie cierpliwość, to Ogarnę tu 7600 cl36-46-46-58 na b660
sideband 1 772 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 4 godziny temu, leven napisał(a): Przezcież ten Bartlet 12/24 jeszcze światła nie widział, a już jest skazany na porażkę. Ja pierdziele sami jasnowidze A kupię go choćby z ciekawości, ale wcześniej testy chcę widzieć. RPL wykastrowany z E-core nie trzeba czekać na testy. Nikt nie chce 1851 to może chociaż coś więcej sprzedadzą na martwym 1700
sert 89 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 41 minut temu, Karro napisał(a): Przedstwłeś tu pkt. z cpu-z ktore chyba az takie nie sa wazne np AMD ma kiepskie wynik w cpu-z Z własnego doświadczenia - już w ostatnim czasie wymierną b. zauważalną korzyść (jeśli chodzi o czas operacji) z siły tego "jednego wątku" (którą obrazuje cpu-z) zauważyłem w operacjach kiedy instalator jakiegoś dużego programu rozpakowuje plik instalacyjny albo w ogóle rozpakowuje się duże wieloplikowe archiwum .zip - więc moim zdaniem - te punkty z cpu-z w miarę obiektywnie pokazują różnice między możliwościami procesorów w pewnych zadaniach.
sert 89 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 9 minut temu, Karro napisał(a): Cpu-z nie obrazuje siły 1 wątku Ja w opisie testu na poniższym screenie widzę co innego. Nie porównywałem 1:1 megaherców AMD i Intela więc nie wiem, który megaherc jest "silniejszy sam w sobie". 13 minut temu, Karro napisał(a): Poza tym z tego co pamiętam to zipie amd lepsze Może i w pewnych scenariuszach "lepsze" przy bezpośrednim porównaniu określonych procesorów na stockowych ustawieniach. 15 minut temu, Karro napisał(a): Amd po prostu wychodzi tu słabo w cpu-z No nie wiem czy "po prostu". Może i tak, choć wątpię - dlaczego tak akurat miałoby być.
sert 89 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Powiem szczerze, że nie sądzę aby ten program istniejący już "100 lat" i będący "na rynku" jedynym chyba programem pozwalającym na szybko i z grubsza sprawdzić możliwości procesora - dokonywał jakieś wewnętrznej manipulacji na niekorzyść AMD.
Tornado3 327 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 13 minut temu, Karro napisał(a): Wychodzi tak bo to spawdzilem.Najgorzej ze wszystkich benchmarków.Jest po prostu skrajny tu dla intela Dlatego odpalasz Geekbench i już SC jest na odwrót
sert 89 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 1 godzinę temu, wallec napisał(a): Raptor Lake mnie zaskakuje. Jeżeli nie opuści mnie cierpliwość, to Ogarnę tu 7600 cl36-46-46-58 na b660 Puść już to B660 i idź w Z790 w dobrej cenie. dobrze Ci radzę Może byłaby przez to jeszcze okazja do pogadania.
leven 537 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Godzinę temu, sideband napisał(a): RPL wykastrowany z E-core nie trzeba czekać na testy. Nikt nie chce 1851 to może chociaż coś więcej sprzedadzą na martwym 1700 Tak, bardzo martwym: https://ithardware.pl/aktualnosci/bartlett_panther_nova_lake_intel_generacje_cpu-42231.html Ciekawe, co na takie wypowiedzi ma do powiedzenia Tomcug
sideband 1 772 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 7 minut temu, leven napisał(a): Tak, bardzo martwym: https://ithardware.pl/aktualnosci/bartlett_panther_nova_lake_intel_generacje_cpu-42231.html Ciekawe, co na takie wypowiedzi ma do powiedzenia Tomcug Bez urazy, ale Ty z wiekiem jesteś coraz bardziej niepełnosprytny.
SebastianFM 344 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca 21 minut temu, sert napisał(a): Powiem szczerze, że nie sądzę aby ten program istniejący już "100 lat" i będący "na rynku" jedynym chyba programem pozwalającym na szybko i z grubsza sprawdzić możliwości procesora - dokonywał jakieś wewnętrznej manipulacji na niekorzyść AMD. Tu nie chodzi o manipulację tylko o to, że ten benchmark nie jest miarodajny. To tak w skrócie. Tutaj masz szczegółową analizę i wyjaśnienia od Chips and Cheese. Zastanów się, że jakoś redakcje wykonujące testy procesorów nie używają CPU-Z do sprawdzania wydajności. Nie masz racji, że jedyny. Zobacz sobie jakie programy są używane do sprawdzania wydajności.
sert 89 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca (edytowane) 21 minut temu, SebastianFM napisał(a): Tutaj masz szczegółową analizę i wyjaśnienia od Chips and Cheese. No to się uświadomiłem, dzięki. Ja jednak mimo wszystko lubię ten programik - nie trzeba się cackać, ma się szybko rezultat, no i jednak jest to jakiś (może słaby) ale punkt odniesienia, przyzwyczaiłem się. 25 minut temu, SebastianFM napisał(a): Zastanów się, że jakoś redakcje wykonujące testy procesorów nie używają CPU-Z do sprawdzania wydajności. Niektórzy recenzenci - także przy wielostronncowych recenzjach - nadal stosują: https://www.guru3d.com/review/intel-core-i5-14600k-review/page-11/ Edytowane 10 Czerwca przez sert
Phoenix. 4 713 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 13 godzin temu, leven napisał(a): A do Bartleta jeszcze dobre pół roku, więc spokojnie. Skoro masz już 14600k to Bartlet nie będzie w twoim kręgu zainteresowania. Chyba że ci małe rdzenie przeszkadzają i chcesz bez cpu. Bo tak to żadnej różnicy nie uświadczysz.
JacekRTX 253 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca @Phoenix. zobaczymy co pokażą testy. Sam mam ochotę na takiego 10/20 o ile nie będzie miał TDP z kosmosu
Phoenix. 4 713 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) To nie bedzie nic szybszego od 13th/14th, a przy obecnych niskich cenach tych genow to bedzie zwykla zapchaj dziura. Edytowane 11 Czerwca przez Phoenix. 1
wallec 800 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Niestety, minusem Intel Bartlett Lake-S będzie to, że sprawi on, że fanboje amd kupią Intel Bartlett Lake-S i zaczną spamić podforum Intela.
sideband 1 772 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Na pewno prędzej fanboje Intela kupią i będą twierdzić, że to nowy wspaniały CPU do tego bijący AMD.
sert 89 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca Czyż to nie dobra cena nowego 14600KF tray? LINK Piękne ceny porobiły się na 14 gen. w porównaniu z premierą.
JacekRTX 253 Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca W dniu 11.06.2025 o 20:33, sideband napisał(a): Na pewno prędzej fanboje Intela kupią i będą twierdzić, że to nowy wspaniały CPU do tego bijący AMD. NIe ma złych produktów, są tylko źle wycenione 1
sideband 1 772 Opublikowano 13 Czerwca Opublikowano 13 Czerwca W cebulastym PL to oczywiście działa CCC
Rekomendowane odpowiedzi